Yamaha RX-V367 Belépő a mozizás világába

Szabó Károly | 2013. Március 08. | 14:00

Nálunk járt a Yamaha új, belépő szintű házimozi-rendszere, ami egy RX-V367-es erősítőből, és egy 5.1-es hangfalrendszerből áll.

A kicsomagoláskor, illetve már a rendszer megszerzésekor érződött, hogy ez nem a ma oly divatos “egyberendszerek” egyik képviselője. A frontdobozok egybe voltak csomagolva, és ezeket egyedül már a nappaliba eljuttatni sem volt leányálom.

yamaha rx v 367plus.jpg

 

A hátteret két darab polc sugárzó szolgáltatja, a center átlagos méretű. Tartozik még a rendszerhez egy aktív mélysugárzó is, így egy teljes 5.1-es házimozit kaphatunk ezért a pénzért.

 

Külső benyomások, specifikáció:

A központi egység elegáns ezüst-üveg előlapján kellemes elrendezésben találhatóak meg a főbb funkciógombok. Mint azt már említettük, ez egy RX-V367-es házimozi-rádióerősítő. A Yamaha legkisebb modellje, de már négy HDMI fogadására kész. Természetesen ezek 1.4-es HDMI csatlakozók, így a ma egyre divatosabb 3D jeleket is képesek kezelni. A csatlakozások száma több mint elegendő, találunk rajta 4 analóg és 4 digitális audio bemenetet. Az utóbbiak közül kettő optikai, kettő pedig koaxiális, de csatlakoztathatunk a készülékhez videoforrást is a HDMI csatlakozókon kívül komponens (2) és kompozit (4) bemeneten keresztül.

 Yamaha_NS_50F_5._4dc7ae093fa81.jpg


A hangsugárzó-rendszer, amelyet az erősítőhöz ajánl a Yamaha, és amelyet mi is megkaptunk, az NS szériaszámot viseli. A frontsugárzók NS-50F típusúak. Ezek 90 centi magas, kétutas, bassreflex rendszerű darabok. A reflexnyílás elöl található. Ez azért jó hír, mert így nem kell komoly teret hagyni a dobozok mögött, simán rátolhatjuk őket a falra. Már amennyire a felcsavarozható lábuk engedi, ezek ugyanis a doboz négy sarkától állnak ki átlós irányba, és ez kicsit megnöveli a szükséges elhelyezési területet. Mindez természetesen sokkal stabilabbá teszi a dobozokat, kiküszöbölve a rezgésből adódó zavaró hangokat is.

A center-, és a háttérsugárzók egy dobozban érkeznek. Típusuk NS-C55 (center), és NS-E (háttér). Ezek egyszerű, fekete, kétutas, zárt rendszerű dobozok, a méretük folytán könnyed elhelyezést tesznek lehetővé akár állványon, akár könyvespolcon, akár a falra fúrva. Ez utóbbi megoldáshoz a háttérhangsugárzók már gyárilag kaptak egy konzolt a hátoldalukra, ennél fogva egyszerűen szögre akaszthatjuk őket.

A mélysugárzó a Yamaha YST-SW012-es darabja, 20 centis hangszóróval, 28-200 Hz-ig terjedő frekvenciamenettel, és 100 watt dinamikus teljesítménnyel. Az egyetlen hibája, mint amint azt már a bevezetőben is említettük, hogy a vágási frekvenciát nem lehet állítani rajta, de ezt jócskán ellensúlyozza kedvező ára, ami külön megvásárolva 30.000 Forint alatt van.

 

Bekapcsolás, használat:


A rendszer összekapcsolása egy közepes műszaki érzékkel rendelkező embernek a világon semmi gondot sem okozhat. A hangsugárzókkal együtt kapunk előcsupaszított kábeleket is, melyek nem High-End minőségűek, de messze nem hajszálvékony darabok. A háttérsugárzó, és az aktív sub vezetékei megfelelően hosszúak. A hangfalak egyikén sincs bikábelezési lehetőség, de ez ebben a kategóriában csak feleslegesen bonyolítaná az ember dolgát.

 

Miután mindent összekapcsoltunk mindennel, jöhet a beállítás. Ehhez nyújt segítséget a Yamaha YPAO rendszere, amely egy beállító mikrofon segítségével ideális közeli állapotra lövi be a rendszerünk hangzását.

Yamaha-4-YPAO.jpg

 

Semmi más dolgunk nincs, mint a mikrofont csatlakoztatni az erősítőhöz, és arra a helyre helyezni, ahol a fejünk szokott lenni, ha mozizunk. Ekkor elindíthatjuk a menüből az automatikus hangolást, és a rendszer egy sereg sziszegés és csipogás - ezek lennének a teszthangok - után boldogan jelenti, hogy készen van.

Ezek után már csak a használat marad hátra. Én egy Blu-Ray lemezes filmet (Wanted) és egy Playstation 3-as játékot (Need 4 Speed Pro Street) próbáltam ki a rendszerrel, és azt kell mondanom, hogy nagyon elégedett voltam.

A Wanted során az akció kellős közepébe kerültem, ahonnan nem is eresztett a rendszer a film végéig. A fejem mellett röpködő golyók és a gyomromban remegő mélyhangok igazán kiváló élményt nyújtottak.

Játék közben pedig, ha lehet, még jobb volt a hang. Szinte éreztem a szelét az épp leelőzött autóknak, és sokszor segített a job- illetve bal hátulról jövő motorzaj abban, hogy egy gyors kormánymozdulattal visszaverjem az ellenfeleim előzési szándékát.

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111