Denon,Yamaha és Kenwood... A nagymozis AV receiverek!

AVtrend | 2012. Október 09. | 06:00

Nagy mozit mindenkinek! A kezdő, és haladó házimozisok számára háromérdekes AV rádióerősítőt mutatunk be a 430, és az 1400 euro közötti ársávból, melyek megfelelnek napjaink elvárásainak.

Az igény, hogy a lehető legjobban szeretnénk felszerelni házimozinkat, az természetes, de ennek megvalósulását  leginkább a rendelkezésre álló költségvetés határozza meg. Ezért három, különböző árkategóriából válogatott AV rádióerősítőt teszteltünk, melyekkel „nagy mozi” kerülhet az Önök otthonába. A teszt mindegyik résztvevője technikailag teljesíti azt a színvonalat, ami a jelen kor követelményeinek megfelel.

Mindegyik készülékben találunk HDMI 1.4a csatlakozókat, és dekódereket a blu-ray lemezek veszteségmentesen tömörített hangformátumainak lejátszásához.

 

Szintén a készülékek szolgáltatásai között szerepel az ARC (Audio Return Channel), mellyel a hang a TV-ből ugyanazon a HDMI kábelen jut vissza az erősítőbe, amelyen a dekódolt filmhang a tévébe érkezik, valamint a 3D-s képesség, és az, hogy csak HDMI összeköttetésre legyen szükség a blu-ray-lejátszó, és az AV receiver között. 

Továbbá, ezek a rádióerősítők varázslatos, ténylegesen 360 fokos surround-hangzást biztosítanak, akár hét hangdobozt is megszólaltathatnak, legyen szó saját erősítőjükről, külső végfokokról vagy aktív rendszerekről. 

Természetesen a búzát a pelyvától  a hangminőség, és az egyéb technikai felszereltség választja el. A széleskörű multimédiás képességeket mindegyik gyártó fenntartja drágább modelleknek, melyek aztán elkényeztetnek minket iPod, iPhone közvetlen csatlakozással, az otthoni hálózathoz, és az internethez való kapcsolódással, valamint komfortos irányítási-, és vezérlési lehetőségekkel. Hogy melyik receiver illik legjobban önhöz, és a házimozijához, azt tesztünkből biztosan, és gyorsan megtudhatja! 

 

Kennwood 7000  2     600.jpg

 

Kenwood RV-7000

A résztvevők a legolcsóbbja 430 euróba kerül. Ennyiért szolid alapfelszereltséget, és értéket sugárzó tapintású fém előlapot is kapunk. 

Az alapfelszereltség jelentése ebben az esetben annyi, hogy csak ötcsatornás erősítő található a fedélzeten, nincs kapcsolódási lehetőség iPod-hoz, vagy iPhone-hoz, USB eszközökhöz, és hálózatokhoz. A készülék fő irányultsága, célcsoportja teljesen világos. Azokat a házimozi-rajongókat próbálja meghódítani, akik nem akarnak, vagy nem tudnak sokat költeni, de szeretnének egy tisztességes AV receiver-t birtokolni. Négy HDMI aljzat biztosítja, hogy egyszerre több HD-lejátszó berendezést csatlakoztathassunk. Analóg eszközöket négy pár RCA bemenet, és két kompozit video aljzat fogad.  Az előerősítő-kimeneteket a hátsó surround, vagy a Dolby Pro Logic IIz első magas effekthangszóróihoz használhatjuk külső erősítők alkalmazásával, így lehet az RV-7000 egy 7.1-es házimozi-rendszer központja.

 

Beállítás

A receiver összehangolása a csatlakoztatott hangdobozokkal hagyományos módon, a készülék kijelzőjének segítségével, kézi adatbevitellel történik. Így adhatjuk meg a méreteket, a távolságokat, és a hangerő-szinteket. A Quick Setup a gyors beállítást teszi lehetővé . A mellékelt távirányító néhány gombja önálló világítással, Glow funkcióval rendelkezik, és alkalmas Kenwood lejátszók vezérlésére is.

 

Hang

 Az RV-7000 hangja nagyon kellemes, ez bizonyítja a gazdag basszus, valamint a közép-, és magas tartomány jó egyensúlya. Az olyan dalokat, mint például a Yello-tól a "Jungle Bill", rendkívül impozáns hangzással adja vissza. Hangminősége, és végfokainak teljesítménye házimozi-üzemmódban is meggyőzi a hallgatóságot. A "Jonah Hex" első fejezetében a hard-rock zene mély basszusa,  és a ház robbanása megremegtette a tesztszoba levegőjét.

 

Következtetés

Az RV-7000 egy nagyon jó hangú rádióerősítő, technikai flikk-flakkok nélkül, amely kimondottan a kezdő házimozisok számára készült, és ajánlott.

 

Mérési eredmények 

Sztereó teljesítmény: 112/89 W, 4/8 Ohm

Jel /zaj viszony sztereóban: 92 dB

Torzítás sztereóban: 0,0039 %

Ötcsatornás teljesítmény: 24/44 W 4/8 Ohm

Jel/zaj viszony Dolby Digital-ban: 91,9 dB

Torzítás Dolby Digital-ban: 0,0049 %

Csillapítási faktor: 70

Méretek: 430 x 159 x 420 mm

Súly: 9 kg

 

 

 

Y1067       600.jpg

 


Yamaha RX-V1067

Az 1000 eurós AV receiverek osztályban kemény, és szoros küzdelem folyik. A Yamaha felszereltsége természetesen megfelel azoknak a követelményeknek, amiket e kategóriában elvárhatunk. Hátlapján nem kevesebb, mint hét HDMI bemenettel, és két kimenettel rendelkezik, mely egyértelmű üzenet a konkurencia számára. 

A további csatlakoztathatósági lehetőségek is gazdagnak nevezhetők. Az RX-V1067 is nyitott mindenféle újdonságra, többletre, amit a multimédia ad a házimozizók számára. Ezt támasztják alá  az USB-, és hálózati csatlakozások, valamint a dokkoló is. 

Az előlapon elhelyezett HDMI aljzat a HD-lejátszó, vagy a kamera gyors, és egyszerű csatlakoztatását biztosítja . A Multi Room funkció egy másik helyiségbe juttat akár HDTV minőségben is audio-, és videojeleket, a YUV kimeneten keresztül.

 

Beállítás

A setup látványos kivitelű, és attól függően, hogy mit választottunk a fő menüpontokból, a képernyő alsó részén megjelenő almenüt Album Art formában látjuk. 

Az automatikus kalibráció  akár nyolc hallgatói pozícióban elhelyezett mikrofonnal is végezhető. A hangzást egy hétsávos, parametrikus ekvalizátor segítségével saját ízlésünk szerint alakíthatjuk ki. 

A Virtual Presence aktiválásakor a Yamaha   a virtuális front effekt-hangszóró segítségével még határozottabb  térhatást hoz létre. Pontlevonással „jutalmaztuk”, hogy a kezelési kézikönyvet csak PDF formátumban, a mellékelt CD-n kaptuk kézhez, és azt is, hogy a távirányító gombjai nem világítanak.

 

Hang

Az RX-V1067 magával ragadó, dinamikus hangzása rabul ejt minden házimozi-rajongót. Az erőteljes végfokok sztereó módban is biztosítják a meggyőző hangteljesítményt. Ezt a képességet legjobban a padlón álló hangdobozokkal lehet kihasználni. 

A receiver mély benyomást tett ránk ütős, és részletező produkciójával a Thomas Dolby-féle "Aliens Ate My Buick" dalban, és pörölycsapásszerű mozihangzásával a "Jonah Hex" második, és ötödik fejezetében.


Következtetés

Az RX-V1067 az 1000 eurós ársávban jelenleg az első számú ajánlatunk, ezzel alaposan megnehezítve a versenytársak helyzetét.

 

Mérési eredmények

Sztereó teljesítmény: 166/113 W ( 4/8 Ohm)

Jel /zaj viszony sztereóban: 99,7 dB

Torzítás sztereóban: 0,0024 %

Ötcsatornás teljesítmény: 105/81 W (4/8 Ohm)

Jel/zaj viszony Dolby Digital-ban: 99,7 dB

Torzítás Dolby Digital-ban: 0,0037 %

Csillapítási faktor: 204

Méretek: 435 x 182 x 470 mm

Súly: 14,7 kg

 

 

 

DENON_AVR_3311_4c766017beee4   3   600.jpgDenon AVR-3311

Ez a rádióerősítő sok igényes házimozi rajongó  kívánságlistájának élén szerepel. Ezt dokumentálja az olvasói felmérésünkre beérkezett kérdőívek elemzése is. 

Ez természetesen indokolt, mert a közel 1400 euróért egy minden igényt kielégítő szolgáltatás-csomagot is kap a vásárló. Kezdve a sokoldalú analóg, és digitális csatlakozási lehetőségekkel, többek között a két HDMI kimenettel, és folytatva a multimédiás szolgáltatásokkal, ez a készülék szinte semmi kívánnivalót sem hagy maga után. 

A készülék eszköztárában bőséggel találhatók még további olyan kellemes funkciók is, mint például az Airplay, amivel az iTunes könyvtár tartalmából közvetlenül a rádióerősítőn keresztül iPhone, iPod, vagy iPad  készülékekről játszhatunk le zenéket.

USB-, és hálózati csatlakozón keresztül az AVR-3311 nem csak muzsikát, képeket is megjeleníthet, sőt, azt is lehetővé teszi, hogy az internetes rádióállomások műsoraihoz, és a Flickr weboldal fényképeihez is hozzáférjünk.

 

Beállítás 

A menü nagyon jól felépített, aprólékosan és részletesen segíti a beállítási lehetőségek minél teljesebb kiaknázását. Mindazonáltal, egy magyar nyelvű menürendszer kívánatos lenne. Az Audyssey MultEQ XT akár nyolc hallgatói pozíció bemérésével igazítja ki szobánk akusztikai tökéletlenségeit. A Setup menüben számtalan lehetőség kínálkozik az optimális, vagy a kívánt hang-, és képreprodukció eléréséhez. A videojelek feldolgozását  Anchor Bay ABT2015 High-Bit processzor végzi.

 

Hang 

Kiváló mérési eredmények, részletgazdag, és természetes hangzás jellemzi az AVR-3311 zenei-, és a filmhang reprodukcióját. 

Sarah K. "Brick House" című számához tágas, és tagolt színpadot varázsol, dinamikai képességeit villogtatja a Flim & the BB "Tricycle" számának előadásakor. Ezzel a legmagasabb pontszámot érdemelte ki a sztereó hangzás értékelésekor. Házimozi-módban  többek között a "Jonah Hex" hetedik fejezetében is megmutatta, hogy milyen erő, és dekódoló képesség lakozik benne. Minősítése csillagos ötös.

 

Következtetés 

Az AVR-3311 örömére szolgál az igényes zenerajongóknak, és teljes mértékben kielégíti az ambiciózus házimozi-fanok igényeit is. A multimédiás funkciók széles kínálata határtalan zenei-, és vizuális szórakozást biztosít.

 

Mérési eredmények 

Sztereó teljesítmény: 193/140 W (4/8 Ohm)

Jel /zaj viszony sztereóban: 100,4 dB

Torzítás sztereóban: 0,0109 %

Ötcsatornás teljesítmény: 119/100 W (4/8 Ohm)

Jel/zaj viszony Dolby Digital-ban: 100,2 dB

Torzítás Dolby Digital-ban: 0,0127 %

Csillapítási faktor: 66

Méretek: 434 x 171 x 420 mm

Súly: 12,2 kg

 

Összefoglaló
Mindegyik AV receivert bátran ajánlhatjuk, mert minden kritériumnak megfelelnek úgy funkcióikat, mint különösen jó hangminőségüket tekintve! Ez utóbbi egy AV rádióerősítő esetében a legfontosabb vásárlási szempont , mert jó hang nélkül nem élvezet a filmnézés, vagy a zenehallgatás. 

Márpedig Önök azt szeretnék, hogy otthon minden tökéletes legyen, igaz?

Share |

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111