Mission MX3 álló hangfalpár - Megfizethető minőség

AVtrend | 2014. Augusztus 06. | 18:00

A Mission gyár termékei mindig is olyan gondolatokat ébresztettek bennem, hogy aki ezt vásárolja, az minőséget hallgathat, ám egy kissé túlárazottan . Így amikor az utóbbi években a Mission figyelme az átlagosan fizetőképes piaci szegmens felé fordult, már komolyan figyelni kezdtem új termékeikre.

Mission-MX-3-Noyer_cikk1.jpg

Megjelenés, technikai tulajdonságok

 

Az MX3 csomagolásának eltávolítása után az első dolog, amit észrevettem, az volt, hogy a hangfalak nagyon is kompakt méretüek. A maga 815mm x 172mm x 340mm-es méretével a Mission MX3 valóban kicsi, a legkisebb a Mission floorstand hangszórói között, de éppen emiatt, elfér a legtöbb lakásban. Kicsinysége ellenére képes kezelni akár 150 watt teljesítményt is, 8 Ohm-on. A gyártás minősége kiváló, sehol egy sorja, vagy oda nem illő részlet. Még az eléggé vastag lábazati tüskékkel csavarozott magassága is alig haladja meg a 80 cm-t. A tervezők azonban annak ellenére, hogy a hangfalpár ilyen szerény méretű, szemet gyönyörködtető külsőt álmodtak meg neki. A hangszórókra nagyon korrekt kivitelű rácsok kerültek, amelyek homogén anyagukkal teljesen egy síkot alkotnak az előlappal. A hátsó részen sokféle dolgot találunk, úgy, mint rezonancia profilok, dupla csatlakozók, ballaszt kamra stb. Ez utóbbit meg lehet tölteni, például homokkal, ezzel javítva a basszusok megfelelő kontrollját.

Az MX3 esetében klasszikus két utas rendszerrel találkozhatunk. A mélyközép 16cm-es membránok ún. paramid szendvics szerkezetet alkotó aramid szálakból állnak össze. Ez a nagy szakítószilárdságú anyag pompás saját csillapítással rendelkezik, ami egyben nagyon könnyű és merev. A saját csillapítás drasztikusan csökkenti a kúp okozta torzítást, elnyeli a transzverzális hullámokat, amelyek a kúpon keletkezett impulzusok által kelnek életre. A hangszórók fém kosarakból és nem eltúlzott, de ésszerű méretű mágnesekből állnak, amiket további ferrit gyűrűk tartanak. Ennek ellenére a műszaki leírásban a cég kiemeli, hogy az MX3 nem árnyékolt. Mindenesetre, természetesen teljesen nem azok, mert a mágnesek nem is hermetikusan zárt fém dobozok. 
A magas hangok  egy 25 mm-es selyem dóm neodímium hangsugárzóból áramlanak, a  crossover az aljzatok profiljaihoz csatlakozik, hogy minél kisebbek lehessenek a „résidők”. Itt érdemes megjegyezni, hogy az általuk használt saját "hullám-irányított rács" technológiát, ami azt jelenti, hogy a rácsok generálnak egy integrált rádiófrekvenciás jelet, ami lehetővé teszi, hogy  a magas hangok teljesen természetes módon keveredjenek a közép-mélyekkel. Ez az első alkalom, hogy hifi hangfalak a tervezett teljesítményt a nélkül érik el, hogy eltávolítanánk a rácsokat.

 

Mission-MX3_cikk2.jpg

 

Így hallottam

 

Aki már korábban hallotta ezeket a hangfalakat, az nem lesz meglepve a mondandómtól. Szerény mérete ellenére az MX3 életeleme az erőteljes hangzás, méghozzá nagy basszusokkal kísérve. Ezért nem is meglepő, hogy a tonális egyensúly enyhén ferdén efelé, vagyis mélyfelé tart, amit azért én koránt sem nem neveznék párhuzamosan a kommersz felé tartásnak. A magas hangok valóban valamivel kevesebb teret kapnak, de ez persze nyilván hanganyag-függő is. A nagy átmérőjű mély alagutak és biztonsági hálók itt nem véletlenül lettek alkalmazva, akárcsak a ballaszt kamra. A basszusoknál a kamra töltési szintjének változtatásával is lehet játszani.
Szerencsére a mélyek ilyen erőteljes jelenléte összességében nem árnyékolja be a magas-sugárzók teljesítményét. A magasak ebbe a képbe tökéletesen illenek, viszonylag enyhék, de teltek és nem keltik feleslegesen a zajt. Egyáltalán, semmilyen helyzetben nem lesznek tolakodóak vagy meghatározóak, de mindig észrevehetően jelen vannak.  
Ha egyértelműen kell fogalmazni, "kellemes" magas tartományokról tudok beszélni, a hallgatásnál természetes érzést adnak, anélkül, hogy kifárasztaná a fülünket. Mendelssohn egyik hegedűversenyében a hangszerek finoman, tisztán, de erőteljesen szólaltak meg, az atmoszféra és a tér is gyorsan megteremtődött és úgy is maradt, egy pillanatra sem engedett sem a dinamikából, sem a hangtérből az MX3. A mélyek határozottak voltak, a magasak élesek, de nem tolakodóak. Akár szentségtörésnek is számíthat, de igazi „zúzós” rap zenével is megterheltem a falakat, ezzel rendesen feszegettem a hangzás határait, de tartották a teljesítményt, és feszesen tűrték a terhelést, a hirtelen váltásokat stabilan kezelték. Ha összegeznem kell, akkor talán a basszus-leadás tökéletességét tudnám még egy leheletnyit jobban kiemelni.  Jazz esetén lágyan, alázatosan prezentálta a zenét, és az énekhangokat jól előtérbe helyezte. A végére már csak a szubjektivitás oltárán áldozhatnak azok, akik megveszik ezeket a – bátran állíthatom- remekül sikerült darabokat. A Mission MX3 négyféle színben rendelhető: fekete, cseresznye, dió és rózsafa.

 

Ajánlás

 

A Mission MX3 előadásában összességében nem kapunk végletekig csiszolt, tökéletes hang- reprodukciót, de ez talán nem véletlen, hiszen a mérnökök vélhetően olyan vásárlóknak hangolhatták ezt a típust, akik szeretik a dinamikus és erőteljes zenei élményt, és nem csupán egy audiofil referencia szintet akartak ismételten meglépni ezzel a termékkel. Ára alapján a középkategória egyik igen izmos képviselőjével találkoztam, de mutatott képességei alapján a felsőbb kategóriában sem vallana szégyent. Feltétlenül az ajánlott kategóriába tartozik.

 

                                                                                  Herbán Tibor

 

www.audiomekka.hu

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111