Advance Acoustic AIR 70 aktív hangfal teszt

AVtrend | 2013. Július 26. | 11:00

advance-acoustic-air-70-p_32716911vb.jpg

 

"Az Advance Acoustic AIR 70 egy igazi High Fidelity hangrendszer, amely csak arra vár, hogy lakásunkba hozzon egy igazí zenei reprodukciót."

A kábel nélküli technológiával készült Advance Acoustic AIR 70 aktív hangfalakat teszteltük.

Advance Acoustic AIR 70: Egy kis studió, egy kis hifi


Több, mint vezeték nélküli hangszóró. Az Advance Acoustic AIR 70 egy igazi High Fidelity hangrendszer, amely csak arra vár, hogy lakásunkba hozzon egy igazí zenei reprodukciót – ígéri a gyártó reklámja, és a kipróbálás alatt kiderült ez nem is alaptalan.

Szerkezetét, kivitelét és a felhasznált nyersanyagokat tekintve a legjobb úton jár annak érdekében, hogy az állványos kis dobozok sztereó hagyományainak nyomába lépve ötvözze azt a legújabb vezeték nélküli jel-átviteli technikával. Miért is van ilyenre szükségünk? Mert ma már nem úgy hódolunk zenegyűjtő szenvedélyünknek mint a „hőskor”-ban, a 60-as, 70-es és 80-as években. Ma már szinte zenetárral születnek az emberek, már a bölcsőben is van digitális altatódal (nagypapa vagyok, ezért tudom).

 

Advance Acoustic AIR 70 1.jpg

 

Az összes számítógép fel van szerelve zene megvalósításához szükséges hard- és software-el, segédprogramokkal, a világhálón hozzáférhető az emberiség szinte összes zenei alkotása az örökbecsű remekművektől a szemétig. Még 2005-ben az Advance Acoustic volt az első gyártó, aki ezt az irányvonalat figyelembe vette, és elkezdte a feljesztéseket, amelyek eredményei mára kiforrott technológiában és végtermékben testesülnek meg. Egyenlőre két dolog nem változott amire feltétlenül szüksége van a hangláncnak, ez az erősítő berendezés és a hangsugárzó. Most éppen egybeszerelve állnak az aztalon (pardon) állványon, mert meg kell adni nekik a tisztességes bánásmódot.

Mivel minket minden érdekel, vegyük sorra a szerkezet elemeit a klasszikus bemutatás sorrendjében! A kabinet egy íves oldalfalú hátrefelé basszus reflex szerkezetű hangdoboz, benne kettő darab hangszóróval. A lágy selyem dómsugárzó kellően nagy membránfelületű (25 mm) ahhoz, hogy ne csak cincogjon, hanem telten csilingelő ütős és húros hangszerhangokat közvetítsen. A mély/közép hangszóró (130 mm) annyi „műmembrán” után klasszilus papír alapú lágy gumi peremmel, acéllemez kosárral rendelkezik. A jobb oldalra szánt hangsugárzó tartalmazza az aktív erősítő modult, a Bluetooth és aptX technikát magábafoglaló egységet. A bal oldali hangsugárzó passzív, egy egyszerű hangszórókábelen kapja a teljesítményt a jobb oldali egység erősítőjéből. A kabinet nemcsak geometriája folytán rezonancimentes, csillapításnak kamramerevítőt és művattát tartalmaz, fedő- és alaplapja magasfényű zongoralakkal bevont, ez elegáns külsőt kölcsönöz.  

Advance Acoustic AIR 70 kicsi.jpg

A hangsugárzó együttest az alkalmazott állványtól négy gumiláb csatolja el ezzel is javítva a rezonanciák kordában tartását. A 2 x 50 Watt teljesítményű erősítő modul megér egy misét, hiszen kettős felhasználásra szánták, nevezetesen vezeték nélküli és vezetékes használatra. Az előkészített hagyományos nagyszintű (AUX) bemenetet lehet használni vezetékes táplálásra, míg kapcsolóval állhatunk át a Bluetooth technikára. Mindkét esetben szabályozhatjuk az alaphangerőt, ez kényelmi szemponton kívül az esetleges túlvezérlést is kiküszöböli. A teljes hallható frekvencia sávból 50Hz – 20 000Hz-ig sugározni képes egységekben az egyes összetevők egymáshoz hangolt képességeik folytán alkalmasak a zene reprodukciójára.

Az Advance Acoustic AIR 70 nem csak egy vezeték nélküli hangsugárzó, hanem egy valódi hifi termék is egyben! Ennek megvalósítására az Advance Acoustic-nál ki fejlesztettek egy komplett koncepciót, a neve Air Blue. Az Air Blue több fontos elemet egyesítő jól átgondolt koncepció. A legszigorúbb minőségi szabványnak is megfelelő, tökéletesen a hangsugárzó képességeihez illesztett erősítő, amelyet  egy  stabil „HD Bluetooth” rendszer táplál vezeték nélküli kapcsolattal a műsorforrásról. Könnyen használható és bármilyen Bluetooth kompatibilis számítógéppel, táblagéppel és okostelefonnal. A veszteséges és tömörített zeneanyag visszaállításáról aptX technológia gondoskodik.

 

Advance Acoustic AIR 70 hĂĄtlap.jpg

 

A meghallgatás előtt egy hétig járatni kellett, hiszen originált gyári csomagolású modelleket kaptam. Járatás során kiderült, az erősítőnek is melegedni kell. Nem szabad a mellékeltnél nagyságrendekkel jobb hangsugárzó kábelt alkalmazni mert az hangolja a passzív hangsugárzót és így az a két hangsugárzó által létrehozandó hangzási egyensúlyból kiesik. Az erősítő bemelegedése (kb. 20 perc után) jön az ígért élmény: a hangzás kiegyenlített, dinamikus, magas és mély hanzásban dús, igen jó élvezeti értékű. A mély/közép hangszóró elég nagy levegőtömeg megmozgatására képes, hiszen övé a teljes dobozüreg, a magas-hangok szórója elszeparált.

Tehát van mélyhang, akár basszusgitár, akár nagybőgő muzsikáját akarjuk élvezni. Ehhez társul még a hátrafelé sugárzó basszusreflex kamra, nyílásán a bent rekedt energiák a hátsó fal felé irányulnak, szépen megterülnek a térben. Még akkor is, ha egyesek keveslik a specifikációban megadott alsó határfrekvencia értékét. Ez a hangsugárzó bebizonyítja, nem attól függ a mélyhang érzet, hogy a „síron túli” legalacsonyabb frekvenciák is lineárisak. Egyszerűen jó a hangzási balansza, van energia tömeg és nyílt megszólalás. Az igen ígéretesnek bizonyuló egyszerű, de nagyszerű külső jegyek muzikalitásról tesznek tanúságot. Természetesen két utas jellegéből fakadóan rengeteg feladat van bízva a magas hangszóróra. Végzi is a dolgát szakadatlan. Lehet, hogy bizonyos hangszerek felső regiszterei fényesebbek is lehetnének, de egy bizonyosűs ezzel nem lehangoló a zenehallgatás. Jazz hallgatásakor pedig kiderült, hogy kedveli a kamara műfajú, kevés hangszeres műveket. A két utas precizitásból nem ad le, de nagyformátumú big-band felvételeknél azért érezhető a monumentalitás hiánya. Ettől még van kellő hangereje házibulit csinálni a nappaliban, digitálisan stabil hanggal. A biztonságérzet valószínű abban rejlik, hogy nem igen hallani megemelt hangerőn a specifikációban megadott torzítási értéket. A kompresszió nélküli veszteségmentes felvételeknél tudja megmutatni igazi kvalitásait, de ez is csak a direkt mikrofonozott pop és rock zenék átható lesugárzására jellemző. A dinamikai mennyiség az ütőhangszerek megvalósításának esetén egészen jó, csattanós a művek tussal történő befejezése. Az elektronikus hangszerek szólója esetén egy kicsit fedi a zenekar többi tagjának hangzását, éppen ezért úgy tűnik a szólógitár és a szintetizátorok uralta pop és rock muzsikák kellő részletezettséggel szólnak.

 

Advance Acoustic AIR 70 3.jpg

 

Ajánlás: a mai módszerek emlékeztetnek a múlt évtizedekre, mert már akkor is ki volt találva a jó hangzás, csak nem állmodtunk még a világhálóról, sőt annak zenei hasznáról sem. Régebben cd-lemezről másoltunk kazettás magnóra és sétálómagnóval hallgattuk. Ehhez képest észvesztően jó ha a világ összes digitális formátumú hanganyagával a farzsebben sétálunk a szobánkban, miközben jó felépítésű hangsugárzókon szól a zene. Ettől olcsóbb hifi-t nehéz kihozni! Számoljunk csak!!! Egy cd-játékos 100 000.- Ft, egy integrált erősítő szintén ennyi, vegyünk hozzá egy pár polc-sugárzót a hasonló árkategóriából és ne vegyünk hozzá drága kábeleket! Ekkor is már 300 000.- Ft-nál járunk. Hol van még esetleg 20 jó lemez költsége? Ezzel szemben egy pár Advance Acoustic AIR70 116 000.- Ft., egy okos telefon szolgáltatói szerződés függvényében 20 - 50 000.- Ft., és vehetünk egy net-es szolgáltatást 20 millió zeneszámra közel 1000.- Ft. havidíjjért. Fentieknek bárki utána számolhat, nem tud kitalálni jobbat. Ha egy zenerajongó ezzel az „összeállítással” kezdi, lehet, hogy zenefüggő lesz egy életre, később mélyebbre nyúlva a zsebébe már egy jó támponttal (kapaszkodóval) rendelkezve lát neki az Advance Acoustic High-End vagy audiofil készülékeinek meghallgatásához, vásárlásához. 

Az Advance Acoustic számára a digitálisan tárolt zene és a hozzávalók, táblagépek, okostelefonok nem a holnap eszközei, ezeket a sokak által kedvelt hordozható szórakoztató eszközöket már mindennapjaink társainak tekintik. Az AIR 70 hangsugárzóval a technikai fejlesztések, napjaink divatos technológiái iránt fogékonyak és a fiatalok pénztárcáját célozta meg. Felhasználhatósága igen sokrétű, hiszen a polc-hangsugárzó koncepció - beleértve a kis méretet - második hangrendszer kiépítését is lehetővé teszi. Igen vonzó árával sokak számára könnyen elérhető, okos-telefonokhoz, táblagépekhez szerintem elengedhetetlen.

                                                                                                            (Szabó Károly)

 

www.limar.hu

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz magazinunk facebook oldalához ITT !

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111