Sony STR-DN1030 Multi Channel AV Receiver

Steiner András | 2012. Augusztus 25. | 06:00

Úgy gondolom, ha egy készülék kifejlesztésére sok időt szánnak, és a végzett munka gondos kezek műve, a végeredmény nem lehet rossz. Hallgatva a Sony új készülékének hangját és nézve a létrejövő képet úgy érzem, megérzésem nem volt rossz. Ez a készülék igazán jó!
Most pedig nézzük a részletek

Mindenek előtt szeretnék egy levélből idézni, melyet a Sony fejlesztőmérnöke helyezett a gyári tesztkészülék dobozába:

 

„Oly sok termék kerül a piacra évente. Jómagam szeretném megköszönni, hogy időt fordítanak az új STR-DN1030-as AV-receiver tesztelésére.

Ez a termék már úgy egy éve az életem részét képezi. Főnökömmel együtt sokat időztem azzal, hogy ezt a modellt kifejlesszük és finomítsuk, és órák százait töltöttük el a készülék hallgatásával is. Amikor még alkatrészek hiányoztak, megalkottuk azokat, amikor az egységek nem voltak megfelelőek, tökéletesítettük őket. Egy ilyen termék kifejlesztése, mely oly sok dolgot kíván míg létrejön, nem egyszerű kaland! Jómagam úgy érzem, hogy ezzel a modellel egy új szabványt alkottunk, és igazán remélem, hogy hallgatása úgy zenehallgatáskor, mint házimozizáskor örömmel tölti majd el szívüket. De a szavak természetesen csak szavak, az Önök füle és szeme az igazi megmérettetés. Kérem, élvezzék művünket!

 

Üdvözlettel:

Eric Kingdon, a Sony Europe Akusztikai Fejlesztőrészlegétől”

 

Mindezzel szeretném érzékeltetni azt a gondosságot és lelkiismeretességet, mellyel  "szülei" ezt a készüléket létrehozták.

Most ismerjük meg magát a "gyermeket"!

 

3.jpg

 

Az STR-DN1030 a hagyományos Sony irányvonalat képviseli. Külleme kísértetiesen hasonlít elődjére, a DN1020-asra, az avatatlan szem alig tud közöttük különbséget tenni. Fekete előlapján annak középvonalában elhelyezve nagyméretű kerek szabályzógombok kaptak helyet. Felettük találjuk az alfanumerikus kijelzőpanelt, ami a TV képernyőjének csatlakoztatása nélkül is szolgáltat számunkra információkat. A ház oldala és teteje fémből készült. Az előlapon, a funkcióválasztó gombokon kívül USB-, audio- és videobemenet, mérőmikrofon-csatlakozó és fejhallgató kimenet helyezkedik el. Hátulján a wi-fi kihajtható antennácskája mellett optikai digitális, koaxiális és analóg csatlakozók sokaságát találjuk, de a legfontosabb az összesen öt HDMI be- és a HDMI ARC kimenet, és a hangszórók szorítócsavaros-banándugós csatlakozói. Közöttük a magas frontsugárzók, a második zóna és a mélyláda csatlakoztatására is találunk megfelelőt. 

 

2.jpg

 

A 1030-as elődjéhez képest sokat finomodott, tudása megnőtt. Installálását a hangszórók kalibrálásával kezdjük, mely a tartozék mérőmikrofon csatlakoztatásával nem bonyolult feladat. Az automatika egyetlen gombnyomásra elvégez helyettünk mindent, nekünk csak a mérőmikrofon helyét kell gondosan kiválasztanunk. A rendszerhez kapcsolt TV képernyőjén figyelemmel kísérhetjük a folyamatot, és további kézi finomhangolásra is van mód.

Az on-screen információk egyszerű beállítást tesznek lehetővé.  Még a wi-fi- vagy a LAN kapcsolatot is biztosítanunk kell, hogy a hálózatról jövő jeleket is kezelni tudjuk, de ez sem bonyolult feladat, csupán néhány perc, és már üzemkész is a receiver. Ha a bemenetekre is rákapcsoltuk a jelforrásokat, melyek között lehet BD-, CD-, DVD lejátszó, mobiltelefon, számítógép, játékkonzol és még számos más készülék, nem marad más hátra, minthogy élvezzük az STR-DN1030-as hangját és a segítségével produkált képeket.

Persze a legjobb kép és hangminőséget a HDMI csatlakozókon kapjuk, és a 7.1-es kiépítés jelenti a legnagyobb hangélményt, de sztereo üzemben is hallgathatjuk kedvenc zenéinket vagy a beépített tuner segítségével a földi, a hálózatról pedig az internetes rádióállomások adását.

A hangminőség tekintetében elmondható, hogy a megszólalás minősége nagyban függ a csatlakoztatott hangszórók átvitelétől, és bizton állíthatom, nem a DN1030 lesz a leggyengébb láncszem a sorban. A hallgatózáskor JBL Studio 580-as hangszórópárt használtam, de kalandvágyból a régi jó Videoton hangfalaimat is rákötöttem az erősítőre, és meglepetésemre azok is meglepően jól szóltak. Azért a JBL hallgatása jelentette az igazi élményt. SACD volt a jelforrásom, és gyári demo-zenei mintákat használtam fel. A megszólalás részletgazdag, teljesítményben nem szenvedtem hiányt. A hangszeres muzsika tágas hangszínpadon szólalt meg. A hangkép barátságos, mindvégig kiegyensúlyozott maradt, a zene sehol sem volt tolakodó. Próbálkoztam a beállítás menüben kiemelésekkel is, ami igen látványos a képernyőn, de erre a hangzás szempontjából nem is volt szükségem. Azért ha javasolhatom, egy dögös mélynyomóval érdemes megtámogatni a basszusok világát. A BD-ről érkező kép éles, határozott körvonalú, színhű, és korrekt bontásban jelent meg. A rosszabb minőségű DVD-k jelei feljavításra kerültek, de ekkor nem éreztem nagyságrendi változást. Bár ezt inkább nem rónám fel a készülék hibájának, inkább a pocsék eredeti képminőségnek tudnám be.

Amit nem igazán javaslok, az a távirányító használata. Addig, amíg nem szereztünk készség szintű gyakorlatot benne, a távszabályzó használata mondhatni kalandos, köszönhetően a több layer-es felépítésének, a régi kalkulátoroktól jól ismert shift-gombos, dupla funkciós vezérlésnek. De ha egyszer megtanuljuk a kezelését, bizonyára könnyű lesz vele elképzeléseinket gyorsan megvalósítani. Amúgy a távszabályzó fogása jó, gombjai megbízhatóan kapcsolnak, a kéz nem téved el rajta, persze ha már tudja, mit akar. Az infra távirányítóval természetesen más Sony-eszközöket is irányíthatunk.

A készülék számos kódolási rendszert kezel, és sokféle hanganyagot felismer. Hogy milyeneket, azt a kezelési útmutatóban megtaláljuk, melyet a netről a Sony támogatásának hála, könnyedén letölthetünk. A receiver EQ-könyvtárral is rendelkezik, itt koncert, jazz, stadion, sport és más hangulatú korrekciók elérésére is van mód.

Az erősítőrendszer igény szerint több hangzóna kiszolgálását is biztosítja, fogad bluetooth-os külső eszközökről is jeleket, DLNA-képes, Air Play-re alkalmas, Party Streaming funkcióval rendelkezik, és wi-fi átvitelre is felkészítették. Vezérelhető okostelefonról, tabletről és Apple kompatibilis is egyben. Számos applikációt tölthetünk le hozzá az App Store-ból, melyekkel a kényelmi szolgáltatásokat bővíthetjük.

 

1.jpg

 

Fontosabb technikai jellemzők:

 

7x140W teljesítmény

Automatic Phase Matching fázisjavító áramkör

Front magas hangszórók táplálása

Sound Optimiser a halk megszólalások javítására

Air Play képesség

Beépített wi-fi

Media Remote applikáció a távirányításhoz

5 HDMI csatlakozó (HDMI ARC is)

3D támogatás

DLNA képesség

Bluetooth-ról jövő jelek fogadása

iPod/iPhone csatlakoztathatóság és vezérlés

FM tuner RDS-sel és 30 programhellyel

EQ-könyvtát

Sok dekóder, változatos fájl-formátum-fogadás

Kép- és hangfeljavító áramkörök

 

Összegzés:

A készülék esztétikus, megjelenése megnyerő, a választható funkciók száma igen nagy. A megcélzott árkategóriában a készülék jól pozícionált. Az STR-DN1030 az igazi Sony minőséget képviseli. Zenehallgatásra és házimozizásra egyaránt alkalmas, diszkrét hét csatornáján bőséges teljesítményt produkál nagyobb terek betöltéséhez is. Installálása egyszerű, szolgáltatásai sokoldalúak. Anyagválasztása megfelelő, szerkezete stabil, rezonanciára nem hajlamos. Fogyasztása nem túl alacsony, de a magas hangteljesítménynek és a jó minőségnek ára van. Megvásárlásra bátran ajánlhatom, tudásában nem fognak csalódni.

 

Plusz:

Esztétikus megjelenés

Nagyon sok funkció

Kiváló ár-érték arány

Áttekinthető és logikus kézikönyv

 

Mínusz:

Bonyolult, több layer-es távirányító

Nem túl impozáns GUI

Kisméretű alfanumerikus kijelző

 

Iránytű:

www.sony.com

Ára 120.000.-Ft körül alakul

 

                                                                                              Steiner András

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111