Marantz NR1402 házimozi receiver

AVtrend | 2013. Február 14. | 07:00

Analóg videó lejátszókat tartalmazó rendszerbe illeszteni a készüléket nem a legpraktikusabb választás, de akik széleskörű szolgáltatásokkal rendelkező belépő modellt keresnek, és esetleg készülékcsere nélkül szeretnének továbblépni a 7.1 irányába, azok számára korrekt ajánlatnak tűnik a Marantz NR1402.

A házimozi piacon uralkodó trendeket figyelemmel kísérők számára nem újdonság, hogy a nívós technikai megoldások és szolgáltatások szép lassan leszivárognak a felső kategóriából először a közép, majd a belépő kategóriába. A Marantz NR1402 receiver esetében is tetten érhetők ezek a változások.

Egy kis számmisztika

(… a 1402 több-e, mint a 1501?)

Tesztünk tárgya az aktuális Marantz kínálat legkisebb modellje, az NR1402-es. Felette helyezkedik el a nagyobb testvér, az NR1602. A két tavalyi előd a 1501-es és a 1601-es volt. A nagyobb készülékek utolsó számjegyének ugrása mutatja, hogy megérkezett a frissebb modell. Viszont a 1402-es - ha feltételezzük, hogy a típusszámokat megalkotó marketingesek konzekvensek voltak - egy kategóriával lejjebb helyezkedik el a tavalyi modellnél.

NR1402N-SG-34-000J.jpg

Vajon a kategóriaváltás hátrányait kompenzálja-e a frissebb technológia? Tudatos vásárlóként célszerű ezeket az információkat még a készülék megvétele előtt összegyűjteni, elkerülve a zsákbamacska effektust.

Egyetlen változás, amit „lejjebb lépésnek” tekinthetünk, a végfokozatok számának csökkenése. Az elődmodell 7.1-es felépítésű volt, a jelenlegi modell „csak” 5.1-es receiver, 50 W-os csatornánkénti teljesítménnyel. A Marantznál úgy vélhették, akik belépő kategóriában gondolkodnak, azok többségének elég az 5.1-es kiépítés. Azonban a 1402-es is 7.1-es dekódert tartalmaz, így aki mégis többre vágyik, az megvalósíthatja a hét hangsugárzós elrendezést.

 

Most jöjjenek a 1402-es újdonságai az elődhöz képest:

  • 1.4a (3D képes) verziójú HDMI bemenetei vannak, míg a korábbi modellnek csak 1.3 verziójú volt.
  • Dolby Pro Logic IIz formátum kezelése. Erre, és a hét hangsugárzós kiépítésre visszatérünk még a cikk későbbi részében.
  • Magasabb kategóriás testvéreitől megkapta az M-Xport ("Marantz eXtension Port") csatlakozót. Egy külön megvásárolható vevőegység segítségével képes vezeték nélküli Bluetooth összekötetéssel zenét lejátszani más eszközről. (Pl. mobiltelefon, notebook stb.)
  • Rendelkezik az Audyssey Dynamic EQ, Audyssey Dynamic Volume és Audyssey MultEQ szolgáltatásokkal is.

Megjelenés, szolgáltatások

(… mit nyújt a készülék, és miről kell lemondanunk?)

A készülék a gyártó slim-line sorozatába illeszkedik, mindössze 9 cm magas. Létezik fekete és arany-ezüst színű kivitelben is. Az előlap a szokásos hármas tagolású Marantz stílust képviseli, a középső rész szálcsiszolt, a két oldalsó pedig mattított felületű. Itt található egy jack csatlakozó, hordozható lejátszók számára. A nagyobb, 1602-es modellnél ennek helyén egy USB aljzatot képeztek ki. Ezt kár volt lespórolni, mint ahogy egy előlapi HDMI bemenet is praktikus lenne kamerák és más hordozható eszközök számára.

back NR1402_SI_2.jpg

A hátlapon 5 db. HDMI aljzat van (4 be + 1 ki), optikai és koaxiális hangbemenet, az újdonság M-Xport csatlakozó, és három sztereó RCA bemenet. RCA rendszerű a 3 db. pre-out kimenet is: a szokásos mélynyomó, és egy konfigurálható sztereó csatorna a 7.1-es kiépítés megvalósításához.

Videó jelből is fogad analógot a készülék, 2 komponens, és 3 kompozit lehetőségünk van. Itt kell megemlíteni az egyetlen komoly problémát, az analóg/digitális videojel konvertálás hiányát. Pedig ez jó szolgálatot tenne ebben a belépő kategóriában is azok számára, akiknek még régebbi, komponens kimenetű lejátszójuk van. Ettől eltekintve minden korszerű szolgáltatást megkapunk, ami napjainkban elvárható.

A kicsomagolástól a használatbavételig 1 óránál nincs több időre szükségünk, melynek legnagyobb részét a készülék elhelyezése, a hangfalak bekötése és a forráskészülékek csatlakoztatása teszi ki. A rendszer konfigurálása már negyed óra alatt lezajlik, köszönhetően az Audyssey mérőmikrofonos automatikus kalibrációnak.

 

Automata behangolo Marantz 1402.jpg

A menürendszer OSD megjelenítésű, így nem csak az előlapi LED kijelzőre kell hagyatkoznunk. Grafikailag nincsen túldizájnolva, egyszerű fekete háttér, jól olvasható betűkkel.

Az RDS rendszerű FM tuner memóriájában 56 adó eltárolására van lehetőség, ami hazai viszonyok között több mint elégséges.

Az M-DAX („Marantz Dynamic Audio eXpander”) funkció célja a hangzás javítása veszteséges tömörítésű hangformátumok esetén: megkísérelni a lehetetlent, visszahozni azt, amit az MP3 kódolás kipusztított a zenéből.

Videójelek kezelésekor támogatott az x.v. Color és a Deep Color technológia.

Digitális hang terén az összes Dolby és DTS formátum kódolására képes, csak felsorolásszerűen a legfontosabbak: Dolby True HD, Digital Plus és EX, valamint DTS HD Master Audio, High Resolution Audio, DTS 96/24. A post-dekódoló surround formátumok kezelése is teljes körű: DTS-nél NEO:6, Discrete 6.1, Matrix 6.1, Dolby-nál pedig Pro Logic IIx és IIz.   Ez utóbbi az újdonság az elődhöz képest: magassági információkat ad a hangképhez.

 

A lehetőség kihasználásához hét hangsugárzóra lesz szükségünk, csak ebben az esetben az 5.1-es kiépítésen felüli két újabb hangfalat előre, a front hangfalak fölé, a plafonhoz közel kell elhelyezni. A menüben konfigurálható, hogy 7.1-es kiépítésnél a hátoldali pre-out aljzatokon melyik csatorna jelenjen meg? A hátsó surround, vagy a front magassági? Ilyenkor kell egy további végfokozat is, melyhez csatlakoztatjuk a konfigurált pre-out kimenetet. Eljött az ideje, hogy újra rendszerbe állítsuk, és használatba vegyük az évekkel ezelőtt padlásra száműzött sztereó erősítőt.

A puritán ízlésű házimozisták igényét szolgálja ki a „Pure Direct” funkció, amely kiiktat a jel útjából minden felesleges elektronikai komponenst.

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111