Harman/Kardon BDS 477W 2.1-es Blu-ray házimozi teszt

AVtrend | 2013. Augusztus 23. | 08:00

HarmanKardon BDS 477W hazimozi.jpg

 

"Aki helykihasználás, vagy a lenyűgöző dizájn mellett előtérbe helyezi a felhasználóbarát kezelhetőséget, valamint fontosnak tartja az on-line tartalmak elérését, az a BDS 477 esetében korrekt összeállítást kap, ami ráadásúl még rendkívül jól is néz ki."

A sokoldalú all-in-one

A Harman/Kardon all-in-one BDS sorozata több különböző kiépítettségű, Blu-ray lejátszós szettet tartalmaz. A választékban 5.1-es és 2.1-es összeállítások is szerepelnek, mi ez utóbbiak egyikét fogtuk vallatóra.


Harman/Kardon BDS 477W 2.1-es Blu-ray házimozi rendszer: Felépítés, konstrukció

A BDS 477 főegysége egy Blu-ray lejátszó - HD felbontású DTS és Dolby hangformátumokkal - és egy 2.1 csatornás házimozi erősítő együttese. A BDS 477 azokat célozza meg, akiknek kisméretű a lakásuk, és elegendőnek tartják a 2.1 -es hangzást, viszont nem akarnak lemondani a BD filmekről, a Bluetooth és AirPlay streamelési lehetőségekről, illetve az internetes tartalmak elérésről. Az összeállítás három részből áll, egy Blu-ray receiverből, két szatellit sugárzóból és egy mélynyomóból.

 

BDS 277 Blu-ray receiver


Kétféle változatban, feketében és fehérben is elérhető a 477-es összeállítás, de véleményünk szerint a fehér kivitel - melyet szerencsénk volt tesztelni - jobban néz ki. Hűvös eleganciája tökéletesen illeszkedik egy mai, modern lakás stílusához.

 

harman-kardon-bds-477 kicsi.jpg

 

A filigrán központi egység egy slot-in lemezbetöltős 3D-s Blu-ray lejátszó és egy 2 x 65 W teljesítményű, digitális végfokozatokkal szerelt hálózati AV receiver házasításából született. Minimalista előlapjának tükörsimaságát egyetlen kezelőgomb sem töri meg, még a lemez kidobása is a felület megérintésére történik. Hangerőszabályzója H/K stílusban gyűrűszerű megvilágítást kapott: stand-by módban diszkrét narancssárgát, aktív üzemben élénk kékesfehér fényűt.

Kompatibilis lemezformátumok: Blu-ray, DVD, CD. Kezeli a 12 és a 8 cm-es írott diszkeket. ez utóbbit nem mindegyik slot-in mechanika szereti. Nagyfelbontású audio formátumokból dekódolja a Dolby TrueHD-t és DTS HD-t. Surround üzemmódjai virtuális változatai egy 5.1-es rendszernek, Dolby Virtual Speaker Wide és Virtual Speaker Reference közötti választás lehetséges.

On-line tartalom Bluetooth eszközről streamelve, AirPlay-el, helyi hálózatról DLNA szerverről vagy interneten keresztül érhető el. Netről YouTube, Picasa és Pandora a választék. A rádió tuner csak FM normás, de ez ne töltsön el senkit hiányérzettel, mert ki az, aki manapság egy Youtube videó megnézése és egy Blu-ray lemez lejátszása között középhullámú adókat vadászna az éterben life-style berendezésén?

 

HarmanKardon BDS 477W hazimozi back.jpg

 

A hátlap kis mérete ellenére sem túlzsúfolt, megtalálunk mindent, amire szükségünk lehet: HDMI-ből három darab, 3D-s bemenetet, és egy ARC kompatibilis kimenetet, két optikai és egy koaxiális hangot, két sztereó RCA-t és egy komponens videót. Az előlapi USB-ről hang, kép és videó fájlok játszhatók le, illetve innen végezhető majd a később megjelenő firmware frissítés is.

Programozható távirányítója az egyik legcsinosabb példány, ami mostanában megfordult nálunk, toronymagasan szebb, mint akár a cégen belüli AVR receiver sorozathoz tartozók. Viszont egy 0-9 számbillentyűzet praktikus lenne a beprogramozott FM rádióadók, illetve a CD számainak közvetlen eléréséhez.

 

SAT-TS60 szatellit sugárzó


Elegáns, ovális alaplapú hasáb, a hangszórókat masszív, levehetetlen fémrács védi. Igény esetén a mellékelt kiegészítő konzolokkal falra szerelhető, de stabilan áll gumírozott talpú lábán is. Kétutas, három hangszórós konstrukció, D’Applito elrendezésű: két 75 mm-es síkmembránú középsugárzó veszi közre a 25 mm-es CMMD (teljes nevén Ceramic Metal Matrix Diaphragm) Lite dómot. Mágnesesen árnyékolt, bár a katódsugárcsöves tv-k kihalásával ez már nem olyan nagy jelentőségű). A hangszórókábeleket rugós aljzatok fogadják, ami nagyon leegyszerűsíti a bekötést.

 

HKTS 200SUB aktív mélynyomó


Az apró lábakon álló masszív doboz könnyedebbnek tűnik valós tömegénél, köszönhetően a szintén lakkfehér kivitelnek. Zárt rendszerű, lefelé sugároz, a terjedelmes, 20 cm-es membrán gyakorlatilag az alaplap teljes területét elfoglalja. Képességei, csatlakozási lehetőségei a kategória átlagának megfelelőek: 200 W-os végfokozat, LFE és sztereó RCA bemenetek, 0 és 180 fok közötti fázisváltó kapcsoló, valamint trigger jack aljzat. Az ehhez szükséges vezetéket mellékelik a szetthez, célszerű így összekötni a receiverrel, a készenléti áramfogyasztás csökkentése érdekében.

 

Harman/Kardon BDS 477W 2.1-es Blu-ray házimozi rendszer: 

 Kép és hangminőség - gyakorlat

Az installáció gyors, felhasználóbarát. A hangfalbekötés „bolond biztos”, színkódolt vezetékek segítik az oldal és fázishelyes csatlakoztatást, az EzSet/EQ mérőmikrofonos setup rendszer helyettünk állítja be a hangfal távolságokat, a késleltetéseket és a hangnyomás szinteket.

Bemelegítésként végigfuttattuk az FM tuner automata állomáskeresését. Kellően érzékenynek bizonyult, megtalált minden szóba jöhető budapesti adót, olyanokat is, melyek felett jóval drágább AV receiverek simán átsiklottak korábbi tesztjeinkben.

Hálózati téren minden eszközzel (Bluetooth-os telefon, DLNA szerver, iTunes program AirPlay funkció), gond nélkül együttműködött, zökkenőmentes volt a zenehallgatás. USB-ről a divx kódolású filmekkel sem volt probléma, de lejátszó szoftvere egy média playert nem tud teljeskörűen kiváltani, mert nem kezeli a felirat fájlokat. Kellemes meglepetésként ért minket, hogy zene tekintetében nem csak a specifikációban felsorolt MP3 és WMA formátumokat, hanem a FLAC és WMA állományokat is játszotta.

 

HarmanKardon BDS 477W hazimozi front.jpg

 

Optikai korongokra áttérve a „legütősebb”, Blu-ray formátummal kezdtünk. 2.1-es rendszer lévén nem a surround hangtér precizitása volt a vizsgálati szempont, hanem az egyéb hangzásjellemzők. A 007-es ügynök legfrissebb bevetésén, a Skyfall-ban a kép részletes, a borotva (és nem tű!) éles kontúrok mellett nincs elmosódás, a színmélység kiváló. A vasúti vagon tetején a verekedéshez használt vaslánc fémes ütéseit szinte fizikailag érezzük, a film végén a ház felrobbanása és a helikopter lezuhanása kihozza a maximumot a szettből. DVD-n a formátumtól elvárható minőséget kapjuk, a párbeszédes jelenetek jól artikuláltak, a pozícionálás a bal/center/jobb tekintetében precíz, az akciódús jeleneteknél maradt elég dinamika, nem fogyott ki a szuflából. CD-n, akusztikus műfajokban kissé kemény, hiányzik belőle a komolyabb sztereó rendszerek melegsége. Rock, de még inkább elektronikus zenén ez nem annyira kritikus: tiszta, világos hangzásban volt részünk, stabil térleképzéssel.

 

Harman/Kardon BDS 477W 2.1-es Blu-ray házimozi rendszer : Összegzés

Ahogy a bevezetőben is utaltunk rá, a H/K BDS 477 2.1 all-in one blu-ray házimozi rendszer tesztünk során, nagyszerűen megállta  a helyét, képminősége, hangkaraktere „nagyon jó”’ minősítést érdemel. Aki helykihasználás, vagy a lenyűgöző dizájn mellett előtérbe helyezi a felhasználóbarát kezelhetőséget, valamint fontosnak tartja az on-line tartalmak elérését, az a BDS 477 esetében korrekt összeállítást kap, ami ráadásúl még rendkívül jól is néz ki.

 

Pongrácz András

 

www.harmankardon.com

 

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111