Soundbar rokonok

AVtrend | 2012. Október 03. | 06:00

Három soundbart szeretnénk most valamilyen módon összevetni, ami olyan mintha a sárgadinnye, a görögdinnye és a tök lennének az alanyok, vagyis hasonlóak, ds mégsem. Az egyetlen közös tényező mindhármuk esetében az, hogy megesszük öket. Lássunk hozzá...

Hadd magyarázzam meg! Kezdeném a biológiával. Még az általánosból emlékszem, hogy a sárgadinnye, a görögdinnye meg a tök rokonok. Mindhárom kabaktermés, mindhárom tökféle, mindegyik ízletes a maga nemében, és ki ezt, ki azt, ki amazt szereti. Van, aki mindhármat. Azért a tök kicsit mégis más! Nem ugyanarra való, bár kiváló étel. No és melyik a finomabb? Tudja valaki a biztos választ?

Így tudnám e hasonlattal körülírni a három soundbar összehasonlításakor felmerült nehézségeket. Azért egy próbát megér! Hátha sikerül!

 

Három soundbart szeretnék most valamilyen módon összevetni. Nevezzük őket el a címbéli hasonlat szerint! A görögdinnye legyen a Philips HTS9140-es, a sárgadinnye az LG HLX56S, a tök pedig a Panasonic HTB520-as soundbar-ja. Azért a hasonlat ismét, mert a két dinnyét még összemérhetjük, de nem hiszem, hogy ez megy a tökkel is. A dinnyékre még talán egy táblázatot is megpróbálhatunk összeállítani, de a tök, az külön történet. Mint mondtam hasonló, sőt rokon, de más célt szolgál.

 

Röviden: Mind soundbar, de a Panasonic „csak” soundbar.

Mielőtt összehasonlítjuk őket, tisztázzuk a fogalom jelentését is, hátha valaki nem ismeri! A hangprojektorok, vagy más néven a soundbar-ok azok az audio rendszerek, melyek egy adott helyiségben egyetlen frontfelületen, egyvonalban elhelyezett hangsugárzókkal képesek megteremteni a térhangzást, vagy legalábbis nagyon igyekeznek ezt tenni. Ezt a definíciót ugyan én találtam ki, de azért nem is rossz.

 

avm_soundbar_with_ambisound_hts9140_2   600.jpg

 

Nézzük elsőként a Philips HTS9140-es készülékét! Csiszolt alumínium házban közel egy méteres hosszban hat darab 6,5 cm átmérőjű hangszórót tartalmazó berendezés, benne blu-ray 3D lejátszóval, és egy hozzá tartozó vezetékes mélysugárzóval. Előlapján fekete fémhálóval borított esztétikus, csiszolt alumínium ház az otthona. Mint mindegyik hangprojektornak, ennek a hossza is igazodik a 40”-nál nagyobb televíziók méretéhez, ezek alá, vagy fölé fejlesztették ki. Lejátszik majd minden ismert CD és DVD-formátumot, kezeli a tömörített hanganyagokat, és nem jön zavarba a lebutított filmek esetében sem. Mikor megszólal, a Philips saját fejlesztésű, 5.1-es surround-szerű Ambisound-hangzását hozza létre. Tud mást is, de ekkor szól a legszebben. Hangja impozáns, nyílt terű, kiváló minőségű, áthatóan valóságos, a teret minden irányban betölti. Megszólalása nagyon élethű, szeretni való. A korrekciós lehetőségekkel pedig érdekes hatásokat hozhatunk létre.

A televízióhoz HDMI ARC kábellel csatlakozik, 3D filmek esetében így adja a teljes tudását. A készülékben FM rádió is található, a Philips net-TV alkalmazásai is beépítésre kerültek, melyeket LAN-cstlakozáson keresztül érhetünk el.

LG HLX 56S Soundbar   600.jpg

Az LG soundbar-ja formavilágában némiképp elüt társaitól. A blu-ray lejátszó slot-rendszerű fogadórészét félkör alakban kidomborították, ezzel megtörve a vonal-szerű hatást. A csiszolt alumínium jellegű előlapon jobbról és balról 3-3 apró de jó minőségű hangszórót láthatunk. A készülékhez tartozik még egy vezeték nélküli mélynyomó is, melyet a televíziónk mellett helyezhetünk el. A berendezés blu-ray lejátszóval szerelt, így 3D filmek lejátszására is képes, tartalmaz FM rádiót, wi-fi-vel csatlakozhat a világhálóra, ahol net-rádiókat hallgathatunk, vagy egyéb online-szolgáltatások biztosította örömökben lehet részünk. A főegységben egy hűtőventillátort is elhelyeztek, de nagyon csendes, zaja csak extrém esetekben hallható. DLNA rendszerű fájlcserére is alkalmas, és szintén wi-fi-vel csatlakozhatunk a külső tárolókhoz, vagy a PC-hez. Tudása nagyon hasonlít a Philips készülékéhez, de hangzásában némileg elmarad attól. Nem bírja a magas hangerőt, néha be-be torzít, és a mélysugárzója is időnként leül. Megoldás: Ne a végállásban használjuk a hangerőszabályzót!

Panasonic schtb520   600.jpg

 

A Panasonic „csak” soundbar-ja lényegében az igazi, mert tényleg csak egy erősítőt tartalmaz, és vezeték nélküli mélysugárzó tartozik hozzá. A hangrendszer 2.1-es kiépítésű, nincs benne semmilyen lejátszó, de nem is arra találták ki. A jobb hangminőség elérése a cél, amit maradéktalanul teljesíteni is tud. A Down Fireing rendszerű mélynyomóból kiáramló mélyek betöltik a teret, az esztétikus, prémium kategóriás látványvilágra emlékeztető fekete színű, tükrös előlappal ellátott főegységben elhelyezett hangszórórendszer is hibátlan. A teljesítménye nem túl nagy, csodákat ne várjunk tőle. Pontosan arra való, amire létrehozták: Az igényesebb hangtér megvalósítására, elfogadható áron. A televízióhoz csatlakoztatás itt is HDMI ARC kábellel történhet.

Sajnos kimaradtak a régebbi típusú készülékekhez való ki-, és bemeneti csatlakozók a készülékből. Ez azért baj, mert csak a modern TV-ket tudjuk rácsatlakoztatni, és így a soundbar-t  a nem frissiben vásárolt készülékek tulajdonosai nem tudják üzemeltetni. A hangprojektorhoz tartozó távirányító is roppant egyszerű, de a célnak tökéletesen megfelel. Viszont a modern kori trendi alkalmazásokat nem tudja a gép, nincs rajta semmilyen LAN,  wi-fi, vagy iPhone-os csodaszer, egyszerűen csak szép a hangja, és ez a lényeg. Jobb, mit bármelyik televízióé.

Ugye, most már érthető, miért lett ez a berendezés a tök! Másra való, mint a többi, bár ez is soundbar!

 

Most jöjjön a nagy kísérlet! Az a jó a gyárak által megadott adatoknál, hogy minden cég a saját elképzeléseire hagyatkozik, amikor a technikai berendezések adatait megadja. Csaponganak, megadnak ezt-azt. Így aztán nem lehet korrekt táblázatot készíteni arról, hogy melyik műszaki paraméter milyen, mert ha néha találkozunk is olyanokkal, amik úgy-ahogy összehasonlíthatóak, akkor majdnem biztos, hogy a mértékegységek nem azonos rendszerbe tartoznak. Ezért aztán teljes a káosz, lehet választani!

Most felsorolok műszaki paramétereket, és megpróbálkozhatunk ezek alapján az összehasonlítással! Persze a Panasonic készüléke csak tájékoztató jelleggel kerül be a táblázatba, mivel másra való, ezért a táblázat sok helyen üres is marad, mert azokon a helyeken nincs mit hasonlítgatni. Őt másért szeretjük majd!

 

Fontosabb technikai adatok és képességek:

 

 

Philips         HTS9140

LG                HLX56S

Panasonic             SC-HTB520

 

 

 

 

Blu-ray lejátszó

Van

Van

Nincs

3D lehetőség

Van

Van

3D támogatás

DVD, CD lejátszás

Van

Van

Nincs

HDMI ARC

Van

Van

Van

DLNA lehetőség

Van

Van

 

USB csatlakozó

Van

Van

Nincs

BD Live szolgáltatás

Van

Van

 

Külső tároló

Csatlakoztatható

Csatlakoztatható

Nem csatlakoztatható

Smart TV-funkciók

Igen

Igen

 

FM rádió RDS-sel

Van

Van

 

Falra szerelhető

Igen

Igen

Igen

iPod/iPhone dokkoló

Van

Van

 

Hangcsatornák

5.1 virtuális Ambisound

4.1 virtuális

2.1 térhangzással

Aux

Van

Van

Nincs

Mélynyomó

Különálló, vezetékes

Különálló, vezeték nélküli

Különálló, vezeték nélküli

Frekvencia átvitel

20-20.000Hz

20-18.000Hz

Nincs adat

VieraLink/SimpLink

Van

Van

 

Szinkron-korrekció

Van

Van

 

IR. Blaster Terminal

Nincs

Nincs

Van

Teljesítmény

600W

300W

240W

Optikai bemenet

Van

Van

Van

Képek lejátszása

Igen

Igen

 

Hálózati kapcsolat

LAN

Wi-Fi

 

Látvány

Klasszikus

Modern

Felső kategóriás

Hangzásjavítás

Van

Van

Van

 

 

 

 

Árkategória(kb.)

300.000 Ft

250.000 Ft

110.000Ft

 

 

 

 

 

A táblázatot még sokáig folytathatnám, de úgy gondolom már látható, milyen nehézségekkel kell megküzdenünk a választásnál!

A legegyszerűbb megközelítésben bátran állíthatom, hogy a készülékek bekerülési ára ebben az esetben  egyenes arányban áll a tudásukkal, és a minőségükkel. Ez talán segít majd.

A kiválasztás problémájának megoldásához van még egy jó javaslatom:

Tűzzünk ki egy célt, amit el szeretnénk érni, és azt vásároljuk meg, ami e célnak az adott árért leginkább megfelel. Nagy bölcsesség, nem?! ( - )

 

 

Steiner András

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111