Elac FS187 álló hangfal teszt

AVtrend | 2012. Július 18. | 06:00

Sovány, mint egy manöken?! Igen! Ilyennek tervezték! Az ortodox Hifi-rajongók megnyugtatására mondom: semmi sem hiányzik belőle a jó hangzáshoz!

Elac LIVE FS 178 - 600x400.jpg

Nagy koncert egy kis szobában.

 

A hatalmas tervezési-, és gyártási tapasztalat meghozta gyümölcsét egy kisebb, vagy közepes méretű lakószobában elhelyezhető, élvezhető muzikalitással rendelkező hangsugárzó képében. A fontos részegységek fejlődéstörténetéhez hozzá tartozik egy régi elmélet, a levegőmozgást transzformáló hangsugárzó ötlete.

 

Egy kis történelem

Bizonyos Dr. Oskar Heil feltalálja, és elkészíti az Air Motion Transformer hangsugárzót, 1972 január 18-án Amerikában publikálja szabadalmát, és ezzel elindítja sok hangszórófejlesztő módosító munkáját e hangszórók technikájának tárgykörében.

Az úttörő fejlesztés egy koncentrált (polietilén, poliészter vagy poliamid) fólia, számos alumínium merevítővel. A feladat az összetett, és hajtogatott felület mozgatása erős neodym mágneses térben, amely erősebben és gyorsabban hozza rezgésbe a levegőt magas frekvenciákon, mint a hagyományos dinamikus technika.

 

 

ELAC_FS 187 Tweeter 250x250.jpg   ELAC_FS 187 kabelek 250x250.jpg

 

Tudomány és technika

A szabályos jogi eljárások után az Elac mérnökei hozzáláttak a módosításhoz. Kisvártatva megszületett az Elac JET hangszóró, mely nagy versenyző lett az elektrosztatikus, szalag, (ribbon) és elektrodinamikus magas-sugárzók piacán. A most harmadik verzióját élő JET , magas hangszóró, könnyed, és légies, szalag geometriájának köszönhetően mentes a káros rezonanciáktól, frekvencia-átvitele akár 50.000 Hz-ig elmegy. Használata ebben az árkategóriában teljesen rendkívüli, mert eddig csak a „kiváltságos”, drága hangsugárzókba építették be. A másik jelentős fejlesztés a széles spektrumú középsugárzó (TT140AS), amely egy aerodinamikailag optimalizált, egyenletesen homorú felületű, szendvics szerkezetű alumínium membrán, és egy 31mm átmérőjű lengőcséve együttese. Növelve az erőfaktort, végre sikerült a nagyobb lengési kitérés elérése, így a teltebb mély hangsugárzás, és a terhelhetőségi határ kitolása 120 Watt fölé került.

A keresztváltó elektronikája gondosan tervezett, keresztezési pontjai 700Hz-en, és 2700Hz-en vannak. A kabinet két és fél utas rendszer kialakítására ad lehetőséget, bár itt a fél út csak az alkalmazott hangszórókban azonos, hiszen a két hangszóró között van egy váltás 700Hz-nél. Mivel a két középhangszóró között fizikailag el van választva a kabinet, a felső dobozszekcióban a JET III. hangszóró teljesen zárt egysége, plusz egy hátrafelé basszusreflex kamrában lévő mély-középhangszóró található, míg az alsó kamrában egy ugyanolyan mély-középhangszóró helyezkedik el lefelé, az alsó talapzat felé néző reflexnyílással. A reflexcsövek korpuszának konstrukciója a szélzajt minimálisra csökkenti. A felső, a dobozban lévő energiákat hátrafelé sugárzó reflexnyílás a gyárilag mellékelt gumidugókkal, mint akusztikus tuning-elemmel elfedhető, bezárható.

Ezzel a megoldással - a hangsugárzó mozgatásán kívül - még a helység akusztikájához is hangolható. Nemcsak a vizuális élmény, de az akusztikus is  fokozható a mellékelt takaró grillekkel.

 

FS187_SP BACK 250x250.jpg  elac fs187 B&W 250x250 tuskek.png

 

A német precizitást dicséri, hogy kapunk egy pár szövetből készült, és egy pár perforált fémszerkezetű előlapot is. Mint köztudott, bármennyire ritka porózusú is a szövet, lefog 3db-t a hangzásteljesítményből, ezért szokás levenni azt a hallgatás közben. Nem úgy a perforált lemez! Ennek csillapítása kevesebb!!! Sőt, emeli a komoly konstrukció vizuális érzetét, egy bizonyos magasabb fokú technikai hatást kelt az amúgy sem „sekélyes” hi-fi környezetben. A kiváló minőségű, és dupla kábelezésre is módot adó csatlakozóterminál ferde kiképzése könnyű hozzáférést biztosít, és lehetővé teszi nagyobb kábelkeresztmetszetek használatát is. Kisebb és közepes méretű (maximálisan 18 négyzetméter alapterületű) közepesen csillapított lakószobákba, és hifi-búvóhelyekbe ajánlott. A „közepes” akusztikai csillapítás a nagy szőnyeget, és a kárpitozott ülő alkalmatosságokat jelenti, parketta, vagy padló borítás esetén nem sok szekrénnyel, komóddal vagy hi-fi állvánnyal.

 

Meghallgatás

A meghallgatás előkészítésekor a világért sem hagytam volna el a szépen megmunkált rezonancia-levezető tüskék beszerelését, és a perforált fém előlap hangzásra gyakorolt hatásának kikémlelését.  Hetven centire állítottam fel a hátsó falaktól, és 40 cm-re az oldalsóktól, így megkaptam a 180 cm-es bázistávolságot egy közel három méter széles, és 4.5 m hosszú szobában. Három méter távolságban ültem le a hangsugárzók előtt. Technikailag alapértelmezésben a hátsó reflexcső zárt, az alsó nyitott volt folyamatosan.

Nem kisebb feladatot adtam a rendszernek, mint M. P. Mussorgsky Egy kiállítás képei című művét, a Chicago-i Szimfonikusok előadásában, Seiji Ozava vezényletével. Azután a The Duke Ellington Orchestra Digital Duke lemezét, valamint Diana Krall All For You című felvételét hallgattam meg.

 

Diana Kroll_250_.jpg  Duke-Ellington-Digital-Duke-250.jpg

 

 

Az eredmény koherens, következetes, friss, és fáradtság nélküli hangzás. A hajtogatott fólia-membrán ritmikája kellemesen ötvöződik a dinamikus elven működő közép/mély-hangszórók teltségével. Mégsem ez a feltűnő, hanem a pregnánsan csilingelő hangok. Nem izmos, de feszes mélyekkel, kihangsúlyozva a friss és mégis nagyon finom hangzást. Basszus tartománya a kisebb méretű szerkezet ellenére látványos. Ha csökkentjük a hátsó faltól eltartott távolságot, tömörebbek lesznek a mélyhangok. Ha eltávolítjuk a gumidugókat a reflexnyílásból, több, de „lötyögősebb”, hosszabban lecsengő, egy kicsit kongó basszushangot kapunk. Aki ízlése szerint, vagy akusztikai okokból több basszust igényel, csak húzza ki a dugót. De általában szólva (beleértve a tesztet is), ha a felső alagút zárva marad, jobb eredményt érhetünk el.

 

Tesztalanyunk előadásában jelentőségteljesen és egyedien hangzott minden akusztikus hangszerekkel előadott felvétel, főleg a DVD-Audio, és SACD-lemezeken lévő muzsikák reprodukciója ami a lineáris frekvencia-átvitelnek köszönhető.

 

 

 

Összefoglalás

Az ELAC FS187 erőssége a magas frekvenciákon kellemes kontrasztot adó lesugárzás, valamint a két közép/mély hangszóróból annyi mély-tartomány megszólaltatása, amennyi a hangzási egyensúly, és az egyes hangszerek bemutatásához szükséges. Megőrzi az egyes műfajok egyéni jellegét, és különösen értékes azért, mert általában eddig ez a technológia a magasabb kategória számára volt fenntartva. Az Elac csúcstechnológia, amit a szendvics szerkezetű alumínium membránok, és a „JET” szuper-magas hangszórók kínálnak a megfizethető régiókban, hatékony és eredményes megoldásnak bizonyul. Ez az észak-német szépség most vezető szerepet tölt be kategóriájában.

 

                                                                                                               Szabó Károly

Teljesítmény: 90-130Watt

Frekvencia átvitel: 47Hz – 50 000Hz (-3dB)

Érzékenység: 88dB/2.83V/m

Maximális hangnyomás: 102dB

Impedancia: 6 Ohm

Keresztezési frekvencia: 700Hz/2.700Hz

Méretek: 975 x 170 x 262 mm

Tömeg: 15kg

 

 

www.audiophyl.hu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111