KingRex T20U: High-end hang számítógépből

AVtrend | 2014. Január 27. | 09:00

A KingRex márkanév az erősítő és DAC építés sztárja a külföldi audiofil tesztoldalakon miközben hifista körökben idehaza is egyre többen érdeklődnek utána.

Ezek az apró, de nagyszerű készülékek az elmúlt években az audiofil tesztoldalak (6moons.com stb) sztárjai lettek. Kompakt méretük, magas hangminőségük ideális eszközzé teszi őket elsősorban a számítógép alapú rendszerekben, de a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően már az analóg környezetben is. Bemutatónkban a sorozat központi darabját, a KingRex T20U erősítőt vetjük vizsgálat alá.

 

Kingrex T20U (kezdjük az alapoktól)

 

Kézbe fogva a Kingrex T20U csomagolását, az embert valami “ipari” hangulat kapja el. Az erősítő egy hófehér Kingrex feliratú dobozban érkezik, tulajdonképpen semmi nem utal arra, hogy belül egy felsőkategóriás erősítőt találunk, inkább az a benyomása támad az embernek, hogy valamiféle híradástechnikai eszközt-, vagy orvosi műszer-csomagot tart a kezében, ami a mai színes, szagos fogyasztói világban furcsa, de egyben jó jel is, hiszen arra utal, hogy a fejlesztés kerül előtérbe mindenféle piaci trend kutatással és a marketinggel szemben. Maga az eszköz egyébként egy igen letisztult forma, aluminium előlappal, kezelőszerv gyanánt egy kellemes tapintású fém hangerő szabályozó gombbal elől és egy működést jelző LED-el, hátúl pedig a forrásváltó kapcsolót találjuk.

 

kicsi DSC_0225.jpg

 

 

Az üzembehelyezés nem igényelt különösebb szakértelmet, az ember csatlakoztatja a hangfalait, bedugja az USB kábelt, kiválasztja a hangkimenetet és már meg is szóllalnak kedvenc felvételeink. A tesztkörnyezet esetemben OSX-et futtató Macbook Pro volt, az audió állományokat natív Pro Tools 10 játszotta le Elac BS253 monitorok segítségével. A hangminőségre vonatkozó első megállapításom az, hogy őszinte. A tranziensek nagyon pregnánsak és az egész hangkép kiegyensúlyozott, és annyira levegős, hogy érzékelni lehet a beépített DAC hiányosságait: ez nem az a kategória, amit a KingRex végfok kijelöl. Egy picit fémesek a magas hangok. Félreértés ne essék, a beépített DAC minősége, még így is messze túlmutat a legtöbb gyártó önálló termékként kínált konverterén, viszont egy ilyen megszólalású erősítő mellé el tudok azért képzelni jobbat is. Az aux bemenetet megtáplálva a Kingreg UD384-el, drasztikusan javult a kapott hang minősége és itt világossá is válik a Kingrex termékfilozófiája.

Történt ugyanis, hogy mielőtt meghallgattam volna a T20U-t utánanéztem picit az interneten, mégis mire számíthatok. Itt egyrészt rendkívül kedvező kritikákat kapott a 6moons Audio-tól, illetőleg rengeteg teszt található vele kapcsolatban - meglepő módon - informatikai szaklapok oldalain és főleg fórumain. Csak a miheztartás végett a 6moons.com-on azt emelik ki vele kapcsolatban, hogy rendkívül szívet melengető csöves hangzást produkál, pedig elvileg rideg T osztályú erősítőről van szó. A tesztet egyébiránt érdemes elolvasni, David Kan-nak volt helye belemenni néhány fontos műszaki részletbe, hiszen őt terjedelmileg nem kötötte semmi. Az ausztrál PC World magazin web portálján a teljesítményét méltatják, mely kevésnek tűnhet a száraz adatok alapján, mégis teljes egészében beszól egy átlagos lakószobát. Megemlítik még, hogy mennyire kompakt és integrált megoldást kínál a minőségi számítógép alapú zenehallgatás létjogosultságának az igazolására.

 

kicsi T20U+PREAmp.jpg

 

Ugyanitt olvasható - megnyugtatásul a Windows PC felhasználók számára - hogy tökéletesen működik a beépített DAC Windows környezetben is. Végtére is, beleolvasva ezekbe az esettanulmánynak is beillő tesztekbe kirajzolódik az a koncepció, hogy egy komplett highend hifi rendszer összeépíthető ezekből az igen kedvező árszabású dobozkákból. Kapható hozzá különálló professzionális tápegység, előerősítő, fejhallgató erősítő és természetesen DAC is. A rendszer minden alkotóeleme használható önálló egységként, de együtt egy digitális bemenetű, toroid tápos, integrált erősítőt alkotnak, aminek hangzásban kevés termék ér a nyomába. Így az IT világából érkező számos lelkes felhasználó már rögtön érthető is. Hiszen a hangzó anyagok elérhetősége egyre inkább az online világban megoldható kérdés, kevés felvétel jelenik meg fizikai adathordozón. Aki pedig egyszerű, de jó minőségű megoldást keres a digitális tartalmai visszahallgatásához a T20U-ban hamar megtalálja a számítását, ezen felül kitaposott ösvényen fejlődhet megszólalás tekintetében, egy-egy további alkotóelem beszerzésével. 

 

Összefoglalva a T20U-val az ember elsősorban egy meglehetősen jó minőségű TA2020-20 alapokon nyugvó erősítőhöz jut hozzá, másodsorban kap egy Burr-Brown PCB2702E-re támaszkodó beépített DAC-ot. Hangzás tekintetében egy igen kellemesen csengő, tiszta megszólalást kell elképzelni, rutinosabb hallgatók hamarabb, a hifi világával nemrég ismerkedők később, igényelni fogják a beépített DAC kiváltását - az önmagában is figyelemre méltó - Kingrex UD384-készülékkel. 

 

 www.corg.hu

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111