Bose VideoWave II teszt

AVtrend | 2013. Augusztus 05. | 14:00

Bose VideoWave II_5.jpg

 

"A Bose új VideoWave II Entertainment System-je egy igazi mérföldkő a házimozi rendszerek fejlődésében."

Képzeljük csak el, otthon ülünk, éppen Blu-ray filmet nézünk egy HD képernyőn, miközben valódi surround hangzás ölel körbe minket. Ez talán nem is olyan elképzelhetetlen.

Jelen esetben ami szokatlan, hogy a hang tökéletes, azonban hangszórók nem láthatóak. Azt, hogy ez lehetséges, a Bose már 2011-ben bebizonyította a VideoWave Entertainment System-mel. A VideoWave II-vel a Bose ennek a multifunkciós rendszernek a második generációját mutatja be, ráadásul 55 colos képernyő méretben.

 

A modern síkképernyőket élvezet nézni, a képóriások ultra-keskeny kialakítása azonban már eleve limitálja a beépített hangszórók méretét. Az eredmény: nagyszerű látvány, gyengébb hang. Aki valódi házimozi élményre vágyik, az nem nagyon kerülheti ki, hogy külső surround megoldásokkal vegye körül magát és beruházzon egy megfelelő AV-vevőre, plusz egy 5.1-es hangrendszerre. Van azonban megoldás: zseniális alternatívát kínál a Bose az új VideoWave II Entertainment System-mel.

 

Bose VideoWave II_3.jpg

Bose VideoWave II: felépítés, külső jellemzők

 

A Bose VideoWave Entertainment System egy valódi innováció, hiszen a gyártó egy már meglévő, mélynyomót is tartalmazó surround-rendszert házasított egy modern síkképernyős televízióval. A Bose VideoWave rendszerénél tényleg nem láthatóak a hangszórók, minden ami a házimozizáshoz szükséges, az a 14 cm mély, 55 colos HD televízióban található meg. Az új 140 centiméteres képernyő az új full-HD LCD panelek új generációja, mely az előzőektől eltérően LED-háttérvilágítással rendelkezik. Ezáltal az 55 colos kijelzőt még a 46 colos elődjénél is karcsúbbra tudták tervezni. Az energiagazdaságos LED-háttérvilágítás mellett a készülék elképesztően magas kontrasztot hoz, ezen kívül kiváló fekete színek és fényerő jellemzik. A készülék nagyszerűsége azonban egyértelműen az integrált hangrendszerben rejlik. A kijelző hátulján, egy speciálisan erre a célra kialakított helyen lévő, hét tagból álló hangszóró sor gondoskodik a valódi surround hangzásról. A készülék egy digitális jelprocesszort alkalmazva figyelembe veszi a környezet adottságait, és automatikusan beállítja az akusztikailag legmegfelelőbb hangzást. A mélyhangokat a hat, nagy teljesítményű wooferből álló mélynyomó szolgáltatja, amit egy különlegesen mély, telt és erős basszust eredményező Waveguide szabályoz. Ha valaki először hallja a VideoWave II rendszert dolgozni, akkor valószínűleg körbetekint a helyiségben, kutatva egy méretes 5.1-es hangrendszer után. A hang forrása azonban nem nagyobb, mint ami egy 55 colos televízióban elfér.

 

Bose VideoWave II_1.jpg

 

Bose VideoWave II: technikai jellemzők

 

A Bose készülékéhez tartozó médiacenter gondoskodik a sokféle csatlakozási lehetőségről. 4 HDMI bemenet, különféle analóg kép és hang csatlakozás, USB és opcionális iPod-dokkoló nyújt több mint elegendő összeköttetési lehetőséget a DVD és Blu-ray lejátszóval, valamint a műholdvevővel. A Bose szinte jövőbe látóan figyelembe veszi a felhasználók igényét, hogy rugalmasan és szabadon választhassák meg a műsorforrást és a vételi lehetőségeket. A VieoWave II-vel a külső készülékek rendszerbe illesztése és kezelése tulajdonképpen gyerekjáték. A szabadalmaztatott Unify technológiának köszönhetően a Bose rendszere szinte magától felismeri a csatlakoztatott készülékeket és a külső eszközök minden távvezérlési kódját továbbítja a VideoWave rendszer rádiós távvezérlője számára. Ennél egyszerűbb és nagyszerűbb már nem is lehetne. De a legjobban elképesztő mégis a végtelenül egyszerűen felépített, csupán 6 gombbal rendelkező távirányító. A felhasználó minden más funkciót a konzolon elhelyezett érintésvezérelt kijelzőn érhet el, az előhívott funkciókat pedig a képernyő szélén megjelenő áttetsző szövegcsíkban könnyedén követheti, illetve aktiválhatja. Gyakorlatilag egyetlen 6 gombos Bose távirányítóval vezérelhető a készülékhez csatlakoztatott összes lejátszó és Sat-vevőegység, a gyártóra való tekintet nélkül. Ez valóban zseniális.

Bose VideoWave II_6.jpg

 

Bose VideoWave II: működés

 

Ahogyan azt a Bose-nél már megszoktuk, a VideoWave II összeszerelése és üzembehelyezése nem igényel nagyobb erőfeszítést. A hang és képminőség gyárilag kitűnő. Lehetőség van azonban arra is, hogy a hangzást az automatikus AdaptiQ kalibrációs rendszerrel nappalink adottságaihoz mérten optimalizáljuk. Egy tartozék bemérő mikrofon segítségével a szoba öt különböző pontján mérve ezt néhány perc alatt nagyon egyszerűen megtehetjük.

 

Bose VideoWave II_4.jpg

 

 

Tesztünkben a VideoWave II médiacenteréhez egy Blu-ray lejátszót és egy digitális műhöldvevőt csatlakoztattunk. A Unify-nak köszönhetően két percen belül fel is állt a rendszer, és minden külső eszköz vezérelhetővé vált a zseniális Bose távirányítóval. Még a műholdvevő videoüzenetei és a Blu-ray lejátszó összes menüje is láthatóvá és elérhetővé vált a Bose képernyő szélén. A VideoWave rendszer automatikusan felismeri a hang- és képformátumokat. A Blu ray lemezek Stereo, Dolby-Digital és DTS hangját megfelelően dekódálja és az integrált hangrendszerbe vezeti. Az új VideoWave II elképesztő hangzást produkál! Az akciójelenetek hangjai meggyőzően térhatásúak, dinamikusak és kristálytiszták, pontos basszussal visszaadva, éppen úgy, ahogy azt általában egy klasszikus hangrendszertől is elvárnánk. Adele élő koncertjének felvételeit hallgatva megállapítottuk, hogy a zenei hatás is lenyűgöző. Ehhez társul egy kimondottan homogén, természetes színekkel teli képi világ. A gyártó észrevehetően sokat javított az előző modellnél tapasztalt gyengébb kontrasztértékeken és a mozgás közben fellépő hibákon. A Bose VideoWave II rendszerének képminősége egyértelműen megállja a helyét bármilyen, a klasszikus értelemben vett elsőosztályú televízió mellett.

 

Bose VideoWave II _2.jpg

 

Bose VideoWave II: összefoglaló


A Bose új VideoWave II Entertainment System-je egy igazi mérföldkő a házimozi rendszerek fejlődésében. A televízióba rejtett hangrendszer innovatív koncepciója most egy óriási 55 colos készülékben került alkalmazásra. A készülék kialakításánál és a kijelző technológiájánál is szembetűnőek a fejlesztések a VideoWave előző modelljéhez képest. A néhány gombos, multifunkciós távirányító pedig egy igazán úttörő és elegáns ötlet egy komplett otthoni szórakoztató rendszer esetében. Képminőségét tekintve mindenképpen ott a helye a mai referencia készülékek között. Egyedi, integrált hangrendszerével pedig simán felveszi a versenyt a klasszikus felépítésű surround rendszerekkel. Mindent összevetve a Bose VideoWave II Entertainment System megéri az árát!

 

 

www.bose.hu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111