Fejhallgató teszt: Marley

AVtrend | 2013. Október 28. | 12:00

Marley Stir It Up Harvest  01.jpg

Két Marley fejhallgatót hasonlítottunk össze...

A Marley mint új márkanév egy olcsóbb, a Stir It Up Harvest nevű fülesét adta tesztelésre és egy drágább, aktív zajzáras modellt, a Trenchtown Rock Iron nevűt. 

 

Marley Stir It Up Harvest ára: 49.900,-

Benyomások: Fülre idomuló, zárt kialakítás, 40 milliméteres membrán és 32 Ohm impedancia jellemzi, ebből világosan kitűnik az utcai célú felhasználás elsődlegessége. A készülék váza újrahasznosított alumínium és a csomagolás is hangsúlyozza a környezetvédelmet, hiszen újrahasznosított papírból készítik. A fejpánt burkolatához a farmernadrághoz hasonló anyag került kiválasztásra, egyáltalán, az egész szerkezet anyaghasználata eredeti ötletnek tűnik. A lecsatolható, színes szövet borítású kábele végén 90 fokos 3,5 mm-es aranyozott végű jack csatlakozó van, a kábelre 3 gombos, iOS vezérlésre alkalmas, beépített mikrofonnal rendelkező „távirányítót” szereltek, mellyel kezelhető a zenelejátszás és a hívásfogadás is az Apple készülékein. Az egészről a masszivitás és strapabíróság jut az eszünkbe.

Marley Stir It Up Harvest 02.jpg

Hang: Érdekes módon csak a zenehallgatás során tűnt fel, hogy eléggé nehéz a fejhallgató. A hangképe ugyanis szépen ráerősített a fizikai érzetekre: A stílusos külső masszív, már-már nehéz, fedett, viszont igazi mélyek nélküli, lefelé húzó színpadot rajzol a fejünkben. Sokszor egybemos dolgokat, torzít is néha, mintha zsíros, maszatos lenne a zene… pont mint amit a fejpánt farmeranyagáról képzelünk egy több éves használat után.

Ellenben a dob egész jó, az impulzus átvitele elfogadható, néha kifejezetten hatásos az egész, amit művel. Kérdés persze, hogy egy fejhallgatónál a hangot, vagy a sajátos stílust kell-e megfizetnünk, pontosabban preferálnunk?

 

Marley Trenchtown Rock ára: 79.900,-

Benyomások: Aktív zajzárat tartalmaz, amely a kagyló robusztus fémháza közepén, a jobb oldalon kikapcsolható. A másik kapszula tekerője az AAA méretű elemet rejti a zajzár működéséhez. Maga füles ezzel együtt még nehezebb, mint a márkatársa, ráadásul a kábelezés és a színválasztás, valamint az összbenyomás pontosan ugyanolyan, mint az olcsóbb modellnél. Nem egy könnyed, légies szerkezet ez sem. Komolyabb doboza, a hozzá adott tartótok ellenére ez is inkább divatcikk benyomását kelti, semmint egy komoly, otthoni fejhallgatóét. Nagy, terjedelmes, érdekes, tekintélyt parancsoló dizájn.

 

 

Marley Trenchtown Rock 02.jpg

 

 

Hang: A zajzár kikapcsolt állapotában a kisebb modellhez képest hasonló karakterű, de sokkal kevesebb hibával rendelkező, minőségibb hangképet lehet élvezni. Kissé fedett ez is, olyan, mintha elment volna az azimut egy magnón.  Az érdekes események sorozata a zajzár bekapcsolásával ér bennünket. Sokat változik a hangkép, elmegy az egyensúlya, de talán így élvezhetőbb. Bár a zajzár hatásos, de a konkurens, ismertebb márkák eredményességétől elmarad, viszont egészen különös dolgokat művel a zenével. Hallhatóan kiemel a frekvenciamenetben itt-ott, de a vegyes összbenyomás miatt igazából meg nem lehet mondani, hogy hol. Ennek hatására egy sajátos, már-már szerethető karaktere lesz a szerkezetnek, amíg… amíg el nem kezd buhhogni és blubbogni, valószínűleg a zajzár ellenfázisú kompenzációs képességének a határán. És ez a határ viszonylag alacsonyan van, ami miatt már a közepes utcazaj is hamar túlvezérelheti alacsonyabb frekvencián a jelgenerátor fokozatát. Ezzel együtt egy érdekes jószág. Ki lehet ennek a célcsoportja? Rájöttem: nem vagyok kellően alternatív. Ezzel együtt drágának tűnik így is, úgy is, ahogy a márkatársa is.

 

Sebestyén István ( Zsiráf )

Share |

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111