Philips Fidelio AW9000 Wireless hi-fi hangfal teszt

AVtrend | 2012. Július 27. | 06:00

A Philips Fidelio vezeték nélküli Hi-Fi hangsugárzók családjában az AW9000-es a legnagyobb, és egyben a legjobb hangminőséget is biztosító készülék. Az AW9000-ben a nagy kimenő teljesítmény, a vezeték nélküli high-end hangzás, az esztétikum, és az egyszerűség találkozott.

1.jpg

 

A Fidelio A9-es széria tervezésének és kialakításának kiindulópontja a D’Appolito elrendezésű hangszórórendszer. Ez egy olyan szimmetrikus hangszóró-kialakítás, melyben a magassugárzó alatt és fölött egy-egy mélyközép sugárzót helyeznek el. A Philips tervezőmérnökei úgy módosították ezt az elképzelést, hogy a sztereo hangsugárzók mindegyikében a mélyközép sugárzók egymással hatvan fokos szöget zárnak be, középre csak a tweeter tekint. Ez a különleges kialakítás minden frekvenciatartományban hozta a hozzá fűzött reményeket, és a létrehozott sztereo-tér is kellőképpen tágasnak bizonyult.

 

A kabinet tervezésénél sem a megszokott, hagyományos utat választották.

A tömör fából készült, rendkívül merev, nem túl nagy méretekkel rendelkező kabinet élek nélküli kialakítása a káros rezonanciák érdekében történt. Így jöhetett létre az a barátságos, tiszta hangzás, ami a Fidelio egyik legfőbb ismérve.

Az optimalizált bass-reflex dobozon a reflexnyílás kialakítása is hosszas kísérletezés eredményeként jött létre. A kabinet hátulján helyet foglaló 46 mm-es nyílás kürtőjének külső rádiusza is 46 mm-es, mivel ez bizonyult a legmegfelelőbbnek a kiáramló levegő turbulenciájának minimálisra csökkentése érdekében.

 

3.jpg

 

A sugárzókat a magas minőségű hangátviteli kialakítás érdekében aranyozott csatlakozókkal készítették, mivel ez felelt meg leginkább a high-end elképzelés megvalósításához. A csatlakozók szorítócsavarosak, de banándugó használatára is van mód.

Az AW 9000 külső megjelenésében az igényes anyagválasztás a legfeltűnőbb, ahol a csiszolt alumínium ötvöződik az eredeti nemes fa és a minőségi szövet látványvilágában. Az új Fidelio-sorozatot az egyszerű elegancia jellemzi.

A beépítésre került hangszórók igényesen válogatottak, és kizárólag audiofíl igényeknek megfelelő komponenseket tartalmaznak. A dóm magassugárzók átvitele 2Khz-20.000Hz-ig terjed, és azok kivételesen tiszta magashangok visszaadására képesek. Az 1”-es tweeterek nagy érzékenységűek, megszólalásuk torzításmentes, és dinamikus. A 3,5”-es inverz dóm mélyközép sugárzók papírmembránosak, nagy dinamikatartomány átfogására képesek, kialakításukból adódóan magas hatásfokúak, és kitűnő hangdiszperziós képességgel rendelkeznek.

2.jpg

A kétutas crossover is csak high-end komponenseket tartalmaz, a tekercsek kialakításánál ügyeltek a rézhuzalok minőségére, és azok átmérője is kellőképpen vastag. A kondenzátorok szintúgy minőségi kivitelűek. A 3 kHz körüli, a fül számára a legkritikusabb keresztezési tartományban is a természetes hangvisszaadás elérésére törekedtek a fejlesztők, és esetünkben sikerrel is jártak.

A Fidelio AW9000-ben a tiszta megszólalásért és a kellően nagy teljesítmény eléréséért full-digitális „D”-osztályú erősítőket alkalmaztak, és a digitális-analóg átalakításra Burr & Brown (TI) PCM1808 konverterek kerültek beépítésre.

Hogy mi kell még az igazi élményhez? Nem más, mint a felsőkategóriás megjelenés, és persze a megfelelő minőségű bemenő jel. Erről ki-ki maga gondoskodjék, mert egy ilyen rendszert illik „minőségi áruval” ellátni.

A rendszerhez távszabályzó nem tartozik, a funkciók irányítását a hangsugárzók oldalán elhelyezett apró fém mikrokapcsolókkal végezhetjük, de ennél célszerűbb út a telefonról, vagy i-eszközökről célszoftverekkel történő vezérlés

Mielőtt a Fidelio megszólalhatna, néhány apró technikai tennivalónk még akad. A smartphone-unkra, vagy az i-eszközünkre telepítenünk kell a Philips AirStudio alkalmazást, így kapjuk meg a szükséges kezelőfelületet a hangrendszer működtetéséhez, és ennek a szoftvernek a segítségével a programból érhetjük el a világhálón található rádióállomásokat is.

Telefon vagy iPad hiányában azért az Mp3 Link bemenetről is hajthatjuk készülékünket, vagy az ethernet csatlakozón keresztül fogadhatjuk a számítógép, vagy a hálózat felől érkező jeleket. Persze ebben az esetben is szükségünk lesz a számítógépünkre telepített Media Manager segédprogramra.

 

AW9000_600x400.jpg

Megszólalás:

Első benyomásomként a különlegesen tág hangszínpadot említeném, ami a hangszórók speciális elrendezéséből adódik. Különleges, mert nem csak sztereo-térben érezhetjük magunkat, annál sokkal nagyobb élményben részesülünk. Szinte a hangtér közepén helyezkedünk el, és a bársonyos muzsika körülölel bennünket. Előre-hátra mozogva a sugárzók közötti térben, szabályos koncertterem-hangulatban lehet részünk. Pozíciónkkal tágíthatjuk, vagy szűkíthetjük magunk körül a teret, kívánságunk szerint.

A rendszer másik fontos ismérve a torzítás- és rezonanciamentes, tiszta megszólalás.

A mélytartomány átvitele a Philips wOOx technológiájának köszönhetően hibátlan, a kabinet stabilan helytáll, rezzenésmentesen tűri a nagyobb teljesítménnyel megszólaló zeneszámokat akkor is, amikor a közelben lévő apróbb tárgyak már készülnek leugrani a polcokról, asztalokról.

A középtartomány tiszta, az énekhangok a hangszerektől jól elkülönülnek. A feszesre hangolt sugárzók a pattogós ritmust is szó nélkül követik, a nagyobb zenei-, és dinamikai váltásoknál sem jönnek zavarba. A magastartományban a lehetőségeknek csak a fül fizikai felépítése szab határokat. A tweeterek tovább bírják, mint az emberi hallástartomány. Ez megbízható, tartósan fénylő és kellően csillogó hangvisszaadást eredményez.

Sajnos a nem megfelelő minőségű anyagok választásánál sokat hibázhatunk. Ekkor a problémás zenei elemek zavaróan kiemelkednek, és a zajos, hibásan felvett anyagok is elrontják a hangulatot. Nehéz ilyen minőségű berendezéshez megfelelően részletes, nagy felbontásban készült, és jó minőségben rögzített anyagokat találni, de nem lehetetlen feladat.

 

A teszt folyamán hallgattam jazz-t, soul-t, népzenét, orgonakoncertet, és instrumentális zenét. Kedvencem egy gordonkakoncert lett, ez ragadott magával leginkább. Végül, hogy stílusos maradjak, Beethoven Fidelio-jából is töltöttem be részleteket, hogy a nagyszerű hangrendszer névadójához kapcsolódó zenét is hallgathassak. Kiváló élményben volt részem, nem is akartam abbahagyni a zenehallgatást. Szerencsére bőven volt időm kiélvezni az AW9000 tudását, mert sokáig nálam időzhetett.

 

 

 

Fontosabb technikai jellemzők:

Dóm tweeterek: 2 x 19”

Mélyközép hangszórók: 4 x 3,5”

Aranyozott csatlakozók

Hangszínszabályzás programból

Wi-fi elérés

3,5 mm-es sztereo jack bemenet

Digitális koaxiális bemenet

Digitális optikai bemenet

LAN csatlakozó

Extra mélynyomó kimenet

wOOx technológia

ID3 tag támogatás

Vezérelhetőség: Smartphone-ok, i-készülékek, tabletek

Streaming funkció

AirStudio applikáció a vezérléshez

Színválaszték: Fekete, dióbarna

Súly: 10 kg

 

Összegzés:

A Philips vezeték nélküli hangsugárzó-családja tipikus megtestesítője a cég új irányvonalának, fejlesztési elképzeléseinek. A széria elemei tökéletesen megfelelnek a Sense & Simplicity, azaz az éssszerűség és az egyszerűség kívánalmainak. A Philips Fidelio AW9000-ben az innovatív akusztikai és mérnöki elképzelések eredményeként egy igen jó paraméterekkel, és kiváló megszólalással bíró hangrendszert ismerhetünk meg.

A készülék praktikus, kis helyigényű, esztétikusan kialakított, és megszólalásakor is minőséget képvisel. Az igényes hangok szerelmeseinek új játékszere lehet a most bemutatott hangrendszer, és vele együtt az új Philips vezeték nélküli, hi-fi-kollekció többi tagja is.

 

Plusz:

Tágas hangtér

Dinamikus megszólalás

Mélysugárzó-kimenet

 

Mínusz:

Nincs hozzá távirányító

 

Iránytű:

www.philips.com

Ára 150.000.-Ft körül alakul

 

                                                                                              Steiner András

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111