Magnat Quantum 625A aktív mélysugárzó hangfal teszt

AVtrend | 2012. Február 19. | 12:00

Nyomjunk mélyet, mert ez egy vérbeli mélynyomó - szól lelkemben!

A középsúly bajnoka

 

Ökölvívásban gyenge voltam, és cingár gyerek lévén mindig a tornasor végén álltam, de szurkolóként a jó időben, jó helyre bevitt pofonokat mindig értékelni tudtam. Így vagyok most az új Magnat Quantum aktív ládával is, amely elegánsan dolgozik a ringben és csak a nagyobb fajsúlyú kollégáktól kaphat ki. A jó idő a müncheni High-End Show előtti készülődés ideje, a jó hely, pedig a szobám, amely kitűnő példája a nappalik többfunkciós használatának.

 

A forma és elhelyezés


Nyomjunk mélyet, mert ez egy vérbeli mélynyomó - szól lelkemben a belső hang, de előbb vizsgáljuk meg kívülről új jövevényünket! A Magnat Quantum 625A egyszerűen elhelyezhető, mert zseniálisan van kitalálva az alakja. Az abszolút erős, ívelt oldalú kabinet kitűnő a káros belső állóhullámok kialakulásának megakadályozására, már első látásra is bizalomgerjesztő. Frontlapja lakkozott felületű elegáns, tehát a kabinet nem szokványos. A beépített hangszóró a padló felé sugároz, és mélyhangjaival egyenletesen beteríti a szoba légterét.   

Általában a frissen vásárolt mélysugárzónkat nehezen szoktuk elhelyezni a szobában, szinte csatatérré változtatja életterünket egy-egy problémásan elhelyezhető mélyláda. Nem így a Magnat Quantum 625A mert nemcsak a falak síkjában lehet elhelyezni, frontlapjával szemben a hallgatósággal, hanem a szoba közepére vagy a centersugárzó közelébe is. Szinte már hallom az olvasók kérdését – mi lesz az akusztikus lyukakkal, a kioltott frekvenciákkal? Esetünkben frappáns a megoldás, mert a sub lefelé a padló felé sugároz 360 fokos szögben. Így egyenletes „szórást” kap a szoba légtere, és labirintusszerű visszaverődések keletkeznek a berendezési tárgyakról, úgyhogy talpán legyen az állóhullám, ha netán ki akarna alakulni. A készülékeink által elénk rajzolt hangzástérben bárhol lehetnek mélyhangot keltő hangszerek nemcsak a szigorú elrendezésű szimfonikus zenekar jobb oldalán. Tudom, tartja még magát az a vélemény, hogy az ember bizonyos frekvenciák alatt elveszíti irányérzékét, de mi szerencsére vájt fülűek vagyunk, nemde?

 

Működési elv és kezelhetőség


Mindjárt egy kérdés merül fel - mitől lesz az aktív mélysugárzó univerzális? Ugye mi olyan mélysugárzót szeretnénk, ami mindenevő, mert mindenféle zenére és házi-mozizásra is akarjuk használni? Az univerzális használatot itt a két elkülönülő használati metódushoz és bekötéshez két különválasztott keresztváltó szolgáltatja. Mert a nagyszintű LFE jelekhez és a teljesítményszintű hangsugárzó csatlakozáshoz, más-más elektronikai egység szolgálja a bemeneti illesztést és szabályozást. A jó mélyhang kulcsa a kezünkben van, ugyanis két szabályzó és egy fáziskapcsoló szolgál a precíz beállításhoz, a felhasználhatóság legkülönfélébb módjaihoz. Vezérlésszabályozás (hangerő) és alul áteresztő-szűrő minden aktív mélysugárzón van. Itt jön annak a fontossága, hogy milyen műfajú zenét hallgatunk, akusztikust vagy elektronikust, netán ezek progresszív keverékét, jazz/rock-ot vagy szimfonikusokkal kiegészített rockzenét. A bemutatókon - mint amilyen például a Házimozi és Hi-Fi Show – tipikusan keverednek az elektromos és akusztikus hangszerek, egyeseknek sok, másoknak kevés a basszustartomány. Bátran kísérletezzünk a szabályzók használatakor. A beállításra vonatkozóan két tanács: a keményebb rock, techno-, és elektronikus zenei műfajokhoz 80 és 100 Hz környékére, míg akusztikus hangszerek esetén 50 és 60 Hz körüli értékre javasolt a szűrő-váltó beállítása. A beállítás függ a frontsugárzónk mélyhangátviteli tulajdonságától és a szobánk akusztikájától is. A fázis beállítása az egymástól síkban eltolt hangsugárzóktól, pontosabban a mélysugárzó frontsugárzóktól eltérő helyétől függ. Ha végképp nem boldogulunk, bízzuk szakemberre, aki műszeres mérés utáni beállítással segít a problémánkat megoldani. A Magnat Quantum aktív mélysugárzók tervezői - minden lehetséges esetre gondolva - több felhasználási variációt tettek azzal lehetővé, hogy ennyi beállítási, és elhelyezési lehetőséget biztosítottak számunkra. A szabályzók folyamatosan, akár leheletfinom mértékben állíthatók, válogatott minőségi alkatrészekből készültek, és hosszú élettartamúak. Szükség is van a biztonságot nyújtó elektronikai alkatrészekre, mert használat esetén a szinuszos (170 Watt) és a brutális (300 Watt) csúcsteljesítménykor fellépő rezonancia sem tehet kárt bennük. Ezt egy saját szabadalommal védett, kapcsolási megoldású A/B osztályú erősítő biztosítja. Az erősítőteljesítmény nem szólalna meg a beépített szuper erős mágnesű és membránú hangszóró nélkül. Azt hiszem, a kabinet méreteiből kikövetkeztethető az aránylag kis felületű membrán (250 mm), mely szokatlan egy ilyen teljesítmény kinyerésekor.

Mégis hogyan lehet ekkora teljesítményt kapni egy hangszórótól? Ide is különleges megoldások kellenek, erős, műanyaggal kezelt papírmembrán, dupla, hosszúpályás lengőtekercs, és szuper erős mágnes, butil-gumi perem. Minden együtt van, végre megszólalhat a zene – vagy jöhet akár egy lavina robaja is.

 

A meghallgatás


Mérőjelekkel és többféle műsorral is meghallgattam ezt a mélysugárzót. Bekötésénél átlagos minőségű jelkábelt valamint egy Nordost WireWizard Magus tápkábelt használtam, hogy legalább jó áramot kapjon az erősítő része. Jöhetnek a hang-gurman élvezetek! A kíváncsiság a lavinazúdulós „Jég és Föld között” című, és a „Das Boat” című már-már kötelező hang-Oscar díjas mélynyomó tesztanyag meghallgatására ösztökélt. Itt az ember kiélheti minden kíváncsiságát, milyen természetűek is a mélyhangok. Családtagjaim rosszallása ellenére többször lezúdítottam a lavinát a hegyről annyira tetszett. A balegyenest, hogy stílszerűen a boksz-nál maradjunk, mégis a vízibombák robbanása vitte be, ezért szelídebb vizekre térve zenét hallgattam. Általános tánczenén igen szórakoztató, mert szépen lágyan hozza a zenekarok lüktetését. Rock és heavy-metal műfajon energikus, jól megy neki az elektronos basszusgitár hangzása. Még a nagy erejű impulzusoknál sem esik kétségbe és nagy hangerőnél nincs szélzaj a basszusreflex nyílásán. A ma divatos smooth-jazz háttérműfaj hallgatása esetén kiegyenlített hangsugárzás, jól elkülönülő szólamok, és nyugodt hangzáskép dominál. A kiegyenlítettséget itt nemcsak a frekvencia átvitel simaságára értjük, hanem a 360 fokos lesugárzási terület hangnyomásának egyenletességére, ami nagyobb szobákban igazán jól jön. A helység nagysága relatív fogalom, de használata a 20-25 négyzetméter alapterületre javasolt. Véleményem szerint nincs az a helység – normálméretű lakószoba – amely akusztikájára nem lehet ráhangolni ezt a mélysugárzót, nem léteznek olyan műfajok, amiben ne érezné „otthon” magát. Akár a nagybőgőszóló, akár a techno-zene, akár a nagyzenekar tuttija, akár a filmek hangeffektusai mind torzítás és erőlködés nélkül szólaltak meg. Igaz, hogy sok beállítást próbáltam ki, eleinte többet voltam a láda mögött, mint előtte. De ezt csak azért tettem, hogy jól megfigyelhessem viselkedését az egyes beállítások esetén.   

Minden erényével együtt nem tévesztendő össze a legmagasabb High-End hangzással, mert ott még több más cél is akad. De melegen ajánlható annak a házimozi és Hi-Fi rajongónak, aki szeretne jól szórakozni, és zenével megtölteni a szobáját, és szereti jól érezni magát anélkül, hogy technikai berendezések uralnák az életét. ( - )

                                                                                                            Szabó Károly

 

www.westprodukt.hu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111