LG BH9530TW Smart 3D Blu-ray 9.1 csatornás házimozi

AVtrend | 2014. Április 07. | 08:00

LG BH9530TW 01.jpg

A digitális világban futó számtalan trendek egyikét úgy jellemezhetnénk, hogy minden eszközünk egyre jobban „smartosodik”. A gyártók napról-napra több - korábban csak PC-ről elérhető - szolgáltatást pakolnak be a tévékbe, lejátszókba. Nincs ez másként az LG házimozi rendszer esetében sem.

Vezeték nélkül szabadon

 

A csomagolás egy 9.1-es rendszert rejt, de ne a „nagykönyv szerinti” 5.1 –es felépítésre gondoljunk. A karcsú oszlopsugárzók tetején egy-egy felfelé néző, a hangot 360 fokos körben szétterítő hangszóró helyezkedik el. Ezek szolgáltatják a további négy csatornát és valósítják meg a 3D Real Sound hangzást.

 

A központi egység csak a frontokat, a centert és a passzív, basszreflex mélynyomót hajtja meg, a két surround vezeték nélkül kapcsolódik, megkímélve minket a nappali összekábelezésétől. A minimalista készülékház semmilyen látható kezelőszervet nem tartalmaz, a kiugró előlap felső peremén levő érintőgombok piktogramjai is csak bekapcsolt állapotban világítanak. Formája visszaidézi az LG korábbi (pl. 620-as) Blu-ray lejátszóit, csak itt már nem tálcás, hanem slot-in mechanika szippantja be a lemezt a frontoldalon végigfutó résbe.

A CD lemez szélességű, lenyitható ajtó mögött egyetlen USB aljzat árválkodik, ahova pendrive, külső HDD, vagy iPhone/iPad csatlakoztatható. A rádugott háttértárról viszont nem csak lejátszani, hanem felvenni is tud, pl. audió CD-ről vagy az FM rádióadást. A hátoldalon egy második USB és egy LAN terminál található az ARC kompatibilis HDMI kimenet, valamint két HDMI, egy optikai és egy analóg sztereó bemenet társaságában.

 

A rendszer összteljesítménye 1460 Watt, ez változatosan oszlik meg az egyes komponensek között: a front, surround és centersugárzókra egyenként 180 Watt jut, az oszlopsugárzók tetején levő 3D hangszórókra 4×90 Watt, és végül 200 Watt hajtja meg a passzív mélynyomót. A négy tallboy és a center középhangszórói a keskeny méretek miatt eléggé aprócskák, de látványosak sárga színű, aramidszálas - és emiatt kellő merevségű - membránjukkal.

 

 

LG_BH9530TW_2.jpg

 

 

Okos szolgáltatások

 

Rengeteg smart funkciója révén a BH9530TW jóval több, mint egy multicsatornás erősítővel egybeépített Blu-ray lejátszó. A lehetőségek kihasználásához net kapcsolatra - lehetőleg minél szélesebb sávúra - van szükség. Az elérhető applikációk és tartalmak csoportokra osztottak: az „LG prémium”-ban vannak az előre installáltak (internet böngésző, YouTube, Picasa, Facebook, Twitter, vTuner, AccuWeather, hogy csak a legfontosabbakat említsük) illetve a „Saját alkalmazások” menüben (LG fiókunk regisztrálása után) igény szerint telepíthetjük őket. Audió CD lejátszásakor a Gracenote adatbázisból letölti az album borítóképét és a számok címeit. Helyi hálózaton keresztül DLNA szerver megosztott tartalma érhető el. Bluetooth, NFC, Wi-Fi Direct és Miracast kompatibilitásából adódóan közvetlenül kapcsolódhat mobileszközökhöz.

 

lg_bh9530tw_3d_blu_ray_02.jpg

 

Optikai lemezekből a gyári CD, DVD, BD korongokon kívül elboldogul az írható és újraírható formátumokkal is. 3D Blu-ray lejátszás mellett 2D-3D konverzióra is képes. Az új csapásirány, a 4K sem fehér folt a számára: a BD lemezeket UHD felbontásra tudja skálázni. Dekódolja a HD hangformátumokat, és számos előre beállított hangzáskép közül lehet választani, sőt egy négysávos virtuális, grafikus ekvalizátorral egyéni hangkép beállítása is megoldható.

 

Rádióhallgatáshoz nem csak a vTuner, hanem egy 50 programhelyes FM vevő is rendelkezésre áll. RDS rendszerű, a képernyőn nem csak az állomás nevét, hanem a radiotext információkat is megjeleníti.

 

Szubjektív tapasztalatok

 

Installálása a színkódolt vezetékeknek köszönhetően gyerekjáték, előtte azonban kis ezermester gyakorlatként össze kell csavarozni az egyenként három darabból álló oszlopsugárzókat. Az LG Smart TV-kről már ismerős stílusú menü rendkívül szép grafikájú, kezelése egyszerű és magától értetődő, nincs szükség a több mint 80 oldalas felhasználói kézikönyv böngészésére. A készülék háromféleképpen vezérelhető, a tartozék távirányítón kívül mobileszközökre letölthető LG Remote App alkalmazással, vagy az egyik USB aljzatba dugható PC-s perifériával. Mi egy vezetéknélküli Logitech billentyűzet/egér párossal használtuk minden fennakadás nélkül.

 

lg aramid_fiber_speaker_bh9530tw.jpg

 

DLNA szerverről és USB-ről gond nélkül felismerte a különböző (köztük az általunk leginkább preferált FLAC) formátumokat. Internet rádiók keresésekor kicsit hosszasan várakozott az egyes képernyők között.  CD-t hallgatva (elveink szerint először bypass módban) jól kontrolláltnak, de kissé súlytalan jellegűnek éreztük. A tér nem volt elég plasztikus, leragadt a két front környékén, és lyukas volt a közepe. Többcsatornás üzemmódra váltva már egyenletesen terítette be zenével a nappalit.

 

A Skyfall és a Z világháború Blu-ray változatainál a rendszer már kifuthatta a képességeit. A passzív mélynyomó erőteljesen, de nem tolakodóan támogatta a karcsú hangsugárzókat. A surround effektek kézzelfoghatóak voltak A képminőség jó osztályzatot érdemel, a sanghaji éjszakai látkép mélyfekete hátterének és ragyogó fényeinek kontrasztja látványosan demonstrálja a lejátszó képességeit (és a formátum előnyét). Zenei DVD-n dinamikus, kellő tartalékkal bír, jól visszaadja a koncert atmoszféráját, bár a kisméretű középhangszórók nem tudják átlépni saját árnyékukat, és az énekhang elbírt volna több testességet.

 

ds3_urban_large_12607.jpg

 

A szerkesztő ajánlata

 

Szó szerinti all-in-one szett, birtoklása esetén kipipálhatjuk az otthoni szórakoztató központ megvalósítását. Szinte minden funkciót nyújt, amire „okosodó” világunkban szükségünk van, minden elvárható hálózati, on-line és lemezes tartalom elérhető vele. Ha eddig még nem ruháztunk be okos tv-re, akkor egy jó darabig nem is kényszerülünk rá, mert a BH9530TW segítségével maximálisan elérhetjük a „smart-világ” okosságait.  

 

Pongrácz András

 

www.lg.hu

 

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111