Sennheiser Momentum: High-End a füleknek

AVtrend | 2013. Július 11. | 10:00

 

kicsi_sennheiser_momentum_lány_350x350.jpg

 

"Az énekhang és az egész középtartomány torzításmentes, nem tolakodó, ugyanakkor magasban is kellően tiszta."

A Sennheiser már eddig is nagyon sok rajongót gyűjtött maga köré jól átgondolt termék- és árpolitikájával.

Ennek köszönhetően szinte bármelyik terméküket is vásároljuk meg, nem marad bennünk kétség az ár-érték arány kérdésében. Nem lesz bennünk az a bizonyos „ha már, akkor már” effektus, amely mint egy kisördög rendszerint ott szokott bujkálni, ha bármiféle hifi szerkezetet veszünk is: Nem kellett volna a nagyobbat/drágábbat/jobbat megvenni?

 

kicsiphoto-sennheiser-momentum.jpg

 

Nos, az utcai viseletre, a mobilkészülékekhez fejlesztett Sennheiser fejhallgatók új zászlóshajója, a Momentum minden porcikájában tükrözi ezt a filozófiát. A zárt kivitelű, mégis könnyű és nagyon igényes külsővel ellátott termék már rögtön a kézbevételnél, majd a megszólalását követően még inkább képes feledtetni a meglehetősen magas számot mutató árcéduláját. Sokan vannak, akik hajlandók fizetni a divatos cuccokért, ugyancsak sokan vannak, akik hajlandók fizetni a magas hangminőségért, a két célcsoportnak viszont, mint a Momentum sikeréből kiderült, van egy elég jelentős metszete is: Akik hajlandók jóval többet fizetni, ha ez a két tulajdonság kompromisszumok nélkül együtt jár. Nekik készült ez a füles. És ezzel tulajdonképp be is mutattuk a Momentumot. A többi már csak külsőség meg zene.

 

kicsi Sennheiser_Momentum_beauty.jpg

 

Kivitelezés, látvány, műszaki háttér, kidolgozás:


A látványos, sőt impresszív megjelenésre való törekvés már rögtön a kartondoboz kézbevételével kezdődik. Az oldalra nyíló, selyemszalagos határolóval ellátott kemény dobozban a szivacsbélés egyik oldalon a kisméretű használati útmutatót rejtő exkluzív borítékot, a másik oldalon a felhallgatót rejtő, barna színű mikrobársony borítású, ovális alakú, többrétegű kemény-karton tokot tartja a helyén.

 

kicsi Sennheiser-Momentum-life style 03.jpg

 

Ez utóbbit az élén kell zipzárral kinyitnunk ahhoz, hogy - szinte mint egy tojásból - ki lehessen emelni a fejhallgatót. A diszkrét barna bársony színe a tokon belül, a fejhallgató kagylóin alkalmazott színezés, a fejpántot borító bőr színtónusa már-már kínosan van összhangban. A tokon belül egy tépőzáras kis fedél alatt került elhelyezésre a két, a fülesről lecsatolható jelkábel. Az egyik a mindkét végén 3,5 mm-es jack dugóval ellátott normál kábel, amely egyébként meglepően vékony és flexibilis, a másik viszont egy távirányítót is kapott a kábel közepére, amely három gombjával, beépített mikrofonjával teljes kompatibilitást és vezérlést biztosít az Apple termékeihez, illetve bizonyos androidos telefonokhoz is.

 

kicsi sennheiser momentum beauty 02.jpg

 

A kábelek fejhallgató oldali vége 4 pólusú, elforgatásra mechanikailag reteszelődő jack csatlakozót kapott. A fémhatású, Sennheiser logót viselő távirányítóval felvértezett kábel végén egy zseniálisan kialakított, fémházas, négypólusú jack dugó van, amely hajlítható, így akár egyenes, akár pipa csatlakozóként (és közte persze bármilyen szögben) használható. Igényes, praktikus és szép. Ezzel a kábelével a Momentum valóban megkapó látvány, az apró részletek elégedettséggel tölthetik el azokat is, akik a megjelenésre sokat adnak és csak ezért döntenek egy termék mellett.

A Momentum egyszerű, szálcsiszolt acél fejpántja masszivitást sugároz, a fejtetőnél elhelyezett, négy imbuszcsavarral és ellendarabként gravírozott márka és típusnév táblával rögzített, varrott szegélyű valódi bőr borítás megtapogatása után a mély metálbarna színű betétházon és a bőrrel bevont fülpárnán már meg sem lepődünk. A két oldal jelölése a fejpánt acéljának belső oldalára került apró, gravírozott L és R betűk formájában, elég nehezen lehet megtalálni. Felpróbálva a fejhallgatót, a viselési komfort hozza azt a szintet, amelyet az előzetes benyomásaink alapján elvárhatunk. Mérsékelt fülkagyló- és fejpánt-nyomás, könnyű, puha, kellemes érintésű viselet, ennek ellenére egészen elfogadható passzív zajszigetelés jellemzi, köszönhetően a zárt kivitelnek. Bár maga a hangátalakító és a ház a cég HD 500-as otthoni sorozatára emlékeztet, azért a fül helye érezhetően kisebb a Momentum esetében és ez bizony érezhető is: A nagyobb fülűeknek kissé be kell „hajtogatniuk” a fülhegyüket a megfelelő helyre. Ettől még nem válik kényelmetlenné, de a házon belüli konkurencia, a fillérre ugyanennyibe kerülő Amperior (amely egyébként a két évtizedes múltra visszatekintő HD 25 profi zárt füles sokadik reinkarnációja), nagyobb nyomóereje ellenére, ezt jobban csinálja. Szerencsére ettől nem vált még hosszútávon sem kényelmetlenné vagy fárasztóvá a Momentum viselése.

 

sennheiser mimentum life 01.jpg

 

Az alacsony, mindössze 18 ohmos impedanciának köszönhetően a Momentumot nagyon könnyű hajtani, nem adja fel a leckét a mobiltelefonok szerényebb teljesítményű kimenő áramkörének sem. Elég hangosan képes megszólalni, az alkalmazott neodymium mágneseknek hála a kis impedancia nem ment a hangminőség rovására. A momentum tehát egy divatos, exkluzív tapintású, szép és praktikus részletekkel teli, jó zajcsillapítású zárt fejhallgató. Mi kellene még, hogy a közel 90 ezer forintos árát indokoljuk? Természetesen ennek az ársávnak megfelelő hangminőség.

 

Hang:


A fül körül felfekvő, zárt (cirkumaurális) fejhallgatót nemcsak egy Samsung Galaxy S III mobillal, hanem a biztonság kedvéért egy fejhallgató erősítővel ellátott DAC segítségével is meghallgattuk. A műsoron most is a szokott válogatott felvételek szerepeltek: A komolyzene terén Prokofjev, Bizet, Bach, Beethoven, Csajkovszkij műveinek egy-egy részletét hallgattuk, a dzsesszben Duke Ellington, a könnyedebb műfajokban Cassandra Wilson, a Csík zenekar, az Eagles művei voltak napirenden, veszteségmentes flac állományból lejátszva őket.

Már az első megszólalásnál kiderül, hogy az „útifülesek” között a legfelső ligában játszik. Első benyomásként a letisztult színpadkép és a hatalmas tér tűnik fel, teljesen mentes a zárt fejhallgatókra gyakran jellemző fülledtségtől. A hangszerek megszólalási aránya helyes, a tonális egyensúlyt csupán az alsó mélytartomány visszafogottsága zavarja kissé.

 

kicsi2 sennheiser momentum beauty 01.jpg

 

Az énekhang és az egész középtartomány torzításmentes, nem tolakodó, ugyanakkor magasban is kellően tiszta. Az egész hangképet egyfajta, talán picit hűvös, de korrekt távolságtartás jellemzi, amely a felsőbb mélytartomány kissé diffúz jellegére és visszafogottságára vezethető vissza. Aki meghallgatja, igen magasra helyezi vele a lécet, a megnyerő élmény miatt szívfájdító lehet, ha a pénztárcánk miatt nem engedhetjük meg magunknak. Kiút nincs, ugyanis a hozzá legközelebb eső konkurenciája is házon belüli, az pedig a már említett Amperior és az is pontosan ennyibe kerül. A felső kategóriának ennyi az ára és ez más márkákra is igaz, mint ahogy az is, hogy a hordozható készülékekhez általában nem is kínálnak ilyen hangminőségű fejhallgatót, vagy ha mégis sikerül itt-ott találni egy-egy alternatívát, akkor az vagy drágább, vagy valahol mégiscsak kompromisszumot jelent a Momentumhoz képest, ha máshol nem, a megjelenése terén.

 

Neutralitás és naturalitás:

 

Itt szintén megállja a helyét… Akinek pedig a száraz és ütős, szinte kottázható basszus alap kell, az inkább az Amperior vevője ebben a kategóriában. Ha emellett a divatos, elegáns megjelenés is szempont, akkor pedig tényleg csupán a Momentum marad alternatívaként. Az órákon át való zenehallgatás legjobb perceit a Csajkovszkij darab és a Csík zenekar dinamikai csúcsai jelentették, amelyekkel remekül megbirkózott, a zárt és viszonylag jó zajcsillapítása miatt a halkabb részek sem vesztek el még az utcán sem.

 

parna.jpg

 

Persze az nyilvánvaló, hogy a Momentum sem tökéletes, de százezer forintért sokkal inkább az, mint közel háromszor ennyiért a konkurencia csúcsmodellje, amely bár alacsony impedanciájú, zárt kivitelben szintén létezik, de ennek ellenére nem kifejezetten utcai használatra szánt darab. Ha mégis annak tekintjük, akkor pedig messze nem ennyire divatos és praktikus.

Jól lőtte be a Momentum lehetséges szerepét a Sennheiser: A hangminőség és divat metszéspontjában van. Akinek más kell, annak is van házon belül ajánlat. Legközelebb megnézzük az Amperiort is, de arról szó nincs, hogy esetleg nem kellett volna a Momentum helyett a nagyobbat/drágábbat/jobbat megvenni.

 

Sebestyén István - Zsiráf

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz magazinunk facebook oldalához ITT, ahol még több tartalmat osztunk meg!

 

www.audiopartner.hu

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111