KEF T205 5.1 házimozi teszt

AVtrend | 2012. Március 06. | 18:00

A KEF új T-sorozatú házi-mozi hangsugárzói egyértelműen visszhangoz-zák az idők szavát. Most egy olyan hangszórócsaládot mutatunk be, amely főként esztétikai megjelenéssel akar babérokat aratni, persze technikai kompromisszumok nélkül.

 

KEF T 600x250 lifestyle.jpg

 

Stílusos erőművész

 

A  KEF új T-sorozatú házi-mozi hangsugárzói egyértelműen visszhangozzák az idők szavát. Most egy olyan hangszórócsaládot mutatunk be, amely főként esztétikai megjelenéssel akar babérokat aratni, persze technikai kompromisszumok nélkül. Napjaink újabb, vékonyabb, dizájnosabb TV-szettjeivel egyértelműen lépést tartanak a gyár mérnökei - külcsínben mindenképpen. A kérdés csak az, hogy ez a végletekig letisztult slim vonal nem megy-e a hangminőség rovására, bár a KEF esetében minden audiofil tudja, hogy ez szinte lehetetlen.

 

 

 

Megjelenés, design

A dobozt kicsomagolva bármelyik elemet is választja az ember, egy dolog változatlan maradt - a vékony kabinet. Minden hangszóró egy mélységében lenyűgöző 35 mm-es házat kapott fekete rácsozattal, és fekete alumínium oldalburkolattal, amin csak a KEF logó díszeleg vélhetően azért, hogy a felhasználó el ne felejtse hogyan kell kinéznie ma egy modern hangszórónak. Egy minimalista lakásban az ember nagyon könnyedén összekeverheti az ott található művészi tárgyakat velük. Még a mélynyomó is egy lopakodó darab, amit kifejezetten sarokban történő  elrejtésre terveztek, mondjuk a feleségek elől. A teljes csomag megjelenése nekem kifejezetten tetszett, persze ezt nem mindenki gondolhatja ugyanígy. Az összes T-sorozatú alkotórész csak fekete színben kapható, bár ha a TV gyártók ragaszkodnak a titánium színű készülékekhez, joggal várható, hogy a KEF is átgondolja a színstratégiáját. Különlegességnek számít a T-sorozatú hangsugárzók esetében, hogy falra is szerelhetők.

 

Műszaki képességek

A hangszórók általában akkor nyújtják tudásuk legjavát, a hangzás akkor a legjobb, ha távolabb vannak elhelyezve a falak síkjától.  Ugyanis, a fal közelében kerülnek elhelyezésre, hajlamosak az ún. Bass Boost-ra, ami beárnyékolja egy kicsit a középtartomány hangzását, amit a KEF viszont okosan kompenzált a kabinetek tervezésekor. Tudták, hogy nem mindenki fogja a falra szerelhetőség lehetőségét kihasználni, így rájuk is gondoltak a gyáriak. Erre az esetre egy speciális állványt, az úgynevezett Selectát ajánlják. Ennek alkalmazásával, (ami elsőre csak egy sima állványnak tűnik) a sugárzók, egy extra szűrő bevetésével  minden egyes hangszóró esetében saját maguknak állítják be a hang jellegét, mielőtt a sugárzó a crossover hálózatba lépne, megkülönböztetve ezzel az elhelyezés jellegét, és csak ezután kapcsolja be a hangszórót. Ezt a megoldást a cég "szabad tér egyensúly"-nak nevezte el, ami azt jelenti,  mindegy, hogy a T-sorozatú hangszórók falra vagy állványra vannak szerelve, a hangzás mentes lesz bármilyen káros interferáló hatástól.

A T301s egy két és fél utas kivitel, egyetlen 1inches alumínium magas-sugárzóval - ami a gyár saját fejlesztésű mandaringerezd kialakítású házában lelt otthonra, így kifinomultabb felsőközép- és magas-frekvenciás hangátvitelt nyújt, egyenletesen eloszlatva a hangokat a szoba minden irányába. Ezt a munkát persze megosztja egy pár - a KEF új, dupla rétegű- középmagas sugárzójával. Ez utóbbi darab a fő technikai dobás, ami lehetővé tette a márka számára, hogy a T-széria ilyen megdöbbentő formatényezővel rendelkezhessen. Ezek különlegessége, hogy a dobozházak keskeny profiljának elérése céljából a mágnes-struktúra a hangtekercs oldalára került. Továbbá a közép/mélyhangszórók membránja speciális, a két alumíniumkorongból álló bordázott szendvicsszerkezet jóvoltából semlegesíti a teljesen sík membránfelület vízszintes irányú rezgéseit. Így a hangszóró maga is csak 27mm lapos, szemben a szintén a KEF által gyártott KHT3000 Uni Q driver-rel, ami pozitívan elhízott, és 70mm mélységgel büszkélkedhet.

Az MF driver már az új, ún. Fine Element Analysis nevű számítógépes modellezésen alapuló gyártási eljárással készült, amit a gyár, mint egy klasszikus 4,5 inches /12cm/ hangszórót, méltó ellenfeleként állít a konkurencia elé.

 

 

Így láttuk, hallottuk

A T205 tesztjét a manapság mindenki által referenciának tekintett Blu-ray lemezekkel kezdtem, ezek közül is az Avatar viperakutyás fejezetével. Ez a része a filmnek igazi mestermunka hang és képhatásilag egyaránt. A karcsú, szexi hangrendszer jól kezelte a dolgot. Zökkenőmentes az egyes hangszórók közötti integráció, az 5.1-es beállítás a film közepébe varázsolt engem. A hangzásvilág világos volt és részletes. Amikor a kutyák üldözőbe veszik Jaket, úgy tűnt, hogy veszélyesen közel kerülnek a szereplőhöz. A finom mozi hatások ügyesen bele voltak keverve, és egy plusz extra érzést kevertek a filmélménybe. Amikor a hangszórók erre képesek, akkor általában tudni lehet, hogy azok nagyon jók. Váltás után a Piranha 3D-t kezdtem elemezni, ebben a szituációban, ahol főleg a magas-sugárzók mutatták meg értéküket, a gyilkos halak fogai által tépett hús valóságos hangjai elégnek bizonyultak ahhoz, hogy a hideg futkosson a hátamon. A T205 rendszer hangos is tud lenni, ha akarjuk. Egy ilyen vékony ház esetén ez meglepő, hiszen az ember azt várná, hogy a fizikát semmi sem játszhatja ki. A még jobb ebben az, hogy egyszerre tud nagy erejű, tiszta és egyértelmű maradni. Ezek a hangszórók eleve alacsony torzítással rendelkeznek, amit nagyobb leadott teljesítmény mellett is megtartanak. Sok más hangszóró is lehet hangos, de szerencsére a T-205 nincs elveszve akkor sem, amikor csendesebb anyagokat kell megszólaltatni. A Avatarban Neytiri menti meg Jake-t a viperakutyáktól, ez a fejezet megmutatta, hogyan tud halálos csendben is maradni a rendszer, ha kell - az egyetlen zaj, amit hallottam, az eredeti mixből jött. A párbeszédek tiszták és világosak voltak, ezért is dicséretes a középső csatorna teljesítménye. A centerek minden házimozi igáslovai , a T-301-es középnek, pedig van elég tudása ahhoz, hogy a legösszetettebb jeleneteket is magas szintű nyugalommal interpretálja.  Az igazi támogatást azonban az aktív T-2-es mélyláda adta meg az egész rendszernek. Alapállapotban (mint általában minden 5.1-es rendszer esetében) egy kicsit vékonynak találtam a hangteret, viszont a sub a maga 10 inches /25 cm/, 250 Wattos teljesítményű membránjával hatásosan egészíti ki a színpadot. Remekül reprodukálja a viszonylag alacsony frekvenciájú alacsony hangokat is /a vágás állítható 3 lépésben, egészen 30Hz-ig/ de ami még fontosabb, a végered-mény egy csodálatosan feszes, jól ellenőrzött és dallamos hang.
Zenehallgatás terén sincs oka szégyenkezni a rendszernek. Ha sikerült az optimális elhelyezés, akkor nincs más hátra, mint hátradőlni a fotelben és betenni a lejátszóba mondjuk egy zenei beállító CD-t, ahogy én is tettem. Az eredmény egy nagyon természetes-hangzású anyag, jó adag a részletes zenei élményből. A hangszórók a hangokat hiper-részletesen adták át, úgy, mintha megváltoztatták volna az eredeti zenei jeleket, persze ehhez jelentősen hozzájárult a magas frekvenciák kiváló megjelenítése, úgy, hogy közben egy pillanatra sem éreztem azt az „arculcsapás” effektust, ami akkor éri az embert, amikor sokáig hallgat egy részlet-tiszta, erőteljes hangforrást.

 

 

Ajánlás

Összességében, a T205 egy csábító 5.1-es rendszer. Az összeszerelési minőség
kiváló, nemkülönben a dizájn, ami bármilyen modern lakásban megállja a helyét. Azt, hogy elkápráztat az audio és filmzenék megjelenítése terén, már megszokhattuk a KEF-től, de hogy az egészet egy ilyen attraktív, a mai vizuális megjelenítőkkel bátran, kompromisszumok nélkül párosítható külsőbe csomagolták igazán kellemes meglepetés.   
Tehát, akinek mindenképpen fontos otthoni szórakoztató rendszere homogenitása, esetleg visszafogottabb extravaganciára vágyik, semmiképpen ne menjen el a T-205 mellett!

 

                                                                               Herbán Tibor

 

Összegzés

 

+ Nagyon jó összeszerelési minőség

+ ultra vékony design

+ kiváló hangminőség

 

Műszaki adatok

 

T301/301c (bal / jobb és center) :

 2 x 4.5in kétrétegű közép-sugárzó
1x 1in alumínium magas-sugárzó
Frekvencia átvitel: 80Hz-30kHz
Érzékenység: 91dB (falra szerelhető) 88dB (állvány)
Teljesítmény: 150W
Méretek: 600 x 140 x 35 mm
Tömeg: 1.5kg


T101 (2 db szatellit)

4.5in kétrétegű közép-sugárzó;
1in alumínium magas-sugárzó
Frekvencia átvitel: 80Hz-30kHz
Érzékenység: 90dB (falra szerelhető); 87dB (állvány)
Teljesítmény: 100W
Méretek: 330 x 140x 35 mm

Súly: 1kg


T-2 (mélynyomó)

10in mélysugárzó
Frekvencia átvitel: 30Hz-250Hz
Teljesítmény: 250W Class D
Méretek: 380x 370x 17 mm
Súly: 13kg
Csatlakozások: Phono vonalszintű bemenet

 

Szubjektív vélemény:

Kivitel: Kiváló

Kezelhetőség: Kiváló

Hangminőség: Kiváló

Végeredmény: Kiváló

 

www.aida-audio.hu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111