Emotiva erő és minőség Amerikából!

AVtrend | 2013. Február 11. | 07:00

Magyarországon az Emotiva márkanév hallatán az átlagos házimozi felhasználó nem kapja fel a fejét, hiszen a cég elsősorban a tengeren túlon, Amerikában hódít.

Az Emotiva házimozi termékeiről mégis illik szót ejteni, már csak azért is, mert egy magyarországi cég részben felvállalta a márka képviseletét. A képviselet szó használata persze nem a legjobb megoldás, mert az Emotiva márkát birtokló cég egy amerikai weboldalon értékesít, közvetlenül a fogyasztóknak, így a hazai “viszonteladó” is csak a vámolással, szállítással, Áfa befizetéssel és utalásokkal és az ezzel járó idegőrlő tevékenységekkel könnyíti a mozizni vágyó leendő tulajdonos életét.

De térjünk rá a készülékekre, hiszen a legtöbb embert nem a mellék információk, hanem a “száraz” tények érdekelnek. Mit tudnak ezek az amerikai vasak? Ha egy szóval kell válaszolnom, akkor kiválóak. Ezzel vége is lehetne a bemutatónak, de valószínűleg az olvasó ezzel nem elégedne meg, sőt mi több még fortyogna is egy kicsit, így lássuk részletesen mit rejtenek a dobozok, milyen kínálatból lehet remek ár/értékkel kiváló mozit létrehozni?! 

umc1.jpgEmotiva UMC-1

Az Emotiva Audio kínálatában egy házimozi előfok/processzor található Emotiva UMC-1 típusjelzéssel. Miután a processzort megszabadítottuk dupla karton csomagolásától, rögtön szembe tűnik a letisztult, elegáns szálra húzott alumínium előlap, a nagy méretű hangerő szabályzó, valamint a középen helyet foglaló VFD kijelző. Az előlapon található még a hálózati ki/be kapcsoló, valamint több darab, a beállításhoz, kezeléshez szükséges nyomógomb is.

UMC1_back.png
Emotiva UMC-1


Megfordítva az előerősítőt, a hátsó fertály igen gazdag látványa tárul elénk. Öt darab 1.3a deep color támogatottságú HDMI bemenet és egy kimenet, több digitális koax és optikai ki és bemenet, analóg ki és bejáratok sokasága, 7.1 csatornás ki és bemenet, XLR mélysugárzó kimenet, valamint komponens- és kompozit ki és bejáratok állnak rendelkezésünkre. Található a hátlapon továbbá több trigger jack csatlakozó, az esetleges további komponensek vezérlésére, USB csatlakozó a szoftver frissítések elvégzéséhez és egy AM-FM antenna a rádióadások vételére. A külsőt átfutva a belső irányába érdemes tovább kutakodni, hiszen itt található az UMC-1 lelke. A beépített alkatrészeknek köszönhetően az előfok a jelenleg alkalmazott formátumokkal maximálisan megbirkózik, kezeli a DTS-HD és True-HD hangokat, két igen kiváló 32 bites Cirrus DSP processzor felelős a hangformátumok digitális/analóg átalakításáért, és a Faroudja cég neve által fémjelzett videó processzor skálázza az 1080p-nél alacsonyabb felbontású videojeleket. Ez így már önmagában kellemes előszó, azonban a készülék ennél jóval több pozitívumot tartalmaz. Az alkatrészek minősége, az áramköri lap anyaga és a belső felépítés is példás, hja kérem így könnyű jó hangot kicsiholni egy marék alkatrészből!

umc1_inside.jpgEmotiva UMC-1


A készülék belsejében két hálózati transzformátor található, melyek közül egy túlméretezett toroid a hang áramköröket, egy árnyékolt hagyományos lemezelt transzformátor a kijelzőt és a vezérlést látja el energiával. Ez a körültekintő megoldás garantálja a különböző, hang szempontjából fontos áramkörök zajmentességét és a kiváló dinamika tartalékok alapjait. A videó és az audió áramkörök példásan egymástól független panelen sorakoznak, rendkívül rövid jelutakkal, gyakorlatilag a csatlakozók a paneleken foglalnak helyet. Az előlapi kezelő szerveknek és a kijelzőnek egy harmadik áramköri panelt használnak a tervezők, mely szintén a legrövidebb megoldással az előlap mögött került beszerelésre. Az előerősítő tartalmaz továbbá egy 11 sávos EQ-t és egy saját fejlesztésű szoba akusztika processzort is. A video áramkörök az 1080p/24Hz-es megjelenítést is támogatják, és bármelyik analóg video bemenetről képesek a video jel skálázására akár 1080p sor erejéig. Az alacsony impedanciájú, nagy vonaljelszintű kimenetek bármilyen végerősítőt képesek kellő jellel ellátni. A beállítás OSD menü segítségével lehetséges, mely viszonylagosan egyszerű, de lehetőség van a beépített kalibrációs rendszer használatára is, mely a tapasztalatok szerint igen jól méri fel a szoba akusztikai hiányosságokat és kellő magabiztossággal orvosolja azt. Az UMC-1 mindent összevetve papírforma és a látottak alapján igen bizalom gerjesztő darab, de mielőtt a hangjáról is szót ejtenénk, lássuk miket lehet a márka kínálatából “mögé” kötni, milyen végerősítőkkel lehet kínozni meglevő hangsugárzó rendszerüket. 

 

    1 / 3  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111