LG BD8220B 5.1-es házimozi teszt

AVtrend | 2012. Május 28. | 22:00

Az LG formatervezői ismét remeket alkottak az új BD8220B klasszikus felépítésű 5.1-es házimozi-rendszerükkel.

Idén sem lehet okunk panaszra az LG formatervezőit illetően. Ismét remeket alkottak az új BD8220B klasszikus felépítésű 5.1-es házimozi-rendszerükkel. A fémházas főegység, mely a blu-ray  DVD-lejátszót is magában foglalja, valamint a hangsugárzók mind alumínium színben pompáznak, és szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Vajon a beépített technika is olyan meggyőző, mint a látvány? Válaszolhatnék egyetlen szóval is, de inkább belemerülök a részletekbe.

 

Az LG új házimozija már becsomagolt állapotában is jót sejtet. A kartondoboz, mely az alkotóelemeket tartalmazza, igen nagy súllyal rendelkezik, és ez jó jel. Annak kibontásakor rögtön szembetűnik az igényesség. A dobozban rend uralkodik, abban egy felesleges négyzetcenti hely sincs, amit ne használtak volna ki. A csomagolóanyagok elhelyezési rajzát is rányomtatták a doboz belső oldalára, ami figyelmességről árulkodik, és szimpatikus dolog.

Az első elemek kiemelésekor barátságos látvány fogadja a készülék tulajdonosát. Szépen sorjában igényes kivitelezésű, pezsgő-alumínium-metál fényezésű, kézbe illő, jó tapintású és fogású és egyforma méretű hangsugárzók kerülnek elő. A hangsugárzókon gyönyörű kialakítású fém grillháló helyezkedik el, melyek mögött azért némileg láthatók maradnak a hangszórók.

A két front és a surroundok teljesen azonosak, a center is csak fekvő kialakításával tér el társaitól, de a beépített hangszórók számában és méretében nincs különbség.

A mélynyomó, valamint a főegység is előkerül a dobozból, melyek mind azonos színben pompáznak. Szögletes, letisztult forma a jellemző irányvonal, a stílusos alumínium-dizájn.

A hangrendszer összeállítása nagyon egyszerű. Kiválasztott helyükre tesszük a hangszórókat, és a színkódolt kábelekkel bekötjük mindegyiket a lejátszón lévő megfelelő aljzatokba. HDMI kábel elő, mely sajnos nem a készlet része, csatlakozás a televízióhoz, és hamarosan kezdődhet a show!

Előtte még a LAN, vagy a beépített wi-fi hálózatot kell a menüből életre keltenünk, továbbá a nyelvet kiválasztanunk, ezután nincs más hátra, mint zenélni, rádiózni, a smart-alkalmazások között keresgélni, vagy filmeket nézegetni.

 

1.jpg

 

A hangsugárzók a passzív, vezetékes subwoofer kivételével mind három hangszórót tartalmaznak. A két nagyobbik aramidból készült, üvegszál erősítésű, igen erős és könnyű anyagú membránnal rendelkező középsugárzó között helyezkedik el egy dóm tweeter, mely a magastartományért felelős. Az aramid anyaghasználatból következően a crossover szekciókban, azaz a különféle frekvenciasávokat sugárzó hangszórók közötti átmeneti tartományban a hangzás kiegyenlítettebbé vált, és a harmadik felharmonikusok torzítása is csökkent, ezáltal is közelebb hozva a megszólalás minőségét a fül számára még kellemesebb tartományokhoz, végső soron a sokak által kedvelt „csöves” hangzáshoz.

A készüléken hagyományos TV-khez való videó kimenetet és külső eszközök fogadására is alkalmas aux bemenetet is találunk a HDMI mellett, de optikai bemeneten is csatlakozhatunk a főegységhez.

A mélynyomó egyetlen nagyméretű hangszórót tartalmaz, mely tiszta, torzításmentes hangot sugároz még nagyobb teljesítményen is. Van is erre szükség, mert a hangrendszer 1100 W/5.1 csatorna kimenő teljesítménnyel rendelkezik, ami nagyobb helyiségek ellátását is könnyedén biztosítja, bár egy nagyobb házimozi-teremhez ez a teljesítmény azért kevés. A hang-galéria könyvtárából előre programozott tereket és programokat hívhatunk le, így téve teljessé a hangzás élményét.

A 3D filmek lejátszására is alkalmas blu-ray lejátszó az előlap mögött helyezkedik el. A főegységről és a teljes értékű, minden funkciót vezérelni képes távirányítóról is nyitható annak lemezfogadó tálcája.

A távszabályzót az LG idén áttervezte. A legömbölyített forma kellemesebb látványt eredményez, az infra távirányító még inkább kézbeillő, a gombok elrendezése továbbra is igen logikus, az alumínium szín pedig illik a többi részegységhez, és így a szett harmóniát sugároz.

 

2.jpg

 

A készülék a 3D-DVD-k mellett majdnem minden ismert formátumot lejátszik.

Az LG BH8220B-t Smart TV funkcióval és SmartShare lehetőséggel is ellátták. Ez utóbbi biztosítja a PC-ről, külső HDD-ről, vagy az USB-s eszközökről való közvetlen médialejátszást, azaz a készülék egyben médialejátszóként is üzemel.

A Smart TV üzemmódban a neten böngészhetünk, hallgathatjuk az internet-rádiók adását, az LG Premium VoD szolgáltatással filmeket tölthetünk le, és az App Store-ból válogathatunk az alkalmazások közül.

A beépített bluetooth és wi-fi kapcsolat opciók nagyban egyszerűsítik a fotók, videók, zenék és az egyéb médiafájlok megosztását az erre alkalmas eszközeinkkel.

Ha mindez nem elég, akkor a beépített RDS-rendszerű FM-rádió adásait is hallgathatjuk.

A hangminőséget blu-ray lemezről hallgatva igen jónak mondhatom, bár a szélek kiemelésre szorulnak. A dekódolók nagyon sok formátumot kezelnek, felsorolásukat most mellőzném, ezek a gépkönyvben megtalálhatók. A bluetooth-on érkező zenék minősége gyengébb, de ez főképp az átviteli lánc hiányossága. A rádióadások élvezhetők, azért én a CD-ről történő zenehallgatást javasolnám. A térmegvalósítás kiváló mind sztereó-, mind 5.1-es anyagok esetében.

 

Fontosabb műszaki paraméterek:

 

Aramid Fiber membránok

3D Blu-ray DVD lejátszó

5.1 hangcsatorna 

1100W RMS kimenő teljesítmény

Aluminum ház (Fejegység)

LG Sound Gallery

Smart Control (Smart Phone vezérlés)

Smart TV funkciók

 VoD és  LG App. Store

SmartShare megosztás

Wi-fi és LAN hálózati kapcsolat

2 HDMI bemenet, 1 HDMI kimenet

Streaming funkció

Frekvenciaátvitel 20Hz-18KHz

Impedancia 4 Ohm, mélynyomó 3 Ohm

 

Összefoglalás:

Kiváló játékszer „háztáji” felhasználásra. Az LG BD8220B jó minőségű, igényes hangot biztosít, de a high-end kategóriától távol marad. Kinézete felsőkategóriás, megszólalása és képe a mai követelményeknek bőven megfelel, műszaki tudása magas, minden átlagfelhasználó számára szükséges funkcióval rendelkezik. A frekvenciatartomány két szélén csak korrekcióval hozza az elvárt hangminőséget. Erőssége a Smart alkalmazásokban is  megmutatkozik. A vezeték nélküli streaming-lehetőség jó megoldás a zenéink kezelésére és azok jó minőségben történő lejátszására.

 

Plusz:

Magával ragadó dizájn

Jó minőségű 3D blu-ray lejátszás

Sok dekóder

 

Mínusz:

A magasabb és a mélyebb frekvenciatartomány lehetne határozottabb is

A hangsugárzók kabinetje alumínium-szerű, de sajnos csak műanyag

 

Iránytű:

www.lg.com

Ára még nem alakult ki, de 200.000.-Ft körül várható

 

                                                                                                          Steiner András

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111