Samsung DA-E750 csöves dokkoló

Steiner András | 2012. Június 21. | 06:00

A dizájnjairól híres Samsungnál megint nagyon eltaláltak valamit! A DA-E750-es vöröses faburkolatával és múltat idéző megjelenésével sok szívet megdobogtat majd.

A klasszikus forma-és színvilág a Samsung legújabb fejlesztéseinek egyikét, a hibrid csöves rendszert foglalja magában, melyet nem is tartanak titokban. A két elektroncső jól látható helyre került, hogy egyértelművé tegye azt, milyen készülékkel van dolgunk. A látvány mellé persze hang is jár, méghozzá nem is hétköznapi!

 

1.jpg

 

Mintha egy Rolls Royce-ba tervezték volna! Tükörfényesre lakkozott vörösbarna faburkolat, elején króm keretes, fekete, üvegyszál erősítésű membránnal készült középsugárzó-párral, és két szintén fekete-króm összeállítású tweeterekkel. A készülék szemet gyönyörködtet, és tapintása is nagyszerű! Az igazi meglepetés a kabinet tetején látható, a digitális korszak furcsasága, a kiemelkedő üvegbúra alatt jól láthatóan elhelyezett elektroncső-pár, mely az új csöves Samsung sorozat jellegzetes tartozéka. A vákuum csövek itt az előerősítő részét képezik, mert a végfokozatban már digitális teljesítményerősítőket találunk.

A tetőfelületen kapott helyet a funkciók szabályzására szolgáló egység is, mely alapállapotában sötét grafitszürke, valamint áttetsző, és kékesfehéren világít, amikor a funkciókat váltogatjuk. Ez a színösszeállítás köszön vissza az apró, de kézbeillő, ugyanakkor kiválóan formatervezett, minimalista kivitelű távszabályzón is. Annak alsó felét a vörösbarna fa színére lakkozták, tetejét pedig a funkcióvezérlő panel sötét grafitszürke felületével azonosra készítették. Azért minimalista kivitelű, mert a készülékben sok extra szolgáltatás nem kapott helyet, ezért nincs is szükség sok gobmra, vagy kapcsolóra annak kezeléséhez.

A Samsung DA-E750 bekapcsolásakor a két elektroncső vöröses fénnyel kezd világítani, ami egyben az üzemkész állapotot is jelzi.

A digitális hanganyagok fogadására a hátlapon különítettek el egy kerek felületrészt. Itt LAN csatlakozóval kapcsolódhatunk a helyi hálózatra vagy az internetre, 3,5 mm-es jack-en juttathatjuk be a külső hangforrások jeleit és USB-port áll rendelkezésünkre a hordozható jelforrások, mint például a pendrive kezeléséhez.

 

5.jpg

 

A legfontosabb funkció szintén a kabinet hátsó oldalán, a reflexnyílás mellett, egy rejtett rész alatt kapott helyet. Kis nyomásra finoman, majdhogynem hidraulikus csillapítással, lassan, méltóságteljesen kinyílik egy eldugott csatlakozórész, mely a mobiltelefonok és az iPod.ok fogadására szolgál. Ide behelyezve i-készülékeinket, azok máris kapcsolatot teremtenek a dokkolóval, és kezdődhet a lejátszás, amit a dokkolóról, vagy a távszabályzóról is irányíthatunk.

Beszéljünk most arról, hogy milyen a hangminőség, mert számunkra ez a legfontosabb!

A Fairfield Four együttes egyik albumát választottam a teszteléshez, mely soul zene, vagy inkább gospel, ha így jobban tetszik. Ha valaki nem ismerné, és meghallja egyszer, biztosan felismeri, mert énekel benne egy fekete zenész, akiből gyárilag olyan mély hang jön ki, ami még a dokkoló alján elhelyezett down firing rendszerű mélynyomót is zavarba ejti.

 

6.jpg

 

Amikor megszólalt, a hideg futkározott a hátamon. Az apró dobozból előtörő tiszta, telt mélyek meghatározzák a megszólalás jellegét. Szabályos, természetes, gazdag, élő hangteret kapunk. A középtartomány precízen komponált, nincs benne zavaró kiemelkedés, nincs dobozhang, és a jó hír, hogy a csipogók is mértéktartók, korrektül sugározzák vissza azt, amit komolyabb berendezésektől már hallottam az együttes számainak hallgatásakor, és ezt biztonsággal teszik még magas hangerőnél is, méghozzá torzítás nélkül. Tehát elégedettséggel töltött el a megszólaló muzsika, bár a hangszínpad nyitottságát, annak szélességét itt-ott hiányoltam.

Ekkor elszemtelenedtem, és kissé stílustalanul Michael Jackson-nal folytattam a sort. Itt sem csalódtam, bár az anyag csak mp3-as volt. A feszes ritmus visszaadása sem okozott problémát a sugárzóknak. A kiegyenlített hangzás a tökéletes frekvenciaátfogás mellett jó összhangot biztosított. A finom részletek néhol elvesztek ugyan, de a kérdés, voltak-e egyáltalán a tömörített anyagban, és azt se feledjük, hogy milyen feladatra épített készülékről beszélünk. Tehát a célgép tökéletesen hozza az elvárható minőséget!

 

 

Samsung 4 JOO.jpg

 

 

A dokkolható készülékekről még érdemes néhány szót ejteni. A Samsung DA-E750-es jó néhány Galaxy S és Apple iOS készüléket támogat. A wi-fi kompatibilis dokkoló kettős szerkezete révén kompatibilis a Galaxy S okostelefonokkal és az Apple iOS készülékeivel, ideértve az iPod-okat, az iPhone-okat és az iPad-eket is.

 

Fontosabb technikai jellemzők:

 

100 Watt összteljesítmény

2.1 csatorna (mélynyomóval)

Vákuumcsöves erősítőrendszer

Mp3, WMA, WAV támogatás

Dual-dock kompatibilitás (Galaxy Tab/Note és iPod/iPhone/iPad)

Down-firing rendszerű mélysugárzó

Bluetooth

Üvegszálas membrán

Infra távszabályzó

Beépített wi-fi

 

Összegzés:

A 2.1-es, mélysugárzóval egybeépített, összesen 100W teljesítményű dokkoló többet nyújtott a vártnál úgy megjelenésével, mint hangminőségével. A kétszázezer forint körüli prémium-audio kategóriában ez persze érthető. A wi-fi és a bluetooth lehetőség mellett a dokkolóra szinte bármit ráhelyezhetünk, ami csak divatos tárolóeszköz napjainkban, és üzem közben ezen készülékek akumulátorai még töltődnek is.

A Samsung új csöves dokkolójának kristálytiszta megszólalására még az audiofílek sem panaszkodhatnak, mivel pénzünkért meleg, gazdag, határozott, és erőteljes hangzást kapunk, bár természetesen nem high-end minőségűt, de ez nem is elvárás ebben a kategóriában. A Samsung AllShare és Apple AirPlay kompatibilitás szintén nagy előny más dokkolókkal szemben. A készülék kisebb nappalikba, hálószobákba, irodákba és olyan helyiségekbe való, ahol fontos a jó minőségben megszólaló zene. Megvásárlásra erősen ajánlott.

 

Plusz:

Luxuskategóriás megjelenés

Meglepően gazdag hangtér

Univerzális dokkolhatóság

 

Mínusz:

Egy FM rádió még beleférne

Hiányzik az előre-hátra „gyorstekerés”

Nem túl tágas sztereó hangtér

 

Iránytű:

www.samsung.hu

Ára 200.000.- Ft körül alakul

 

                                                                                              Steiner András

Share |

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111