LG BH9520T Cinema 3D Sound 9.1 csatornás házimozi tesz

Steiner András | 2012. Augusztus 21. | 06:00

Tavalyi térhangzású házimozi-kínálatának továbbfejlesztett, némiképp módosított változatával kíván hódítani az LG. Az BH9520T 3D-s képet, és teret betöltő 3D-s hangot állít elő. Kompakt méreteivel, esztétikus megjelenésével ideális társ egy kellemes házimozizáshoz.

Egészséges méretű és súlyú doboz rejti az LG zászlóshajójának egyik variációját, a BH9520T házimozi-rendszert, melynek szállításához csak nagyobb gépkocsik alkalmasak, de a dobozából kivéve könnyen hazavihetjük a berendezést. A kicsomagoláskor derül ki ugyanis, hogy a nagy súlyt a hangsugárzók nehéz, fém talpai jelentik, a nagy térfogatot pedig a szivacs védőburkolat adja. Maguk az alkotóelemek könnyűek, beleértve a mélysugárzót is, ami nem jó előjel. De ne ítélkezzünk előre, szereljük össze az egységeket, és derüljön ki az igazság!

 

3.jpg

Összeszerelés:

Az összeszerelés nem bonyolult, csak sokáig tart. Minden darabról azonnal kiderül, hová való, és mi célt szolgál. Csak a nehéz hangszóró-talpak felszerelésekor kell figyelnünk az összeállítás sorrendjére, valamint a csavarok meghúzásánál azért, hogy elég stabil legyen a szerkezet. A hangszórókábelek és a csatlakozók színkódoltak, tehát „bolondbiztosak”, bár méretük azonos, úgyhogy nagy energiaráfordítással azért össze is keverheti azokat az együgyű felhasználó. Ha az összeszerelésen és a kábelezésen túljutottunk, - itt azért megjegyezném, hogy a készülékválasztékban vezeték nélküli hátsó hangsugárzós rendszert is találunk /BH9520TW/ - akkor kiérdemeltük a jutalmunkat, ami nem más, mint egy kisméretű, de igen jól felszerelt házimozi-berendezés.

Van itt kérem minden, mi szem-szájnak ingere! Funkcióáradatban van részünk!

Smart-lehetőségek, 3D blu-ray lejátszó, DLNA-, wi-fi- és LAN hálózati kapcsolatok,

iPod/iPad és okostelefonos vezérelhetőség, FM-rádió, de a legfontosabb, hogy kompakt méretben kaptunk egy nagy tudású készüléket, amivel kielégíthetjük házimozizással és zenehallgatással kapcsolatos igényeinket.

A BD-lejátszó majd minden kép- és hangformátummal elbánik, a 3D BD-lemezeket is kezeli. Persze a két HDMI bemeneten és egy HDMI kimeneten túl USB-cstlakozót, optikai- és analóg kép- és hangbemeneteket, továbbá LAN aljzatot, fejhallgató-kimenetet és FM-antenna csatlakozót is találunk a készüléken.

 

1.jpg

 

Kép és hang:

Kezdjük a műveletet a lemez behelyezésével. A feladat egyszerűnek tűnik, de hová is tegyük a DVD-t, vagy a CD-t? Meglepő helyre, ahová elsőre nem is gondolnánk!

Az előlapon egy slot-rendszerű fogadóegység helyezkedik el, mely a fejegység középvonalában végighúzódó dekorációs vájatban található, és helye csak nehezen ismerhető fel. Attól még praktikus, ha persze már rátaláltunk. A mélynyomó helyének megtalálása után a szatelliteket könnyű elhelyezni, mivel teljesen egyformák. Egyszerűen tegyük azokat a szoba négy sarkába, a centert meg a televízió alá. A hallgatási távolságokat úgyis a szoftver segítségével határozzuk majd meg. A „csoda”, azaz a valódi 3D térhangzás megjelenítése a szatelliteken felül elhelyezett, fölfelé sugárzó hangszóróktól várható. Kezdjük amerikai akciófilmmel a kísérletezést, méghozzá lövős, robbantóssal. A mélytartomány meglepő, a hangszóró mérete és súlya ellenére igen intenzív, átható basszust hallunk. A lövések élethűek, úgy hallom, kitört körülöttem a háború. Átkapcsolok a bizonyos Sound Zooming üzemre, mert ennek a hatásmechanizmusára vagyok igazán kíváncsi. A 3D kép mélységanalízisén alapuló algoritmus állítja elő a megszólalások távolsági képét, ez eredményezi a zoom-hatást, ahogy a gyáriak állítják. Az eredmény visszás. A rendszer jól „felsnittelt” akciófilmhez egyáltalán nincs kitalálva. Hol itt, hol ott hangosodik, közeledik, távolodik a hangtér, ugrál velem a hangi világ. Azt hiszem, a szándék nemes, de megfelelő anyagot is kellene hozzá gyártani. A gyári demó a BH9520 hallgatásakor határozottan más volt, amikor a funkciót először bemutatták az LG szakemberei, de őszintén megvallva akkor is voltak bizonyos kételyeim a működését illetően. Visszatérve a hagyományos filmhangzáshoz, tény, hogy a teret betöltik a hangok, tehát a felfelé sugárzó hangszórók alkalmazása nem felesleges, bár az irányítottság tekintetében a rendszer itt is kihívásokkal küzd. Ha megfelelően kitalált, és ide-oda kikódolt anyagokkal is rendelkeznénk, biztos a hatás is szebb lenne. De mit tegyünk, ha az 5.1 a szokásos, elterjedt hangrendszer, így a legtöbb hanganyag erre a szisztémára készül.

Amúgy a legeredményesebb hangzást a mélyek maximális kiemelésével és némi közép-, magas-kiemeléssel értem el. Ekkor a polcról elkezdtek leugrálni az apróbb tárgyak, amiből az következik, hogy a teljesítmény hiányát sem éreztem. Zenehallgatással is kísérleteztem, és elmondhatom, jobb eredményt kaptam a vártnál.

A Smart funkciók a szokásosak, ha mondhatok ilyet, és ha a netre csatlakozunk, szabadon válogathatunk az LG prémium alkalmazásain kívül a netes tartalmakból is.

A rendszer képminősége kiváló, különösen a 3D anyagok esetében, a HDMI csatlakozót használva lehetünk elégedettek a full-HD-s kép látványával.  

Beszéljünk még néhány szót a távirányítóról, amely ha már használtunk LG távszabályzót, azonnal kézre áll, de ha nem voltak előtanulmányaink, akkor is pillanatok alatt megtanuljuk a gombok működtetését. Ha ez nem lenne elég, az okosabbnál okosabb telefonokról, vagy „áj”-készülékekről bizonyos alkalmazások letöltése után szabadon irányítható a főegység, és a funkciók is kiválóan használhatók.

 

Fontosabb technikai jellemzők:

 

3D hang és Sound Zooming technológia

Virtuális 9.1-es hangrendszer, valós 5.1-es kiépítéssel

Opcionális vezeték nélküli hátsó hangsugárzók / LG BH9520TW/

DSP-algoritmusok 3D effektekhez is

Sound Field Expansion technológia a jobb térhatásért

LG Sound Gallery /EQ-könyvtár/

Smart Control lehetőségek

Smart TV funkciók

VoD  és LG App. Store hozzáférés

SmartShare lehetőségek

Wi-Fi és LAN hálózati csatlakoztathatóság

2 HDMI be- és 1 HDMI kimenet /HDMI ARC/

Music Streaming funkció

Bluetooth kapcsolat

Beépített FM rádió RDS-sel

3D Surround processzor

Smart Share file-megosztás

Wi-Fi Direct lehetőségek

Lejátszás külső HDD-ről

 

2.jpg

 

Összegzés:

Az LG BH9520T egy All-in-One berendezés. Megtalálható benne minden, ami egy jó beugró szintű házimozi-rendszertől elvárható. Könnyű kezelhetősége, számos jól használható funkciója, jó hangja, tiszta, részletgazdag képe és nem utolsó sorban kategóriájában alacsony ára miatt gondolom, igen kelendő lesz majd. Az LG új fejlesztésű készülékét határozott mélyei, precízen szabályozható térhangzása teszik még élvezetesebbé. Filmek megtekintésekor vagy zenehallgatáskor, sztereó üzemben sem vall szégyent. Teljesítménye stadionokhoz kevés, de kisebb lakások tulajdonosai számára ideális megoldás. Esztétikus megjelenése miatt modern környezetbe könnyen illeszthető.

 

Plusz:

Olcsó ár, nagy tudás

Kézre álló, praktikus távvezérlő

Smart funkciók széles választéka

Szép kép, tiszta hang, bőséges mélyek

 

Mínusz:

3D Sound üzemmód problémái

Sok műanyag használata

Feldőlésre hajlamos hangszórók

 

Iránytű:

www.lg.com

Ára 180.000.-Ft körül alakul

 

                                                                                                          Steiner András

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111