Panasonic DMP-BDT310 Az óriás törpe

Balla Béla | 2013. Március 05. | 07:00

Már a DVD korszak hajnalán elkápráztattak minket a Panasonic lejátszói, később a merevlemezes felvevőik után sóvárgott a fél házimozis világ. Ezek után szinte magától értetődő, hogy Blu-ray fronton is nagy erőkkel támadnak

A tavalyi BDT300 típusú készüléket nem csak 3D képességei miatt kedveltük meg, hiszen minden téren kiválóan teljesített. Most kezeink közé kaparintottuk az utódot, hogy alaposan megvizsgáljuk. Erről számolunk be Önöknek.

 GN_BDT310_h110225a.jpg


A doboz szokatlanul kicsinek mondható, amin olyan nagyon nem csodálkoztunk, hiszen a környezetvédelem része a csomagolóanyagokkal való takarékosság. Ám amikor a kezünkbe vettük, üresnek gondoltuk, a súlya alig haladta meg a két kilogrammot. Kibontás után folytatódott az ámuldozásunk és a kételkedésünk, ilyen könnyű és filigrán készülék nem tudhatja mindazt, amit a leírása ígér. Vagy mégis?

A Panasonic mérnökei versenyt futnak az idővel, no meg a konkurenciával, egy év alatt annyi újdonságot, extrát, különlegességet találtak ki és pakoltak a BDT310 borítólemeze alá, hogy felsorolni is nehéz, de mi vállaljuk a feladatot.

Arról nem szólnak a hírek, hogy a japánok megszállták, vagy elfoglalták volna Hollywoodot, de a film fővárosa nevével fémjelzett laboratóriumban (Panasonic Hollywood Laboratories) évek óta dolgoznak – méghozzá eredményesen - azon, hogy az eredeti celluloid filmek minőségét videó formátumban reprodukálják. Ez eleinte természetesen a hagyományos, kétdimenziós képmegjelenítésről szólt, ám a megfeszített munka gyümölcsét most 3D-ben is élvezhetjük az új Panasonic Blu-ray-lejátszók közvetítésével.

Az Adaptive Chroma Processing a pontosabb, megdöbbentően valósághű színvisszaadás érdekében született, többek között a függőleges színadatok másfélszeresére növelésével operál. Szabályozható a 3D térérzet, a mélység változtatható, egyik végállásban a tévé síkja mögött történnek az események, a másikban tőlünk karnyújtásnyira. Már amennyiben a képmérethez illő ideális nézési távolságban foglalunk helyet. Sokak számára nem teljesen zavarmentes a 3D filmek nézése, előfordulhat pici szédülés, diszkomfortérzet. Ennek csökkentésére, kiküszöbölésére találták ki a változtatható szélességű és más színű képkeretet, ami a tényleges képtartalom és a fekete káva közti hirtelen fényességkülönbséget hivatott enyhíteni.

 

C-iLnTRWFei-_-panasonic-dmp-bdt310.jpg

 

Szintén újdonság a Panasonicnál a 2D-ről 3D-re való konvertálás, amivel más gyártók tévéiben már tavaly találkoztunk. Meglepően jól sikerült megoldani, érdemes volt kiforrni, magyarul érni hagyni egy évet.

A hangzás is fontos szerepet kapott a tervezés során, bár a 7.1 analóg kimenetet (és a komponens videót) hiányoltuk.

 

er_photo_146194_52.jpg

 

A 2 db HDMI kimenet változatlanul megtalálható a hátlapon, ennek a két képmegjelenítőt használó vásárlók és a régebbi, csak 1.3-as HDMI interfésszel rendelkező erősítők tulajdonosai örülhetnek. Egy bekapcsolható funkció a csöves erősítők kellemes, meleg hangzásához teszi hasonlatossá a BDT310 megszólalását, érdekes ötlet.

A DVD- és BD-lejátszók szinte kötelező szolgáltatása a felskálázás, ami a BDT310-ből sem hiányzik. Elnevezése P4HD, 15 milliárd képpont/mp számítási kapacitással hihetetlen jól végzi a dolgát. Ez kivételesen nem idei újdonság, de valamit biztosan reszelgettek rajta, mert az látható. Szintén divatos és kedvelt szolgáltatás az audiovizuális készülékek hálózatba kapcsolhatósága, ami ezzel a készülékkel szokatlanul egyszerű és gyors. A beépített Wifi vevő is sokkal kényelmesebb, mint az elődmodellhez kapott USB-s „dongle” alkalmazása. Aki jobban bízik a vezetékes kapcsolatban, használhatja az Ethernet portot.

A szokásos DLNA és a megújult Viera Cast mellett a lejátszó képes a közkedvelt Skype alkalmazás futtatására, de csak a külön, borsos áron megvásárolható kamera-mikrofon eszközzel.

A BDT310 két USB aljzattal rendelkezik, pendrive és merevlemez is csatlakoztatható hozzá, de csak olyat ismer fel, ami FAT fájlrendszerű. Ezekről képes lejátszani MKW filmeket is, ám a méretkorlát miatt erősen behatárolt a használhatóság.

 

idhp-Panasonic-DMP-BDT310-Blu-ray-Player-4.jpg

A kezelhetőség az áttervezett GUI jóvoltából tovább egyszerűsödött és gyorsult. Aki még filmnézés közben sem szeretné letenni kezéből kedvenc „almás” telefonját, az egy ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével az egyébként kitűnő távirányítót kiválthatja iPhone-jával.

A lemezek behelyezését segíti az érintés nélküli fióknyitás és zárás, csak el kell húzni tenyerünket a készülék felett. Először nem értettük, mi ebben a jó, aztán a gyakorlatban kiderült, cseppet sem nem haszontalan dolog. Amikor kivesszük tokjából a korongot, mindkét kezünk foglalt, nem szükséges bűvészkedni a nyitógomb keresgélésével és megnyomásával.

A BD-Live funkció is a szériafelszereltséghez tartozik, azt viszont kissé nehezményezzük, hogy használatához SD-kártyát kell helyeznünk a lejátszóba. Annak ellenére, hogy erről a médiumról is többféle állományt és formátumot, például videokameránk által rögzített AVCHD-t is lejátszik a készülék.

 

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111