Onkyo 5.1 hangrendszer

AVtrend | 2012. Augusztus 07. | 06:00

Az Onkyo TX-SR608-as modellje volt a 2010-es év EISA-díjas házimozi-erősítője, de ha ez a sokfunkciós receiver túl nagy érvágást jelentett a vásárló költségvetésére nézve, akkor kisöccsét, a 308-as modellt is választhatta.

Költséghatékony mozihősök

 

Ez természetesen a cég belépő szintű modelljének számított, a gyáriak sok funkciót áldoztak fel annak érdekében, hogy elérje kedvező árfekvését, de ha csak fele jól is sikerült, mint a nagytestvér, már megérte. Akkor több független teszt is megerősítette, a fogyókúra jól sikerült és most itt van az utód, amit nem túl fantáziadúsan csak az eggyel nagyobb sorozatszám különböztet meg a tavalyitól. De vajon az elődhöz képest többet kapunk másban is? Lássuk mit tudnak a TX-SR 309 receiver, SKF-4700F, SKS-4700,SKW-208 hangfalak

 

Onkyo-TX-SR-309-Előlap 600x400-Receiver-29900-EUR-Hifi-Heimkino-Receiv-000824.jpg

 

Megjelenés, design

 

Amikor a dobozából előkerült az SR309-es, kellemes látvány fogadott. Egy rendezett, formailag letisztult, klasszikus egységet találtam, amely intelligens fekete színben (ezüst is lehet, ha úgy tetszik), elegánsan terpeszkedett az asztalon. A legjobban az tetszett, hogy nem erőltették tovább az elődmodell markánsnak vélt, de szerintem divatjamúlt hajlítását az előlapon. A 308-as nyithatatlan ajtócskája most eltűnt és kaptunk egy 3-dugós AUX-bemenetet, fejhallgató-kimenetet, hangszín-állító gyorsgombokat, zene-optimatizáló pöcköt és - ha a fő poént máris lelőhetem- egy USB-hostot, amelyről sokféle formátummal tudjuk táplálni a gépezetet és nem mellékes az sem, hogy innen tudjuk kezelni vagy tölteni meglévő iPod/iPhone-unkat. Igen, és ez a fő poén, mert dizájnbeli különbségeken kívül ez a legfontosabb műszaki változtatás a tavalyihoz képest.

 

A korábbi kerek gombsor eltűnt, egy felső és egy alsó csíkba rendezték a mérnökök. A fő elképzelés a kör négyszögesítése, illetve ezzel párhuzamosan a négyszögek lekerekítése lehetett a rajzasztalon, mert az előd üzemmód-gombja pont az eddigi felsorolással ellentétesen kerek volt. Így vagy úgy, de végül sikerült egy teljesen funkcionális, akár konvencionálisnak is mondható külsőt alkotni az idei modellnek. A távirányító semmit sem változott, de talán jó ez így, hiszen már a tavalyi is remekül kézbe simuló, egyszerűen kezelhető darab volt, ez is közvetlen hozzáférést biztosít számos kulcsfontosságú és gyakran használt (hangerő, menü gombok stb.) funkcióhoz.

 

O hátsó 600x300.jpg

 

A hátsó panelen látszik jóval kevesebbnek idei játékosunk az SR609-hez képest, bár minden kétséget kizárva azért idén is meg kell, hogy feleljen az egyszerű elvárásoknak. Összesen négy HDMI bemenet áll rendelkezésre, három be- és egy kimenet, ami minimális követelmény egy AV vevővel szemben, mert manapság legalább egy Blu-ray játszót, egy játékkonzolt és egy dekódert kell tudni kezelnie. Viszont a kevés HDMI-helyért cserébe, mindegyik 1.4-es szabványú, így támogatja a 3D-megjelenítést. A HDMI csatlakozók viszonylatában szintén érdekesség az ún. „Audio Return Channel” szolgáltatás, ami azt jelenti, hogy például egy HDTV tuner hanginformációi közvetlenül a HDMI vezetékes kapcsolaton keresztül kerülnek a rádióerősítőbe, ahol a készülék feldolgozza és erősíti ezeket, így nincs szükség plusz optikai, vagy koaxiális digitális hangkábel alkalmazására a HDTV tuner és a TX-SR309 receiver között. 

 

Kapunk 3 digitális audio bemenetet (2 optikait és 1 koaxiálist), hat darab analóg audio bemenetet, egy sub elő-kimenetet valamint színekkel kódolt hangfal kimeneteket. Ezek csiptetős típusúak, szinte biztos, hogy ezek a kis lyukak nem teszik könnyedén lehetővé a komolyabb hangszórókábelek csatlakoztathatóságát és a kapcsolat sem lesz olyan erős, mint a klasszikus banándugós-menetes megoldással. Van itt még egy „universal” port is, ami lehetővé teszi a japán gyártó UP-DT1 DAB+ tunerének csatlakoztatását, aminek segítségével digitális rádióadók foghatók.

 

A dekódolt formátumok tárháza eléggé széles, a teljesség igénye nélkül álljon itt néhány: Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, DVD-Audio, Super Audio CD, DTS-HD High-Resolution Audio.

 

Az SR309-es egy 5.1-csatornás vevő, amely 100W teljesítményt ígér, 6 Ohm-on, csatornánként, egy csúcsminőségű TI Burr-Brown audio D/A konverter hathatós támogatása mellett.

Onkyo_TX-SR309_Fernbedienung2600x300.jpg

Így láttuk, hallottuk

 

Nagyon sok előre-programozott hallgatási móddal rendelkezik a receiver, ami a lehetőségek széles tárházát nyújtja film és zene lejátszáshoz. Ezek közül a tizenegy darab Onkyo saját DSP módot említeném - többek között a video-játék és a felettébb hasznos, össz-csatornás sztereó módot. De ha a felhasználó el szeretné kerülni a beállításokkal való bajlódást, egyszerűen közvetlenül ki kell választania akár a virtuális surroundot, ami működik az Onkyo Theater dimenziós mód alatt vagy a Dolby Pro Logic II esetében is. Nem meglepő módon nem található sem Pro Logic IIz, sem Audyssey feldolgozás ebben a készülékben, ezeket csak az eggyel feljebb teljesítő TX-NR 509-es modell kapta meg.


Az Onkyo vevők esetén mindig csodálom a rendkívül egyszerű kezelhetőséget, az SR308 pedig folytatja ezt a hagyományt annak ellenére, hogy ez a gyártó  alapszintű modellje. Ha HDMI kimenetre van csatlakoztatva a TV, akkor van OSD is, amelyet sokkal könnyebb használni, mint az előlap kijelzőjén adjusztálni a hangzást.

 

A Blu-ray filmzenét hallgatva, a TX-SR309 lendületes, izmos, energikus hangot és az átlagosnál egy picit jobb részletezettséget szállít. Kissé ugyan lehet érezni, hogy a költségvetés meg lett kurtítva, aminek bizonyítéka a kissé pimasz, erősebb hangzás, amely végigkúszik a frenetikus akciójeleneteken, például a Hellboy II BD változatában. Ebben van egy mesterien hangszerelt, kaotikus jelenet, amikor Hellboy küzd az elemekkel. A hátsó csatornák hanghatásai simán irányítottak, a hatalmas üvegtáblák és az összetörő autók hangja éles és realisztikus, míg a nyomukban trappoló robbanások feszesek és ütősek.

 

De amikor az elementáris fémcsikorgásokat és az elhaladó, zakatoló helikoptert halljuk, a magas hangú hatások kissé disszonánsak a fülnek.  Ez nem katasztrófa, csupán észrevétel, hogy azét lehetnek kompromisszumokat ezért az árért.


Zenei téren az Onkyo azt is bizonyítja, hogy olcsósága ellenére meglepően jó kezeli a zenét, az énekhangból élvezetesen bányássza ki a sok kicsi részletet. Tartja az egyensúlyt az egész frekvencia-tartományban, és nem jelent gondot neki lépést tartania a gyors, frenetikus tánczenével. Ezen a ponton szólnom kell a receiver által meghajtott, ugyancsak az Onkyo által gyártott hangfalcsomagról is. Természetesen „csak” 5.1-es rendszerről beszélhetünk, egy SKS-4700-es center és egy pár szatellitsugárzóról, egy pár SKF-4700F álló frontpárról, valamint egy SKW-208-as aktív sub-ról. Tervezésben átlagosnak mondható mindegyik rendszerelem, talán a frontok öntött alumínium talpa - nagyon tetszetős- érdemel említést.

 

Ezek hagyományos, kétutas, bassz-reflex megoldásúak, két darab 120mm-es közép-méllyel és egy 25mm-es dóm magas-sugárzóval rendelkeznek. 130 Wattos teljesítményükre nem lehetett panasz, bár az erősítő őket is aktív munkára fogta, talán egy kis tartalék maradt még bennük erő terén.  Ezekben a hangszórókban az új fejlesztésű OMF /Onkyo Micro Fiber/  membránszálak biztosítják a rendkívül gyors és pontos választ a beérkezett jelekre.  Az OMF tiszta pamutból készült, így segít felvenni és blokkolni a legkisebb felesleges rezgéseket is. Mindez azt eredményezi, hogy jobb az érthetőség közép-és mélytartományban, valamint meglepően élénk, természetes a hangzás. Mind a tiszta zene, mind a mozihangok reprodukálása esetében a hangok elég erősen és dinamikusan szóltak, de egy kicsit mesterségeseknek hallatszottak, mintha hiányoztak volna a magas hangok, érezhetően nem volt széles az audio-tartomány, ezért viszonylag nagynak éreztem a színpadkép veszteségeit is.

 

A center magabiztosan, zörejmentesen adta át a dialógusokat, a hátterek tisztán, kivehetően, de nem tolakodva hozták a kötelezőt. A subwoofer volt a kellemes csalódás a csapatból, agresszíven, de végig a háttérben maradva tolta az alacsony frekvenciát a hangorkán alá, simán hozta a 120Wattos teljesítményszintet, 25 cm-es lefelé/!/ irányított membránjával. A maga - jó értelemben vett- meghasonlottságával kettős személyiség, mert alacsony hangerőn leheletfinoman adta át a legkisebb mély zörrenést, viszont, ha arról volt szó - például a Yello The Race esetében- igencsak lehengerlően odatette magát.  Tette mindezt feszesen, bármilyen tompa pufogás mellőzésével. Egyetlen észrevételem vele kapcsolatban, hogy a gyártól a már kissé divatjamúlt lakk-fekete fényezést kapta. 

Ajánlás

A TX-SR 309-es receiver attól függetlenül, hogy az Onkyo HT-szekciójának legolcsóbb 2011-es darabja, egyáltalán nem vallott szégyent, kategóriájának egyik legjobb darabja. Rengeteg funkciójával eggyel felsőbb kategóriában sem lenne feltétlenül vesztes, persze teljesítménye eleve behatárolja lehetőségeit. Ár-érték aránya szinte verhetetlen, remek fundamentuma egy alapszintű házimozinak. A hozzá specifikált hangszórócsalád abszolút megfelelő választás, persze az ember mindig - most is- gondolkodhat a rendszer fejlesztésén. A sub kivételével érdemes egy kicsit teljesítményorientáltabb szettben gondolkodni, persze a készülék korlátait figyelembe véve. Mindent egybevetve, nyugodtan állíthatjuk, hogy az évkezdés jól sikerült az Onkyo-nak.                                                                                                                     

 

Herbán Tibor

 

Összegzés

+ Kifinomult tervezés
+ Jó hangminőség
+ Könnyű, felhasználóbarát kezelhetőség

 

 

Műszaki adatok:

 

 

Onkyo TX-SR 309 A/V receiver

Teljesítmény (dinamikus – Watt): 160/125/85 - 12,8,4 ohmon
Frekvencia-átvitel (Hz): 5 - 100 000
Jel-zaj viszony (dB): 100
Teljes harmonikus torzítás (%): 0.08
Hangsugárzó impedancia (Ohm): 4-16
Teljesítmény-felvétel (üzemi – Watt): 300/-
Méretek (szélesség x magasság x mélység – mm): 435 × 151.5 × 328.5
Tömeg (csomagolás nélkül – kg): 7,5

 

 

SKF-4700F front hangfalak

2 utas reflex rendszer
2x120mm-es OMF mély/közép sugárzó
25mm-es Dome magassugárzó
Öntött alumínium talp
keresztezési frekvencia:4,5Khz
Érzékenység: 89dB
impedancia: 8 ohm
maximális teljesítmény: 130W
mágnesesen árnyékolt kivitel
frekvencia menet:50Hz-40Khz
méretek:89 x 1032 x 309mm
súly: 8,8Kg/db
rendelhető színek: fekete, cseresznye

 

 

SKC-4700 center sugárzó
 
2 utas reflex rendszer
2x120mm-es OMF mély/közép sugárzó
25mm-es Dome magassugárzó
keresztezési frekvencia:4,5Khz
Érzékenység: 89dB
impedancia: 8 ohm
maximális teljesítmény: 130W
mágnesesen árnyékolt kivitel
frekvencia menet:60Hz-40Khz
méretek:433 x 157 x 194 mm
súly: 3,9Kg/db
rendelhető színek: fekete, cseresznye

 

 

SKM-4700 háttér sugárzók

2 utas reflex rendszer
1x100mm-es mély/közép sugárzó
25mm-es Dome magassugárzó
keresztezési frekvencia:6Khz
Érzékenység: 81dB
impedancia: 8 ohm
maximális teljesítmény: 130W
mágnesesen árnyékolt kivitel
frekvencia menet:50Hz-40Khz
méretek:155 x 266 x 140 mm
súly: 1,8Kg/db
rendelhető színek: fekete, cseresznye

 

 

SKW-208 aktív mélysugárzó

Teljesítmény: 120 W folyamatos (4 Ω, 100 Hz, Maximum 1% THD)
25 cm mélysugárzó
Lefelé sugárzó bass reflex kivitel
Állítható kereszt váltó (50 Hz–200 Hz)
Fázis váltó kapcsoló (Normal or Reverse)
Kimenö jelszint szabályzás
Vonal bemenet
Frekvencia átvitel: 25 Hz–200 Hz
Fényes fekete színben
275 x 507 x 411 mm
11.6 kg

 

 

Szubjektív vélemény:

 

Kivitel: Kiváló
Kezelhetőség: Kiváló
Hangminőség:Jó
Végeredmény: Kiváló
     
www.aida-audio.hu


Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111