Samsung HTE 6750W csöves házimozi teszt

AVtrend | 2012. Május 09. | 18:00

Elektroncsöves házimozirendszerrel és beépített blu-ray lejátszóval jelentkezett a Samsung, amivel az idei CES-en lepték meg nagyérdeműt, és aminek a hangja méginkább barátságos, mint az elődöké.

A filmgyárban történt, a hetvenes évek végén. Erősítőket teszteltek és A-B mérésen hasonlították össze azokat. Elhozták a város legjobbjait, tranzisztoros, mikroprocesszoros és csöves erősítőket a méréssorozatra a zenestúdiókból, a televízióból, a Pannónia Filmstúdióból, és ki tudja már, hány helyről. A legjobb hangmérnökök végezték a teszteket. Sosem találják ki, melyik készülék lett a győztes! Egy 50-es években gyártott Radford. Egy csöves erősítő…

 

Messzire jutottunk a legendás Radford-tól, de a hangzás ma is szívünkhöz közel álló, ha elektroncsöves rendszerek szólalnak meg. Így van ez a Samsung új, csöves rendszerű készülékcsaládjának eme tagjával is, mely puszta látványával is egyértelműen kinyilvánítja, hogy Ő más, mint a többi!

 

2.jpg

 

A házimozi-berendezés kissé nehézkes összeállítása, majd bekapcsolása után azonnal szembesülünk a csövek barátságosan világító látványával. A lakkfekete, műanyag házas fejállomás egy legömbölyített, és kidomborított részén oldalról, és felülről is láttatja a világító elektroncsöveket. Kissé szokatlan a szenzoros funkcióvezérlés kékesfehér megvilágítása a csövek mellett, de egyben esztétikus is. Persze ez csak a játék része. A lényeg a készülék mérhetetlen tudásában rejlik.

 

A HTE 6750W egy valós 7.1-es házimozi-rendszer. A szintén lakkfekete, krómmal kiegészített, magasba törő frontsugárzók egy-egy felső hangszórója képviseli a front top sugárzókat. Kivitelük mozgatható, fel-le állításukkal tudjuk szabályozni a belőlük jövő hangok irányát. A surround-ok egy vezeték nélküli vevővel egybeépített erősítőtől kapják a jeleket, így a fejállomáshoz való kábelezésre nincs szükség.

Ha minden alkatrészt összeszereltünk, a rendszer startra kész, jöhet a beállítás! E célra szolgál a tartozék mérőmikrofon, mely ezt automatikusan oldja meg helyettünk, csak a menüben lévő parancssorból kell kiválasztanunk a megfelelő opciót.

 

A menü teljesen emberbarát. Egyértelmű, könnyen kezelhető, és igen látványos grafikával rendelkezik. Minden funkciót külön kezel, és hozzárendel mindhez egy-egy magyarázó mondatot is a beállítási lehetőségek ismertetésére. Így a folyamat egyértelmű, és annak végeztével az installáció tökéletesen megfelel majd egyéni elképzeléseinknek.

 

A Samsung-nál 2012 a konnektivítás éve. E jelmondat tartalma megmutatkozik a HTE 6750W  blu-ray lejátszós házimozi-rendszernél is. A beépített smart funkciók, a web-böngészés lehetősége, az app-store-ból való válogatás mind ugyanúgy elérhető a menüből, mint a Samsung 2012-es televízióinál. Az egyre bővülő smart-lehetőségek, az internet-rádiók használata, az interaktív- és a játékprogramok mind kiváló szórakozást jelentenek a felhasználó számára.

 

Az AllShare Play segítségével bármilyen tárolóeszközön elmentett tartalomhoz hozzáférhetünk, így megjeleníthetjük fényképeinket, lejátszhatjuk kedvenc filmjeinket, vagy zenéink közül válogathatunk. A DLNA szolgáltatás előnyeit is élvezhetjük, sőt, a Wi-Fi Direct szolgáltatás segítségével közvetlen kapcsolatot teremthetünk az erre a lehetőségre felkészített más eszközökkel is. Ha nem találnánk elégnek a csatlakoztatott készülékek számát, a tartozék dokkolóról elérhetjük iPod-unk tartalmát, és a távirányítóval átvehetjük annak vezérlését is.

 

A főegységen lévő HDMI kimenet mellett két HDMI bemenet is helyet kapott. Ezzel a régebbi TV készülékek bemeneteinek számát növelhetjük meg. A csatlakozók között találhatunk még analóg és optikai digitális, továbbá egy kis ajtó mögött elhelyezve előlapi USB bemenetet is. A készülékben jó minőségű DAC található, az erről jövő jelek kerülnek a csöves előerősítőbe, majd a D osztályú erősítőbe, így őrizve meg a csöves technika előnyeit, és ötvözve azt a modern digitális technika nyújtotta előnyökkel, egyben megtartva a csöves rendszerek tonális karakterisztikáját.

 

A jelek a Samsung által továbbfejlesztett üvegszál erősítésű, a káros rezgéseknek még inkább ellenálló membránokkal ellátott hangszórókon jelennek meg, kiváló minőségben.   A mélynyomó passzív, de 10”-os mérete elég a kisebb terek maradéktalan ellátásához. Néhány funkciót megemlítenék a sok közül, a teljesség igénye nélkül, hogy tisztában legyünk a további lehetőségekkel: Mp3 feljavítás, Power Bass kiemelés, előre programozott EQ-könyvtár, CD-rippelés, Dolby True HD és DTS HD Master Audio dekódolás, beépített bluetooth, 3D-2D konverzió, képfelskálázás, FM/AM rádió, szoftverfrissítési lehetőség, gyors betöltés, kis készenléti fogyasztás, távkezelési lehetőség probléma esetén a szakszervízből, komfortos, logikus, ergonomikus kialakítású távszabályzó. Nem sorolom tovább a lehetőségeket, azok a gépkönyvből kiderülnek, inkább ejtenék még néhány szót a képminőségről.

 

A blu-ray-ről fogadott képek jól definiáltak, színben gazdagok. A 3D lejátszás magával ragadó mélységeket láttat, a képek bontása kielégítő, azok textúrája jó. A színek tónusosak, gazdagok. A beállítási lehetőségekkel saját ízlésünknek megfelelően kiemelés és csökkentés egyaránt lehetséges. A 3D képek nézése hosszab idő után sem fárasztja a szemet. A 3D tartalmakat 2D-re konvertálva is magas minőségben élvezhetjük. A rosszabb minőségű képanyagot a készülék feljavítja, méghozzá elég látványos módon.

 

1.jpg

 

Fontosabb műszaki jellemzők:

 

Vákuumcsöves előerősítő

7.1-es rendszer (Front, Front Top, Surround, Center, Subwoofer)

3D  blu-ray lejátszó

FM/AM rádió

Frekvencia átvitel: 40-20.000 Hz

Subwoofer-re 40Hz -160Hz

Smart TV funkciók, Web Browser, Smart Hub, All Share Play

Felskálázás a HDMI kimeneten

Video/Audio HDMI, 1080p, 1080i, 720p, 576p/480p

Beépített bluetooth

Wi-fi, vagy Lan hálózati csatlakozás

Extra subwoofer-kimenet

Kimenő teljesítmény 1330W RMS ,

2 x extra HDMI bemenet, 1 kimenet (HDMI 1.4)

iPod dokkoló

Optikai bemenet

Kompozit kimenet

Dolby True HD és DTS HD támogatás

Vezeték nélküli hátsó hangszórók

CD-rippelés mp3-ba

Mp3, Jpeg, Divx lejátszás

On Screen menü

 

A hangok tekintetében a HTE 6750W a CD-ken rögzített anyagokkal jól bánik. A tömörített hangfelvételek világa nem a kedvenc területe, de ez érthető is. Igazi tudását a blu-ray lemezek lejátszásakor mutatja meg. Ha jót akarunk mozizni, akkor kissé emeljük meg a magas- és a mélytartományt. A dialógok tiszták és érthetőek, a dinamika nem kimagasló, de megfelelő. A beépített equalizerrel saját ízlésünkre alakíthatjuk a hangképet, de előre programozott beállításokból is választhatunk. A frontsugárzók felső tagjának beszabályzása után a hangtér kissé felfelé is megnyílik. Azért ehhez a hatáshoz igyekezzünk a hangtér közepén elhelyezkedni! A beépített rádió hangja jobb, mint a fogható adások minősége. A Samsung HTE 6750W zenehallgatásra is alkalmas, a zeneművek visszaadása jó, de az erősségei inkább a házimozizásnál jelennek meg. A készülék jellegzetes, középkategóriájú hanggal rendelkezik, viszont a megszólalása barátságos, melegséget sugárzó. A hangzás koherens, jól kiegyenlített, mely az előző évek Samsung készülékeihez viszonyítva javult, és így  jó néhány riválisával szemben bizonyára győzedelmeskedik majd.  Az audiofilek azért válasszanak maguknak a magasabb árkategóriájú berendezésekből!

 

3.jpg

 

Összegzés:

Kategóriájában ritka az ilyen nagy tudású készülék. A smart-funkciók, és a beállítási lehetőségek széles kínálata megnyerő. A Samsung HTE 6750W kezelése igen egyszerű, menürendszere gyermek- és idősbarát. A készülék megunhatatlan, mert sok idő múltán is találunk majd benne olyan érdekes apróságokat, finomságokat, beállítási lehetőségeket, amiket csak hosszas és rendszeres használat után fedezhetünk fel. Főképp kisebb, modern lakásokba ajánlott, esztétikusan kivitelezett berendezés.

 

Plusz:

Barátságos, meleg hang

Esztétikus kialakítás a csövek láttatásához

Hatalmas mennyiségű funkció

Jó ár-érték arány

 

Mínusz:

Sok műanyag használata

Érintkezési problémák a hangszórók összeállításánál

Hangszínkorrekciót igényel

Nehézkes összeszerelhetőség

 

Iránytű:

www.samsung.hu

Ára 1000.- USD körül alakul

 

                                                                                  Steiner András

 

Samsung

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111