4 csúcs TV tesztje

AVtrend | 2013. Július 05. | 09:00

Philips Lifestyle .jpg

 

"A tesztelt LED televíziók külsejét és felszereltségét egyaránt a csúcsminőség jellemzi, ami egyre komolyabban kerül előtérbe a választásnál. A tesztelt tévék ugya csúcsminőséget képviselnek, de a technika már ezt a szintet is felülmúlta, illusztrációnkon már egy UHDTV káprázatos látványában gyönyörködik a kanapén ülő pár"

Ezúttal négy csúcskategóriás, max. 120 cm képátlójú televíziót cipeltünk be tesztlaborunkba.

A Samsung és Sony készülékei 46 colosak, az LG és Panasonic televíziói pedig 47 collal büszkélkedhetnek. Mindegyik energiatakarékos LED technológiájú, sokoldalú, okos készülék.

 

A most tesztelt LED televíziók külsejét és felszereltségét egyaránt a csúcsminőség jellemzi. Mindegyik készülék HDTV tunerrel, USB felvevő funkcióval és internet hozzáféréssel van ellátva. Az internetkapcsolat segítségével a televíziók számos csatornán további információkat, lehívható videókat és HbbTV-n keresztüli digitális video text támogatást kínálnak. Igazi okos készülékekhez méltóan kényelmes vezérlést biztosítanak touchpad-os vagy point and click megoldással. Egyik készülék még hang- és mozgásvezérléssel is felszerelt.

 

 

 

Csúcskategória LCD TV (LED)

47 col 119 cm

LG 47LM760S

 

Elsőként a 47LM760-at teszteltük az LG-től. Elegánsan egyenesvonalú, karcsú, elforgatható kijelzője szinte lebegni látszik a hajlított kialakítású állványon.

 

LG 47LM760S sas 600x400.jpg

 

Felszereltség

Az LG felszereltségei közül kiemelendő a három USB csatlakozó, integrált WLAN és négy HDMI1.4 csatlakozó, amelyek közül az egyik visszatérő audio csatornával (ARC) rendelkezik.

Tartozékok gazdag kínálatával szállítják a 3D képes készüléket. A polarizációs technológiával dolgozó LED televízióhoz kaptunk négy 3D-s szemüveget és két játékos számára egy-egy pár szemüveget konzoljátékokhoz. A készülékhez kettő darab távvezérlő tartozik. A klasszikus, nagyobb méretű, minden vezérlőfunkcióval ellátott távirányító mellett megtalálható egy ún. „varázs távirányító” is, mely kisebb, jobban a kézbe simuló és mintegy okos wii távirányítóként működik: az alapfunkciók mellett az internetes és okos televízió alkalmazásokat a képernyőn egy „egérrel” lehet vezérelni.

 

Kép és hang

Filmek nézéséhez kiválóan használható a gyári „mozi” mód, játékokhoz pedig a „játék” mód nyújt megfelelő beállításokat, olyannyira hogy még az automatikus képbeállítást végző intelligens érzékelővel sem sikerült jobban kalibrálnunk. Csak javasolni tudjuk a képbeállítási menü második oldalán található „képasszisztens” használatát. A képasszisztens segítségével lépésről-lépésre adhatjuk meg a saját képbeállításunkat, melyet természetesen el is menthetünk. Az LG minket széles horizontális látószögével és nagyon jó képmegjelenítésével győzött meg. Habár meg kell említsük, hogy film módban a készülék hajlamos volt a piros színezésre.

A 47LM760S a mozgásokat jól jelenítette meg, a 3D-s képeknél nem volt fellelhető szellemképhatás. Megfelelő térbeli mélységű képeket láttunk. A 3D effektek beállítására a menüben van mód.

Egy ilyen keskeny készülékhez képest a hangzás összességében jó volt. A beszéd- és hangmegjelenítés egyébként saját ízlésnek megfelelően valamilyen szinten állítható.

 

Ajánlás

Az LG 47LM760S sokoldalú családi televízióként jellemezhető. Jó képminőségének és kényelmes vezérelhetőségének köszönhetően a készülék a mindennapos tévénézésen túl önfeledt szórakozást nyújt 3D-s mozizáskor, internetezéskor és játék közben is.

 

 

Csúcskategória LCD-TV (LED)

47 colos 119 cm

Panasonic TX-L47WT50E

 

A Panasonic 47 colos készüléke a gyártó legjobban felszerelt új-generációs LED televíziója. A+ energiakategóriájával ráadásul különlegesen gazdaságos az üzemeltetése.

kicsi Panasonic TX-L47WT50E.jpg

Felszereltség

A televízió a csatlakoztatási lehetőségek széles tárházát nyújtja. Az analóg be- és kimeneteken kívül, melyhez adapterkábelt mellékeltek, megtalálható a klasszikus VGA-csatlakozó, 3 USB, 4 HDMI (3D-képes, egy ARC-vel), egy optikai digitális kimenet, LAN, WLAN és egy SD kártya olvasó. Gyors SD kártyánkat akár televízió műsorok felvételére is használhatjuk.

Az alapfelszereltséghez tartozik még kettő aktív 3D szemüveg. A készülékhez kapható még saját USB kamera is, mely jó jön Skype beszélgetéseknél. Okos televíziónkhoz az USB bemeneten keresztül ezen felül csatlakoztatható merev lemez is, mellyel szintén műsor felvételeket készíthetünk.

A Panasonic készüléke mindamellett hogy a képbeállítási lehetőségei nagyszerűek, elsősorban okostelevízió funkcióival tűnik ki a mezőnyből. DLNA, közösségi háló hozzáférés és web böngésző éppúgy megtalálható a listán mint a HbbTV, mellyel eddig csak a magasabb kategóriájú VT-30-as plazma televízió sorozat tagjai rendelkeztek. A Viera Connect Portal átláthatóan tagolt és sok érdekes alkalmazást nyújt. Egyszerre több alkalmazást is elindíthatunk és váltogathatjuk őket.

Ahogy az LG és Samsung tesztkészülékeinél is, a Panasonicnál is kettő távvezérlőt találunk. Az extra távvezérlő tulajdonképpen egy tenyérbe simuló touchpad, mely rádiójelekkel kommunikál a készülékkel, és a normál televíziózáshoz éppúgy használható mint az okostelevízió funkciók eléréséhez.

 

Képminőség

Kiemelkedően magas pontszámot ért el a Panasonic az új, gyors 200 hertz képfrissítéses IPS LED folyadékkristályos kijelzőjével. Mozi módban telt fekete színekről és szép kontrasztokról gondoskodik a háttérvilágítás fényerejét zónánként vezérlő „Area Dimming”. Aki igazi mozirajongó, annak javasoljuk a „True Cinema” képbeállítást, mely képes a filmek nagyon tiszta és hű megjelenítésére azáltal, hogy egyes nagyobb, sötétebb zónák háttérvilágítását emelve világosabbnak tűnnek mint a mozi módban. A készülék 3D tudományát tesztelve nagyon szép, alig vibráló térbeli képeket láttunk.

 

Ajánló

A Panasonic TX-L47WT50E egy kiváló képminőséget és kényelmes vezérelhetőséget biztosító elsőosztályú televízió.

 

Csúcskategória LCD TV (LED)

46 coloc 117 cm

Samsung UE46ES8000

 

A gyártó többi, lábakon forgatható modelljétől eltérően, az UE46ES8090-es mozdíthatatlanul áll az asztali állványán. Természetesen igény szerint a falon is elhelyezhető.

 

kicsi Samsung UE46ES8090.jpg

 

Felszereltség, vezérlés

Ahogy az itt tesztelt televíziók, a Samsung készüléke is rendelkezik HbbTV-vel, USB-felvevővel, integrált WLAN-nal, USB-bemenettel és számos más csatlakozási lehetőségekkel. Ezen felül a készülék tesztünkben egyedüliként egy kamera és mikrofon kombinációját nyújtja, mely a Skype alkalmazáshoz kiválóan használható. A Samsung által a piacon eddig bevezetett egyedülálló hang- és mozgásfelismerő technológia teszi lehetővé azt is, hogy a kamerán és a mikrofonon keresztül a készülék vezérelhető is. Mindazonáltal nem annyira kiforrott még ez a technológia, időről időre felléphetnek még kommunikációs nehézségek ember és gép között. Szerencsére a készülékhez jár klasszikus távvezérlő is, illetve egy multifunkciós távirányító, mely saját mikrofonjával a beszédvezérlést segíti.

A televízió egyfajta programozható univerzális távvezérlőként is működik, a hozzá csatlakoztatott készülékeket rajta keresztül vezérelhetjük. Egy Bluetooth-on keresztüli infravörös adó vezérli a televíziót, amely a parancsokat mint infravörös utasításokat közvetíti az adott készülékhez. Éles, nagy kontrasztú képeknél film módban tudja leginkább adottságait kidomborítani. A film mód gyári beállításainál nem vettünk észre komolyabb gyengeséget ,és valamivel erőteljesebben is hatott mint a tesztünkben szereplő Sony modell. Igen meggyőző volt a plasztikus és szinte szellemképmentes 3D-s megjelenítés. Egyedül a lesötétített körülmények között a fekete képeken láthatóvá váló szürke felhősödés zavarta meg az egyébként pozitív összbenyomást. Hangzás tekintetében tesztünkben a Samsung készüléke tetszett nekünk a legjobban.

 

Ajánlás

Film módban látott kitűnő képminőségével, innovatív vezérlésével és elsőosztályú felszereltségével a Samsung lett tesztünk győztese.

 

 

Csúcskategória LCD-TV (LED)

46 colos 117 cm

Sony KDL-46HX855

 

A Sony KDL-46HX855 modellje a maga monolit dizájnjával igazán szemrevaló tagja tesztünknek.

SonyKDL46HX855-600x400 (2).jpg

Tesztünkben egyedüliként a Sony készüléke rendelkezik HDTV-multitunerrel, amely a jövőbeni kábel televízió standardot a DVB-C2-t támogatja. A készülék oldalán elhelyezett kettő USB bemeneten csatlakoztatható USB merevlemez vagy Skype kamera is. A Sony modellje lehetővé teszi az USB-n keresztül történő felvételeket és a műsorok késleltetett megtekintését is. A négy darab, 3D-t támogató HDMI bemenet közül az egyik visszatérő audio csatornával (ARC) rendelkezik. Számos HDMI bemenet áll így rendelkezésre a játékkonzolokhoz, Blu-ray lejátszókhoz és más készülékekhez.

Okos televízióról van szó, mi sem jelzi ezt jobban, hogy a Sony szolgáltatásai között megtalálható a HbbTv, illetve a távirányítón egyetlen gomb megnyomásával elérhető a Sony saját online szórakoztató rendszere a Sony Entertainment Network. Ezeken kívül természetesen rengeteg egyéb érdekes alkalmazás és widget áll rendelkezésre, pl. a televízión keresztül Skype-on és Twitter-en is kommunikálhatunk a nagyvilággal.

A készülék egyik különlegessége az állványa, a hangminőség javítása érdekében itt került elhelyezésre az integrált hangrendszer.

 

Kép és hang

A Sony készüléke egy gyors válaszidejű 200 Hertzes panellel dolgozik, szemből nézve elsőosztályú képminőséget produkál. Különösebb erőfeszítés nélkül, első próbálkozásra sikerült a „mozi1” módba navigálni magunkat. A képmenüből elérhetőek a mozi módok, mindenesetre számunkra a legjobb képminőséget a „mozi1” mód nyújtotta.

A zónánként vezérelt háttérvilágításnak köszönhetően a televízió csekély felhősödéssel nagyon telt fekete képeket mutatott. Természetes és feltűnően élethű színmegjelenítés jellemzi, így tesztünkben a képminőség értékelésekor a legjobbnak találtuk. Az állványban elhelyezett hangmodul valóban elősegíti a jobb hangzást, ennek ellenére azért komolyabb hangminőséget vártunk volna el. Amennyiben igazi házimozi hangélményt szeretnénk, akkor érdemes egy surround-hangrendszert csatlakoztatni.

 

Ajánló

Mozi módban a Sony modellje nyújtotta tesztünk során a legjobb képminőséget. Tulajdonképpen éppen csak lemaradt a dobogó legfelső fokáról, de ár-érték arányát tekintve mindenképpen megéri ha rá esik a választás.

 

 

Lássuk a végeredményt, sorakozzanak fel a versenyzők:

 

LG 240x160.jpgsamsung_240x160.jpg

 

                                 LG 47LM760                             Samsung UE46ES8000

 

 

Szerkesztőnk ajánlja

Aki egy sokoldalú, kimondottan felhasználóbarát, elsőosztályú televíziót keres, annak megfelelő választás lehet a Panasonic TX-L47WT50E készüléke. Az LG egy igazi családbarát televízió, amely kiválóan alkalmas 3D-s játékokhoz, filmekhez és sokszínű alkalmazásaival képes szórakoztatni az egész családot.

 

sony 240x160.jpgpanasonic_240x160.jpg

                        Sony KDL-46HX855                        Panasonic TX-L47WT50E

 

Házi tesztünk győztese - tekintve lélegzetelállító képminőségét- valójában a Sony lett volna, nehézkesebb kezelhetősége miatt azonban nem ő lett az első helyezett. Tesztünket gazdag felszereltségével és innovatív megoldásaival a Samsung televíziója nyerte.  ( sv )

 

 

www.sztereomagazin.hu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111