Mordaunt Short Aviano 5.1-es hangfal teszt

AVtrend | 2012. Május 14. | 06:00

Ha maradandó értékekkel szeretnénk körülvenni magunkat, bátran válasszunk angol összeállítást, és ne riadjunk vissza, ha egy ismeretlennek tűnő névvel találkozunk. A Mordaunt Short ugyanis ilyen. Csak az ismeri, aki számít. Az értő közönség viszont elismerően tekint majd ránk választásunk miatt.

A Mordaunt Short Aviano családjáról a cég honlapján ez olvasható: „Olyan, mint egy olasz öltöny”. Talán ez magyarázza az olaszosan csengő Aviano név választását is. De milyen is egy igazi olasz öltöny? Csinos, elegáns, jó anyagokból készül, jó szabású, és főleg jól áll a viselőjén. Ilyen hát az Aviano sorozat, melynek nyolc különböző hangsugárzója közül hatból, szabadon állíthatjuk össze 5.1-es házimozi-rendszerünket.

 

1.jpg

 

Ha pedig ezt szabadon megtehetjük, akkor eresszük el bátran fantáziánkat, és válasszuk a lehető legkomolyabb összeállítást, hogy azon szólalhasson meg néhány előre válogatott hanganyagunk otthonunkban! A tesztre így én is a sorozat méretesebb tagjait választottam. Gondoltam, hazaviszem, összeállítom a rendszert, és már hallgathatom is a választott anyagokat. De erre bizony várnom kellett! Épp nem állt rendelkezésemre szabad furgon, vagy kisteherautó. Ugyanis egészséges méretű darabokat választottam! Mikor végre megérkeztek hozzám a dobozok teli a sok „finomsággal”, vagy fél napomba került, hogy a hangrendszert kicsomagoljam, és összeszereljem. Minőségi kábeleket is kaptam hozzá, melyekkel a sugárzókat egy Harman Kardon AVR365-ös, több mint 1200 Watt teljesítményű erőműhöz csatlakoztattam. Csak elég lesz, gondoltam, és ebben nem is tévedtem. A képmegjelenítésre a méretekhez idomuló 50”-os plazmatévét választottam, hogy annak hatalmas képével tovább fokozzam a várható élvezeteket.

 

A sugárzók valóban elegánsak, felépítésük egységes, jellemzőjük a nagyméretű alumínium membrános hangszórók kissé szokatlan, de kellemes látványa, melyeket igény és praktikum okán csinos, ívelt, és válogatottan finom anyagú, helyére pattintható szövethálóval takarhatunk el. Ettől a látvány kevésbé technokrata, de mondhatni, „luxus kategóriás” lesz.

 

Azért ha dicsekedni szeretnénk, jobb, ha eltávolítjuk a szövet takarót, mely akkor a hangútban sem okoz változásokat, és a látvány is kihívóbb.

 

A frontok úgy méteres magasságukkal uralják a környezetet, de az Aviano 9-es sub-láda is erőt sugárzó, ellentmondást nem tűrő látványvilágot tükröz. A center és a surroundok már csak alátámasztani hivatottak a kellemes első benyomás tényét. A matt fekete szín illik a szetthez, de a választékban sötét dió is szerepel. Gusztusos a frontok talapzata is, melyeket külön csavarral rögzíthetünk, és ebbe a plusz talpba becsavarható tüskéket is elhelyezhetünk, melyek a káros rezonanciák megjelenését hivatottak kiküszöbölni. Hogy a padlót se tegyük azért tönkre, természetesen apró fémkorongokat is kapunk a tüskekészlethez. A mélynyomó is négy, csavarral rögzíthető műanyag lábbal rendelkezik, melyek felszerelését szívesen elfeledném. Hogy miért nem találnak ki más rögzítési módot a gyáriak, nem tudom, de ezt már az Alumni sorozat tesztelésénél sem értettem egészen.

 

Az Aviano 8-as frontsugárzók fontosabb technikai jellemzői:

 

- Három utas bass-reflex sugárzó

- 15-200W RMS teljesítmény

- Átviteli sáv: 35Hz-22 KHz.ig

- MDF kabinet

- 25 mm-es dóm magassugárzó

- Alumínium membrános, 165 mm-es hangszórók

- Színválaszték: fekete, sötét dió

- Impedancia: 4-8 Ohm

 

8.jpg

 

A rendszer beállítását a legkézenfekvőbb módon a Harman receiver-re bíztam. Dolgozzon a gép, ha már olyan okos! Jól is cselekedett, kivéve a mélynyomó beállítása kívánt még további finomítást. A subwoofer-hez, mely amúgy egy erőmű, extraként egy CD is jár, melyen alacsony frekvenciájú mérőhangokat találunk. Ezeknek a lejátszásakor hangnyomásmérővel állapíthatjuk meg a mélyek szintjét, és ezeket az intenzitás-értékeket feljegyezve, a sub hátulján található szabályzókkal línearizálhatjuk az alsó tartomány eloszlását. Sajnos SPL-mérő nem állt rendelkezésemre, ezért a beszabályzást fülre végeztem el, de úgy érzem, jót cselekedtem. Végtére is az a lényeg, hogy a felhasználó meg legyen elégedve!

 

Az Aviano 9-es subwoofer fontosabb műszaki adatai:

 

- Aktív, bass-reflex kivitelű, zárt rendszerű mélysugárzó, két alsó reflexnyílással

- 30cm-es (!), mágnesesen árnyékolt hangszóró

- Külön is dobozolt, beépített erősítő, teljesítménye 300 W

- Frekvencia átvitel: 30 Hz - 200 Hz
- Fáziskapcsolóval és hangerőszabályzóval ellátva

- További mélysugárzó-csatlakozó

- Tömeg: 28 kg

 

4.jpg

 

Essék néhány szó a műszaki tartalomról is!  A Mordaunt Short-nál úgy két évtizede hagyományosnak mondható, különböző méretű, emberes méretű mágnesekkel rendelkező, eltérő nagyságú, de azonos kivitelű alumínium membrános hangszórók kaptak helyet minden sugárzóban, melyek mágneses árnyékolással is rendelkeznek. A kabinet anyaga a szett minden tagjánál MDF, melyet a rezonanciák káros hatásaitól a belső merevítők jól védelmeznek. Az MDF lapok felületét kívülről esztétikai okokból egy műanyag jellegű tapétaréteggel is ellátták, míg belül nagy tömörségű szivacsburkolatot helyeztek el. A csatlakozók szorítócsavarosak, és bár nem aranyozottak, de dupla kábelezésre előkészítettek. A hangsugárzók alapvetően szögletesek, de szépek, mert a karakteres vonalakat az előlapok íve, és a frontok külön talprésze kissé lágyítja.

 

A center és a surround-ok a frontokhoz hasonlóan, hátsó oldalukon reflexnyílással rendelkeznek, ezért elhelyezésükkor hagynunk kell némi helyet, ha a falhoz közel tennénk azokat. A beépített magassugárzók szintén alumínium membránosak, és dóm kivitelűek. Mindegyikük 25 mm-es átmérővel rendelkezik.

 

Az Aviano 5C center főbb paraméterei:

 

- Két utas bass-reflex sugárzó

- 15-120W RMS teljesítmény

- Átviteli sáv: 70 Hz-22 KHz

- MDF kabinet

- 25 mm-es dóm magassugárzó

- Alumínium membrános, 130 mm-es hangszórók

- Színválaszték: Fekete, sötét dió

- Impedancia: 4-8 Ohm

 

mordaunt2.jpg

Megszólalás:

 

Elsőként egy 5.1-es film került a lejátszóba. Kivételesen nem a szokásos, effektekben gazdag techno-filmet választottam, mert úgy éreztem, nem ez a tisztességes eljárás az Aviano-val. Az operaház fantomja szólalt meg elsőként. Nem is akárhogyan! Az énekhangok tiszták, kissé kiemeltek. A nagyzenekari kíséret jól pozícionált, egyáltalán nem fémes csengésű, mint ahogy azt előszörre gondoltam, látva a membránokat. A hangtér korrekt és tiszta maradt, magabiztos, határozott megszólalás mellett. Nagyobb hangerőn sem rezonált semmilyen alkatrész, még a mélysugárzó is bírta a kínzást, amikor a maximumra tekertem a hátulján elhelyezett potmétert. Bár ezt a kísérletet csak kalandvágyóknak ajánlom, mert a mélyláda ilyenkor önálló életre kel, és mivel bővelkedik erőtartalékokkal, ilyen esetben egyedül csak róla szól a történet. Azért kísérletnek jó volt. Megtudtam, hogy ilyet sem szabad vele tennem.

 

A centert a frontokhoz képest kissé gyengének véltem, ezért a szintjére ráemeltem, de lehet, hogy csak egy keverési hibát fedeztem fel. Szeretem, ha egyértelműen én ülök a hangtér középpontjában, ezért a surroundok erejét is megnövelnem. Amúgy ez is ízlés kérdése. Azt gondolom, a surround-okban, és a centerben is van bőven erőtartalék.

 

Zenével folytatva a kísérletezést, megállapítható, hogy az Alumni szériánál tapasztalt magas-hiányokat sikerült sokban javítani, de még nem teljesen tudták kiküszöbölni. Néhol elkélt egy kismértékű magas-kiemelés. Feszesre hangolt rendszert hallottam, a lágyság talán hosszabb hallgatás után jön elő, de az nem is hiányzott igazán. Kemény, ütős dinamikát, és alapból is elégséges mélytartományt tapasztaltam. A mélynyomó egy aggregátor, azt tehetünk vele, amit csak kívánunk, de ne essünk túlzásokba, mert a zene ilyenkor már a technikáról szól. Nagyon élveztem egy orgonakoncertet is, mert itt jött ki igazán a sub ereje. Az orgonasípok hangja elkülönülten szólt, és ez a legmélyebb hallható tartományig így is maradt. Ez azért nem túl gyakori.

 

Az Aviano 2 surround-ok technikai adatai:

 

- Két utas bass-reflex sugárzó

- Állványra szerelhető kivitel

- Átviteli sáv: 45Hz-22 KHz

- 15-120W RMS teljesítmény

- MDF kabinet

- 25 mm-es dóm magassugárzó

- Alumínium membrános, 165 mm-es hangszórók

- Színválaszték: Fekete, sötét dió

- Impedancia: 4-8 Ohm

 

7.jpg

 

Vélemény:


A Mordaunt Short Aviano 5.1-es összeállítását meglepően jónak találtam. Ár-érték arányát tekintve kiváló hangteret kaptam. A mélytartományért felelős subwoofer egy külön tanulmány, mely impozáns megszólalásával magával ragadott. Azért a mélynyomó 30 centis átmérője egy kellemes méret! Sajnos a szettet kis lakásokba nem ajánlanám, nem a minősége, hanem a helyigénye miatt.

 

Nagyobb nappalik már megfelelnek a hangrendszernek, de azokban is uralja majd a látványt.

 

Vételre egyértelműen ajánlott, de vigyázzunk a sugárzók kiválasztásánál, összeállításánál!

 

Nehogy egyes darabjait alul, vagy tán túlméterezzük! A Mordaunt Short egyébként lejjebb, és feljebb lévő kategóriákban is ajánl további megoldásokat a Carnival, az Alumni, a Mezzo, vagy a Performance családdal.

 

Plusz:


- Felsőkategóriás megjelenés

- Hihetetlen mélytartomány

- Kiválóan illeszthető subwoofer

- Feszes, határozott megszólalás

 

Mínusz:


- A lábak és a talpak primitív, csavaros rögzítése

- Nem aranyozott csatlakozók

- Kisebb teljesítményeknél még nem él igazán

- Kismértékű magas-kiemelést igényel

 

Iránytű:


www.aida-audio.hu

 

Az 5.1-es összeállítás irányára: 580.000.-Ft körül alakul.

 

Steiner András

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111