HANGFALAK CSATÁJA 2014.

AVtrend | 2014. November 05. | 15:00

Ilyen még nem volt!

Az AV TREND és HIFI SHOW meghívta a látogatókat, hogy a Marriott Hotelben megrendezett 15. kiállításon legyenek egy nyilvános tesztelés zsűritagjai, és keressék meg az általuk legjobbnak ítélt hangfalpárt a 200 ezer forintos árkategóriában.

A zsĹąri_cikk.jpg

 

Az érdeklődők összehasonlító vakteszt keretében adhatták le szavazataikat a rendelkezésre álló szavazólapokon. Nulla és tíz pont között lehetett szavazni. A szereplők, a hangsugárzók letakarva, „selymekbe burkolódzva” várták a zsűri, azaz a hallgatóság véleményét, senki sem tudta, hogy melyik hangfal hol áll a dobogón.  A ringben 5 pár hangsugárzó szerepelt, a hatodik „versenyző” csak némán szemlélhette a versenyt, mert még az elején „berekedt”. Az erősítésről egy Exposure  2010 S2 erősítő gondoskodott, és egy Exposure 1010 S2 CD-játszó biztosította a tesztanyag lejátszását. Az összeköttetés és a tápellátás a Nordost kábelein keresztül történtek. A tápszűrést egy Isotek Myra tápszűrő volt.

 

Az eszközöket az Audio Centrum bocsátotta rendelkezésre bemutatónk számára, amit ezúton is nagyon köszönünk.

 

A teszt folyamán a hangsugárzók „zökkenőmentes” váltását, megszólaltatását egy speciális kapcsolószekrény segítségével oldották meg a munkatársak, névszerint Pruzsinszky Gábor, aki a rendszert tervezte és kivitelezte, és Lambert János, mindketten a Sztereó Sound&Vision magazin szerkesztői, akik a kétnapos bemutató során a tesztelést irányították. A hangsugárzók és az erősítő összeköttetéséről stúdió teszt kábelek gondoskodtak.

 

A megszólaló zenéket a DALI 3-as „piros” tesztlemezéről válogattuk.

 

Szombaton és vasárnap a kiállítás látogatói közül több mint 200-an vettek részt a tesztelésben, akik közül összesen 135-en  érvényes szavazólapot töltöttek ki és adtak le, amiket az elmúlt napokban összesítettünk és kiértékeltünk.

Heco Music Style 900_cikk.jpg

                        A HECO Music Style 900 hangfalpáros

 


A versenyben 6-os sorszámmal a HECO Music Style 900-as, 5-ös rajtszámmal a Dynavoice Chellenger M-65 EX v4, míg 2-es sorszámmal a DALI Zensor 5 indult. A „művészeket” 6-5-2 sorrendben szólítottuk. Így folyamatosan egymás után megismételve háromszor hallgattuk meg a különböző zenékkel, melyek a tesztlemez 1-2-3 track-jei voltak: Pat Metheny – And I love her / Sophie Zelmani – How It Feels / Teitur – Stormy Weather kíváló felvételei.

 

Dali_Zensor5_cikk.jpg

 

 DALI Zensor 5


Ez idő alatt a jelenlévő spontán zsűri pontozott. A „műsor” körülbelül 20 percig tartott ülésenként. Az első napon a nagy érdeklődésre való tekintettel szinte folyamatosan szavazhatott a közönség. Vasárnap a programtervezetnek megfelelően „csak” 3 bemutatót tartottunk. Mindkét nap végén a lepleket lerántva felfedtük a versenyzők kilétét, egyben részeredményt hirdettünk, és a közönség szavazatai alapján megneveztük az adott szekció legtöbb pontot kapott hangsugárzóját. Bevalljuk, nagyon változatos volt az eredmény, mert mindig más lett a győztes. A „vetkőző” show és az azt követő jutalomsorsolás nagy sikert aratott. Mindkét nap értékes koncertjegyeket sorsoltunk ki a résztvevők között, a Danubius Music támogatásával, amit ezúton is köszönönünk.

A különleges teszteléssel szerettük volna megmutatni az érdeklődőknek, hogy a szakemberek milyen eszközökkel és miként tesztelik a csoporttesztben résztvevő hangsugárzókat, persze sokkal bonyolultabb szempontok szerint. Egyébként mi is kíváncsiak voltunk a hallgatók véleményére.

 

 dynavoice-challenger-m-65-ex-v4-black_cikk.jpg

 

Dynavoice  Chellenger M65 EX V4

 

Nem akarunk nagyon belemenni a részletekbe, de végül is a két nap összesített eredménye, a jelen lévő közönség szubjektív véleménye, aminek alapján megnevezhetjük a verseny első három helyezettjét, vagyis a dobogósokat.

 

 

 

  1. HECO Music Style 900                      4503 pont    Első hely             (199.999.-)
  2. DALI Zensor 5                                  4408 pont     Második hely      (200.000.)
  3. Dynavoice  Chellenger M65 EX V4     4325 pont   Harmadik hely     (150.000.-)

 

 

Összegzés:

Az eredményből jól látszik, hogy viszonylag kicsi a szórás az első három helyezett pontjai között, mondhatni szinte holtverseny alakult ki, és mivel minden versenyző dobogón állt, így bátran mondhatjuk, mindenki dobogós lett. A bemutató tanulságos és hasznos volt. A „zsűri” jól érezte magát, ugyanakkor kitűnik az adott pontozási eredményekből is, hogy a hangzás érzete és annak minősítése mennyire szubjektív. Emberek vagyunk, különbözőek, és különféle képen hallgatjuk a zenét is – ez az állítás, a most megrendezett nyilvános teszt alapján egyértelműen beigazolódott.

 

Köszönjük az alkalmi zsűrinek a lelkes munkát, és mindenekelőtt partnereinknek, a hazai forgalmazóknak, akik a hangfalakat rendelkezésünkre bocsájtották, ugyanis nélkülük mind ez nem jöhetett volna létre.

 

A jövő évi kiállításon folytatjuk. Találkozzunk újra.

 

Budapest 2014. november 4.

Pruzsinszky Gábor

  (-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111