Sony RDP-XA900iP luxuskategóriás dokkoló

AVtrend | 2012. Július 23. | 06:00

Ne kössön kompromisszumot, ha tökéletes hangra és dizájnra vágyik! Így hirdeti a Sony a közelmúltban bemutatott X-szériás dokkolócsaládját, melyek közül az RDP-XA900iP-t, a család legnagyobbik tagját volt lehetőségem kipróbálni.

Sony_RDP_XA900iP JÓ 600x250.jpg

 

A készülék jellemzője valóban a harmonikus dizájn és a szobát betöltő gazdag, kompromisszum mentes hangzás. Mindez a kiváló formatervezőknek, és az új DMC-technológiának köszönhető.

Az X-sorozat tagjaira az elegáns, stílusos megjelenés és az akusztikai precizitás a jellemző. Az öt tagból álló készülékcsaládot az iPod/iPhone/iPad-ok, a wi-fi- és Bluetooth-kompatibilis tárolóeszközök kiszolgálására hozták létre. Az RDP-XA900iP legfontosabb tulajdonsága a vezeték nélküli streaming és Air play funkció, akár bluetooth kapcsolaton kersztül is. A válogatott anyagokból és alkatrészekből készült RDP-XA900iP-n azonnal látszik az igényesség. Az X-széria öt tagja közül az XA900iP a legerősebb, és a legnagyobb tudású.

 

RDP-XA700iP_living-room 600x500.jpg

 

Megjelenés:

Csiszolt aluminium, fekete magas minőségű szövet és lekerekített forma jellemzi a Sony XA900iP látványvilágát. Ez utóbbi előnyös a káros rezonanciák kiküszöbölése érdekében is. A fém felsőrészen helyet foglaló ugyancsak fém gombsor mellett színkódolt led-ek kaptak helyet, melyek a funkciókat és azok pillanatnyi állapotát jelzik, bár kissé körmön font módon.

A készülékhez távirányító is tartozik, mely a legszükségesebb feladatokat ellátja ugyan, de a csatlakoztatott eszközökről még több funkciót is vezérelhetünk.

A távszabályzó kicsi, vékony, törékeny, borítása sérülésre hajlamos.

A dokkoló hátoldali csatlakozói között optikai- és aux bemenetet, kompozit videokimenetet és ethernet csatlakozót találunk. Sajnos USB-t nem. Az előoldali dokkoló / fogadó rész kis nyomásra bújik elő rejtekhelyéről, mely a dokkolt készülék alatt kékesfehér ledvilágítással gyönyörködtet bennünket.

A látvány dekoratív, felsőkategóriájú, de mi mást is várnánk egy Sony-tól?

 

1.jpg

 

Technikai háttér:

A dokkolóba a Sony új DMC-technológiája került beépítésre. Ez egy betűszó, mely három különböző technikai eljárás nevéből jött létre. A ‘D” a Dual Passive Radiátor-ból származik, mely a frontoldalon elhelyezkedő újszerű kialakítású mélysugárzókra utal. Az “M” a Magnetic Fluid Speaker-t jelöli, mely a szatellithangszórók kialakításának újszerű megoldását takarja. Ez a technológia biztosítja a kristálytiszta hangzást, minimális torzítás mellett.

A “C” a Clear Phase DSP rövidítése, mely a Sony által jegyzett vadonatúj hangprocesszálási eljárást jelzi, és a hangszerek megszólalását és az énekhangokat teszi még tisztábbá. Mindezt a három újdonságot az S-Master Digital Amplifier erősítő-technikával kombinálják, hogy méginkább csökkenteni lehessen a jelátviteli torzulásokat.

 

Sony RDP-XA900iP részlet 01 300x300.jpg  Sony RDP-XA900iP - 2 - 300x300.jpg

 

 

Fontosabb technikai jellemzők:

2.1 csatornás hangsugárzó

Magassugárzó: 2x20 mm, 2x25W

Szatellit-hangsugárzók: 2x25W

Mélysugárzó: 70 mm, 100W

Impedancia: 8 ohm

Hangszínszabályzó a D-Sappli alkalmazáson keresztül

Bluetooth-os eszközök fogadása

iPod, iPhone és iPad dokkoló

AirPlay, wi-fi és bluetooth kapcsolat

Akkumulátor töltése üzem közben

Ethernet csatlakozó

Optikai digitális és Aux bemenet (3,5 mm-es jack)

Kompozit videokimenet

Távvezérlő

 

Sony RDP-XA900iP 02 300x300.jpg  3.jpg

 

 

 

 

 

 

Megszólalás:

Nagyon kíváncsi voltam a legfontosabbra, a hangminőségre, ezért előkészítettem néhány kedvencemet. A Rolling Stones együttes Angie eredeti verzióját és az Eagle’s Hotel Kalifornia című számának remixét. Hogy még élvezetesebb legyen a kísérletezés, előástam egy régebbi anyagot is, az István a királyt. A hanganyagot egy iPod Touch-ról játszottam le. A két készülék párosítása egyetlen gombnyomásra pillanatok alatt automatikusan megtörténik, és máris hallgathatjuk a zenét.

A békebeli “Guruló kövek” számának eredeti változatával nem voltam igazán elégedett. Nem a készülék hangjával, hanem a technika változásával voltak problémáim. Bár a zene kellemes emlékeket ébresztett bennem, azért a hangképre nem mondanám, hogy korunk igényeinek megfelel. Gyorsan váltottam is az Eagle’s felújított nótájára. Ez már igen! Ráadásul most már rögtön CD-lejátszóról juttattam a bemeneten át a dokkolóba a zenét. A hangzás kimondottan magával ragadó, részletgazdag. A mélyek teltek, betöltik a helyiséget. Sima, letisztult hangképet kapunk, csinos középtartománnyal, talán kissé ki is emelve azt. A dal szövege meglepően érthető, tiszta, egyértelmű, a magas tartomány viszont alapból kicsit kevés. Nem árt az enyhe kiemelés, amit viszont csak egy segédprogram segítségével, a D-Sappli alkalmazáson keresztül tudunk elérni.

Az István a királlyal a dinamikát is tesztelhetjük. A készülék ezzel is kiválóan bánik, a halk részek után a váltások óriási ugrása sem zavaró. Torzítást, rezonanciát sehol sem tapasztaltam, pedig a hangerővel sem bántam szűkmarkúan. A legnagyobb élmény a tiszta, élethű előadásmód, valamint a teret irányfüggetlenül betöltő hangzás jelentette. A térhatás tekintetében a dokkoló bizonyos fokig kihívásokkal küzd, köszönhetően a hangszórók egymáshoz közeli elhelyezésének.

 

2.jpg

 

Összegzés:

Az új öt tagú  X-széria legnagyobbika, az RDP-XA900iP igényes úgy megjelenésében, mint megszólalásában. Áramvonalas kialakítása szemet gyönyörködtet, és anyagválasztása is kitűnő. Elegáns, divatos kiegészítője lehet egy igényesen kialakított környezetű lakásnak. Kisebb összejövetelek, házibulik hanggal való ellátására is alkalmas. Megszólalása kristálytiszta, a megszokott Sony-minőséget képviseli. Nagy termekbe nem ajánlott.

 

Plusz:

Elegáns megjelenés

Kiváló hangvisszaadás

Precíz szerkezeti elemek

 

Mínusz:

Nincs benne FM radio, pedig a “kistestvérekben” van

Nincs USB-csatlakozó külső eszközökhöz

Lehetne saját kijelzője is

 

Iránytű:

www.sony.hu

Ára 150.000.-Ft körül alakul

 

                                                                                               Steiner András

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111