A triplázás lehetősége: Pioneer VSX-923

AVtrend | 2014. Január 06. | 11:00

new_vsx.jpg

Az EISA házimozi receiver kategóriájában két egymást követő évben a Pioneer VSX sorozat 9-es modelljei diadalmaskodtak: 2011-2012-ben a VSX-921, majd 2012-2013-ban a VSX-922.

A fejlesztők azonban nem dőltek hátra, 2013-ban útjára bocsátották a VSX-923 típust, amely még több tudással és szolgáltatással rendelkezik a piacon érvényesülő trendeknek megfelelően.

 

Megjelenés, felépítés

 

A Pioneer a „győztes csapaton/taktikán ne változtass” elv alapján nem tervezte újra a készüléket, hanem a sikeres konstrukciót csiszolta tovább a 2013-as év elvárásainak megfelelően. A fő fejlesztési területek a HDMI csatlakozások bővítése, a mobil eszközökkel történő integráció erősítése, és a 4K (vagy most már hivatalos nevén Ultra HD) felbontás támogatása voltak.

 

Kinézetében nem változott sokat a 923, maradt a robosztusságot sugárzó megjelenés. Tavaly az előlapi terminálok a nagyméretű pontmátrix kijelző alatt középen, egy kipattintható fedőlap alatt helyezkedtek el, idénre kiköltöztek a műanyagból készült, szálcsiszolt fém hatású front oldal két szélére így most már nem kell figyelni a könnyen elkallódható kis műanyag alkatrészre. Gyarapodtak a HDMI terminálok, a hat helyett már nyolc darab áll rendelkezésre, és már jutott egy az előlapra is. A kimenetek száma megduplázódott: terjed a kettős HDMI-s megoldás a középkategóriában is. Ennek jelentőségét a két kijelzőt (tv+projektor) használók tudják igazán értékelni. Ráadásul a második HDMI kimenet nem csak a fő helyiségben használható, hanem akár a 2. zóna kiszolgálására is konfigurálható. (A 922-es a 2. zónát még csak kompozit videóval tudta ellátni).

 

Pioneer-VSX-923-K-3 kicsi.jpg

 

 

A hét darab, 150Wattos végfokozat maradt a régi, a jellemzők (torzítás, frekvenciamenet) nem változtak. A fejlesztés a videó szekciót érintette, az UHD felbontás támogatása az újdonság. A VSX-923 nem csak átengedi magán (4K Pass Through), hanem 3840x2160 felbontásig fel is skálázza a bejövő forrásjeleket.

 

Internet rádiók (vTuner alapon) érhetők el, hálózatról (DLNA 1.5 tanúsítvány), vagy USB-ről nagy felbontású FLAC és VAW, illetve Apple Lossless és AIFF file-ok is lejátszhatók. Azt külön kiemeli a Pioneer, hogy megszakításmentes (számok közötti szünet nélküli) lejátszás lehetséges, ami koncert felvételek, klasszikus zene vagy koncept albumok esetén előnyös. A bennünk lakó kisördög persze nem engedi a marketing közlemények kritikátlan befogadását. Szkeptikusan megjegyzi, hogy már a 70-es, 80-as években megszakítás nélkül hallgattuk a Pink Floyd albumokat bakelitről vagy CD-ről. Most pedig jócskán bent járva a 3. évezredben, nagy fejlesztési eredményként tálalják elénk, hogy FLAC-ba konvertált albumainkat játszva, megkapjuk a 70-es évek hangzásélményét.

 

 

pioneer-vsx923-av-receiver-back_2_2_2.jpg

 

A VSX-923-as az iPad összes verziójával kompatibilis, az adatkapcsolaton kívül tölti is az iDevice készülékeket, függetlenül azok generációjától, akár már az új Lightning csatlakozóval rendelkeznek, akár még csak a régi, 30 tűs verzióval.  Az Apple AirPlay streamelési lehetőségen felül, most már HTC okostelefonokkal is együttműködik, köszönhetően a HTC Connect szolgáltatásnak. A korábban csak az SC csúcsmodellekben rendelkezésre álló MHL (Mobile High definition Link) funkció megérkezett a VSX sorozatba is. Az előlapi HDMI-re csatlakoztatott okostelefonról vagy táblagépről HD felbontású videó tartalom küldhető át (akár 7.1-es hanggal), és közben a receiver tölti is az eszközt. Az MHL új, 2.0-ás verziója már 3D tartalom kezelésére is alkalmas, és gyorsabb töltést biztosít.

 

Az új modellévben változott a mobileszközökre telepíthető vezérlő alkalmazás is, iControlAV2013 néven érhető el mind iOS, mind Android operációs rendszert használók számára. Újratervezett felhasználói interfész biztosítja a komfortosabb kezelést. A lejátszási listákat az alkalmazáson belül lehet összeállítani majd tartalmukat streamelni a receiver felé anélkül, hogy másik alkalmazásba kellene átlépni a mobileszközön.

 

 

Szubjektív tapasztalatok

 

Kezelésével kapcsolatban talán a menü lassú megjelenése teszi próbára türelmünket. Ettől eltekintve a menürendszer logikus, jól áttekinthető, industrial stílusú grafikája fekete-fehér színvilágú. A szálcsiszolt fém felületet imitáló háttér évek óta megszokott ismerős. Az MCACC setup kalibráció centiméter pontosan mérte be a hangdobozok helyét. A megosztott hálózati tartalmak kezelése gond nélkül működött.

 

A sólyom végveszélyben Oscar díjas effektjeit (hang)mérnöki precizitással tolmácsolja. A fülünk mellett elsüvítő, tőlünk pár centire a házfalakba csapódó lövedékek meggyőzően élethűek, bár szerencsére nincsenek ilyen irányú személyes tapasztalataink. A szub masszív alapot ad, nem tolakodik feleslegesen, az auto setup „ésszel” állította be. Koncert DVD-n a közönségzaj csak finoman körbevesz, hagyja, hogy a határozott, jól definiált front legyen a főszereplő.

 

 

Pioneer-VSX-923-72-Home-Cinema-AV-Receiver-black.jpg

 

Sztereón részletező, de kissé hűvös, a már ismerős „Pioneeres” hangzásvilágot kapjuk. Hűvössége ellenére sem dinamikátlan, Dave Brubeck Unsquare Dance c. száma jókedvűen, lendületesen árad. Pure direct módban a sztereó színpad középen enyhén lyukas, túlontúl érezni a két hangfal fizikai elhelyezkedését, a zenészek diszkréten háttérben maradnak. Próbát téve az Auto Surround üzemmóddal, világosabb és szellősebb képet kaptunk. Enyhén prezenszesebbé vált, a muzsikusok közelebb léptek hozzánk, a zene egyenletesebben töltötte ki a két front hangdoboz közötti teret. Annak ellenére, hogy ilyenkor nem a lemezen rögzített hangzást reprodukálja, egyeseknek szimpatikusabbnak tűnhet a 923-as produkciója.

 

Összegzés

 

A VSX-923 magabiztosan halad tovább azon az úton, amit még a 921-922 modellváltással jelöltek ki a 9-es sorozat számára. A recept egyszerű: megtartani mindent a díjnyertes elődből, és rátenni még egy lapáttal az aktuális trendeknek megfelelően. Kortünet, hogy a szolgáltatások fontosabbá váltak a hangminőségnél, aki esetleg a korábbi funkciók mellett jobb hangminőséget várt a modellváltástól, az csalatkozni fog, de aki up-to-date (sőt a 4K felbontás miatt future-proof) készüléket vár el a középkategóriában, az is megtalálja a számítását. Ennyi HDMI be- és kimenettel, LAN és mobilintegrációval nehéz olyan középkategóriás kétzónás otthoni rendszert elképzelni, amihez ne felelne meg a VSX-923. Nem rajta múlt, hogy az idei Eisa díjkiosztón harmadszor nem tudott a dobogó legfelső fokára állni.

 

Pongrácz András

 

www.basys.hu

 

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111