Svéd páros

AVtrend | 2012. Október 12. | 13:00

A hozzávetőleg egy évtizedes múltra visszatekintő svéd XTZ márka viszonylag új szereplő a hazai piacon. Termékei kedvező áruk és kiváló minőségük alapján rendkívül pozitív nemzetközi megítélést vívtak ki az elmúlt években. Vajon hazánkban is megismétlődik-e a sikertörténet?

xtz komplet_cikk.jpg

Árak és értékek

 

Svéd páros... Ezt hallva, a sport iránt is érdeklődő olvasóinknak a Bengtsson-Johansson páros ugorhat be, akiknek aktív pályafutása körülbelül egy időre esett a magyar asztalitenisz Jónyer-Klampár-Gergely trió nevével fémjelzett aranykorszakával. De a dicső sportmúltba révedés helyett foglalkozzunk tesztelendő audió eszközeinkkel! A mi párosunk a Class 100A D3 erősítőből és 99.26 MKII monitorokból lett összeállítva további XTZ kiegészítőkkel, a fekete zongoralakk 99 High Glossy állványokkal és Star Quad NLP hangfalkábelekkel. Hasonlóan a csapatjátékokhoz, itt sem az egyéni brillírozás lesz a cél, hanem a közösen elért végső eredmény számít. Az egyes komponensek mennyire vannak összehangolva, mennyire segítik egymás munkáját?A potenciális vásárlókat bizakodással töltheti el az XTZ cég filozófiája: minél magasabb minőséget adni, minél kedvezőbb áron. Ennek érdekében valósították meg direktértékesítési módszerüket a lehető legrövidebbre fogva a kereskedelmi láncot a gyártó és a fogyasztó között, kiiktatva a többszintű disztribúciókat, így minimalizálva az adminisztrációs, szállítási és tárolási költségeket. Szándékuk szerint a pénzt inkább fejlesztésre és nem reklámra költik. Az árakban ez így jelentkezik: az erősítő 260.000 Ft., a hangfalpár 290.000 Ft., a teljes lánc állványostul-kábelestül valamivel több, mint 620.000 Ft. Ezek tehát az árak, most nézzük az értük kapható értéket!

 

Az erősítő (Class A100 D3)


d3_5.jpg

Calss A100_cikk.jpg

Beszédes típusjelzésének megfelelően „A” osztályú, a korábbi D2 típus továbbfejlesztése. Megnövelték a masszív alumínium ház szilárdságát, bővítették a bemenetek számát. Egymástól elszigetelt, moduláris elrendezésben kapott helyet a tápegység, az analóg és digitális jelfeldolgozó áramkörök és a végfokozat.Ha a 2 x 50 W-nál nagyobb teljesítményre lenne szükség, akkor „AB” üzemmódba is átkapcsolható, ahol 2 x 110 W-ra van specifikálva (8 ohmon). Dinamikus csúcsokban képes 2 x 350 W leadására is, amit a tekintélyes méretű (és súlyú) toroid trafó biztosít.A készülék egész megjelenése minőséget és robosztusságot sugall. Klasszikus dizánja szándékoltan kortalan, emiatt nem fenyeget az a veszély, hogy divatos megoldásai miatt pár év múlva elavultnak tűnik. Fekete és ezüst kivitelben létezik, illetve van egy köztes verziója is, ahol a hármas tagolású előlap középső része ezüstszínű, míg a két szélső sáv fekete. Így bármilyen stílusú rendszerbe gond nélkül beilleszthető.Előlapja high-end módon minimalista, csupán hat gombot (stand-by és bemenetválasztók), a tekintélyes méretű, 0.5 dB-es osztású hangerőszabályzót, és egy megtermett VFD kijelzőt tartalmaz. Ez utóbbi erőteljes kék színnel jeleníti meg az adatokat, akinek esetleg zavaró, az egy fokozatban csillapíthatja a fényerőt, illetve teljesen le is kapcsolhatja.A hátlapi 4 sztereó RCA bemenet közül 3 vonalszintű, a negyedik a phono, amely átkapcsolható a hangszedő típusának (MM vagy MC) megfelelően. Digitális bemenetből 5 áll rendelkezésünkre: 4 db. koaxiális és 1 db. optikai. Az elő és a végfok szétválasztható.A minőségre törekvést jelzi, hogy nem csak a hátlap összes ki- és bemeneti csatlakozója aranyozott kivitelű, hanem a ház belsejében a bemeneti források közötti átkapcsolást végző relék érintkezői is.

 

A hangfal (XTZ 99.26 MKII)


xtz cikkbe.jpg

Szintén továbbfejlesztett modell. Újratervezték a -12 dB meredekségű keresztváltót kisebb tűrésű alkatrészek felhasználásával, növelték a doboz belső csillapítását és merevségét a rezonanciák csökkentése érdekében, jobb minőségű lett a belső kábelezés.Két utas, basszreflex kivitelű. A tekintélyes, kb. 65 mm átmérőjű reflexnyílás a hátoldalon kapott helyett. Tartozékként mellékelnek hozzá egy szivacs hengert, melyet a reflexnyílásba helyezve csillapítható a mély hangok mennyisége. Érzékenysége 88 dB. Gyári ajánlás szerint alkalmazható sorrundként a 99-es sorozat álló és center példányai mellett, vagy akár önállóan, front sugárzóként.A tesztelésre kapott példányok fekete, 8 rétegben felvitt zongoralakk kivitelűek voltak. Létezik még fehér, dió és matt fekete színű változat is. A kabinet 25 mm-es MDF, erőteljes belső merevítésekkel. Tervezésekor a belső akusztikus állóhullámok és rezonanciák kiküszöbölése volt az egyik fő szempont, mert egyetlen derékszög vagy párhuzamos felület sem található rajta. A hátoldali két pár aranyozott aljzat (banándugót és csupasz vezetéket is fogadnak), lehetőség ad kettős kábelezésre vagy erősítésre.A tweeter Fountek gyártmányú ribbon sugárzó. Neodímium mágnesű, 18 mikron vastag alumínium-műgyanta szendvicsszerkezetű fóliából. Felső határfrekvenciája 40Khz környékén van, így nem okozhat gondot SACD illetve DVD-Audió lemezen rögzített nagyfelbontású zenék lesugárzása sem. A 16 cm-es magnézium membrános mélyközép sugárzó a világ egyik vezető hangszóró specialistájától, a norvég SEAS cég Excel sorozatából származik. A 99.26 különlegessége a magas tartomány átvitelének szabályozhatósága. A hátlapon a hangszóró vezetékek terminálja feletti 2 pár további aljzat átkötésével, illetve szabadon hagyásával lehet a különböző frekvenciameneteket beállítani. Ez a módszer összesen 4 féle variációra ad lehetőséget: 0 dB-es lineáris átvitel, +3 dB-es kiemelés, illetve -2 és -4 dB-es csillapítás.

 

Rendszerhangolás majd meghallgatás

 

A CD játszó analóg és optikai kábellel is csatlakozott az erősítőhöz, így hamar kiderült, célszerűbb csak futóműnek használni, és a jelfeldolgozást az erősítő színvonalasabb D/A konverterére bízni. Digitális bementre váltva a zene levegősebb, a sztereó tér határozottabb lett. Visszakapcsolva analógra mintha egy vékony fátyol ereszkedne a zenészek és a hallgatóság közé. A hangzás mosottabb, bizonytalanabbul lehet meghatározni a zenészek térbeli pozícióját.A hangdobozok frekvenciamenetének „belövéséhez” a már számtalanszor hallott Dave Brubeck albummal indítottam. A szivacshengereket a reflexnyílásba helyezve (kvázi zárt dobozként üzemeltetve) nem volt kellemetlen a hangzás, de hiányérzetet hagyott maga után. A szivacsok eltávolítása drasztikus változást okozott. Nem csak a mély tartomány nyílt ki, a hatás jelentkezett a teljes spektrumon. A kvartett minden hangszerének erőteljesebb, testesebb lett a hangja még a magasabb régiókban is. Zongora, dob, bőgő, szaxofon, egyformán lendületet kapott. A zenészek rögtön jobb kedvvel, nagyobb örömmel játszottak tovább. Kis szobában, rátolva a falra, vagy polcra helyezve lehet létjogosultsága a zárt dobozú üzemmódnak, de állványon, térbe állítva, a hangzásnak szüksége van a basszreflex konstrukcióból adódó támogatásra.A magas tartománynál először a két szélsőérték, a +3 dB emelés kontra -4 dB csillapítás között váltogattam. Itt már egy Dire Straits album is bevetésre került. A kiemelt hangkép levegősebb, fényesebb volt, a gitár plasztikusabbá vált, de a változás most is az egész hangképen éreztette hatását. A dobok -4 dB-nél tompán puffantak, míg a másik esetben határozottan, keményen ütöttek.Majd egy másik jazz-kvartett, Tony Lakatos albuma a Sztereó Magyar Jazz sorozatából. A hangkép szinte azonos a korábbival. A színpadkép definiált, a zenészek térbeli elhelyezkedése jól behatárolható, hangszereik tisztán, de erőteljesen szólnak. Könnyebb műfajon, a Superheavy albumán Joss Stone hangja előrelép a hangszórók síkjából, a reggae stílusú részeknél a kis doboz méretét meghazudtoló erővel pumpálja a basszust. (Ne feledjük el, egy kb. másfél arasz magasságú monitorról van szó!). A végeredmény tömör, de nem monolitikus, hanem a részleteket is precízen bemutató hangzás. Visszatérve Knopflerhez, Sangri-La albuma ismét a gitárszólamok tisztaságát mutatja. Elektronikus zenén a konstruált sztereó tér mérnöki pontosságú, a magasak áttetszők, a szintetizált mély hangok hasonlóan attraktívak, mint korábban, a kvartett bőgője esetén.

 

Összegzés

 

Svéd párosunk jól teljesített, közös munkájuk eredménye hosszú távon is hallgatható, kellemes, de nem visszafogott, hanem erőteljes hangzás. Az ár/érték arányokat tekintve teljesül az XTZ célkitűzése, kiváló hangú készülékeket hoztak létre kategóriájukon belül.A kis monitor hangfalak remekül helyt álltak frontsugárzó szerepkörben. A magas tartomány kiemelése/csillapítása ízlés kérdése is, de ezzel a hangolási lehetőséggel nagyon eltérő környezetek akusztikájához is jól tudnak alkalmazkodni.Az erősítő egyetlen negatívumának az „A” osztályú üzemmódból adódó erőteljesen melegedés róható fel, de ahogy mondani szokás, ez nem hiba, hanem tulajdonság. Megvásárlása esetén új tulajdonosa két legyet üthet egy csapásra: nem csak önmagában egy kiváló erősítőhöz jut hozzá, hanem CD játszóját digitális bejáraton csatlakoztatva úgy érezheti, azt a készülékét is sikerült jobbra cserélnie.

 

Class A100 D3 főbb műszaki adatok:

 

Teljesítmény

2x50W ("A"osztályú üzemmódban 8ohm)

2x110W ("AB"osztályú üzemmódban 8ohm)

2x180W ("AB"osztályú üzemmódban 4ohm)

Frekvencia átvitel 5 Hz – 50 kHz (kevesebb, mint 0,5 dB eltéréssel)
Jel/zaj viszony Nagyobb, mint 100 dB
Torzítás Kevesebb, mint 0,03%
Bemenetek

Analóg vonalszintű (4 db)

Koaxiális digitális (4 db)

Optikai digitális (1 db)

Phono (1 db)

Kimenetek Pre-out
Egyéb tulajdonságok

Átkapcsolható phono bemenet (MM és MC)

Szétválasztható elő és végfokozat

Aranyozott csatlakozók 

Távirányító

Méret (szé x ma x mé) 435 x 150 x 410 mm
Súly 22 kg

 

99.26 MKII főbb műszaki adatok:

 

Impedancia 4-8 ohm
Érzékenység 88dB
Terhelhetőség

100W szinuszos

300W zenei

Magassugárzó

Fountek gyártmány

Alumínium szendvics szerkezetű szalagsugárzó

SACD/DVD-Audio-ready

Neodímium mágnes 

Mélyközép sugárzó

SEAS gyártmány (Excel sorozat)

Magnézium membrán

Egyéb tulajdonságok

Basszreflex doboz, zárt dobozzá alakítható

Aranyozott, kettős kábelezésre alkalmas csatlakozók 

Négy módon hangolható magassugárzó

Méretmm  (szé x ma x mé) 244 x 379 x 352 
Súly  10 kg/db

 

http://www.xtz.hu

 

http://www.doczy.hu

Share |

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111