Éteri dallamok: AKG K935 fejhallgató

AVtrend | 2013. November 05. | 11:00

k1.jpg

Nagyot fejlődött a vezeték nélküli fejhallgatók világa az első generációs, infravörös átvitelt, és analóg FM modulációt használó példányok óta.

Kezdetben választékbővítő érdekességként szerepeltek egy-két cég kínálatában, mára már a legnagyobb fejhallgató specialisták is több típust kínálnak egyidőben. Tesztünkben az AKG hazai választékának legdrágább modelljét vizsgáltuk meg.

 

AKG K935 fejhallgató: Megjelenés, felépítés

Stílusát a modern letisztultság határozza meg. Fekete betétekkel díszített magas fényű fehér műanyag burkolata nem kelt „olcsó, műanyagos” hatást, inkább mintha a 2001: Űrodüsszeia, vagy újabb példával az Oblivion egyik díszleteleme lenne.

 

A dokkoló egység jeladó és töltő is egyben. Nem tartóállványként funkcionál, a fejhallgató a kagylók 90°-os elfordítása után teljes egészében belehelyezhető. Ebben a pozícióban a felületes szemlélő akár dizájnos táskarádiónak is hihetné a K935-öt. El lehet helyezni a bútorzaton (gumi lábacskák biztosítják a csúszásmentességet) vagy a falra szerelve. A fejhallgató függőleges állapotban is stabilan ül meg benne!

 

k3.jpg

 

Az adónak csupán két analóg bemenete van, egy 3,5 mm-es Jack és egy RCA pár, sajnos egyik sem aranyozott. A bejövő jel csillapítását egy apró tolókapcsolóval lehet 0 és -10 dB között állítani attól függően, hogy mekkora teljesítményű a forráskészülék. Az előlapi ovális gomb indítja, illetve állítja le az audió streamet. Áramellátására egy 250 mA-es mikro USB terminál szolgál, így nem csak a tartozék hálózati adapterrel, hanem akár PC-ről is üzemeltethető.

 

A félig nyitott konstrukciójú füles fejpántja masszív, a méretállítás reteszelése határozott kattanásokkal működik, és stabilan tartja a pozíciót. A baloldali kagyló tartalmazza a kezelőszerveket és egy apró LED-et, amely a dokkolóra helyezett állapotban narancssárga fénnyel jelzi a töltési folyamatot, üzem közben pedig zölden világit. A ki-be kapcsolás és a hangerőszabályzás a peremre helyezett három apró gombbal vezérelhető.

 

k4.jpg

 

A bársonnyal bélelt, nagyméretű kagylók belsejében hatalmas L és R betűk segítik az oldalhelyes felvételt. Puhán fekszenek fel a fejre, még néhány óra után sem válik kényelmetlenné a viselet. Köszönhető ez a készülék viszonylag könnyű súlyának is, bár érdekes, hogy sem a hivatalos honlapon, sem a PDF specifikációban nincs megadva a fejhallgató súlya, az AKG valamiért titkolja ezt a fontos adatot. Méréseink alapján mi 251 grammot írtunk az adat táblázat hiányzó sorába.

 

A két egység között a kommunikáció a 2,4 GHz-s sávban, veszteségmentes kódolással történik. Hatótávolságát 30 méterre specifikálják, de ez ideális körülményekre (gyakorlatilag szabadtérre) vonatkozik, lakáson belül ennél kevesebbre számíthatunk.

 

AKG K935 fejhallgató: Szubjektív tapasztalatok

 

Az üzembe helyezés olyan egyszerű, hogy kár is rá szót vesztegetni. A kagyló peremén levő hangerő szabályozó gombok lehetnének valamivel nagyobbak és jobban kitapinthatók a könnyebb használhatóság érdekében. Félig nyitott megoldásából adódóan nem szigetel el bennünket hermetikusan az otthoni zajoktól, de ez nem kritikus probléma.

 

k5.jpg

 

A korábban említett 30 méteres átviteli távolságot természetesen nem sikerült elérni tesztelés közben, de megbízható volt a kapcsolat. Az adó „át tudott lőni” két téglafalból készült válaszfalat is. Egy falon keresztül még teljesen stabil volt a vétel, két fal esetén pedig nagy ritkán volt egy-egy pillanatnyi szakadás a zenefolyamban.

 

k6.jpg

 

 

Zenehallgatás előtt azonban érdemes rászánni egy kis időt a jelszintek beállítására. Ha nem vonalkimenetről, hanem szabályozható fejhallgató kimenetről hajtjuk meg a dokkolót, akkor könnyű túlvezérelni, ami ellen jól hallható torzítással tiltakozik a K935. De a túl alacsony szint sem praktikus, mert azt a füles hangerejének túlzott növelésével kell kompenzálni, és a 85 dB-es jel/zaj viszony sajnos nem nevezhető kiváló értéknek: nagy hangerőn a számok közti szünetekben már megjelenik a sistergő alapzaj.

 

Diana Krall CD-je puhán szól, remekül visszakapjuk a Lonely Avenue ködös hangulatát. A basszus határozott, bársonyos, de korábbi meghallgatásaink emléke szerint többnek kéne lenni belőle. A Nightingale-ben Julee Cruise éneke éteri tisztaságú, amihez a dob és basszus masszív, jól kontrollált alapot ad. Itt szintén érezni némi sávhatároltságot, hiába testes az alsó tartomány, nem megy elég mélyre, és a magas szekció is lehetne kicsit fénylőbb, csillogóbb. Ennek ellenére, az előadás időtlenül megnyugtató, semmi jele idegeskedésnek, kapkodásnak. Elektronikus zenén a középtartomány transzparens, ahogy korábban az ének, úgy most a szintetizátor futamok is részletezők, analitikusak. A Jazz at the Pawnshop bevezetőjében a közönség most diszkrétebben zajong, visszafogottabb a csörömpölés, de később a High Life már életvidáman, könnyedén, lendületesen árad.

 

k7.jpg

 

AKG K935 fejhallgató: Összegzés

 

A specifikációban közölt frekvencia adatok bíztató értékeknek tűntek, ennek ellenére mégis kissé sávhatárolt benyomást keltett a K935. Szerencsére a produkció ezt nem sínyli meg, a jelenlévő mélyek és magasak tiszták, jól definiáltak. Visszafogott, kellemes hangzású, főleg jazz és egyéb akusztikus műfajokon. Az biztos, hogy hard-rock rajongóknak nem a legjobb választás, de más műfajokon (elektronikus, rock) sem fog szégyent vallani. Ennyi pénzért szebb hangú vezetékes fejhallgatót kaphatnánk, de itt a lényeg a vezeték nélküliség szabadsága, amit üzembiztosan teljesít, kiegyensúlyozott, nyugodt hangzással.

 

Pongrácz András

 

www.fejhallgatoplaza.hu

 

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111