LG ND8520 Docking System

AVtrend | 2012. Július 05. | 06:00

Nem mini hi-fi, nem komponens rendszer, és nem is csatlakozik a hálózatra. Ez egy dokkoló. Lehet, hogy furcsa, de van olyan is, aki nem kíván mást, és nem hiányzik neki a sok beépített funkció.

Az ND8520-as azoknak való, akik jó minőségben szeretnék hallgatni az i-készülékeiken tárolt tartalmakat. Ha épp csak erre van igényük, miért is adnának sok pénzt az egyéb lehetőségekért? Persze a képlet ennél bonyolultabb. Azért ez a „csak dokkoló” is sok egyebet tud, nem lehet ám ilyen egyszerűen megúszni!

 

1.jpg

 

Hogy miért a zenélő Rubik kocka elnevezés? Nem is tudom! Valahogy ez jutott eszembe, amikor az ND8520-ast megláttam. Viszont a színeket könnyű összeforgatni, mert a kocka minden oldala fekete. A készülékhez egy FM antennán, vagyis egy darab dróton kívül nem tartozik semmi, az egy önálló egység. Benne 2.1-es hangrendszert találunk, középtájban két apró, közép-magas hangszóróval, és alján Down Firing rendszerű 8”-os mélynyomóval a minél tökéletesebb mélyek visszaadásához. Az előlapon, középen felül egy monokróm alfanumerikus érintőképernyőt helyeztek el, rajta narancssárga karakterekkel, mellyel minden funkció irányítható, kivétel a ki- és a bekapcsolás. Erre a kocka tetejének jobb első sarkában lévő alig észrevehető fekete kapcsológomb szolgál. A tetőlap közepére állíthatjuk dokkolt i-eszközeinket.

 

lg-ND8520-600x400-img-iPod-iPhone-iPad-Direct-Docking.jpg

 

Az ND8520-as tudásával azért jóval túlmutat egy hagyományos dokkolón. Az LG együttműködve az Apple-vel megoldást kínál az Apple Air Play képes eszközein tárolt tartalmak eléréséhez. A 8520-as veszi, és jó minőségben visszaadja az audio tartalmakat, melyek az i-készülékektől, Mac computer-ektől, vagy iTunes programmal (10.1 vagy későbbi) ellátott PC-ktől származnak. A készülék támogatja az USB portra direktben csatlakoztatott eszközöket. Az integrált kijelző lejátszás közben megmutatja használójának az iTunes-tól érkező zeneszámok csatolt információit is.

A kis helyigényű, de jó hangminőségű szerkezet látványa egyben dekorációként is szolgálhat. A rendszerhez karcsú, filigrán, könnyű, gombelemes pici fehér, de fekete előlapos távirányító is tartozik, mely szerény számú vezérlő kapcsológombott kapott, mivel nem szükséges túl sok funkciót kezelnie. A távszabályzóval egyébként óvatosan bánjunk, mert bár kézbeillő, formás darab, de tán könnyű súlya miatt mindig ki akar csusszanni a kezünkből.

Bekapcsolás után válaszút előtt állunk. Bluetooth-üzem, USB port, FM rádió, vagy a dokkoló-lejátszás közül választhatunk. Az USB-ről történő lejátszáshoz a hátlapon található aljzatba csatlakozhatunk, és akkor onnan érkezik majd a muzsika.

Ha már a hátlapnál tartunk! Itt két mikrokapcsolót is találunk, melyekkel a kijelző óráját állíthatjuk be, valamint egy 3,5 mm-es jack aljzatot a külső hangforrások fogadásához. A kevés csatlakozóból is látszik, hogy nem túl bonyolult a szerkezet, viszont annál praktikusabb. Ne feledjük, ez egy dokkoló!

 

LG-ND8520_lifestyle_600x400.jpg

 

Ebből következik az is, hogy Ipod/iPhone/iPad-unkat a dokkolóba helyezve mialatt azok tartalma elérhetővé válik, i-készülékeink akkumulátora is töltődik. Módunk van még dokkolás nélküli, bluetooth-os air play-re is. Ekkor a hangminőség kicsit romlik, de ez alig észrevehető. Ennek magyarázata a bluetooth-technikában rejlik.

A dokkolt i-eszközök irányítását természetesen az ND8520 mini távirányítójával is végezhetjük, ekkor bizonyos funkciók a távszabályzóról is elérhetők.

A megszólalásról is ejtsünk néhány szót! A 80 W összteljesítmény ugyan komoly bulizáshoz kevés, azért egy közepes szoba nyugalmát rendesen feldúlhatjuk vele.

Az ilyen jellegű berendezéseknek mindig örülök, mert végre jó minőségben szólalhat meg rajtuk a zene, és nem a telefonhangszórók elviselhetetlen és minősíthetetlen fülkárosító zaját kell hallgatnunk egész nap, amitől állítom, süket is lesz a mai fiatalabb generáció jó néhány tagja.

A hangrendszer nagyobb teljesítményeknél sem torzít, bár nem javaslom a maximális hangerőt, mert ilyenkor már rezonanciák is fellépnek. Minőségét tekintve a hang jó. Bővebben: Nem olyan nagyon jó, de mit is várhatunk a bluetooth-on lejátszott Mp3-as fájloktól? Viszont a hangtér kiegyenlített, nagyobb hangerőnél pedig kimondottan telt, és határozott. A sztereó kép viszont meglehetősen csekélyke, a hangszínpad nem túl széles, a térbeli megjelenítés úgy is mondhatnám, hiányzik.

A beépített rádiót hallgatva azért ez a kép sokat javul. A mélynyomó elég nagy, így az alacsony tartomány is bőséggel jelen van a zenehallgatáskor. A hangminőség javulása magával hozza a tér nyitottabbá válását is.

Nem próbáltam ki, de állítom, hogy a készülék hangjának élvezhetősége még tovább javul, ha CD-t, DVD-t, vagy esetleg blu-ray lemezt csatlakoztatunk a megfelelő bemenetre.

 

2.jpg

 

Fontosabb jellemzők:

Kimenő teljesítmény:   80W (2.1 csatornán)

FM Tuner, USB, Audio bemenet, kompozit video kimenet

FM-antenna csatlakozó

Közvetlen iPod/iPhone/iPad fogadás

Airplay bluetooth-on keresztül

Direkt felvétel USB-s eszközre

EQ könyvtár (Normal, Pop, Classic, Rock, Jazz)

Lejátszás USB-ről (MP3, WMA)

Óra, időzítő

Távirányító egyben a dokkolt berendezésekhez is

 

Összegzés:

Mondtam már? Ez egy dokkoló. Jó, tudom, rádió is, meg még sok egyéb dologra is alkalmas. Hangja és ára középkategóriás. Arra hivatott, hogy jó minőségben szólaltassa meg hordozott fájljainkat, és hogy a hallásunk se romoljon el a telefonok csipogásától. Céljának tökéletesen megfelel, látványa izgalmas, újszerű és ötletes.

Az egyszerű érintőképernyő mint vezérlő felület szellemes, de nem túl kényelmes megoldás. Az LG ND8520 ár-érték aránya megfelelő. Inkább kedves, modern játékszernek mondanám, mint komoly hi-fi berendezésnek. Használata telefonfüggőknek és i-készülékek használóinak otthoni zenélésre kimondottan ajánlott.

 

 

Plusz:

Pofonegyszerű kezelhetőség

Extravagáns megjelenés

Kis helyigény

 

Mínusz:

A távszabályzó kis mérete miatt használata nehézkes

Kissé dobozhangú megszólalás alacsony hangerőnél

Maximális hangerőnél a ház néha rezonál

 

Iránytű:

www.lg.com

Ára úgy 65.000.-Ft körül alakul majd (299USD)

 

                                                                                              Steiner András

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111