Audioengine HD6 – Súlyos egyéniség

AVtrend | 2016. Július 07. | 12:00

Az Audioengine termék-palettája eddig, főleg a számítógépes zenehallgatáshoz kötődött. Az ugrás az íróasztalról a „zeneszobába” nem egyszerű feladat, ugyanis a két cél, követelményeiben ellentmondani látszik egymásnak. Mindez az Audioengine HD6-nak sikerült.

audioengine-grille_7.jpg                                                           

Az íróasztalon (jóminőségű számítógépes zenehallgatásnál) számítógép hangszórójaként a rendszert csupán egy személy hallgatja, így bensőséges és személyes élményt kell nyújtania. Általános használat esetén, sokkal nyitottabb környezetben több személynek kell, hogy kielégítő élményt nyújtson. Az Audioengine azonban nem csupán egy hangsugárzó gyártó cég, minden olyat készít, amire a számítógépes zenehallgatásnál szükség lehet. Gyártanak hangsugárzókat beépített erősítővel, DAC egységeket, vezetéknélküli rendszereket és kábeleket. A HD6 az Audioengine eddigi legsokoldalúbb készüléke, beépített erősítőt és DAC egységet tartalmaz, valamint, Bluethooth csatlakozásra is képes.
Ae_HD6-cherry-rear_cikk.jpg

Kivitel és felépítés

 

A szépkivitelű kompakt két-utas basszusreflex doboz 30 cm magasságú, 18 cm széles és 24 cm mély. A reflex nyílás a doboz hátoldalán, fölül majdnem a teljes szélességet elfoglaló vízszintes nyílás. A dobozok háromféle kivitelben készülnek, dió és cseresznye funér borítással, valamint selyemfényű fekete festéssel. A hangszórók kívánság szerint eltakarhatók hangszóróselyemmel, melyet a dobozok előlapjára rejtett neodymium mágnesek rögzítenek, és stabil tartást adnak.

A HD6 nem csak egy attraktív hangsugárzó, egy teljes hangsugárzó rendszer, aminek csak egy jelforrás – ami gyakorlatilag bármi lehet – szükséges és máris élvezhetjük a jó minőségű zenét. Kábelekre sincs szükség, hiszen a HD6 Bluetooth képességekkel is fel van vértezve. Aki hagyományos módon akar CD játszót csatlakoztatni, megteheti, rendelkezésére áll egypár analóg bemenet. Lemezjátszó-előerősítőn keresztül lemezjátszó is csatlakoztatható hozzá.

A baloldali hangszóródoboz a rendszerközpont, ebbe van építve az erősítő, a DAC, és a Bluetooth egység, ennek a hátoldalára van szerelve az analóg bemenet (2 RCA és egy 3,5 mm-es kis-jack) és kimenet, az optikai bemenet és a teljesítmény kimenet – két banándugó képében – a bal oldali hangszóró számára. Itt található az opcionálisan felszerelhető antenna csatlakozó, valamint az erősítő kapcsolója is. A hangerő szabályozó potmétert (amit folyamatosan körbe lehet tekerni) az előlapra szerelték. Mellette van elhelyezve bekapcsolt állapotot visszajelző LED, ami folyamatosan világít, ha áram alatt van a rendszer és villog, ha állítjuk a hangerőt.

 

audioengine-volume_knob.jpg                                                          

A beépített erősítők AB osztályú analóg monoblockok, melyek oldalanként 50W RMS és 75W csúcsteljesítményre képesek. A baloldali (erősítőt tartalmazó) doboz hátoldalán hatalmas túlméretezett hűtőborda van, ami elegendő nagyságú a keletkezett hő eldisszipálásához.

 Az előerősítő és teljesítményerősítő áramköri kártyáit függőlegesen rögzítették és rezgésvédelemmel vannak ellátva. Az Audioengine az erősítők energia ellátását légrés-mentes magú toroid transzformátorral biztosította, melynek szórása a köralakú mágneses mező következtében csekély, így a közelében lévő áramköri elemek kisebb zajt szednek össze és a hőtermelése is kedvezőbb, mint a hagyományos, „EI”transzformátoroknak (Az EI a vasmag típusa).

A HD6 számos jellemzője közül kimagaslik a hangszórók minősége. A neodymium mágneses selyem magassugárzók ferrofluid hűtésűek. A gumiperemű mély-sugárzó hangszórómembránja üveg- és aramidszál erősítésű kevlár szövetből készült. A hangszórókosár öntött alumínium, ami megfelelően merev és jó a hőátadási képessége (javítva ezzel a hangszóró hűtését).

A HD6 passzív keresztváltóval (crossover) van ellátva, tehát a két-utas rendszert egyetlen erősítő hajtja. (A hagyományos monitor hangsugárzók esetében többnyire mindegyik hangszórót külön erősítő hajt meg.)

A beépített Bluetooth, aptX kódolást használ és a fejlett audio kodeknek köszönhetően visszafelé is kompatibilis majdnem minden Bluetooth készülékkel. A Bluetooth vevő és az optikai bemenet is az AKM AK4396A DAC-ot használja, aminek fő jellemzője az alacsony zaj és a magas hanghűség. Az optikai bemenet esetében az AK4396A bit-pontos digitális-analóg átalakítást végez 24 bit-en, egészen 192 kHz mintavételi frekvenciáig.

 

A hang

 

A beállítás gyerekjáték, az eszközöket könnyedén lehet párosítani. A HD6 ellentétben az Audioengine termékpaletta többi tagjával, nem íróasztalra való (desktop alkalmazásban). Állványon, és könyvespolcra helyezve is kipróbáltam. Állványra helyezve jobban szólt. Zenehallgatáshoz és mozihoz egyaránt megfelelt.

 

AE HD6 mozi_cikk.jpg                                                

A mozi alkalmazásban az Avatar című filmmel próbáltam ki. A beszéd érthető volt, a hangzás súlyossága és dinamikája pedig hitelességet kölcsönzött az effekteknek és a filmzenének. Megfelelő virtuális közép-csatornát hozott létre, ami a mozi élményhez feltétlenül szükséges. A környezet atmoszférája élő, nyitott és mély.

Zenehallgatásnál is kiválóan teljesített a kis doboz. Könnyűzenét Tom Jones, Norah Jones és Prince lemezeivel hallgattam. Az énekhang gyönyörűen kiemelten szólt. A hang leválik a hangszórókról, nem a dobozokat hallani, hanem a dobozok körüli tér szólal meg. Szép színpadot rajzol, nemcsak szélességében, mélységében is megvan a kiterjedése. A szimfonikus zenét és kórust a Verdi Requiem (DECCA) képviselte. A dinamika fantasztikus, a zenekari effektek jól érvényesültek. A HD6-ra jellemzők a karakteres közepek. A tenor kissé ércesen szólt. A mélyhang visszaadás nagyon jó. A tonális egyensúly megvan, habár a frekvenciamenet nem tökéletesen egyenes, a basszus kellemesre szabott, ami még izgalmasabbá teszi a grandiózus zeneműveket. A magashangok visszaadásában a HD6 megfelel a hagyományos elvárásoknak. Könnyűzenében mutatja meg inkább, hogy mire képes.

 

Laborteszt

 

AE HD6 frequency response.jpg

 

A HD6-ot műszeres mérésnek is alávetettük, ami igazolta a hallottakat. Az alsó tartományban 50 Hz körül sikerült 0dB környékén tartani a dobozt, kb. 120 Hz-300 Hz-ig kissé 0 dB fölött max. 6 dB-ig emelkedik a görbe, kis esés után a közepek kb. 4000 Hz-ig szintén 0dB és +6dB között vannak.  4 kHz- kb. 12 kHz-ig gyakorlatilag egyenes, innen 20 kHz-ig enyhe esést mutat.

 

Összegzés

 

Az Audioengine HD6 aktív hangfalpár többféle alkalmazásban megállja a helyét. Szép kivitelű, minőségi kidolgozású. Hangja meleg és tonálisan kiegyensúlyozott. Rendkívül szép teret rajzol. Figyelni kell a hangdobozok megfelelő elhelyezésére. Állványon elhelyezve teljesít a legjobban. Polcra helyezve a közepek hangsúlyozottabbak, a mély kevesebb (Valószínűleg több hely kell a fal és a doboz között, hogy a reflexnyíláson kiáramló levegőt ne fékezze semmi.). A doboz alján van ¼ collos menet, állvány részére, de nem ajánlanám csak ennél fogva rögzíteni a súlyos dobozt. Teljesítménye általános alkalmazásban elegendő. Használata egyszerű, a Bluetooth megkímél a drót-dzsungeltől és szabadabban elhelyezhető. Hála az aptX Bluetooth rendszernek, ezen keresztül is jó a hangminőség, de kábelen és optikai csatlakozáson keresztül még jobban szól.

 

audioengine-hd6-remote_cikk.jpg

 

A rendszerhez távirányítót is mellékeltek, ami ma már elvárás.

 

 

AUDIOENGINE HD6

Aktív vezetéknélküli hangfalpár

Forgalmazó: Pixel Kerekedőház

Internet: www.pixel.hu

Ár: 279.990 Ft

Garancia: 3 év

 

TECHNIKAI JELLEMZŐK

Típus

aktív, vezetéknélküli hangfalpár

Bemenetek

1 db Toslink – optikai digitális, 24 bit

2 db RCA – analóg, 48 kOhm

1 db 3,5 mm-es kisjack – analóg,

Bluetooth vezetéknélküli digitális

Kimenet

2 db RCA – analóg vonal

banándugó – teljesítmény kimenet a jobboldali hangszóró számára

D/A átalakító

AKM AK4396

Kodekek

aptX, AAC, SBC

Erősítő típusa

Analóg dual-class A/B monolitikus

Teljesítmény

50 W RMS, 75 W csúcs

Hangszórók

5,5 collos kevlár mély-közép hangszóró

1 collos selyem magas-sugárzó

Frekvencia átvitel

50 Hz-től 22 kHz-ig +/-1,5dB

Méretek (ma, szé, mé)

30 cm, 18 cm, 24 cm

Tömeg (teljes tömeg)

15 kg

 

 

TESZTÉRTÉKELÉS (MAX. 100 ADHATÓ)

 

Hangzás, hangképzés:

97

Részletek bemutatása:

96

Térleképzés:

98

Dinamika/Életszerűség:

98

Hangzás (átlag): 

97

 

Kidolgozás:

98

Kinézet:

98

Kezelhetőség, üzembehelyezés:

98

Gyakorlati értékelés (átlag):

98

 

 

TESZTÖSSZESÍTŐ

 

Hangminőség:

97

Gyakorlati értékelés:

98

Végeredmény (átlag)

97,5 - 98

 

Ár / érték arány:

9,8

Értékelés:

KÍVÁLÓ / FELSŐ OSZTÁLY

 

 

RÖVIDEN ÉS VELŐSEN

 

+  kiváló hang

+ széleskörő kapcsolódási lehetőségek

+ minőségi kivitel

+ egyszerű használat

 

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111