Gólhelyzetben: Beyerdynamic T5p zárt fejhallgatók

AVtrend | 2013. Augusztus 09. | 09:00

Beyerdynamic T5p zĂĄrt fejhallgatĂł_3.jpg

 

"A Beyerdynamic tervezőinek jutott először eszébe, hogy a technika és főleg a mobil zenehallgatás elterjedésével megjelent egy új igény, a hordozható készülékekkel is jól használható, igen magas minőségi szintet képviselő fejhallgatók iránt." 

A Beyer remekül érezte meg azt a piaci rést, ami a legfelső fejhallgató kategóriában napjainkra előállott. Az utóbbi két-három évben igencsak megerősödött konkurencia védelmi vonala ugyanis nem zár tökéletesen épp a zártrendszerű, kis impedanciájú fülesek kínálatában.

Egy darabig úgy tűnt, mintha a három nagy európai fejhallgató gyártó közül (AKG, Sennheiser, Beyerdynamic) az egyik alaposan állva hagyta volna a mezőnyt az otthoni minőségi zenehallgatásra szolgáló, ma már high-end-nek is nyugodtan nevezhető legfelső kategóriájú fejhallgatók világában. Új dinamikus elven épített fülesek jelentek meg pár évvel ezelőtt a piacon, és a csúcsmodell, amiről azóta is referenciaként beszélnek a világ szakújságai, és a felhasználók egyaránt, alaposan feladta a leckét  a többieknek. A kesztyűt először a Beyerdynamic vette fel és útjára bocsátotta a T1 típusjelű, nyitott fejhallgatóját, amit rögtön a piacra lépésekor egy kiváló minőségű, kifejezetten hozzá tervezett fejhallgató-erősítővel együtt kínált, igaz, meglehetősen borsos árú kombinációként. Ezzel rögvest maga mögé utasította az addig elöl loholót, aki csak jóval később ismerte fel a saját kézből kínált, passzentos erősítő jelentőségét. A Beyer Tesla márkanévre hallgató T1 fejhallgatóját további változatok követték, egy egész termékcsoporttá szélesítve az immár márkanévként szolgáló, Tesla technológiát tartalmazó fejhallgatócsaládot. A különösen erős mágnes használatával felépített hangátalakító-család egyik legújabb, a piacon jelenleg egyedülálló tagja járt nálunk teszten a hazai forgalmazó jóvoltából.

 

Beyerdynamic T5p zĂĄrt fejhallgatĂł_1.jpg

 

Beyerdynamic T5p zárt fejhallgatók: Kivitelezés, látvány, műszaki háttér, kidolgozás


A Beyerdynamic tervezőinek jutott először eszébe, hogy a technika és főleg a mobil zenehallgatás elterjedésével megjelent egy új igény, a hordozható készülékekkel is jól használható, igen magas minőségi szintet képviselő fejhallgatók iránt. A felhasználás módja azonnal két fő műszaki paramétert definiált: a zárt kivitelt és az alacsony impedanciát. A fülesnek zártnak kell lennie, hogy sem kifelé, vagyis az útitársak felé ne sugározzon zavaróan a fejhallgató, sem pedig befelé ne engedjen külső zajokat korlátlanul. Az alacsony impedancia pedig a mobil készülékek viszonylag kis teljesítményű meghajtó fokozata miatt szükséges: a sok száz ohmos fülesek egyszerűen túl halkak maradnak egy mobiltelefon csatlakozójába dugva.

A kettős kihívásnak eddig csak a Beyerdynamic T5p jelű modellje tudott eddig azon a színvonalon megfelelni, hogy versenyben maradhasson a legmagasabb és egyben persze legdrágább kategória képviselőivel.

Tesztünkből kiderült, hogy ezt a feladatot a mérnökök remekül oldották meg. Míg az otthoni hifi rendszerhez, vagy külön fejhallgató erősítőhöz csatlakoztatott fülesek világában azért bőven lehetett vitát nyitni arról, hogy a Beyer T1 vagy épp a másik gyártó csúcsmodellje melyik zenén a jobb, egy iPhone vagy Samsung Galaxy III esetében (ez utóbbinak kiemelkedően jó D/A csipje van a telefonok közül) kizárólag a Tesla család kifejezetten erre kifejlesztett T5p (p, mint portable, azaz hordozható) modellje jöhet szóba.

 

Beyerdynamic T5p zĂĄrt fejhallgatĂł_2.jpg

 

A legújabb, igen nagy hatékonyságú membrán-meghajtási technológiáját alkalmazó Tesla család 32 ohm impedanciájú tagja a bőr bevonatú fülpárna és fejpánt okán nemcsak komoly minőségérzetet nyújt, hanem magas viselési komfortot is. A kagylókat tartó masszív fémszerkezet és a viszonylag nagyméretű kivitel egyértelműen sugallja már a külsőségekkel is azt, hogy hova is tartozna ez a füles az otthoni célokra szánt készülékek között. Ez egyben azt is jelenti, hogy óvatosnak kell lennünk utcai viselet estében, hiszen látszik, hogy nem egy olcsó darabbal a fejünkön mászkálunk. Amit egyébként a 350 gramm tömege és a 2,8 N fejpánt nyomóereje ellenére kényelmesen megtehetünk. A kétoldali kábelezés szimmetrikus sztereó jelvezetést tesz lehetővé, ez ugyan nem a legkényelmesebb utazás közben, viszont kapunk hozzá egy szövetből készült védőtokot is, a meiben a 3,5/6,5 mm Jack-csatlakozó átalakító, a repülő adapter is megtalálható. A fül körül felfekvő, zárt, emiatt igen jól csillapító, de méretei ellenére nagyon kényelmes füles, amely kidolgozottságát tekintve is a legfelsőbb osztályba tartozik, az árát igazoló módon bizonyított a meghallgatás során is, amelyet nemcsak egy külön fejhallgató erősítővel, hanem egy Galaxy III mobiltelefonnal is megejtettünk.

 

Beyerdynamic T5p zĂĄrt fejhallgatĂł_4.jpg

 

Beyerdynamic T5p zárt fejhallgatók: Hangminőség

 

A meghallgatás során válogatott felvételekkel tettük próbára a T5p képességeit: A komolyzene terén Prokofjev, Bizet, Bach, Beethoven, Csajkovszkij műveinek egy-egy részletét hallgattuk, a dzsesszben Duke Ellington, a könnyedebb műfajokban Cassandra Wilson, a Csík zenekar, az Eagles művei voltak napirenden. Az erősítőt akkuról futó laptopról USB DAC segítségével hajtottuk, emellett a zenéket veszteségmentes flac állományban felmásoltuk a mobiltelefonra is.

Ha a meghallgatást egy hordozható eszközhöz ajánlott füles szemszögéből nézzük, akkor az eredmény egyszerűen mindent elsöprő. A kiváló tranziensek mellett helyes fázismenet és térleképezés, valamint meglepő semlegesség és nagyon természetes hangok jellemezték a T5p hangját. Pontosan olyan hangképet kaptunk, amely csak a legfelsőbb kategória legjobbjaitól várható el, azaz teljes értékű mobil alternatívája a gyár otthoni célra szánt T1 referencia fejhallgatójának. És valóban: a T5p a hordozható eszközökhöz ajánlott fejhallgatók között minden bizonnyal referencia lesz a kezünkben még hosszú ideig, hiszen a hazai piacon jelenleg nincs párja.

 

Beyerdynamic T5p zárt fejhallgatók: Összegzés, értékelés

 

Ez az egyetlen olyan high-end füles, amelyet nyugodtan meg lehet hajtani akár egy iPhone kimenetéről is. Tényleg high-end séta közben, aki erre vágyik, nem vehet mást. Ki hitte volna, hogy a Walkman által indított divat 30 év múltán ide jut el… A gólhelyzetet a Beyerdynamic nem hagyta ki! A 270 ezer forint körüli vételár ellenére is azt kell mondjam, megéri, hiszen nemcsak az útra, de az otthoni rendszerünkhöz is a legfelső ligában játszó fejhallgatót kapunk a T5p „személyében”, ráadásul egy legújabb, csúcs kategóriás okostelefon is belekerül kártyafüggetlenül ennyibe. 

 

 

(Sebestyén István / Zsiráf)

 

www.beyerdynamic.com

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111