Harman/Kardon AVR 370 hálózati AV receiver teszt

AVtrend | 2013. Október 03. | 11:00

kicsi HK-AVR370 front.jpg

"Szolgáltatásait tekintve nem nagyon találni fogást az AVR 370-en, telepakolták mindennel, ami kívánságlistánkon szerepel. "

Az évenként esedékes modellfrissítés során a Harman/Kardon egymás után küldi csatasorba az előző termékcsaládot leváltó, 70-es típusszámra végződő receivereit.

A korábbi tesztjeinkből már megismert 70-es és 170-es után most a középkategóriás 370-est vizsgáljuk meg, hogyan próbál megfelelni a piaci trendeknek és a vevők elvárásainak.

Harman/Kardon AVR 370 hálózati AV receiver teszt: Megjelenés, kivitelezés


Óvatos dizájnváltás zajlik a Harman/Kardonnál. A front oldal vízszintes megosztása maradt, de az alsó rész már nem fémes-szürke, hanem a felette levő plexihez hasonlóan fekete, és a hangerőszabályzó sem áll ki csőszerűen az előlapból, hanem teljesen belesimul a felületbe. Ezzel kicsit vesztett az egyéniségéből, aminek a márka elkötelezett hívei nem biztos, hogy örülnek, viszont új vásárlókat szerezhet, mert harmonikusabban illeszkedhet a fekete készülékeket tartalmazó házimozi rendszerekbe.

A középvonalban futó, a főbb funkciókat és a menünavigálást ellátó keskeny gombsor szinte észrevétlen, a front oldali USB és HDMI bemeneteket használaton kívül egy kipattintható lap takarja, így semmi nem bontja meg a felület egységességét. Összességében letisztult, sallangmentes a dizájn.

 

 

kicsi Harman-Kardon_AVR370 01.jpg


Harman/Kardon AVR 370 hálózati AV receiver teszt: Felépítés, konstrukció


Ha gondolatban összeírnánk elvárásainkat egy trendeknek megfelelő középkategóriás receiver funkcionalitását illetően, akkor képzeletbeli készülékünk szinte tökéletes egyezést mutatna az AVR 370-el. A Harman/Kardon tervezői a wlan hálózati kapcsolattól kezdve a 4K felkonvertálásig mindent belepakoltak, amit ennyi pénzért (hozzávetőleg 270.000 Ft-ért) reálisan kívánhat a kedves vásárló.

Erősítő része 7.2-es felépítésű, „D” osztályú végfokozatokkal, melyek 8 ohmon 125 W-ot adnak le csatornánként. Egy második zónát is ki tud szolgálni, akár úgy, hogy hétből két végfokozat a zóna hangsugárzóit hajtja meg, akár úgy is, hogy csak vonalszintű pre-out kimenetet biztosít a zónában levő sztereó erősítőnek.

Figyelemre méltó tulajdonságok:

Két HDMI kimenettel rendelkezik, amit az tud igazán méltányolni (mindkettő ARC kompatibilis), aki komplex házimozi rendszert épít ki tv-vel és projektorral,. A Faroudja DCDi videoprocesszor nem csak 1080p-ig hanem 4K-ig képes felkonvertálni bejövő forrásjelet. Ezt a tulajdonságot - az elérhető árú megjelenítők hiányában és a 4K tartalmak szegényes választéka miatt - ki-ki vérmérséklete szerint tekintheti felesleges vevőkábításnak, vagy jövőbiztos funkciónak, mindenesetre plusz pont jár érte. A HDMI bemenetek száma évről-évre szaporodik, idén az AVR 370-es már nyolcat (CEC, 3D és Deep Colour kompatibiliseket) kínál, így nem ez lesz a rendszerépítés szűk keresztmetszete. Helyi hálózatra vezeték nélkül is csatlakoztatható a beépített Wi-Fi modulnak köszönhetően, így megússzuk egy opcionális WLAN adapter megvásárlását. A korábban nálunk járt Sony STR-DN1030 tesztelésekor feltételeztük, hogy várhatóan ez lesz az AV receiverek funkcióinak egyik bővítési iránya, az AVR 370-nél ez meg is valósult.

Az installálást mérőmikrofonos kalibráció segíti, ez a Harman/Kardon saját fejlesztésű EzSet/EQ rendszere. Hálózati képességei: DLNA 1.5 minősítés, Airplay kompatibilitás, internet rádiók elérése vTuner adatbázis alapján. HD hangformátumokból dekódolja mind a Dolby TrueHD-t és DTS-HD Master Audio-t, és az összes korábbi formátumot. Surround hangképhez ízlés szerint lehet választani a Logic 7 (Harman saját fejlesztés), a Dolby Pro Logic IIx, IIz, vagy a DTS Neo:6 üzemmódok közül. Pure Direct funkció nincs, csak 5 és 2 csatornás sztereó, ez utóbbiról annyit publikálnak, hogy lekapcsol minden surround feldolgozást, de a mélynyomó aktív marad.

 

 

kicsi Harman_Kardon_AVR370 02 back.jpg

 

 

Előlapi USB bemenet fogadja az Apple eszközöket (vagy akár csak egy pendrive-ot), melyekről zenei tartalom játszható le. Sajnos csak az MP3 és WMA file formátumok támogatottak. Hátoldali csatlakozások: videóból komponens és kompozit (2 db.), hangból két pár sztereó RCA, egy koaxiális és két optikai. Pre-out kimenete multicsatornás, mind a hét csatorna jelét továbbvezethetjük külső erősítőbe, ha még nagyobb teljesítményre van szükségünk. Nem spórolták le a 12V-os trigger kimenet sem.

Android vagy iOS operációs rendszerű mobileszközökre ingyenesen letölthető egy grafikus interfészt biztosító „HK Remote Control App” alkalmazás, amivel teljes körűen távvezérelhető az AVR 370-es.

Két távirányító is jár a készülékhez. Az elsődleges a már ismert formájú, a konkurensek termékeihez képest indokolatlanul túlméretesnek tűnő példány. Nagy felülete nincs kihasználva, egyes gombjai túl aprók, és kissé bizonytalanul mozognak. A kisebbik egy könnyű, műanyag házas, kivitelezésében az olcsó, noname set-top-boxok stílusát idézi. A második zónából való vezérlésre szolgál, de így önmagában csak félkarú óriás vele a receiver, mert a lakás másik helyiségből való használatához.

 

harman_kardon_AVR370.JPG

 

Harman/Kardon AVR 370 hálózati AV receiver teszt: Kezelhetőség, kép és hangminőség


A menürendszer jól áttekinthető, logikus felépítésű. Az installálás és setup beállítások magától értetődőek, elő sem kell venni a kezelési útmutatót. De tökéletesnek azért nem mondható, hálózati böngészésnél - úgy az internetrádiók, mind a DLNA szerver megosztott állományai között keresgélve - a lejátszási lista a képernyő jobb szélén egy keskeny sávban jelenik meg, így nem férnek ki a file nevek. A hosszú listákban nem lehet lapozni, csak egyesével lépkedni.

A videó felkonvertálás jól működött, komponens bemenetről DVD filmet nézve nem volt nagy különbség a HDMI csatlakozáshoz képest. Azonban jó nevű Faroudja ide vagy oda, csodákra ő sem képes, alacsonyabb jelszintű (értsd: kicsit szemcsés) tv adásnál rosszabb eredményt kapunk, mint amikor a komponens jelet közvetlenül a tv-hez csatlakoztatjuk.

Zenén az ismert okokból egy kicsit mélykiemelt a hangzása. A sztereó színpad két oldalara húzódik, a zenészek megragadnak a két hangfalnál. Mozin nincs ilyen probléma, a centersugárzó segít bepozícionálni a szereplőket. A párbeszédek jól artikuláltak, akciófilmen (Expandebles 2, Halálos iramban: Ötödik sebesség) az események hangkulisszája élethűen épül fel. Zenés filmeken dögös a hangzás, azt nem olyan kritikus füllel hallgatjuk, mint a jazz kvartett CD lemezét.

 

Harman/Kardon AVR 370 hálózati AV receiver teszt: Összegzés


Szolgáltatásait tekintve nem nagyon találni fogást az AVR 370-en, telepakolták mindennel, ami kívánságlistánkon szerepel. Hasonló árú versenytársaival összehasonlítva ez az élmezőnybe pozícionálja. A kezelés során adódtak apróbb problémák a felhasználó barátság terén (távirányító, menü navigáció), de ezek nem kritikusak.

Nem zenehallgatásra van kihegyezve, mutatja ezt néhány hiányossága: nincs „Pure Direct” funkció, nem ismeri a veszteségmentes file formátumokat (FLAC, WMA LOSLESS), nincs phono bemenete. Mozin már attraktív hangzást produkált, mindent mérlegre téve, korrekt ár/érték arányú készülék.

 

 

 

Pongrácz András

 

www.extremeaudio.hu

 

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111