Drót nélkül: Samsung HW-F450 AirTrack SoundBar

AVtrend | 2013. Október 04. | 06:00

kicsi Samsung HW-F450 style.jpg

 

"Aki nem szeretne térhatást a nappalijába, megelégszik egy sokoldalú, alapesetben is rengeteg szolgáltatást nyújtó SoundBar-ral, ez a darab nekik főnyeremény."

Kezdő házimozisként általában mindenki all-in-one rendszert szeretne.

 

De ha a televízión kívül szert tesz egy Blu-ray lejátszóra is, olcsóbb megoldásként nem feltétlenül kell elindulnia a több százezres erősítők és hangfalak irányába, hanem a ma egyre népszerűbb SoundBar-ok közül is választhat, persze ha az elvárásai csak kicsivel nyúlnak túl a tv beépített hangszórói által életre hívott hangokon.  A Samsung HW-F450 kapcsán egy igazi középosztálybeli képviselőt ismerhettem meg a széles választékból.

 

Samsung HW-F450 AirTrack SoundBar: Külső, technikai tulajdonságok

 

Ez egy 2.1-csatornás "Surround Air Track „ klasszikusnak mondható hangeszköz, ami egy karcsú, akár a falra is felszerelhető hangszóró-csoportból és egy vezeték nélküli mélynyomóból áll. Maga a SoundBar lapos panellel és letisztult, minimál stílusú, LED kijelzős frontrésszel rendelkezik. Elöl a csatornánként két közép-mély és egy magas-sugárzó felosztással találkozunk mindkét végen. Az egész megoldás olyan stílusos, hogy cseppet sem veszi el a figyelmet a TV-ről, csak elegánsan meghúzódik alatta. Az aktív mélynyomó továbbviszi ezt a vonalat, csillogó fényes fekete stílusával, valamint a tetején húzódó csiszolt csíkkal. 

A SoundBar hátoldalán két mélyedésben találhatjuk a csatlakozások foglalatait. Az egyikben egy HDMI be- és kimenet bújik meg, amely lehetővé teszi például a TV-nek,  hogy átadja az audio és video jeleket mindenfajta veszteség és tömörítés nélkül, s melyek mellesleg egyaránt támogatják a 3D-t és az ARC- visszacsatolást is. Egy gond itt fel is merült: a foglalatok oldalra néznek, ami azt jelenti, hogy a kábelek nem kapnak elég teret, erősen kell velük kanyarogni egy fali installáció esetén, ahhoz, hogy a hangszóró kis fizikai méretei elrejtsék őket. A másik mélyedésben egy optikai digitális és 3,5 mm-es minijack bemenet bújik meg.  Az eszköz jobb szélén van egy USB port a média lejátszás részére, valamint egy gomb a bemenet kiválasztásához, a hangerő-szabályzáshoz illetve a be/ki kapcsoláshoz. A subwoofer-ből csupán egy 220V-os kábel bújik ki, másra nincsen is szükség, hiszen az egyik fő attrakció a vezeték-nélküli kapcsolódása a központhoz.

 

kicsi SAMHWF450-03.jpg

 

Természetesen, mint minden 2.1-csatornás rendszer esetében itt sincsenek fizikai hátsó hangszórók, így a HW-F450 esetében is a virtuális térhangzás feldolgozása elektronikusan történik.  A 3D Sound Plus megnevezés a Samsung egyedülálló- a 3D Depth Sound és Horizontal Surround vívmányait - is felhasználó legújabb hangfeldolgozási technológiája, amely még élethűbb 3D-s élményt biztosít a hanghatások teljes átélésének érdekében.

 

kicsi samsung-hw-f450-xn-soundbar_4.jpg

 

A Virtual Surround technológia támogatja meg a 3D Sound Plus-t abban, hogy a 3D-s filmek zenéi és hanghatásai elég függőleges és vízszintes mélységet kapjanak. Számos előre programozott hangbeállítást találtam, így a zene, a hírek,  a dráma, a mozi, a sport és  a játék beállítás sem hiányzott a repertoárból. A Smart Volume fenntartotta az egységes jelszintet, amikor a különböző forrásokat váltogattam.

 

kicsi samsung-hw-f450-hangszorok.jpg

 

A beépített Bluetooth segítségével meghallgathatjuk az okos-telefonokon és hasonló eszközökön tárolt hangfájlainkat. Bluetooth-on kapcsolódhatunk a tévénkhez és egy távirányítóval irányíthatjuk a SoundBart és a tv-t. Letölthetünk zenét egy flash meghajtóra és lejátszhatjuk azt a HW-F450 USB- bemenetén keresztül. A támogatott formátumok között van az MP3, WMA, FLAC, WAV és AAC , így minden lényeges formátummal megbirkózik, bár, mivel nincs képernyőn megjelenő menü, nem egyszerű kiválasztani a kívánt zeneszámot.

A Samsung HW-F450 tudja a Dolby Digital és DTS dekódolást, de nem ismeri a  Dolby True HD és DTS HD Master Audio-t, ami nagy kár, hiszen a Blu-ray lemezek hangsávjainak legtöbbje ilyen rendszerű.

A SoundBar és sub pár automatikusan kapcsolódik egymáshoz, ekkor el lehet kezdeni  hangolni a mélysugárzó szintjét a távvezérlő dedikált kezelőszervein keresztül. Vannak vezérlőgombok  az audio-késleltetés javítására is (max. 300 ms).
A táv kicsi és tömzsi, a forma lehetővé teszi kellemes fogását. Lehet váltani a források között, a legjobb hang beállításokat a Sound Effect gombbal találhatjuk meg, ekkor az előlapon megjelenik a kiválasztott hang-üzemmód.

 

kicsi Samsung HW-F450-ZF_512_.jpg

 

Samsung HW-F450 AirTrack SoundBar: hangminőség

 

A hallástesztet a Gyűrűk Ura - A Király visszatér Blu-ray verziójával kezdtem.  Meg kell mondanom, voltak olyan részek, ahol a HW-F450 nagyon tehetségesnek bizonyult.  A hang gazdag és bőséges, maga a hangtér sokkal nagyobb léptékű, amire bármelyik síkképernyős TV képes, de ugyanakkor feltűnt a magas szintű nyugalom és a kontroll állandó jelenléte is. A nagy csatajelenetben  a Samsung igazán megcsillantotta képességeit. A zenekari betétek mellett élesen hangzottak a nyilak suhogásai, a kardok egymás elleni harcában a fémes csengések és ugyanilyen felhőtlenül mélyen dübörögtek  a hadsereg léptei  és a lovak patái. Emellett a párbeszédek „átvágják” a közelharc csatajeleneteinek lármáját és a nagyfrekvenciás jelek általában tiszták és élesek. Ha kiválasztottam a 3D Sound funkciót a színpad érzetre teljesebb lett, de elvesztek az addig meglévő részletek.  A mélynyomó is jobban teljesített, mint az várható volt, feltéve, hogy a hangerőt megfontoltan adagolta az ember, könnyen átléphető az a határ, ahol a mélyek elkezdenek rohamosan puffogni, „hízni”. Az átmeneti basszus hangok gyorsak és ütősek, a robbanások hangjai mélyek és erősek.

 

kicsi Samsung HW-F450 sub.jpg

 

A sima zenét is jól reprodukálja a HW-F450, végig fenntartotta az egyensúlyt az alacsony, közepes és magas frekvenciák között, nem billent át.  A mélyek meglepően agilisak, feszesek, míg a cinek élesek és az ének is kontúros maradt.

 

Samsung HW-F450 AirTrack SoundBar: Értékelés, összegzés

 

Az, hogy remek kis készülék a Samsung HW-F450, arról egyértelműen meggyőzött. Legfőbb előnye a vezeték-nélküli sub, legnagyobb gyengesége pedig az, hogy a virtuális térhangzás feldolgozása és a 3D hangzás még nem az igazi, még nem nőtt fel a készülék műszaki alapjainak fejlettségéhez. Van persze biztos olyan is, aki nem szeretne térhatást a nappalijába, megelégszik egy sokoldalú, alapesetben is rengeteg szolgáltatást nyújtó SoundBar-ral, nos ez a darab nekik főnyeremény.

 

 

Herbán Tibor

 

www.samsung.hu

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111