Avantgarde Acoustic Model 3 média lejátszó teszt

AVtrend | 2012. Február 08. | 00:00

Az Avantgarde Acoustic hatalmas tölcséreinek képe ugrik be, de most elektronikákat is teszteltünk.

USA Audio 03 600x400.jpg

Az USA Audio ebben a helyíségben mutatja be az Avantgarde Acoustic termékeket!

 

 

Csörög a telefon, Hordós Laci egyből a lényegre tér: „Szia, újra összeáll a régi Audios csapat. Rád gondoltam, véletlenül nem volna kedved górcső alá venni egy arisztokratikus integrált erősítőt, egy Avantgarde Acoustic Model 3-at?” – Naná! Hogyne volna!

 

Első felvonás, Kiskunmajsa

Az Avantgarde Acoustic név hallatán elsőre a hatalmas, tiszteletet parancsoló tölcsérek képe ugrik be, és nem elektronikák, de nagyon kíváncsivá tett a dolog. – Le kellene ugrani Kiskunmajsára a cuccért. Napsütéses szerdai nap, Kiskunmajsa a GPS-be, és már robogtunk is délkelet felé az M5-ön. Észrevétlen telt az idő, alig melegedtünk bele a beszélgetésbe, már meg is érkeztünk az USA Audio főhadiszállására. Széchenyi Szabolcs hátravezetett minket a nemrég elkészült szentélybe, ami egy nagyobb nappali méretű helyiség, akusztikailag kialakítva: basszuscsapdák, rezonátorok, bassztreppek, meg minden. A főszereplő ott ringatózott, a Rack típusú légpárnás polcok egyikén, körülötte az installálás, – úgy ahogy kell.

 

A lánc így festett. Hangsugárzó - Avantgarde Acoustic TRIO + 2 db SUB231, erősítő -Avantgarde Acoustic Model 3, integrált, CD-játszó - Playback Designs MPS-5, analóg lemezjátszó - Scheu Analog premier futómű + Mozart hangkar + Dynavector XV 1S hangszedő. Hálózati szűrő - Shunyata Research HYDRA 8, hálózati kábelek - Shunyata Research King Cobra CX és Shunyata Research Anaconda CX, összekötő kábelek- Advanced Listening Type 2, RCA és XLR, hangsugárzó kábel- Shunyata Research Orion. Minden kábel a földtől eltartva Shunyata Research rezgéselnyelő hidakon.

 

AV Acoustic 600x300 model3 AMP.jpg

Avantgarde Acoustic Model 3

 

Pár szó a főszereplőről. Egy lapos széles arányú igényesen kialakított 3 mm vastag alumínium dobozba szerelve. A 20 mm vastag aluminium előlap hatalmas kijelzője karaktert ad a masinának. Két régi rádiók skáláját idéző mutató mozog ívesen fel s alá, mutatva a hangerőt és a bemeneti választást.

A kijelző erős háttérvilágítást kapott, kis túlzással olvasni lehet mellette, kivétel az AV bemenetnél, ahol enyhén finomabb fénnyel világít a mozizáshoz. (Egy csavarhúzóval állítható kis fényerőszabályzó van a fenéklapra rejtve, okos!) Hátul 3 pár RCA bemenetet, egy RCA felvételi kimenet, és két pár szimmetrikus XLR bemenet, ezen felül WBT hangsugárzó csatlakozók, és egy csatlakozó pár arra az esetre, ha csak előfokként akarjuk használni. A hátsó táblán olvasható: A / AB osztályú integrál erősítő, nagyon érzékeny tölcséres hangsugárzókhoz tervezték (a DUO 104 dB, a TRIO 109 dB), melyekhez kis teljesítmény elegendő. Alapjáratban A osztályúként működik, de ha hajtósabb igényű hangszórókra szeretnénk kötni, akkor segítségként ott az A /B osztályú tartalék 26 watt. A hozzátartozó távirányító masszív alumínium, egy hangerő föl, egy leléptető és egy némító gombbal.

Hallgassuk meg saját, jól megszokott környezetében! Először a CD játékosba tolt egy albumot Szabolcs. Finom világzene volt, nem ismertem. Mikor megszólalt, egymásra sandítottunk Lacival. Ugyanazt láttam az arcán, amit én is éreztem. A zene hatalmas volt, teljes teret betöltő, és mégsem tolakodó. Hangos volt, mégsem szisszentem fel egy éles, magas hang vagy egy dübörgő basszusfutam hallatán, minden hangszer ott volt, de semmi nem tolakodott a többi elé. Kerek egész. Abban a pillanatban úgy éreztem, hogy ebből sem elvenni, sem hozzáadni nem lehet. Tévedésem hamar kiderült, amikor a második, harmadik nóta után áttértünk a vinylre. Finoman, hívogatóan ott forgott a másik állvány tetején a Scheu Analog lemezjátszó. Valószínű az olvasóknak nem okozok meglepetést, ha azt mondom a jó öreg fekete korong rá tudott pakolni egy lapáttal az élményre. Előkerült egy érdekes felvétel a Deutsche Grammophon albumról, Strauss Denevér. Pillantás alatt a bécsi operaházban találtuk magunkat, középen, kicsit hátul. A szomszéd nem nyikorgatta a széket, viszont a színpadról pontos és teljes kép elevenedett meg előttünk. Még most is hallom. Nem vagyok egy Strauss rajongó, de mégis elvarázsolt az előadás.

 

USA Audio 600x40 02.jpg

Az USA Audio bemutatóterme Kiskunmajsán az elképesztő TRIO -val.

 

Második felvonás: a teszt

Kelemen Marcel barátom, akivel annak idején írogattunk az Audioba, megérkezik hozzánk, biciklivel, át az erdőn. Egy kis zenehallgatásra bekészítve minden: A főszereplő erősítőt két napja beépítettem a rendszerbe, hadd akklimatizálódjon - mondta Szabolcs. Nálam egy hazai gyártású Human Audio láncba helyeztük a gépet. Libretto CD-játszó és Scene dipólsugárzók. Összekötő kábel: Audio Consulting, hangsugárzó kábel: Kimber 4TC. Az erősítő táplálására elhoztuk az USA Audioból az Anacondákat, Hidra hálózati szűrővel. A Librettónak nem kellett kábel, ő belső akkumlátorokból táplálkozik. Ezen felül, még egy üveg Irsai Olivér volt része a tesztnek.

Elsőként jöjjön egy kis korai barokk muzsika, az egyik legkedvesebb albumom: Santiago de Murcia Codex című zenei (1730) gyűjteménye a Rolf Lislevand vezette Kapsberger Trióval. Megszólalt az első barokk gitárfutam, Lislevand nagyon érzi. Az erőlködő is. Grandiózus hang. Nem akkora, mint a TRIO-k-kal, de be tud szippantani. Teljesen átadom magam a zenének, elfelejtve, hogy most nekem hangzásra kellene figyelnem. Első érzésem, hogy ez tisztára csöves hang, holott tudom, hogy egy vérbeli tranzisztoros jószággal ülök szemben. Pont az a bársonyosság, de nem édeskés. Úgy látszik a magas érzékenységű Scene-vel szeretik egymást.

Lássunk egy kis dögös jazzt! Randy Weston and his African Rhythms Trio. Elsőre a nagyon feszes bőgőre kapom fel a fejemet. Látom Randy közel két méteres alakját a zongora fölé hajolni. Leütései pontosak, a hangszer életnagyságú. Enyhe homályosság a mély tartományban, de vonzó, barátságos hang. Marcel felrakat velem egy kis nagyzenekart. Sosztakovics, amolyan minden készüléket meggyötrő zene. Az erősítő állja a sarat, a nagyzenekar mérete (ez nagyon ritka) átjön a rendszeren, de a csörgő hangok és a rezesek kisé leválnak a zenekarról. Ha a vonósok finom közjátékára állítom a hangerőt, akkor a zenekari tutik ki akarják dönteni mögöttem a közfalat.

 

AV Acoustic 600x300 BACK model3.jpg

Aminek eleje van, annak van háta is...

 

Nézzünk egy ellenpróbát, a Human Audio Fortepianoját, hogy könnyebb legyen megfogalmazni az erősítő karakterét! Teljesen más hang, teljesen más koncepcióra. A Fortepiano részletesebb, precízebb, az Avantgarde hatalmasabb, és mégis lágyabb hang. Most jól hallani, hogy a mély hangokat kicsit elkente az Avantgarde, a mély doboknál nem volt érezhető a feszes bőr, viszont a közép és magas tartományokban minden megfogott, kontrollált. Kicsit lassabb is volt a Fortepianonál, de Marcellel abban maradtunk, hogy hosszú távon talán szerethetőbb az Avantgarde lágyabb melegebb csöves-szerű hangja.

 

Harmadik felvonás: az ellenpróba

Irány ki Hordós Laci irodájába, ahol egy ideiglenesen berendezett zenehallgató helyiségben mód nyílna az Avantgarde erősítőt összekapcsolni egy igazi legendával, a Quad ESL 57-es sztatikokkal. Kíváncsi vagyok mi sül ki belőle? Itt a következő módon állt össze a technikai környezet: lemezjátszó: Clear Audio Innovation a hozzá tartozó Balanced Reference phonoval – amit Laci szintén tesztelésre kapott kölcsön –, és egy Takács Jenő féle modifikált Philips CD 304. Minden Mana asztalkákon. Az erősítő ugyan azt a Shunyata kábelt és Hidraszűrőt kapta, mint amit Szabolcs adott a teszthez.

Kérésemre először ugyanazokat az albumokat raktuk be, amikkel otthon hallgatóztunk. Elsőre kicsit zavarban voltam, mert most nem tetszett annyira, pedig ezeket a Quadokat nagyon szeretem, eszköztelen, közvetlen előadásmódjukért. Lehet, hogy a tölcséres hangsugárzókhoz tervezett erősítőnek nem volt elég a Quadok érzékenysége. Az is lehet, hogy a helyiség kicsit kongó akusztikája zavarta össze a hangokat, de mintha kicsit egymásra csúsztak volna a hangszerek. Mintha a zenészek kevésbé figyeltek volna oda. Ahogy melegedett a cucc, finomodott az összkép. Persze, nálam fél napot ment előtte, most meg alig bírtunk a kíváncsiságtól negyed órát adni neki. Javult az összkép, de a hiányérzetem nem tűnt el teljesen, kivéve a Sosztakovics-nál, ami itt összefogottabban, nyugodtabban szólt, mint nálam. Ellenpróbának itt Laci csöves erősítőjét hallgattuk meg, a miheztartás végett. Ott pislákolt a háttérben egy Dénes Péter féle, 211-es csövekkel. Amikor azt éreztem az Avantgarde-nak csöves hangja van, most megerősödött bennem. Ugyanaz a hangulat, tónus, szín. Furcsa mintha a 211 csövek még gyorsabbak, keményebbek, dinamikusabbak lennének. Még egy próba, vegyük fel a földről és tegyük fel az Avantgarde-ot is a Mana asztalkára. Nagyon jót tett neki! Feljebb fújta magát, felzárkózott a 211-es csövekhez, megjött a dinamika, és a gyorsaság. Előbb is eszünkbe juthatott volna.

 

AV Acoustic 600x400 Model 3 nyitva.jpg

...sőt, még belseje is, ami ugyancsak izgalmas látvány.

Összegzés

Annyit mindenesetre leszűrhetünk, hogy a nagy érzékenységű, induktív terhelést adó hangfalakhoz tervezett erősítő kevésbé szereti a háklis impedancia menetű, 15 ohmos, kapacitív sztatikokat, de azért boldogult velük.

Jól összebarátkoztunk, egy kellemes, barátságos hangú készüléket ismertem meg az Avantgarde Acoustik Model 3-ban, de mint minden arisztokrata, ő is kényes a környezetre, társakra, alátét asztalkára, tápkábelre, szóval mindenre. Olyan zeneszerető embereknek tudnám ajánlani, akik vonzódnak a csöves erősítők zeneiségéhez, bársonyos hangjához, de nem akarják a csövekkel fűteni – lássuk be nem túl hatékonyan – a lakásukat, ezért szolidabb, és kevésbé szeszélyes félvezetősök között keresgélnek. ( - ) www.usa - audio.hu

 

Göde András

Share |

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111