LG NB4530A soundbar: filigrán hangzsonglőr

AVtrend | 2014. Március 31. | 09:00

26.jpg

LG - Life’s Good - Az élet jó. Valójában nem nehéz kihallani a szlogen burkolt üzenetét: annál jobb lesz az életünk, minél több LG termékkel vesszük körül magunkat. Tesztünkben egy soundbar és mélynyomó páros segítségével jártuk körül a témát.

Megjelenés, felépítés

 

Az egyik legelegánsabb soundbar, ami a közelmúltban megfordult a kezünk között. Valószínűtlenül vékony, mindössze 3,5 cm magas és 7 cm mély, kis túlzással pengevékonyságú készülék. Valamivel több, mint 1 méteres szélességéből adódóan a 46’’-47’’ méretű tv-khez illeszkedik a legharmonikusabban. Elhelyezhető falra szerelve, vagy a bútorzaton, lábazatra állítva. Frontoldalát fekete, fém hangszórórács borítja, a ház szálcsiszolt alumínium. Paradox dolog, de kicsit szomorú, hogy örülnünk kell annak, ha túlzott költséghatékonyságra törekvő korunkban egy szálcsiszolt felületről kiderül, valóban fémből készült, és nem műanyag utánzat. Apró dizájn geg, a tetőlapon elhelyezkedő érintő gombok felülete a vízszintesbe hajló rácsozattal azonos mintázatú. A frontoldal egységességét nem bontja meg kijelző ablak, bekapcsoláskor derül ki, hogy egy 8 karakteres fluoreszcens display bújik meg a rácsozat mögött. Az apró lyukakon keresztül is jól olvasható, alaphelyzetben az aktív bemenet nevét jeleníti meg.

 

12.JPG

 

A karcsú házban a tápegység nem is fér el, az NB4530 külső hálózati adapterrel működik. Ez önmagában nem probléma, de a 3,5 cm-es magasság aggodalomra adhat okot, vajon mekkora méretű hangszórók szolgáltathatják a zenét? A teljes szett kimenő teljesítményére 310 Wattot adnak meg, amiből 150 W a mélynyomó és 2 x 80 W a soundbar, de a gyári adatlap nem részletezi a beépített sugárzók méretét és egyenkénti teljesítményét. A frontoldali rácsokon bekukkantva (felboncolni nem volt szívünk a tesztelésre kölcsönkapott készüléket) oldalanként egy, hozzávetőleg 1’’ méretű magassugárzót, és két, nagyjából 7 cm széles és 2,5-3 cm magas ovális membránú középsugárzót véltünk felfedezni.

 

A hasáb alakú, vezetéknélküli szub aszimmetrikus felépítésű. A jobb oldalát borító ezüstös rács alól pumpálja a mélyeket.

 

28.jpg

 

Szolgáltatások

 

A bementi terminálok száma nem bőséges, de elegendő a leggyakrabban szóba jöhető forráskészülékek számára. A hátoldali mélyedésben egy analóg sztereó (3,5 mm-es jack), egy optikai, egy HDMI valamint egy USB aljzat várja a kép és hang eszközöket. Apró figyelmességként egy USB hosszabbító kábelt is mellékelnek a csomagolásban, mert falra szerelve a soundbart, képtelenség lenne a pendrive-ot csatlakoztatni. USB-ről MP3 és WMA file-okat lehet lejátszani, maximum 320 illetve 192 kbps bitsebességig. Bluetooth kapcsolattal nem csak A2DP profilú mobil eszközökhöz, hanem LG tv-khez is lehetséges a vezetéknélküli összeköttetés. Stand-by módban a HDMI bemenetre érkező jelet (amely akár 3D-s is lehet) átengedi az ARC kompatibilis kimenetre. A SIMPLINK funkció a CEC kompatibilitást takarja, egy távirányítóval vezérelhetők a HDMI-vel kábelezett LG készülékek.

 

Az NB4530 processzora jó pár hangzáskorrekciós lehetőséget biztosít. Némely funkció elnevezése a teljesen megszokott terminológiát követi (mint pl. a „Loudness”, a „Bass”, a csökkentett dinamikát beállító „Night Mode), más esetben azonban az LG kreatív alkalmazottai új fantázianeveket találtak ki. (Pl. a „Clear Voice”, ami többé-kevésbé a presence hangszínszabályozásnak felel meg: kiemeli a középtartományt a jobb beszédérthetőség érdekében. A „Bypass” itt nem egy szívsebészeti szakkifejezést takar, hanem direkt útvonalon, hangszín manipulációk nélkül futnak át a készüléken a jelek. Az „Upscaler” a veszteségesen tömörített zenéket turbózza élvezhetőbb szintre). A kép és hangtartalom elcsúszása az „AV Sync”-el hozható helyre.

 

31.jpg

 

Szubjektív tapasztalatok

 

Eltérően néhány korábban tesztelt vezetéknélküli szettől, a center és a szub párosítását nem kellett külön nyomógombbal kezdeményezni, bekapcsolás után azonnal megtalálták egymást. Már első hallásra feltűnő volt a mélytartomány túlvezéreltsége. A mélynyomó relatív hangszintjét –40 és +6 között lehet állítani a centerhez képest, de a 0-ás szintű gyári alapbeállítás túlzottnak bizonyult. Vissza kellett venni -10, -12 környékére, ezután már kiegyensúlyozottabb volt a teljes frekvenciatartomány.

 

USB-t használva megmutatkozik a csekély karakterszámú kijelző korláta: csak az éppen lejátszott szám sorszámát, és az eltelt időt mutatja. A távirányító „Info” gombjával át lehet váltani a file nevének kijelzésére, akkor viszont a többi információt nem látjuk.

 

A zenehallgatást „Bypass” módban indítottuk. Vegyesen szerepeltek rock, jazz és elektronikus lemezek. A különböző műfajokon hasonló minőségben teljesített. Jó értelemben vett hifis hangzást kaptunk, világos, transzparens, jól definiált jellegűt. Az énekhang kellően határozott, a basszus markáns, kiegyensúlyozott volt. Egyedül a középtartomány testessége fogyott el néha, olyankor a dobok csak erőtlenül puffantak. Próbát tettünk az egyéb üzemmódokkal is: bár a leírás szerint a „Natural” beállításnak kellett volna a természetesebb hangzást eredményeznie, de az énekhang enyhén nazálissá vált. A „Clear Voice” hatására az énekes valóban közelebb lépett hozzánk, erőteljesebb lett a középtartomány, de a hangkép felkeményedett, idegenné vált. Így mindig visszatértünk a kezdeti, legjobb minőséget eredményező beállításhoz. A sztereó tér a készülékméretből adódóan szűkös volt, jól hallhatóan a tv alatti sávban zajlott az előadás.

 

16.jpg

 

Mozira áttérve aktiváltuk a „3D Sound” funkciót. A sound processzor remekül tette a dolgát: vízszintes irányban kiszélesítette, függőleges irányban pedig markánsan megemelte a színpadképet a tv képernyő magasságáig. De a legfontosabb, megjelentek az oldalsó effektek is. Az események már nem csupán velünk szemben, hanem körülöttünk zajlottak. Megfigyelve a részleteket, a hátsó surroundok hangját azért nem teljes precizitással szimulálta, a Feláldozhatók golyózáporos jeleneteiben nem lehetett nyomon követni a hátunk mögötti lövedékek röppályáját, de külső szemlélők helyett határozottan az események résztvevőivé váltunk. Ugyanígy a Gladiátor kezdő csatajelenetében, a germán erdőben szintén minden irányból áradt felénk a harci zaj.

 

 

32.jpg

 

Összegzés

 

Kezdeti aggodalmunk feleslegesnek bizonyult, a miniatűr hangszórók kellemes meglepetéssel szolgáltak. Az NB4530 korrekt zenei minőséget adott, mozizáskor pedig a legjobbnak bizonyult a sorrund hangzás létrehozásában az eddig tesztelt 2.1-es rendszerek közül. Ehhez mindenképpen „3D Sound” módban kell használni, mert így tudja kifutni magát, ekkor mutatja meg mire képes a beépített hardver és szoftver összmunkája. Ára kimondottan kedvező, ezért kategóriájában ár/árték aránya kimagaslóan jónak bizonyul. A bevezetőben feltett kérdésre válaszolva, az NB4530 sok kellemesen töltött órával ajándékozhat meg bennünket.

 

Pongrácz András

 

www.lg.hu

 

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111