System Audio Saxo az iskolapélda

Szabó Károly | 2013. Január 11. | 07:00

Mégpedig a miniatürizálás iskolapéldája.
Vajon meddig lehet a fizika határait kitolni, ami még nem megy a jó hangzás rovására?

A hangszórógyártás fejlődéstörténete során szinte minden hangsugárzó-gyártót az izgat, mennyire lehet kicsinyíteni ebben a szakmában. A méretcsökkentés a vásárlókat is érdekli, mert nem mindenki lakik palotában és nem otthonos a báltermekben, ahol el tudna helyezni ember nagyságú hangsugárzókat. Az elmúlt évtizedben az áruk miatt több-kevesebb piaci sikerrel ebben a kategóriában már születtek legendák. 

 

System-Audio-Saxo-5.1-Speaker-Package-White.jpg

 

Érzésem szerint a System Audio mérnökei a Saxo-k megalkotásával ott kezdik a gyártási sorozatot, ahol a többiek feladják a harcot. Már az alapanyag megválasztásában is különböznek vetélytársaiktól, nem gyártanak műanyagházas hangdobozokat, a kabinetek bevonata valódi fa. Természetesen a legfontosabb szempont a fejlesztésben és a gyártásban egyaránt a hangzás valósághűsége, a muzsika legjobb visszaadása, a filmek és koncertek hangjának érzelemdús tolmácsolása. Mivel minden viszonylagos, itt most ne az árra térjünk ki, (az egész hangsugárzó rendszerért 365000 jó forintot kell letenni) hanem arra a tényre, hogy kisebb szobában, legyen az a lakótelepi nappali, elég komoly kompromisszumok árán valósítható meg a házimozi, és az igényes zenehallgatás szimbiózisa a mindennapi tevékenységekkel és a lakás berendezésével együtt.

A férfiak vásárlásaik során általában izmos, nagy terjedelmű hangszórókat és technikai berendezéseket helyeznek előtérbe. De a Skandináviában végzett közvélemény-kutatások (ott ilyen is van a szaküzletekben) azt mutatták, hogy a megkérdezett hölgy vásárlók 80%-a úgy nyilatkozott jobban illeszkedne lakásukba a System Audio hangsugárzóinak kivitele, mint a konkurens márkáké. Ja, kérem, a feleségek tűrőfaktora mindenütt jelentősen nyom a latba!

 

A technikáról:

 

A Saxo hangsugárzó sorozat tagjai azonos felépítésűek, ugyanazt az alapanyagot tartalmazzák és a megoldásuk is megegyezik.

 

sa_saxo1_hoyttaler_hvit-4.jpg

 

A Saxo1 állványos kisdoboz egy kétutas, kéthangszórós változat, hátrafelé kialakított basszus reflex nyílással. Az alkalmazott hangszórók közül a magas hangszóró kellően nagy felületű (30mm-es) membránja biztosítja, hogy ne csak cincogjon a felső tartományba, hanem köze legyen az egyes hangszerek hangzásához. A térbe sugárzást segíti a membránt körülvevő akusztikus lencse. A közép/mély hangszóró okozta a legtöbb fejtörést és akusztikus mérést a tervezőknek, ugyanis el kellett találni a legkedvezőbb membránfelület- és hangdobozméret-együtthatót, ami a magashangszóróval párosítva hangzási kiegyenlítettsége folytán dús hangokat sugároz a légtérbe. Végül is a 130 x 250 x 200 mm-es hangdoboz-méretezés mellett döntöttek, ide jól befér a meglepően kis membránfelületű, mindössze 90 mm átmérőjű hangszóró. Erőssége a hosszú lengőcséve, amelynek feladata a membrán megmozgatásával a kellő mennyiségű levegő térbe pumpálása. Ehhez erős mágnes, és rezonanciamentes kosár szükséges.

 

Dicséret illeti a színválasztékot, közötte a magasfényű zongoralakkos kivitelt, a minőségi csatlakozó szerelvényeket, amelyek vastagabb kábelek fogadására is alkalmasak, valamint a kikönnyített csavarhelyeket a felfüggesztő szerelvényekhez. Ezek segítségével falra rögzíthetők, és kisebb helyet igényelnek. Mindezzel magasabb presztízsűvé válik a System Audio terméke. Ne toljuk a polc hátuljára, mert a hátul lévő basszus reflexnyílásnak helyre van szüksége, innen áramlik ki a belső energia, nélküle szegényebb a hangzástartalom.

 

s10m.jpg

 

A Saxo10 centersugárzó anyagfelhasználásra teljesen megegyezik a Saxo1-essel, itt értelemszerűen dupla a mély/középsugárzó, melyhez két reflexnyílást mértek ki.

A gondos előkészítés okán tartozékként mellékelt plusz egy takaróselyem az álló elhelyezés érdekében. Akár ebből a modellből is kialakíthatunk 5.1 vagy 7.1 rendszert. Állva elhelyezve egyből D'Appolito szisztéma szerint működik ez a hangsugárzó. Felhasználásának sokrétűségére csak a házimozi-építés írott, és íratlan szabályai, és a fantázia szab határt.

 

s8.jpg

 

A Saxo Sub8 típusjelű aktív mélysugárzó is hódít kicsiny méretével és kivitelének letisztult, skandináv vonalvezetésével. A 270 x 270 mm-es kocka alakú, zárt rendszerű hangdobozban a megfelelő mélyhang lesugárzás egy, a peremével is mindössze 190mm átmérőjű membrán, és egy 100 Watt-os erősítő hiperaktivitásán múlik. Az ígéret szerint megtapasztalhatjuk a sebességet és a pontosságot, a mindig tiszta mély hangokat.

 

A szett a legszükségesebb csatolókat és szabályzó szerelvényeket is tartalmazza. Akár teljesítmény-kimenetre fűzzük, akár a házimozi-erősítő szabályozható nagyszintű (LFE/SUBWOOFER) kimenetére kötjük, tökéletes illesztést tudunk biztosítani. Szabályozhatjuk a teljesítményt és az alsó határfrekvenciát, kapcsolhatjuk a fázist aszerint, hogy hogyan helyeztük el a mélysugárzót a többi hangsugárzóhoz, és a hallgatás helyéhez képest. A gyors reagálású automatika amint jelet észlel, bekapcsolja az erősítést. Amint a jel elfogy, mert kikapcsoltuk a készülékeinket és már nincs jelfolyam, 20 perc múlva kikapcsolja azt.

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111