Popcorn Hour C-300 és Dune Max HD média lejátszó teszt

AVtrend | 2012. Július 19. | 06:00

Ha már van otthon számítógépünk, DVD- lejátszónk, rádiónk, okos televíziónk, akkor miért van szükségünk médialejátszóra?

Miért is kell a médialejátszó, ha már minden rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy zenét hallgassunk, digitális képeket nézegethessünk, vagy filmeket játszhassunk le a már birtokunkban lévő eszközeinkről, vagy az internetről? Ezt a témakört járjuk most körül, és közben két kiváló médialejátszóval is megismerkedhetünk.

 

 

popcorn C-300 - 600x430.jpg

 

A hálózati médialejátszók célja, hogy egy vagy több hálózati megosztáson tárolt nagy mennyiségű médiafájljaink között tetszőlegesen böngészhessünk, azok közül bármikor bármelyiket elindíthassuk, ne kelljen számítógépünket is igénybe venni ahhoz, hogy a különféle formátumokat képben és hangban, jó minőségben megjeleníthessük. Továbbá ne kelljen állandóan keresgélnünk a különféle adathordozóinkat, melyeken amúgy sincsenek biztonságban a tárolt fájljaink, inkább legyen minden anyag egy helyen, valamint azért, hogy egyszerűen hozzáférhessünk az interneten elérhető tartalmakhoz is.

A médialejátszók három fontos szempont kielégítését szolgálják. Ezek: a képminőség, a hálózatos képességek és a kompatibilitás. Mindezen felül a tárhely biztosítása is lényeges, ezért célszerű a médialejátszókat komolyabb méretű tároló-kapacitással kiegészíteni. Ez a tároló berendezés praktikusan egy NAS szerver lehet, mely további előnyökkel szolgálhat egy igényesen kialakított rendszer működtetéséhez.

 

Ha a lejátszóláncból kimarad a számítógép, akkor nincs időveszteség a betöltésnél, nagyságrendekkel csökken az áramfogyasztás, így a fenntartási költség is, és nem szükséges komoly összegeket fordítani jó minőségű videokártyára. Valamint a médialejátszó saját távirányítóval rendelkezik, és i-eszközökről is vezérelhető. A médiacenterek a fenti feladatokra kifejlesztett igen gyors, és nagy tudású processzorokkal ellátott célgépek, melyek képét közvetlenül a televíziónkon élvezhetjük. Ezekben a készülékekben  egyetlen központi chip tartalmazza a processzort, a SATA és USB vezérlőket, a „videókártyát”, és legtöbbször a hálózati kontrollert is. Így ennek a chipnek nem csak a sebessége a lényeges, hanem a kép- és hangkimenetének minősége, zajmentessége is. Fontos még a felskálázó funkció, mivel nem minden tartalom érhető el fullHD minsőgében, így nem mindegy, hogyan javít a kisebb felbontású anyagokon a lejátszó. A nagy kérdés, hogy milyen processzorral ellátott készülékek felelnek meg a médialejátszó funkcióinak minél teljesebb kiszolgálására?

 

Jelenleg napjaink legismertebb, és legrégebbi médiaprocesszor-gyártójának, az amerikai SigmaDesigns-nak a processzorai képviselik a prémium-kategóriát a médialejátszók között. A cég médiaprocesszorait a jó nevű gyártók termékeiben már a DVD-lejátszók megjelenése óta megtalálhatjuk. A cég ráadásul olyan technológiákat is megvett, mint a VXP, az eddig csak a profi felskálázó hardverekben  meglévő képjavító eljárás, mely hamarosan a 3D-s Sigma processzorokkal fog debütálni a médialejátszókban.

 

Sigma Design processor 600x400.jpg

 

Mit várunk még el egy korszerű médialejátszótól? Ismerjen minél több videó- és audió-kodeket, minél többféle konténerformátumot (pl. MKV, AVI) meg tudjon nyitni, és bármilyen videó- és audió kódolás tetszőleges párosításával boldoguljon. Minél több feliratformátumot kezeljen, és a feliratnak minél több paraméterét állíthassuk be. Kezelje a fejezeteket, játsszon le blu-ray lemezeket menüvel együtt, és ezt ne csak DVD-ről tegye. Legyen legalább HDMI1.3 kimenete, és főleg ha az erősítőnk régebbi, és nem ismer minden modern hangformátumot, és ha van diszkrét 5.1, vagy 7.1 bemenete, akkor a médialejátszó tartalmazzon beépített 5.1/7.1 dekódert is.

Ha csak vezeték nélküli kapcsolatot tudnánk létrehozni a lejátszó és a médiaszerver között, akkor tudjon kezelni n-es sebességű wi-fi-t, de ne csak USB-set, hanem belső PCI-osat is. Röviden ennyi, persze lehetne még bővíteni a listát. Bizonyára több ilyen lejátszóval is találkozhatunk, de ragadjunk most ki két példát a felsőkategóriás kínálatból! Az egyik legyen a Popcorn Hour C-300-as, a másik pedig a Dune HD Max. Mindkét készülék rászolgált arra, hogy közelebbről megvizsgáljuk, és összehasonlítsuk tudásukat.

 

A Popcorn Hour a Syabas cég márkaneve. Ez a vállalkozás volt az első szoftverfejlesztő, aki hálózatos képességekkel rendelkező médialejátszókhoz operációs rendszert hozott létre. A C-300 fekete, szálcsiszolt előlappal rendelkező készülék elődeinél gyorsabb processzort, natív gigabites ethernetet tartalmaz és egy színes, flash alapú kezelőfelülettel rendelkező 2,2"-os TFT panelt is kapott az előlapjára.

 

Popcorn Hour C-300 - 600x250.jpg

 

Itt még két USB-csatlakozót, és egy merevlemez-fiókot is találunk, ami fölött még marad hely egy slimes optikai meghajtó beépítésére, vagy helyette egy 2,5"-os laptop HDD is fixen beépíthető a 3,5"-es fiók alá. Igény szerint lehetőség van a teljes lemezfiók kiszerelésére is, ha nincs szükség a merevlemez cserélhetőségére. Ekkor egy szabványos 5,25"-es optikai meghajtó kerülhet a helyére.

A hátlapon a HDMI-kimenet mellett komponens és S-Video kimenetet, optikai és koaxiális csatlakozót, hangkimenetet, ethernet, és két további USB-csatlakozót találunk. Kisméretű vevőantenna is tartozik a C300-hoz, mely a rádiós távirányító RF-jeleit veszi, hogy távolról is tudjuk vezérelni a lejátszót. A készülékben egyébként infra vevő is van az univerzális távirányítók számára. A kézbe illő távszabályzót szellemes módon SMS-klaviatúrával is ellátták, így könnyítve meg a szövegbevitelt.

A készülék rövid beállítási procedúra, és a megfelelő csatlakoztatás után azonnal használatba vehető. A C-300 nem tartalmaz ventilátort, így teljesen halk, és ha a gyári merevlemez-fiókba 3,5"-es HDD-t teszünk, akkor sincs szükség aktív hűtésre.

 

6.jpg

 

A C-300, mint médialejátszó, gyakorlatilag majd minden ismert kép-és hangkódolással boldogul. Egy sokk-terápiás fájlokat tartalmazó demó hang- és képanyaggyűjteménnyel ezt ki is próbáltam. A készülék még a konténerből és a fájl mellől (ha a felirat külön fájlban van a film mellett) is képes kiolvasni a feliratokat, és annak minden paramétere állítható is a lejátszás közben.

A kiváló képet és a minőségi hangot a jelenleg kapható legerősebb, és legjobb képminőségű Sigma processzor, a 800 Mhz-es SMP8647-es biztosítja. A CPU mellet 512 MB RAM, és a gyári szoftver számára 256 MB-os flash ROM használható. Teljesen mindegy, hogy etherneten keresztül, USB-ről, vagy belső merevlemezről játszunk-e le, mindezen forrásokból 100 Mbit/sec fölötti sebességű fájlok is lejátszhatóak lennének, ha volnának ilyenek, de erre még blu-ray esetében sincs szükség. Igény szerint belső PCI kártyás wi-fi adaptert is vehettünk, így vezeték nélküli hálózaton fullHD filmeket is lejátszhatunk a készülékkel.  

Az 500 Mhz-nél gyorsabb Sigma chipes rendszerek valamivel 90 Mbit/sec sebesség fölött is működnek, ami duplája az átlagos blu-ray lemezek lejátszásához szükséges sebességnek, így azok még jó darabig használhatóak lesznek. Jelenleg teljes blu-ray lejátszás is csak a Sigma-processzoros médialejátszókon lehetséges. A mozizáson kívül még zenelejátszásra lehet jól használni egy médialejátszót. Ha ilyen terveink vannak, akkor olyat válasszunk, amely a tévé bekapcsolása nélkül, a lejátszó kijelzőjén is lehetővé teszi a zenék közötti böngészést, hiszen a tévé áramfogyasztása, ki- bekapcsolgatása felesleges kiadást eredményez a zenék hallgatása során.

A legújabb lejátszók már számos online képességgel is rendelkeznek, így azokkal bizonyos szinten internezhetünk is a tévénken, beléphetünk a Facebook oldalunkra, a Twitterre, a YouTube-ra, és online zenei- és videós tartalmakat is lejátszhatunk.

Zenefájlra kattintva elindul a lejátszás, rövid ideg megjelenik a kiválasztott album grafikus borítója is, ha a zenefájl mappájában van egy folder.jpg, vagy album.jpg kép, vagy a fájlba be van ágyazva a borító, mint ID3 TAG. Zenelejátszás közben is tovább böngészetünk a fájlok között. A zenelejátszó-alkalmazás betöltése után már látható, és szerkeszthető a lejátszási lista, beletekerhetünk a számokba, és itt az albumborító is. A C-300 jóval több, mint egy médialejátszó. Két különlegessége is van. Az egyik a Jukebox-funkció, ahol a lejátszó a tárolt tartalmakhoz automatikusan hozzárendel az internetről minden elérhető információt, még a filmfeliratokat is. A másik az Apps Market, melynek Magyarországon már több mint 60 alkalmazása van. A Popcorn Hour lejátszója jelenleg az egyik legjobb a piacon. Bár a szoftverjében még vannak hibák, de ezek előbb-utóbb javításra kerülnek.

 

Főbb jellemzők:

 

Sigma SMP8647 CPU, 800 Mhz, 256 KB L2 cache-sel

512 MB DDR2 RAM és 256 MB NAND flash ROM

HDMI 1.3a, komponens és kompozit videókimenet, sztereó RCA, koaxiális és optikai hangkimenet

2,5"-os színes TFT-kijlező

NAS és BitTorrent funkció

DLNA-szerver

Natív gigabites ethernet

3,5"-es HDD fogadása, 3 TB támogatás

4xUSB 2.0 port (2 előlapi)

Opciós belső MiniPCIe wi-fi kártya, fullHD lejátszás wi-fi-n

Opciós CD/DVD/Blu-ray optikai meghajtó

 

A másik szereplő színrelép.

 

A Dune HD Max tudásában nagy hasonlatosságot mutat a Popcorn-nal, de teljesen más az alapkoncepciója.

 

Dume HD max 600x190.jpg

 

A HD Max egy All-in-one megoldás zenékhez és a videó lejátszáshoz, egészen a Full HD-ig. Erős Sigma videó-CPU-val, és egy beépített optikai meghajtóval rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy lejátsszon szinte bármit. A lejátszó egy 3.5"-os SATA merevlemez-rekesszel, SD-kártya olvasóval és három nagy sebességű USB 2.0 porttal is rendelkezik a külső tárolóegységek és kiegészítő eszközök csatlakoztatására. Ami megkülönbözteti ezt a médialejátszót társaitól, az két speciális bővítőkártya-hely a hátoldalán, mely a jövőbeni hardverfejlesztéseket hivatott kiszolgálni.

A Dune HD Max támogat minden audió- és nagy felbontású videó formátumot, kompatibilis minden csúcsminőségű hangformátummal, és lejátszik DVD, blu-ray lemezeket, valamint képfájlokat is. Rendkívüli a hálózati sebessége, az IPTV- és az internetes rádiós funkciója is csakúgy, mint a beépített torrent kliens és a webböngésző, melyhez extraként bluetooth-os mini érintőpados qwerty-billentyűzet is rendelhető.

 

4.jpg

 

Egyformán használható a Dune HD Air wi-fi adapter is minden Dune-nel, bár egyes modelleknél külön lehet kapni belső wi-fi-vel szerelt verziókat is. Minden Dune távirányítható a hálózaton keresztül, és számítógépes programokkal itt is létrehozható látványos grafikus jukebox, bár a lejátszó magától nem szedi össze az információkat a netről.

A médialejátszás terén főleg a HD videó-lejátszásra lehet büszke a Dune. Amik ezeken a lejátszókon nem működnek, azok jó eséllyel hibásan kódolt fájlok. A zenei formátumok terén is közel tökéletes a kompatibilitás, de a lejátszás nagyon fapados pl. a Popcorn-hoz képest, mivel nem jelenik meg a lemezborító grafikája, és nincs külön zenelejátszó felület. A fotólejátszásnál van pár képváltási effekt, de semmi extra.

A készülék ránézésre egyszerű, de elegáns. Előlapján a blu-ray lejátszó tálcája, a kijelző panel és a HDD fogadója kapott helyet. Oldalán helyezkedik el a hűtőventillátor, hátlapján a ki-, és bemenetek. Ezek között a 7.1-es audio-kimenet az érdekes. Optikai-, komponens- és kompozit, valamint s-videó csatlakozóval is felszerelték. Az infra távirányító kézbeillő, hamar tanulható, logikusan szervezett funkciókat kezel. Néhány perc keresgélés, és tapasztalatszerzés után nem tévedünk el rajta. Ugyanez mondható el az on-screen menüvel kapcsolatban is.

 

Képernyő.jpg

 

A képminőség tekintetében sem mondhatok rosszat, még a 3D-képlejátszás is hibátlanul üzemelt, bár az MKV fájlok kezelése közben, főleg gyorstekerésnél, néha egy-egy pillanatra megakadt az adatáramlás. Persze ez nem igazi katasztrófa, és egyébként a szerver és a lejátszó közötti kapcsolat hibájából is adódhatott. A blu-ray lemezek hangja is megfelelt a felső kategória elvárásainak. Az egyetlen negatívum talán az alfanumerikus előlapi kijelző egyszerűsége.

 

Főbb jellemzők:

 

Sigma SMP8642 CPU

Blu-ray, DVD, HDD, hálózati- és MKV lejátszó

RealD 3D-s video-formátum

HD audio

3 USB port

eSATA port

SD-kártya aljzat

HDMI 1.3

Dolby True HD és DTS HD Master Audio lejátszás

Felskálázás 

NAS és BitTorrent funkció

IPTV, Web- böngészés

Digitális TV opció két külön tunerrel

 

3.jpg

 

Összehasonlítás:

 

A két készüléket összevetve elmondható, hogy a Popcorn Hour és a Dune gyártói eltérő módon közelítik meg a médialejátszók kérdését. A Popcornok tele vannak online szolgáltatásokkal, telepíthetőek rá bárki által fejleszthető alkalmazások, színes kijelzővel és belső wi-fi kártya lehetőségével büszkélkedhet, de még nincs webböngészője és TV-tunere. A Dune-ökön a webrádión és YouTube-on kívül a webböngésző jelenti az online lehetőségeket, nincs beépített jukebox, nem keres feliratokat, vagy metaadatokat a neten. Viszont  nagyon könnyen kezelhető és gyors a kezelőfelület.

Ha a mozizás a fő felhasználási terület, akkor a Dune egyszerűbben használható, gyorsabbnak tűnő eszköz, ráadásul DVB-T set-top-box is lehet, bár jelenleg csak a kódolatlan adások foghatók vele. Számos FLASH játékprogram is futtatható rajta, és a Popcorn Apps Market-jéből is letölthetünk ilyeneket.

Kompatibilitás szempontjából a két márka között alapvetően nincs különbség, mindkettő a világ két leginkább mindenevő HD-s lejátszója, ez már csak a Sigma-chip miatt is törvényszerű. Hálózaton keresztül mindkettő tökéletesen játszik NFS-en és SMB-n is. A Popcorn-ok az új processzorok miatt jelenleg még több hibával rendelkeznek, viszont ha ezeket kijavítják, akkor az erősebb és gyorsabb, szebb képet adó hardver miatt előrébb kerülnek a rangsorban, mint az aktuális Dune-ök.

 

Akár Popcorn-t, akár Dune-t választ valaki, nyugodt lehet, hogy a legjobb médiaprocesszor dolgozik a készülékében, a legnagyobb tapasztalattal rendelkező médialejátszó-gyártók készítették a készülékét, és az adott hardverből mindkét cég a lehető legtöbbet hozza ki. Nincs gond a 24-es, a 23,976-os, az 50- és 60 Hz-es filmekkel sem, és a térhatású (5.1) zenefájlok is élvezhetők rajta. Ha projektoron mozizunk, a Sigma-processzoros lejátszó kiváló választás, azok közül pedig e két márka fej-fej mellett halad az élen.

Ha médialejátszóban gondolkodunk, nem árt a tárkapacitásra is figyelmet fordítani. Ilyenkor jól jöhet egy NAS szerver, abból is egy felső kategóriás, például egy Synology, amely tudásszintjében méltó partnere lehet mindkét lejátszónak. Így adataink nem csak gyorsan elérhetőek maradnak, hanem még biztonságban is lesznek, köszönhetően a szerver képességeinek.

 

A fent ismertetett termékek magyar forgalmazója fórumot is nyújt vásárlói számára, ahol jelenleg úgy 3000 magyar felhasználó osztja meg egymással tapasztalatait.

 

Iránytű:

 

www.PopcornHour.hu

www.DuneHD.hu

www.Synology.hu

 

Steiner András

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111