Clearaudio Innovation

AVtrend | 2012. Április 08. | 06:00

Ami most következik, az az analóg hangrögzítés és lejátszás dicsérete. Nem mintha a fekete korong rászorulna a pátyolgatásra, sőt! A hanglemez köszöni szépen, jól van. Lassan sokkal jobban, mint a CD, amely hivatott lett volna leváltani őt.

Tíz-tizenkét éve azt hittem, hogy közel a vég. Barátom, Czudar Peti egy este hazafelé tartott, amikor a lomtalanítás összehordott kacatjai között meglátott egy Roksan Xerxes tápegységet. Egy Roksan a szemét között! Pokoli szerencse, hogy mások nem tudták, milyen kincs lapul a megunt bútorok alatt. Nem kizárt, hogy a sors eleve nekem szánta, mert tudta, hogy a saját tápom gyengélkedik. Még a színe is stimmel, úgyhogy csak így lehetett, biztos! Ma már ez is történelem, de most ébresszük fel álmából a régi vasat, mivel méltó kihívója akadt. Egy Clearaudio… Vagyis kettő, de ne szaladjunk előre.

 

Clearaudio Innovation 600x348.jpg

 

Ha már az Audio magazin újra megjelenik, akkor kell benne legyen lemezjátszó is. Én „lemezjátszó fan” vagyok, no nem úgy, mint Norbi, aki már kilencet vásárolt össze (abból három Linn Sondek), de egyszerűen a lemezjátszás a csúcs a front endek között, nem csak a hangja miatt, de mitikus formája és megfogható, mégis megfoghatatlan működése okán. Apropó, hallott mostanában valaki a Mini Disk, a DCC, vagy DVD A-ról valamit? Túl sokat az SACD-ről? Nem? De kár! Na de mindegy is, mert nem a digitális világról szeretnék értekezni, hanem egy, a mai kornak megfelelő lemezjátszóról, a Clearaudio Innovationról.

 

No de ne szaladjunk előre. Ülünk a szerkesztőségi megbeszéldén, és osztjuk a feladatot. Enyém a l’ auditeur. Ok! Hívom másnap Nagy Lászlót, hogy tesztelnénk. Valahogy természetes módon úgy alakul a beszélgetés, hogy legyen lemezjátszó, és itt van az Innovation, és lenne rá egy új kar, ami nincs az országban se, de holnapra megkérdezi, hogy szállítható-e. Hamarosan jön a válasz, hogy nincs készleten, de LEGYÁRTANAK egyet a kedvünkért. Na, ezt nevezem vevőközpontú gondolkodásnak. Két nap alatt összerakják és postázzák a készüléket. Most pedig egy héttel később itt ülök a gép előtt, és írom a cikket azután, hogy hat napon keresztül hallgattam a lemezjátszót.

Térjünk pár szó erejéig vissza a beszélgetésünkhöz Nagy Lászlóval. Örömmel konstatálom, hogy sok régi, kedves márka van a polcokon, ez számomra a stabilitást jelenti. Laci is kihangsúlyozza, hogy csak olyan márkákat képvisel, amelyikkel könnyű együtt dolgozni, amelyik tényleg tetszik neki, az eladhatóság csak másodlagos szempont. De így van ez jól. Egy nehezen felvállalható készülék eladása egy tartással bíró kereskedőnek folyamatos lelki tusát okoz, és ezt egy huszadik évébe lépő cég nem engedheti meg magának. A high-end különben is az érzelmekről, a kötődésről, az egyik legérzékenyebb művészetről, a zenéről szól. A l’auditeur még sokáig a high endben képzeli el a jövőjét, és a rendszerépítésben hisz. Laci szerint kellenek azok a tisztázó beszélgetések a vevővel, amelyek segítenek a közös döntés meghozatalában. Ha nem az elsődleges élményre hajtunk, az sokkal jobban szolgálja hosszú távon az elmélyült és folyamatos zenehallgatást.

 

concept_MC_csomag 600x450.jpg

 

És itt jön képbe a Clearaudio, egy olyan cég, amely képes a folyamatos fejlődésre. A német gyártásról – talán senkinek sem kell bemutatni, mit értenek a németek a pontosságon – sokakban az a tudat él, hogy érzelemtől mentes, csak a dekára kimért 20-20000 Hz számít. Erre a közkeletű és ma már túlhaladott állításra cáfol rá sok német high-end gyártó, akik igen is zenei produktumokkal látnak el bennünket. Soroljam: Audionet, Manger, Finite Elemente, Stockfisch Records, Thorens (jórészt svájci) vagy a lapszámunkban szintén tesztelt Avantgarde Acoustic.

A Clearaudio választéka szédítő. Nem ismerek még egy olyan audiofil/high-end gyártót, amelyik ennyiféle lemezjátszót gyártana. 22 futómű (állítólag nincs is minden a honlapon), plusz az upgrade kitek száma, ami megsokszorozza a variációkat, 8 hangkar, ebből 3 tangenciális, 7 MM- és 9 MC hangszedő. Szédítő, nem? De koránt sem értem a felsorolás végére. Akad 7 phono erősítő, 2 erősítő, 4 hálózati szűrő, 2 lemeztisztító gép, sokfajta kábel és kütyü, valamint reprint és új hanglemezeket is kiadnak. Szédítő, különösen annak fényében, hogy itt minden a legmagasabb színvonalon készül.

 

Nézzük revünk alanyát (vagy inkább tárgyát), a Cearaudio lemezjátszó hierarchia felső régiójában található Innovation lemezjátszót. A 2009 modell – amely a Solution lemezjátszók formáját örökölte – számos változtatást tartalmaz. A lemeztányér CMB csapágyazást kapott, amely egy ultra precízen megmunkált fix kerámia tengelyt, vékony olajfilmet és mágnesesen lebegtetett forgórészt takar. A lemeztányér 14 kg-os, két részből áll. Az alsó rész 15 mm-es acél, felette 70 mm vastag, a hanglemez anyagához hasonló tulajdonságokkal bíró polioximetilén (POM) tányér található. A kettős tányér jelentősége a rezgéscsillapításban és elcsatolásban van.

A nagy tömegű tányért a peremén futó kör keresztmetszetű szilikon szíj segítségével hajtják egy nagy forgatónyomatékú egyenfeszültségű motorral. Az egyenfeszültségű motor – szemben a váltakozófeszültségű szinkron motorokkal – könnyen, a feszültség változtatásával szabályozható, de annak ingadozását ki kell küszöbölni. Ennek megoldására a Clearaudio két dolgot tett: vett egy egyszerű, kapcsolóüzemű tápegységet, amely előállítja az egyenfeszültséget, és a motor finomszabályzását egy, a fém lemeztányér aljára felvitt 1595 osztású sztroboszkóp által vezérelt elektronikára bízta. A kisméretű lézer fény megvilágítja a jeleket, és az eltérés függvényében beavatkozik az egyébként a tehetetlensége miatt is nagyon egyenletes futású tányér hajtásába.

Az Innovation motorja a háromszögű csillag alakú váz bal első sarkán kapott helyet. Jó szokásuknak megfelelően 33 1/3, 45 és 78-as fordulatszámú lemezeket is lejátszik, amelyek között gombokkal válthatunk. A másik két sarokra szerelhető(ek) fel a hangkar(ok). Igen, akár két hangkar is lehet az Innovationnon, így aki sokat hallgat régi, mondjuk 78-as lemezeket, jól jön egy másik kar mono, normál barázdához készült hangszedővel. A váz 3 tüskén áll, kétemeletes és a felső emeletbe költöztették az összes elektronikát.

 

A hangkar a Clearaudio legújabb gyártmánya a Magnify. Neve egy szójáték, jelentése nagyítás/magasztal, de utal a csapágyazásra, amely mágneses és golyós működésű. A hangkar vertikálisan hagyományos csapágyakon fordul, de horizontálisan csak egy szál tartja, és a kellő magasságot egy alsó beépítésű mágnes taszító ereje adja. A hangkar anyaga kevlár, a csapágyazás és a headshell alumínium, az ellensúly V2 rozsdamentes acél csavaros finomállítással. Az antiskating állítása a függőleges forgástengelyben található szálak megfeszítésével lehetséges, igen finoman, a kar csapágyházának tetejénél. Ki kell emelni a hangkar kábelezését, amely a csatlakozók és a hangszedő sarui között forrasztásmentesen, egy vezetőből készül, a réz kábelerek kibontásával. A gyár a lágy arany bevonattal ellátott csatlakozókat is maga készíti, az alá nikkelezés teljes elhagyásával (ez csökkenti a csatlakozók maradék mágneses tulajdonságát).

 

TA_Magnify_j_1 600x400.jpg

 

A hangszedő az MC kínálat felülről harmadik tagja volt, név szerint da Vinci V2. A pick up háza alumínium, 30 μm vastag két rétegben felvitt kerámia bevonattal, amely felülről egy 12 ágú csillagot formáz, ezek a nyúlványok a keletkező intenzív rezgések energiáit hivatottak kivezetni. A tokozatnak nincs két párhuzamos oldala és a csavarok anyameneteit a házba vágták, így antimagnetikus nejlon csavarok is használhatóak a felrögzítéshez. Az izgalmas műszaki adatokból hadd szemezgessek egy kicsit: a tűalak mikro HD (lándzsahegy), a tűszár bór, tekercs anyaga tiszta arany, ajánlott tűerő 2,8 g! Különlegessége a Clearaudio MC hangszedőinek, hogy nem egy nagy, hanem több kisebb mágnest használnak, amelyek távolságát a tekercsektől laborban állítják be, pontosan így hozva létre a homogén mágneses mezőt. A da Vinci nyolc mágnest tartalmaz, de a csúcs Goldfinger már tizenkettőt. A hangszedő követési képessége káprázatos, a jel/zaj arány 90 dB körüli, ami a CD-k paramétereivel vetekszik.

 

Davinci Black 600x450.jpg

 

Még egy kör! Jöhet?

Az úgy történt, hogy árukapcsolásként kaptam az Innovation mellé Clearaudio Concept MC lemezjátszót is. Nem ígérhetem, hogy mindenki, aki vesz egy Innovations-t szintén kap egyet, de tudjátok, a kapcsolatok… A viccet félretéve remek alkalomnak kínálkozott, hogy egy felső kategóriás modell mellett meghallgassuk, mit nyújt a Clearaudio tizedannyiért.

A Conceptről annyit feltétlenül érdemes tudni, hogy a gyártó egy olyan lemezjátszó megalkotását tűzte ki célul, amelyet a hazaszállítás után negyed órával már hallgathatunk, épp ezért különleges megoldásokat alkalmaztak az érzékeny pontokon. A hangszedőt (választható MM vagy MC) beszerelték, beállították. A Verify hangkar teljes mágneses felfüggesztést kapott, így csak a Magnify hangkarban megismert két szál fut a forgás középpontba alulról, a felső csapágykengyelben elhelyezett mágnes pedig húzza felfelé a kart. Egészen zavarbaejtő, ahogy a hangkar lebeg, és furcsa érzés feltenni a lemezre. A lemezjátszó motorja szintén egyenáramú és játssza a 78-as lemezeket. A sasszit a rezonanciákhoz hangolták, a tányér – hasonlóan a nagy testvérhez – polioximetilénből készült (POM). Három rezgéscsillapított aprócska láb és kész. Az egész egyszerű, megbízható és modern kiállású. A hangszedő típusa Concept MC, a gyártó legolcsóbb mozgó tekercses hangszedője.

 

A meghallgatás során törekedtem a minél alaposabb megismerésre, összehasonlításhoz saját Roxsan Xerxes/Rega RB-300/Ortofon MC20S összeállítású lemezjátszómat használtam. A rendszer további elemei a következők voltak: Clearaudio Balanced Reference phono fokozat (nagyon jó darab), Clearaudio Sixstream összekötőkábel, DP 211 triódás csöves végerősítő, Straight Wire Quartett hangfalkábelek és Quad ESL-57 elektrosztatikus hangfalak. A lemezjátszók Mana Acoustic asztalkákon álltak (amiért külön köszönet a Penna-Poornak, és egyben kifejezem sajnálatomat, hogy már nem gyártják), valamint Shunyata Research Diamond Back tápkábeleket használtam, amelyekért a hála az USA Audiot illeti.

A meghallgatás során az Innovation lemezjátszón rajta volt egy lemezleszorító súly is, bár a hatása korlátozott volt. A következőkben minden észrevételem, illetve megjegyzés a tesztelt lemezjátszóra vonatkozik, a Roksan ellenében.

 

 

Akkor kezdjük. 3, 2, 1, Rock’n’Roll…

Ha jazz, akkor legyen big-band, ebben pedig a Sheffield Lab direktvágott lemeze a The King James Version az egyik legjobb.

Már a bevezető barázda is máshogy szól! Szélesebb a spektrum, jobban eloszlik a hang, és zajtalanabb is. Nyugodtan árad a zene, nincs idegesség, kapkodás, csak maximális koncentráció. A hangszerek valódinak tűnnek, a zongorának teste van, hosszabb a lecsengése. Nini, itt nem is egy, hanem kettő pozan szól! A dobok bőre jobban rezeg, teste méretesebb. Harry James trombita szólója háromdimenziós, a mélyek nagyon kiterjedtek és megfogottak. Semmi lötyögés. A cinnek azt a finom zizegést hozzák, amitől olyan jó hallgatni ezt a zenét. A tér széltében és mélységében kinyílt, valóban érezni, hogy a lemezt egy kápolnában vették fel, nem egy klubban. A magasságban is jelentős eltérést, úgy fél méter különbséget érezni. Olyan új hangokat vélek felfedezni, amelyeket eddig nem vettem észre. A legnagyobb dobás azonban a dinamika. Ha halkan szól, nagyon halkan teszi, de a tuttiban aztán odavág.

 

Kell egy kis népzene is, és szokásomhoz híven a Muzsikás együttes: Nem arról hajnallik, amerről hajnallott… című lemezét teszem fel (Hungaroton).

Meghittebb előadás, a feszültség és a koncentráció érzékelhető a zenészeken. Így szólni még nem hallottam ezt a felvételt, teljesen lejön, hogy ez egy stúdiólemez. El is döntöttem, hogy többet nem használom tesztelésre. Ifj. Csoóri Sándornál a „hajnallott” szó végén végre kiejti a szóvégi t-ket, nem nyeli le, és eddig ezt sem figyeltem meg sehol. Balról tambura, középen koboz, jobbra citera peng. Ez eddig rendben, de most valahogy jobban elhiszem, hogy ezek valódi hangszerek. A középtartomány semlegesebb, kiemelésektől mentes, a nagydob kiterjedt és olyan megfogott, erős, amelyet tanítani kellene. A zenészek körbejárhatóak, nagyobb a jelenlét érzése.

 

Egy kis klubhangulat: itt van Tom Waits The Heart of Saturday Night albuma (Elektra).

New Coat of Paint című számban a Roksan után az az érzésem lesz, hogy ebben a Los Angelesi klubban kaptam egy jobb asztalt és végre az előttem állók is leültek. Tom Waits a Roksanon Charlie-ra veszi a figurát, míg az Innovationon végre megtalálta a saját hangját. A ritmus lüktet, a gitár szebben szól, a billentyűs a bal kezes szólamot Hammondon játssza, és valahogy ez Hammondosabbra sikeredett. A dobos odacsap, a zenészek nem kötelességből zenélnek, hanem ez az életük. A szám végén mindig rám jön egy kis tarkóbizsergés, ami a zene elhalásával múlik el, de az Innovation esetében az arcomra is átragad és tovább is tart.

 

Legyen szomorúzene is, és ha már a repterünket is átnevezték a 2011-es Liszt Ferenc emlékév és a Nagy Ország Átalakítás alkalmából, akkor jöjjön az Első Zongoraverseny a magyar származású Julian von Károlyi és a Magyar Filharmonikusok előadásában (EMI).

Egyértelműnek tűnik, hogy így kell megszólítania. Lehengerlően kezd a mélyvonósok szólama, szépen kirajzolódik a teljes zenekar, és még az ültetési magasságokat is könnyű felismerni. Jól gyantázott vonókkal játszanak a hegedűk, brácsák csellók és nagybőgők, a tuttikban elszabadul a pokol. Liszt ezt a darabot teleírta hatásvadász elemekkel, és ez most érvényre is jut. A zongora valódi Steinway, de ez a Roksanon is nagyon szépen szólalt meg. Mintha többen játszanának a zenekarban. Nehéz bármit leírni, mert belefeledkezem a zenébe.

 

Kell a tesztbe natúr énekhang, lehetőleg női. Erre az Ortofon Pick Up Test Record (Opus3) Jerry, Who Runs The Wine Shop című száma igazán megfelel.

Hihetetlen, de mindig meglep ez a lemezjátszó, ha elkezdődik egy szám. Annyira különleges az atmoszférája, annyira egyértelmű, hogy ez csak így szólalhat meg. A szám elején meghallom, ahogy a jobb oldalon nagyon halkan megszólal az egyik gitár. Lejön, ahogy ez a zenész szuszog, és biztos, hogy orrsövény-ferdülése van. Az énekes csaj igazibb, bár a másikkal szívesebben élnék.

 

Most akkor jöjjön a ráadás. A Clearaudio Concept vajon mit tart meg a nagy lemezjátszó erényeiből?

Csajkovszkíj: 1812 nyitány Concertgebouw Orchestra (Philips)

Ritmusos, zenei megszólalás, de nem emlékeztet az Innovationra. Attól szegényesebb, dimenzióiban szűkebb előadást hallok. A tér alacsony és nem túl mély, a színpad közelebbi. Fedettebb, nem a részletekre koncentráló hang, de az előadás attól függetlenül nagyon egységes, és jó hangulatú. A basszus sok, de nem a legmélyebb tartomány dominál, hanem kissé feljebb, emiatt valamelyest veszít a kottázhatóságából, de nyer ritmusban. A legfelső tartomány mattabb, de ez csak a drágább rendszerrel összehasonlításban értendő. Olyan hang, amelyet napokig elhallgat az ember.

 

Jöjjön a kilencvenes évek egyik legjobb albuma, Lou Reed: New York (Sire) és róla az A oldal első száma, Romeo had Juliette 

Olyan, mintha egy régi csöves készüléket hallgatnék. Kisebb dinamika, mélyebb tónus, kidolgozatlanabb részletek. Lou Reed cigin edzett hangja búg, mintha közelebb állna a mikrofonhoz. A tengermély basszus most nincs meg, vagy beleolvad a felsőbasszus emelésbe. Egyforma hangerőn szól.

 

Végezetül jöjjön a Jazz Reunion című korong, Pee Wee Russel-Coleman Hawkins és még sokan mások előadásában

Meleg, barátságos, részletező hang. A klarinét lejjebb kezd, szélesebb, de közelebbi színpad. Lüktet a zene, és a bőgő jobban kottázható. A trombita vékonyabb, némi izgalom jól jönne a szám közben. A második klarinét-szólóban akad pár rikoltozó hang, az első, amit a héten hallok.

Megmondom őszintén, az elmúlt napokban túl sok minden új dologról kellett eldöntenem, hogyan is szól, de nem állhattam meg, hogy a Clearaudio lemezleszorítóját rá ne rakjam a Concept lemezjátszóra. Amíg a nagy lemezjátszónál kicsi volt a változás, a kisebbnél alig hittem a fülemnek. Az előbb hallgatott lemez hangja nagyon megváltozott. A basszus kitisztult, megfogott és mély lett, az a jellegzetes felsőbasszus emelés eltűnt. A magas hangok megjöttek, levegősebb lett a megszólalás. Biz’ Isten, mintha hangosabban szólna, pedig nem tekertem feljebb a hangerőt. Most sokkal jobban emlékeztet az Innovationra. Egyedül a második klarinét szólam pár harsány hangja maradt meg, illetve kissé szárazabb lett a hangzás, ezért nem vagyok teljesen biztos az ítéletemben. Kötelező kipróbálni.

 

Emlékszem, amikor először szólalt meg a Clearaudio Innovation, mennyire lenyűgöző volt a fölénye. Igazi überhifi, ami mindent jól csinál. Térhatás, dinamika, zeneiség, basszus, ritmus, hallgathatóság, részletek, gondolatok, információ? Nincs hiba benne. Az egy hét alatt öten hallgatták meg a lemezjátszókat, de mindenkinek megegyezett a véleménye abban, hogy kiragyog a hangja. Persze az ára is kimagasló, ezért nem számíthatunk tömeges elterjedésére, de azok a szerencsések, akik ilyet hallgatnak majd otthon, elégedetten dőlhetnek hátra. Igen, nekünk sikerül… Az a 13 700 €, ma 4-4,2 millió forint, de ezért hangban, formatervben és technológiában is osztályon felüli minőséget kapunk. Ehhez képest a viszonyítási alapnak használt lemezjátszóm újkori értékén negyede ötöde az Innovationnak, a Concept pedig tizede. Tessék ennek megfelelően megítélni a kicsi Clearaudio hangzását, hiszen derekasan helytállt, bár az előadása koránt sem tökéletes, de mindig zenei és izgalmas, véleményem szerint bármeddig hallgatható muzsikus a maga kategóriájában. Hozzá feltétlen ajánlom a lemezleszorító kipróbálását, sok mindent rendbe rak, némi szárazabb hangzásért cserébe. A Concept játszó ideális lesz azokba a komolyabb audiofil rendszerekbe, amelyek megkívánnak még egy kis basszust, ritmikát, életet. Túlontúl buja hangú összeállításhoz azért ne válasszuk, vagy cseréljük le a többi komponenst.

És a világ rendje imígyen helyreállt…

 

 

CLEARAUDIO ÁRAK:

Innovation lemezjátszó futómű: 6700 €

Clearaudio Magnify hangkar: 2500 €

Clearaudio da Vinci V2 MC hangszedő: 4500 €

 

Clearaudio Concept MC

komplett lemezjátszó Verify hangkarral és

Concept MC hangszedővel: 1400 €

 

                                                                                      Hordós László Gergely

 

www.lauditeur.hu

Share |

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111