Új generáció: Phonar Veritas P4 Next álló hangsugárzó

AVtrend | 2013. November 06. | 12:00

background.jpg

Éppen tizenhat éve jelent meg a magyar piacon a Dán/Német hangszórómárka a Phonar.

Hűséges olvasóink, akik követik cikkeinket, nagyon sikeres típusokra emlékezhetnek, mint pl.: a P-30 és a P-40 álló hangsugárzók. A Phonar cég kezdetektől fogva elkötelezett a magas hangzáshűség irányába, ezt  több nemzetközi díj fémjelzi. Az állandóan növekvő gyártási mennyiség a vásárlók bizalmát és a népszerűséget bizonyítja. A mindig is német honi manufakturális gyártás, a tulajdonosi család dán kötődése és a hangsugárzógyártó specialisták között kivívott rangos helye folytán az elmúlt évtizedben egyre szélesebb ismeretségre tett szert. 

A Veritas P4 Next bútorzata műszaki megközelítésből nézve a közepes sűrűségű, celluloid alapú, préselt anyag az MDF finomított változata, valódi fa furnérozással. Vastag talpazaton nyugvó ferde, lecsapott élű és oldalú hasáb enyhén hátradőlve. Természetesen szerepe van az 5°-os dőlésszögnek, optimális fázisban tartja a három hangszórót, szinte egyazon síkban indulhatnak az impulzusok. A kabinet aszimmetriája ellensúlyozza az állóhullámok kialakulását a „házon” belül, a csapott élek a káros diffrakció kialakulását csökkentik. Az esztétikum szemszögéből a kabinet szemet gyönyörködtető látvány, főleg magasfényű zongoralakk feketében. Nem tagadja a kapcsolatot a legnagyobb és legdrágább Credo Reference modellel, vagy úgy is fogalmazhatunk: jellegzetes Phonar jegyeket visel.

 

kicsi veritas_p4_side_r_silver.jpg

 

A két és fél utas szerkezet a meghajtó motorok részéről igényes nyersanyagokból épül fel. A magas hangszóró Scan-Speak, a közép-mélyek Peerless gyártmányok, egyedülállóak a maguk kategóriájában, kizárólag a Phonar együttműködésével kialakított, és ezen gyártmánysorozat részére készülő modellek. A magas hangszóró teljesen szeparált, míg a két egyforma közép-mély egyazon kamrában szól. A keresztváltó esetében már-már Phonar hagyomány a kiváló minőség és a szűk tűréshatárok prezentálása. Újdonság, hogy nem saját, hanem igen jó minőségű Wireworld belső kábelezést használnak a gyártás során.  

A „minőség, a technológia és a design” koncepciója következetes. Ez a hűvösen elegáns hangsugárzó nem csak vizuálisan, hanem akusztikailag is magas szinten áll. Pontosan reprodukálja a zene hangulatát és a hangszerek hangfekvését. A hallható hangzás, hangmegjelenítés nagyon természetes. A dinamikus képességek párosulva a hangzási egyensúllyal zenei értéket teremtenek. Könnyedség és átláthatóság így együtt ritkán található meg hangsugárzóban, mert ez a versenytársak esetében magasabb áron mozog. Soha nem idegesítő, éles, vagy kellemetlen, inkább ragyogó és fényes az, ahogyan a magas frekvenciákkal bánik. Mindenképpen ajánlatos mesterhegedűk hangjának meghallgatása Elmar Oliveira – The Miracle Makers (XRCD 20bitK2) c. lemezéről.

 

kicsi veritas_p4_l_walnut.jpg

Nyitott és nyugodt, de nem árt, ha az erősítő egy kicsit gazdagabb, tömörebb hangzású, mondjuk elektroncsöves konstrukció. A P4 Next dinamikai tehetség, a hangos és halk hangok közötti különbségeket magabiztosan játssza, nem drasztikus, lehet, hogy kicsit száraz, de lényegre törő. A basszus soha nem tolakodó, nem súlyos, inkább a felhangjaiban dús és érzékletesen tálalja a lényeget. Ha például Pjotr Iljics Csajkovszkij – 1812 Nyitány c. művét (Telarc DSD) hallgatjuk, hiányolhatjuk a valódi ágyúlövések tartalmasságát, (nem viszi le a hajunkat) de álljon itt összehasonlítási példaként: ez nem házimozi hangszóró! Viszont kihangsúlyozza a területi jelenlétet, legyen az stúdió, színpad vagy klub-helyszín. A finom részleteket pontosan tálalja, bemutatja a színpad mélységét és szélességét. Az egész frekvenciatartomány koherens, valamint egyszerre érzelmes és részletező, könnyed és magabiztos, dinamikus. A nagy hangszertest rezonanciából is megmutatja a lényeget, átenged némi mennyiséget.

 

kicsi veritas_p4_side_l_black.jpg

Igényli a jó erősítőket és a kiváló műsorforrásokat, könnyen hajtható – ha láthatnánk az impedancia menetét – ez biztonságosabban kijelenthető lenne. Kipróbálhatjuk a szobánk akusztikájához történő hangolást is. A mellékelt áthidalóval (kép) különböző, néhány dB-es eltéréssel rendelkező magas-frekvenciás árviteli karakterisztikákat állíthatunk be. Ez természetesen bejáratás és több hetes együttlét után ajánlott upgrade. A szoba akusztikája, valamint a hallgatás jellege meghatározza ezen kezelőszerv kapcsolásait. Több hangpróbával kell eldönteni a végső állást. A gyártó gondosan ügyelt a keresztváltó beállítására, nem tudjuk elhangolni az alap hangzáskaraktert, csak némi pluszt tudunk kicsikarni a kevésbé jó akusztikájú helységünk részére. Könnyen elhelyezhető független attól, hogy teljesen síkba, vagy enyhe szögben a hallgató irányába helyezve hallgatjuk. Minden esetben meghálálja, ha a hátsó faltól egy kicsit eltávolítjuk, de nem finnyás a falak közelségére, akkor is van kellő basszusa, ha fél méterre áll a faltól, meghálálja a gondos elhelyezést és a jó kábeleket.

Ajánlható annak részére, aki szeretne jól szórakozni, zenével megtölteni a szobát, de ezt meg kell mutatni a szomszédoknak is, különben nem tudják elképzelni, hogy tőlünk miért nem dübörgő tuc-tuc jön torzítva a falakon át!

 

 

Szabó Károly

 

www.audiocentrum.hu

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111