Sennheiser HD 700 fejhallgató - Benyomások!

AVtrend | 2012. Október 04. | 10:00

A Sennheiser HD 700 -ról készült teszt írója, igazi Gurunak számít ha a fejhallgatókról beszélünk. Jelen írása a Sztereó Sound&Vision most készülő 124. számában lát napvilágot, de nem akartuk "véka" alá rejteni, ezért soron kívül megosztjuk kedves Olvasóinkkal.

Sennheier HD700 női alakkal 600x400.jpg

 Sennheiser Amperior fejhallgató a legjobb helyen (egy gyönyörű női fejen)

 

Benyomások és százalékszámítás

Nos kérem szépen, nézzük a statisztikát! Tegye fel a kezét az, akinek nem okozott gondot a százalékszámítás az általános iskolában! Na de most őszintén… Fentről le ennyi százalék vagy lentről fel amannyi… Ismerős?

Köszönöm, letehetik, elenyésző kisebbség. Bevallom, magamat is a nagytöbbséghez kell soroljam, amelyet vagy 70-80%-ra merek becsülni. Bár az igazat megvallva, az utóbbi időben a 25-ről 27 % ra emelt ÁFA nagymértékben segítette ennek az egész, fentről-lentről problémának a megértését, de legalábbis a gyakorlását. (A példa okán korábban az adó 20 vagy 25 % volt? Lentről 25%, azaz a nettó ár 25%-át kellett hozzáadni, hogy a fizetendő bruttóhoz, a magasabb összeghez jussunk. Fentről, azaz a bruttó ár ismeretében viszont csak 20%-ot kellett levonni, hogy az alacsonyabb, a nettó árat megkapjuk. Fentről kisebb, lentről több a százalék számértéke. Világos, menjünk tovább.)

Az szinte 100%, hogy a Sennheiser nem mondható sikertelen cégnek manapság. Egyre-másra jelennek meg az újdonságai, amelyek sokszor mérföldkőnek számítanak az elektroakusztikai átalakítók (fej- és fülhallgatók, mikrofonok) terén. Olyannyira, hogy ha otthoni célú fejhallgatóról beszél bárki is, nem lehet megkerülni a HD800-ast, amely először bizonyult jobbnak dinamikus létére egy elektrosztatikus füleshez képest és megjelenése óta A FEJHALLGATÓ sokak számára. Ahogy a kezemben forgatom cikkünk főszereplőjét, olybá tűnik, a sikersorozat folytatódik.

 

Senn HD 700 dobozban 600x250.jpg

Lenyűgöző látvány: félúton a dobozból - kifelé...

 

Mert itt van például ez a legújabb Sennheiser fejhallgató. Szép is, jó is, meg elég drága is. Pontosítani kellene a dolgon: mennyire jó és mennyire drága? Klasszikus magyar szállóige: Mihez képest? Hát a Vasedényhez képest. Erre jön most kapóra a százalékszámítási hasonlat. Mert mi is történt mostanában a Sennheisernél? Termékfejlesztés „fentről le kisebb lépésben”, szemben az eddigi „lentről fel nagyobb lépésben” koncepcióval.

 

Nincs ebben amúgy semmi különös, csupán továbbra is következetesen ragaszkodnak a cégnél az elveikhez és - mint az a legújabb fejhallgatójuk kipróbálása után kiderült - a zseniálisan precíz árképzésükhöz is. A két dolog együtt azt jelenti, hogy a Sennheiser a lehető legjobbat kínálja azon az áron, amelyet patikamérleggel mérnek ki, hogy éppen pontosan megérje, ráadásul úgy, hogy az egész termékpalettájuk ár-érték arányban mindig a helyén maradjon. A termékek önmagukban is szinte kivétel nélkül megfelelnek ennek a kritériumnak, de van azért itt más is.

 

Az, hogy a Sennheiser termékei jók, azt tudtuk. Az, hogy korrektül vannak árazva úgy általában, azt is tudtuk. Azonban épp a HD 700 piaci megjelenése okán gondolkoztam el azon, hogy a cég termékei egymáshoz képest is pontosan vannak pozícionálva, és ebben igazat kell hogy adjak a hazai forgalmazó képviselőjének. A márkánál nem igazán jellemző a „ha már, akkor már” effektus, magyarán, ha megvesz valaki egy terméket, akkor nem kezdi el piszkálni azonnal a kisördög, hogy kicsivel többért mennyivel nagyobbat-jobbat is vehetett volna. Nem, a jobb-nagyobb-szebb pont annyival van árban távolabb, hogy ez az érzésünk ne merülhessen fel. Mindent a maga helyén veszünk meg. Nemcsak ezt a felismerést, hanem a hosszabb használatra rendelkezésre bocsátott tesztkészüléket is meg kell köszönjem az Audiopartner Kft.-nek, hiszen így vált lehetővé számomra, hogy a hazai forgalomba kerülés előtt szinte sajátként hallgathassam az újdonságot.

 

S HD 700 E szines 600x400.jpg

 

Lássuk, mit jelent ez az esetünkben.

A HD700 a Sennheiser termékpalettájában az otthoni, igényes zenehallatóknak szánt fejhallgató sorozat zászlóshajója, a HD800 alá érkezett meg mind a típusszám, mind a ténylegesen elfoglalt pozíció alapján. A régebbi vonal csúcsmodelljeként a kínálati programjukban maradt, dicsőségét idővel lejjebb adó HD650 és az egyöntetű vélemények szerint a dinamikus fejhallgatók csúcsmodelljének tartott HD 800 közé érkezett 700-as jóval közelebb áll a nagyobb testvéréhez, mint a HD600/HD650 páros által képviselt korábbi termékvonalhoz. Sőt meg merem kockáztatni, hogy bizonyos értelemben az első benyomások még kedvezőbbek is a csúcsmodellhez képest, ha a 700-ast a kezünkbe vesszük. A kagylók formai kialakítása és a referenciamodellnél már sikerrel alkalmazott akusztikai megoldások félreérthetetlenül adják a tudtunkra, hogy a két fejhallgató szoros rokonságban van, a 700 azonban a kisebb mérete, az érezhetően könnyebb kialakítása (közel 20%-kal könnyebb, mindössze 270 gramm a tömege) és az egyszerűbb felépítése okán valahogy barátibbnak hat. Kevésbé érzi azt az ember, hogy valami rendkívülivel, valami nagyon tiszteletre méltóval hozta össze a sors. Az egész szerkezet sokkal közvetlenebbnek, a szó jó értelmében véve kevésbé arisztokratikusnak hat, bátrabban és kevésbé gátlásosan dugjuk be a jelforrásba, nincs feszélyezve a tesztelője attól az anyaghasználat szintjén is alaposan megerősített tudattól, ami a HD800-as esetében szinte azonnal előjön, hogy : Jaj kérem, itt és most valami kivételes történik, a világ legjobb fejhallgatóját hallgathatjuk, és így tovább.

 

Pedig majdnem azt hallgatjuk. Az egyszerűség ugyanis vonzó is tud lenni és ezzel az ismert ténnyel a gyártó zseniálisan operált a 700-as tervezésekor. A nagy testvér árnyékában egy nyilvánvaló hátrányból sikerült előnyt kovácsolniuk, az anyaghasználat és a mechanikai felépítés terén meglépett, nyilvánvalóan költségtakarékossági kompromisszumból számomra vonzó pozitívum lett. A 800-ast csodálni, félve és tisztelettel kézbe venni, egyszer-egyszer kipróbálni lehet, a 700-ast azonban gátlástalanul használni kell. Bármikor. Így összegezhető az a szubjektív érzéshalmaz, amelyet a megszólalás után csak tovább fokoz az a nehezen leírható benyomás, hogy itt valami olyan varázslás van, amely nem az objektív hangminőség terén, hanem a zenehallgatási kedvvel jellemezhető érzet terén nyűgözi le a gyanútlan felhasználót.

 

S HD 700 F szines 600x400.jpg

 

Ennek persze a nyomára is lehet bukkanni, ha valaki mélyebbre ás a 700-as specifikációjában és a hallás-elmélet tudományában: a diffúz tér kiegyenlítésről van szó. Ez a fejhallgató ilyen karakterisztikával került megtervezésre, akit további részletek érdekelnek, nyugodtan túrjon utána a neten, nekem bőven elég volt annyi ebből az egészből, hogy a térleképezés terén valóban nagyobb élményt nyújtott, mint a kategóriatársai. A fejen kívüliség érzete és a szinte láthatóvá váló széles színpad illúziója nagymértékben fokozta nemcsak a térnek, hanem az egész zenehallgatásnak az élményét is. Hogy a hangképének differenciáltsága és a temperamentumosabb előadásmódja is csupán ennek a sajátos átviteli karakterisztikának köszönhető-e, vagy emellett azért még szükség volt mindarra a precizitásra és minőségbeli igényességre, amely a HD800-ast is oly naggyá tette, azt nem tudom, de talán nem is érdekes.

 

S HD 700 G szines 600x400.jpg

 

A magyarázatot valahol a termékfejlesztési koncepcióban kell keresnünk. Míg az egy évtizeddel korábbi csúcsmodellek, a HD600 és a 650 egy lentről felfelé történő nagyobb lépés megtételéről szóltak, - akár az egymáshoz képesti hangképük jellemzésére is illett a kifejezés: bruttósítottak -, addig most a fentről le koncepció mentén egy csúcsmodell alá kellett egy újabb sikerterméket fejleszteni. Az eredmény egy kisebb lépés, ez analóg a százalékszámítással. A korábbi esetben a két készülék távolsága érezhetően nagyobb egymástól, mint most a 800-700 páros esetében és ez az árakban is sajátosan tükröződik. Túl jól sikerült ugyanis a 700-as ahhoz, semmint lényegesen olcsóbban lehessen adni a csúcsmodellhez képest. Nem is adják olcsón, de még így is megéri.

 

Amiért ugyanis valójában megéri itt fizetni, az az élmény-faktor. Egyszerűen jó vele zenét hallgatni, még a gyengébb felvételek, a nem annyira kedvelt darabok is újabb örömforrásként mutatkoznak be a HD700 segítségével. A nagyobbik testvér ezt nem csinálta. Jobban szólt ugyan, de nem élvezetesebben.

 

S HD 700 H szines 600x400.jpg

 

Az új Sennheiserrel töltött időre talán az a József Attila idézet a legtalálóbb, amely szerint „Az igazat mondd, ne csak a valódit”. Mindezek tükrében hol van hát az igazság? Vajon botrányosan jó, vagy inkább csak élvezhető a HD700-as által festett zenei világ? Érdemes-e ragaszkodnunk a neutralitás, a linearitás és a hűvös tárgyilagosság egyébként hibátlan precizitásához, megfizetve a közel 70 ezer forintnyi pluszt, avagy csak élvezzük azt a temperamentum-többletet, amely talán csak igaz, de nem valódi, de amitől oly vonzó lehet ez az egész. Legyen akár napjaink brit popzenéjének fanyarsága vagy épp egy spanyol szólógitár testessége a műsoron, vagy bármi más, tényleg öröm hallgatni az egyébként jól ismert lemezeinket. Márpedig ha a HD700-astól jön vissza az ember életkedve, akkor nem biztos, hogy érdemes tovább lépnünk felfelé. Innen nem is nagyon volna hová.

 

Ma Magyarországon a 220 ezer forint körüli vételár bizony komoly összeg. Ennek ellenére látok esélyt arra, hogy a HD700-as a felső kategória egyik legnagyobb darabszámban eladott fejhallgatójává váljék, akár még itthon is. Szíveskedjenek egyszer meghallgatni, akár a nagyobbik testvérrel szemben is, ha lehet, hosszabban és nyugodtabb körülmények között! Rögtön meg fogják érteni, mire is gondoltam ezzel a kissé homályos leírással, amelynek segítségével vissza szerettem volna adni szavakkal valami olyasmit, amit egyszerűen nem lehet, mert át kell élni. A hazai és a nemzetközi sajtó, az internet már jó ideje tele van a HD700-ast méltató cikkekkel, kivesézték sok szempontból és alaposan, így ezeregyediknek nem teszem meg feleslegesen mindezt. Olvassák el ezeket a teszteket, nézegessék meg a képeket a termékről, én ahhoz próbálok kedvet csinálni, hogy mindenki szépen saját maga fedezze fel az újdonságban benne rejlő varázslatot. Nyilván lesznek, akik számára ez nem is létezik, sőt vannak, akiknek a régebbi HD600-as közömbössége az abszolútum, de ők még néhány százalékot sem képviselnek a zenehallgatók népes táborában. Az elsöprő többség jól akarja érezni magát a lemezei között, főleg, ha ennyi pénzt áldoz egy fejhallgatóra. Nekik találták ki ezt a hallgatót. Szerintem telitalálat.

 

S HD 700 I szines 600x400.jpg

 

Ha már az elején is százalékszámításról beszélgettünk, zárjuk is le ezzel a gondolatot. Valószínűsítem, hogy olvasóink több mint 90%-a férfi, így hadd hozzak egy, a férfiak számra könnyen dekódolható hasonlatot a HD700-asról, amúgy is fentebb, a zenehallgatás kapcsán brit és spanyol példák kerültek szóba. Szóval kicsit olyan ez, mint egy nemzetközi szépségverseny, ahol a brit hölgy a maga porcelán törékenységével, különös szépségével, hideg bájával a földi halandó számára talán soha meg nem valósuló álomként (HD800) érte el az első helyet, míg szorosan a nyomában lett közönségdíjas második helyezett a személyiségével, temperamentumával hódító spanyol lány (HD700). A mosolya emberi és őszinte, stílusa közvetlen, a hasa alján van ugyan két kicsiny anyajegy, de kit érdekel? Az még szerethető is, és azért a második hely sem akármi. Most őszintén, ismerve a szigetlakó hölgyek vérmérsékletét, ezek után melyikkel bújnának szívesebben ágyba? Na ugye.

 

Sebestyén István (Zsiráf)


 

Technikai adatok:

Frekvencia átvitel        15 – 40,000 Hz (–3 dB)

Hangnyomás (1 kHz)  105dB SPL (1kHz, 1 Vrms)

Torzítás (1kHz)            0.03 % (1kHz, 1Vrms)

Dinamikus, nyitott, cirkumaurális kialakítás, diffúz tér kiegyenlített karakterisztika

Kábelhossz:                3m szimmetrikus, ezüstözött OFC rézkábel

Tömeg (kábel nélkül): 270 g

 

www.audiopartner.hu

Share |

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111