Akusztikus bútorok

AVtrend | 2012. Június 16. | 06:00

Bemutatkoznak a kézzel készített, kiváló hangminőségű és formabontó hangfalak, a magyar fejlesztésű és kivitelezésű Akusztikus Bútorok, melyek az extrém audio-körülményeket kedvelő vásárlók számára kínálnak extrém megoldást.

 Otthonunk kialakításánál a tárgyak harmóniájára törekszünk, különös gonddal választjuk ki a kanapét, a szőnyeget, a lámpákat vagy a székeket, amelyekből annyira széles a választék, hogy sokszor csak hosszú vívódás után tudunk dönteni. Nehezebb a helyzetünk, ha minőségi és szép hangfalat keresünk, olyat, amelyik színében, formájában, anyagában illik a modern, a minimál, a vintage, netán a klasszikus stílusban berendezett lakásunkhoz. Mostantól azonban csak a képzeletünk szabhat határt annak, ha szívesebben hallgatnánk zenét egy egyedi tervezésű, a belső tér stílusához illesztett hangsugárzóból, mert bemutatkoznak a kézzel készített, kiváló hangminőségű és formabontó hangfalak, a magyar fejlesztésű és kivitelezésű Akusztikus Bútorok.

 

A szék 600x600.jpg

 

Eddig a hivatalos felvezető, most térjünk át a cég, és termékei megismerésére! A Bizsók Akusztikus Bútor Manufaktúra három vállalkozó szellemű fiatal társulásával jött létre úgy egy évvel ezelőtt. Bátor lépés ez manapság, kíváncsivá is tett, kik azok, akik ezekben a kevéssé vállalkozásbarát időkben be szeretnék bizonyítani, hogy az általuk kínált technikai megoldások amellett, hogy sok örömöt okoznak a megrendelőknek, még jövedelmezőek is lehetnek.

A három fiatalember, név szerint Bizsók Vajk Béla, Dr. Károlyi Antal, és Novothny Ákos más-más területről érkeztek ugyan, de mindegyiküket motiválta érdeklődése a minőségi hang, és az esztétikus környezet iránt. Hármukkal belvárosi telephelyükön, egy esztétikusan kialakított irodában találkoztam, mely egybeépült a bemutatóteremmel, valamint a termékeik kivitelezésére alkalmas műhellyel is.  Már az első néhány szóból kiderült, hogy nem csupán üzlettársakról, hanem barátokról van szó. Egymást tréfásan mindannyian főnöknek nevezik, ezzel is jelezve, hogy közöttük nincsen rangbéli különbség.

Mindenkinek megvan a maga szakterülete, de a megoldások létrejötte természetesen csapatmunka. Minden egyes lépést közösen terveznek meg, de a kivitelezésnél mindenki a maga területén felmerülő munkákat végzi el. Ákos a fejlesztőmérnök, övé az akusztikai oldal, Antal fizikus, de az üzletfejlesztés is hozzá tartozik. Vajk pedig a cég frontembere. Ő felel az üzletfelekkel való kapcsolattartásért, a belsőépítészeti megoldásokért, ő a konstruktőr és az asztalos, de a tervezésből és a telepítésből is ugyanúgy kiveszi a részét, mint a többiek.

 

8.jpg

 

Honnan jött az ötlet, hogy akusztikus bútorokkal foglalkozzon a vállalkozás, és honnan ered az elnevezés, kérdeztem.


A stílusos hangsugárzók elnevezése onnan ered, hogy azok minden térbe bútorként is illeszkednek, sőt vannak olyan akusztikus bútorok, amelyek más funkcióval is rendelkeznek, így akár a puffok, a lámpák vagy a szobainasok is zenélhetnek. Az egyedi hangfalak variálhatók, például könnyen lecserélhető a kedvenc fotóinkat ábrázoló fali hangsugárzó előlapja egy másik képre, de például a piros mélysugárzó puff is hamar átváltoztatható új kanapénk színére.

A lehetőségek száma végtelen, az alkotók igény esetén művészek, iparművészek bevonásával is készítenek akusztikus bútorokat. Hogy miért ezekkel foglalkozunk? Azért, mert jómagam gyermekkorom óta rajongok a hangtechnikáért, és a többiek is e terület iránt érdeklődnek. Jó csapat állt össze. Ákos szintén a forrasztópáka mellett nevelkedett, és Antal, amellett, hogy a gazdasági problémák megoldása is a feladatköre, fizikusi tanulmányait is jól tudja itt hasznosítani.

 

Milyen elgondolás vezetett benneteket arra, hogy bútor formájú hangsugárzókat építsetek, és telepítsetek? 

 

Azt tapasztalatunk, hogy a lakáskultúra, a különböző divatirányzatok és a korunkra jellemző egyediségre való törekvés ellenére jelenleg nem kapható az egyének ízlésének megfelelő egyedileg tervezett hangsugárzó, holott a házimozi és a hifi a lakberendezés meghatározó elemévé vált. Ez a felismerés ösztönözte az általunk akusztikus bútoroknak nevezett hangsugárzók tervezését és elkészítését. Az általunk kidolgozott újszerű technikával olyan meglepő formájú és kiváló minőségű hangsugárzók hozhatók létre, amilyenekről korábban nem is álmodhattunk, így azok számára, akik az egyedi dizájnt részesítik előnyben, új, és eddig még sosem látott megoldásokat kínálunk. Akusztikus bútorainkkal szeretnénk kitölteni egy rést, ami a sablonokra épülő hazai és külföldi hifi piacon egyaránt tátong.

 

2.jpg

 

Milyen anyagokat használtok fel a munkáitok során?


Akusztikus bútoraink tervezésekor és készítésekor, a különleges megjelenésről többek között az alkalmazható anyagok sokfélesége gondoskodik. Az anyagok struktúrája szerves része a formának. Véleményünk szerint, bizonyos formák csak megadott anyagokkal társíthatóak, így válik felismerhetővé a termék. Akusztikus bútoraink alapanyaga, amit a külső nemesebb burkolat rejt, többek között lehet MDF, HDF, nyír vagy bükk rétegelt lemez, és faforgácslap is. Ezeket mindig az aktuális alkalmazásának megfelelően választjuk ki. Bizonyos esetekben, több rétegben ragasztjuk, vagy vegyesen alkalmazva készítjük belőle a hangdobozt. 

 

3.jpg

 

Hangsugárzóinknál minden egyes elem kézzel készített, beleértve a bútortestet és a burkolatokat is, amelyek kivitelezési minőséget a koreografált gyártástechnológia biztosítja. Az alapanyagok között megtalálható még közel ötven féle fafajta, az egyedi, kézzel festett textil, a nyomtatott textil, a dombornyomásos égetett bőr, a műbőr, a bársony, a felületkezelt üveg, a plexi, a nyers betonfelület, fémfelületek, perforált lemezek, a műgyanta, a nemesvakolat, a rattan, a bambuszfonat, a merített papír, és ami csak elképzelhető.

 

4.jpg

 

A belső tartalom legfontosabb alapeleme a jól megválasztott hangszóró. A magas szintű hangzás biztosítására, a hangszórókat mindig a felhasználó elvárásainak megfelelően választjuk ki, figyelembe véve a hangminőséget és az adott bútor-összeállítást. A felhasznált hangszórók minőségét többek között dán, norvég, német és amerikai hangszórógyártók szavatolják. Mindegyik hangsugárzónkat mérésekkel, meghallgatással, tudományos és empirikus módszerekkel fejlesztjük. A hangszórókat több darabból válogatjuk ki, így annak a lehetősége is kizárható, hogy a hangszórók egyébként normális gyári szórása se rontsa az elkészült berendezések hangminőségét. A hangsugárzók torzítása igen alacsony, átvitele kiegyensúlyozott, hogy minél kellemesebb legyen a zenehallgatás élménye. 

Az elektronikai fejlesztéseink két, alapvetően különböző területre oszthatók fel. A passzív hangváltókra és az aktív elektronikai áramkörökre, vagyis az erősítőkre, és az aktív hangváltókra. A hangszóróválasztásunkhoz igazodva az elektronikai alkatrészek, az ellenállások, a tekercsek, a kondenzátorok és az aktív komponensek is kivétel nélkül válogatottak, és magas minőséget képviselnek.

 

5.jpg

 

Mi jellemzi az eddigi munkáitokat?


Készítettünk már indiai motívumokra épült rendszert, 14 csatornás egyedi építésű erősítővel meghajtott berendezés-együttest egy nagyobb házba, ahol a különböző helyiségek független ellátása volt a feladat, de számos más olyan helyen is telepítettük már rendszereinket, ahol fontos volt a vizuális komponens.

 

Gondolom, kérdezték már mások is, hogy nem egyszerűbb dolog-e elrejteni a hangrendszert?


Természetesen egyszerűbb, de a mi célunk nem ez. Mi láttatni akarjuk készülékeinket, az adott térbe illeszteni, és nem eldugni azokat, ez nagy különbség! Hogy ezen elvárásoknak megfeleljünk, hihetetlenül sok problémával kerülünk szembe az adott térbe illesztésnél nap mint nap, amelyeket hosszas mérésekkel, kísérletezéssel, tudományos módszerekkel igyekszünk kiküszöbölni. Számunkra csak a legjobb az elég jó!

 

7.jpg

 

Kik a megrendelők?


Mindenki az lehet, aki igényes környezetének megjelenésére, de érdekes módon a megrendelők többsége a hölgyek közül kerül ki. Úgy látszik, kezd elegük lenni a fekete szögletes dobozokból, melyek számos esetben kilógnak az igényesen berendezett lakóterükből. Így jönnek létre azok a sztereó-, vagy térhatású hangrendszerek, melyek egyfajta életérzést is sugároznak azon kívül, hogy magas színvonalú technikai hátteret is biztosítanak a hangok megjelenítéséhez.

 

Milyen összeállításokat tudnátok ajánlani?


Van például saját talpra állítható, de falra is szerelhető önálló, keretezett képként vagy képsorozat részeként megjelenő sztereó hangfalunk hangáteresztő szövet mögé rejtett hangszórókkal, mely szövetre tetszőleges minta, vagy fénykép vihető fel. A képkeret előlapja a szövettel együtt eltávolítható és cserélhető. Ezáltal mindenki számára a saját, egyéni ízlésének megfelelő kép jeleníthető meg. Így válik egy eredeti Akusztikus Bútor a szoba falainak színéhez is alkalmazkodó lakberendezési tárggyá.

Ezen kívül ajánlhatunk kifejezetten feltűnőre tervezett hangsugárzó rendszert is. Lehetőség nyílik igazán egyedi formák, anyagok, színek megjelenítésére, iparművészeti alkotások létrehozására akár külsős formatervező bevonásával is. Ezen hangsugárzóink, minden esetben kortárs alkotáshoz hasonló külalakkal, és  korunk szobrászművészei által is használt anyagokból készülnek. De építhetünk akár puffba, lábtartóba is mélysugárzót, ahol az ülőfelületen elhelyezett többrétegű habszivacs biztosítja a hangszórók által keltett rezgések elnyelését. Ami a burkolatot illeti, az általában a helyiség ülőbútoraival egyező anyagú, de lehetnek kontrasztos ellentétek is.

 

6.jpg

 

Akár szövet, akár bőr burkolatot választ a megrendelő, a kárpitos munkát profi szakember végzi. Szinte bármely átlagos, de megfelelő méretű, már megvásárolt lábtartót át tudunk alakítani mélysugárzóvá. A hangteljesítmény, és minden egyéb a személyre szabást segítő paraméter természetesen megválasztható. Persze kínálunk hangulatvilágítással egybeépített hangsugárzót is, mely lehet tekintélyesen magas, padlóra állított, finoman megbúvó, polcra helyezhető, vagy falra függesztett kivitelű is. Az izzókat tápláló hálózati kábel lehetőséget adhat arra is, hogy megvalósítsuk a vezeték nélküli audio-jelátvitelt. A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.

Persze az akusztikus bútorok nem csak otthonok, hanem kávézók, éttermek, szállodák és más üzlethelyiségek különleges díszei is lehetnek.

A számtalan elképzelés és a technikai háttér tehát adott, jöhet a sok kihívás!

Így fejezték be mondanivalójukat a Bizsók Akusztikus Manufaktúra tagjai, akiknek ezúton is köszönöm a beszélgetést.

 

További információk a www.bizsok.com internetcímen érhetők el.

Kapcsolat: vajk@bizsok.com

 

 

                                                                                                        (- sa-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111