Harman Kardon SB 30-as SoundBar hangfal teszt

AVtrend | 2012. Május 29. | 06:00

Mióta a soundbar megjelent, sokan rájöttek, hogy tökéletesen kielégíti a jó hangzásról alkotott elképzeléseiket. Lássuk milyen előnyöket kínál egy ilyen berendezés: kis helyen elfér a lakásban, nincs probléma a kábelezéssel, megfelelő surround hangot bíztosít.

Nagy hangélmény kis helyen. Így jellemezhetném leginkább a soundbar-okat. Hogy tovább ragozzam, szeretnék egy apró nyelvi újítást is bevezetni. Tudom, a soundbar és a hangprojektor fogalma közel azonos. Hadd finomítsak a dolgon, és a hangprojektor elnevezéssel mostantól csak a jobb minőségű hangot biztosító soundbar-okat illessem, és nem azokat, melyek csupán a televíziók hangját hivatottak némileg jobbá tenni. Így most már határozottan kijelenthetem, hogy a Harman Kardon SB 30-as hangprojektor tudását teszteltem, mivel kíváncsi voltam, hogy egy ilyen jó nevű cég mit ajánl ebben a kategóriában a vásárlóknak.

 

A tesztet a Pólus Centerben található Media Markt Harman-termékek eladására szakosodott, külön zárt térben elhelyezkedő bemutató- és eladótermében végeztem. Itt nem csak az SB 30-as, hanem a cégcsoport más termékei is megtalálhatók, és azok bárki által ki is próbálhatók.

A soundbar itt kistestvérével, az SB 16-os rendszerrel együtt kerül bemutatásra.

 

2.jpg

 

SB16

 

Rögtön szembeötlik a fura eltérés: a kisebb rendszerhez nagyobb mélynyomó tartozik. Tüzetesebben megvizsgálva erre az a magyarázat, hogy a nagy subwoofer bass-reflex rendszerű, míg az SB 30-hoz tartozó kisebb, zárt dobozzal rendelkezik. További jelentős eltérés, hogy a kistesóban 7 hangszóró, míg a nagyobbikban már 13 helyezkedik el, és 7.1-es virtuális hangtér megjelenítésére is alkalmas. A teljesítmények között is nagy az eltérés. Az SB 16-os összesen 60 Watt-ot tud, az SB 30-as már 230 Watt teljesítményű. Mindebből jól látszik, hogy egy igazi hangprojektorral van dolgunk, nem csupán kiegészítő hangszórórendszerrel, hogy hű maradjak a magam által kreált kategóriához.  

 

1.jpg

SB 30

Megjelenés:

 

Az SB 30-as elegáns, finom formavilágú vonalsugárzója jól mutat a televízió alatt, vagy felett elhelyezve is. Legömbölyített alakja kecses, divatos. A kezelőszervek a készülékház tetején helyezkednek el, de ezek használatára nincs is szükség, mivel a hangrendszerhez egy teljes értékű távszabályzó is tartozik. A mélynyomó lakkfekete, high-tech benyomást keltő, gusztusos, étvágygerjesztő darab, mely négy darab fordított kúp alakú lábon áll, és mivel vezeték nélkül üzemel, a helyiségben bárhol szabadon elhelyezhető. Az előlap szövetből készült, alsó részén diszkréten elhelyezett króm színű logóval, hogy azért mindenki tudjon róla: ez egy Harman Kardon!

 

Technika:

 

Kezdjük a kis helyigényű mélynyomóval! A legjelentősebb tulajdonsága az aktív, zárt rendszer és a vezeték nélküli kivitel, vagyis az egyszerű telepíthetőség. A down firing rendszerű, azaz lefelé sugárzó hangszóró az aljzat felé egységesebb mély-teret sugároz, méghozzá bőven, hála a 100 Watt teljesítményű beépített erősítőnek.

 

 

 

A mélynyomó fontosabb adatai:

Aktív, vezeték nélküli, zárt rendszerű kivitel

Erősítő teljesítmény: 100 Watt

Mélytartomány: 200mm-es (8") hangszóró

down-firing rendszer

Frekvencia átvitel: 40Hz - 160Hz

Hangerő és fázisszabályzó

mágneses árnyékolású hangszóró

Szín: Lakk fekete

Méret: 353mm x 267mm x 267mm

Súly: 8.7kg

 

A kézbeillő távszabályzó roppant egyszerűen kezelhető. Minden szükséges szabályzási lehetőséget külön gombhoz rendeltek hozzá, így akár egy gyermek is könnyedén használhatja azt. A gombokon a feliratok egyértelműen fogalmaznak: Hangerő fel/le, Surround mód, Dolby Volume, Szoba méret szabályzás, Forrásválasztó és más egyszerű kifejezések utalnak a választható lehetőségekre.

 

A vonalsugárzó a 13 hangszórójával, melyeket 11 erősítő lát el jelekkel, a vezérlő elektronikát is magában foglalja. A beépített újdonságok között a legfontosabbak a térválasztási lehetőségek, melyeket a továbbfejlesztett DSP kínál. A „Virtuális” módban két csatornás forrásokból kapunk ál-térhatást, vagyis sztereó felvételeinket élvezhetjük ebben az üzemmódban, míg a Wave mód állítja elő a valósághű 5.1-es hangzást. Az elektronika ilyenkor a szoba méretéhez állítja a virtuális térhangzás paramétereit. A módválasztással az elektronika optimalizálja a megszólalást, így a hallgatónak más feladata nem marad, mint hogy élvezze a hangzást.

 

4.jpg

 

A vonalsugárzó főbb jellemzői:


Alacsony tartományú hangszórók: 6 x 50mm-es (2”) Harman Warrior

Magas tartományú hangszórók: 7 x 25mm-es (1”) Harman CMMD Lite tweeter dóm

Mágnesesen árnyékolt hangszórók

Frekvencia átvitel: 40Hz – 20kHz

Falra is szerelhető kivitel

Szín: Fekete ház és előlap

Dolby Digital, DTS dekódolás

Méretek: 100mm x 1160mm x 80mm

Súly:3.8 kg

 

További érdekességeket is tartalmaz a készülék, úgyis, mint a Dolby Digital és a DTS dekódolás, vagy a Dual Position EQ lehetőség, mely azt jelenti, hogy az egységet falra, vagy asztalra is helyezhetjük, a hangzást ez nem befolyásolja. A fali tartószerelvények egyébként az árban bennfoglaltatnak. A Dolby Volume funkció pedig elfeledteti a hallgatóval a hangos reklámok rémálmát, mivel az elektronika kiegyenlíti a megszólalási hangerőt eltérő szintű bejövő jelek esetén is. Még az automatikus be- és kikapcsolást is megemlíteném, mert ez a kényelmi funkció egyszerűsíti a televízióval vagy más berendezésekkel való együttműködést.

A bemenetek között egy analóg sztereó RCA, egy optikai és egy koaxiális digitális is található.

 

5.jpg

 

Megszólalás:

 

A Csillagok háborújának ki tudja meghatározni, melyik részében található a Ben Hur-ra emlékeztető kocsiverseny-jelenete, az AC/DC koncertfilmje és a Transformers 3. része került a blu-ray lejátszóba. A kocsiverseny-jelenet igen mozgalmas, sok szép hangeffektussal tarkítva. A sodró száguldás magával ragadja a nézőt, a mélyek meglepő bőségben szólnak, a térhatás megfelelő. Nyitottabb teret vártam, de a régebbi technikának tudtam be a hiányát. Ez be is bizonyosodott a Transformers vetítésekor, mert klasszisokkal szebb, tágas hangtérben mozognak a szereplők. Sokat fejlődött a sound-design, és a felvételi technika is a két film megjelenése között eltelt időben. A mélytartalom itt még elbűvölőbbé vált, a közép kiegyensúlyozott, a magasak rendben voltak, sőt a dialógok is tiszták és érthetőek maradtak még az üldözési jelenetek kellős közepén is.

A legnagyobb meglepetést az AC/DC koncertfilmje okozta. Még oldalra is sétáltam a film nézése közben, hogy meggyőződjek arról, nem szól-e még valami jobb- és baloldalt, ami ilyen tágassá teszi a teret. Az élő koncertről készült film hangjának minősége nem képviseli a hangrögzítés magasiskoláját, de azért elmondhatom, hogy a helyszínen éreztem magam. Bár ez egy AC/DC koncert esetében nem mindenki számára jó hír.

A megszólalás dinamikus, a mély basszusokat ismét csak dicsérhetem. A készülék hangjával kategóriájának tagjai között megbecsült helyet vívott ki magának.

 

Összegzés:

 

Figyelembe véve, hogy más gyártók is szép számmal kínálnak hangprojektorokat, valamint az árcédulákon olvasható számokat is megtekintve,  bátran kijelenthető, hogy a Harman Kardon SB30-as hangprojektora jó választás, ha minőségi hangra vágyunk, de nem kívánjuk a szobánkat hangsugárzókkal teletömni. A hasonló hangminőséget produkáló más gyártók termékei jóval magasabb áron kínálják az SB 30-assal összemérhető minőséget, és külső megjelenést. Vásárlásra nyugodt szívvel ajánlhatom.

 

Plusz:

Kis helyigény

Kiváló ár-értékarány

Vezeték nélküli mélynyomó

Egyszerűen kezelhető távszabályzó

 

 

Mínusz:

Nincs HDMI csatlakozó

Nem tanítható a távszabályzó

 

 

Iránytű:

www.invitone.hu

Ára 180.000.- Ft körül alakul

 

                                                                                                          Steiner András

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111