Cambridge Audio Azur 751BD média lejátszó teszt

AVtrend | 2012. Július 09. | 06:00

Tavaly a 650BD-t tettük mérlegre, és már az is kellően fajsúlyosnak találtatott. Most itt az új sorozat, ami minden várakozást felülmúlt.

KÉK 600x400.jpg

 

Eisa díjas mindenes

Cambridge Audio Azur 751BD 3D Blu-ray lejátszó

 

Az utód legalább annyival jobb lett, mint amekkora különbség van egy autómárka középkategóriás modellje, és luxusigényekre gyártott társa között, de ez az árazásán is meglátszik. Nem mellesleg a 751BD megkapta az EISA 2011-2012 legjobb univerzális házimozi-lejátszója címét. De nézzük, miért is indokolt ez!

 

A lapos, szálcsiszolt alumínium műszerfal kifinomultságot sugall, és ez a stílus tökéletesen illeszkedik a Cambridge Audio AV-vevőkhöz. A külső olyan, mintha előrevetítené azt, amit majd teljesítményben kapunk, céltudatosan tervezett, elegáns, csaknem minimalista külső, egy csipetnyi high-endes hűvösséggel párosulva.  Az előlapon mindösszesen hét gombot találunk, a műveleti-, és a bekapcsoló gombokat, egy előlapi USD-aljzattal együtt. A gombokkal semmi gond, de az USB-t ugyanaz a félresikerült gumisapka óvja használaton kívül, mint korábban, jó, ha a tulaj betáraz belőle néhányat, mert könnyen elkeveredhet!  A gépezet új, akusztikailag csillapított, kettős rétegű lábakon áll, amelyek segítik megelőzni a túlzott rezonanciákat.

600x40 camb.jpg

A készülék az összes mai lemezformátumot ismeri. Ezek a Blu-ray, a BD-3D, a DVD-Video,a DVD-Audio, az AVCHD, az SACD, a CD, a HDCD, a Kodak Picture CD, a CD-R/RW, a DVD±R/RW, a DVD±R DL, és a BD-R/RW is. File fronton is nagyot domborít az albioni, kezeli a MPEG2, MPEG2 HD, MPEG4, MPEG4 AVC, VC-1, XviD, VCD, AVCHD, MPEG ISO, AVI, VOB, JPEG, JPEG HD-t is, és a sokat emlegetett MKV-t is, igaz annak csak 4.1-es verziójáig, de ez is bőven elég. A szabványok zenei téren is megvannak, sőt, itt van igazán magasan a léc, amit a lejátszó magasan át is visz. Alkalmazza a Dolby Digital Plus, DTS- HD High Resolution,  a veszteségmentes Dolby True HD és DTS-HD Master Audio formátumokat. A 751BD nemcsak  blu-ray, és DVD lemezeket játszik, hanem egyben egyszerű, de jó minőségű sztereó CD lejátszó is. Ez utóbbit amiatt teheti, mert kapott a hátuljára egy pár sztereó audio-kimenetet. Ez a korábbi tesón nem volt megtalálható. Van még egy RS232C, és egy e-SATA csatoló is, előbbivel - megfelelő program birtokában- számítógéppel is vezérelhetjük a gépet, utóbbi segítségével külső nagysebességű adattárolót kapcsolhatunk hozzá, új forrással megtáplálva a készüléket. Megtalálható még két darab HDMI-kimenet, ami pontosan eggyel több, mint régebben. Úgy látszik, a mérnökök is meghallották a korábbi kritikus hangokat az egyetlen /csaknem/ veszteségmentes csatolóval kapcsolatban. Megvan a tavalyi LAN-csatlakozó is, és ehhez „csatlakozott” egy WiFi-dongle. Ez is mutatja, hogy 2.0-ás BD-Live-ot, és vezeték-nélküli netet használhatunk, és van 1 GB beépített memóriánk is. A vezeték nélküli telepítés egyébként egyszerű, kiválasztása után a készülék  a "Wireless" hálózati menüben gyorsan megkeresi a hozzáférési pontokat,  és a felhasználó egy nagyon jól megtervezett szövegbeviteli mezőben megadhatja a titkosítási kulcsot.

Cambridge_751BD 600x400 nyitott .jpg

A készülék lelke a Mediatek MTK8530 chipset, és 5 darab szeparált Wolfson WM8740 D/A konverter, amik biztosítják, hogy az összes audio-csatornán a lehető legjobb minőségű dekódolt jel jelenjen meg.  A nem HD-felbontású anyagokat a 751-es természetesen felkonvertálja 1080p-re, ezt a munkát a Marvel QDEO video skálázóra bízták a gyárban. Audio-hangzás terén sincs szégyenkeznivalónk, az Anagram Q5 192 kHz-s technológiája /ami a díjnyertes 840C CD-játszóból került át ide/ a zálog arra, hogy a legigényesebb hallgatók sem találnak fogást sem zene-, sem mozihallgatás közben.

Pure Audio Mode. Ebben az üzemmódban minimálisra csökken a zavaró zaj, mivel az összes video-feldolgozó áramkör ki van kapcsolva. Ha az egyetlen átlagostól eltérő előlapi dedikált gombot használjuk / ami a filter gombja/, akkor 3 beállítás, lineáris, minimális, és meredek közül választhatunk. Talán miután a Pure Audio be van kapcsolva, és a szűrőt a lineáris módba helyeztük, tisztább, jobb, kiegyensúlyozottabb lett a hangzás.

A képernyőn megjelenő menü mind színhatásával, mind betűkészletével üdítőleg hat a nézőre. Könnyen navigálható, logikus felépítettségű, magyar nyelvre tökéletesen adaptált.  A távszabályzón tavaly óta nem változtattak, maradt a régi design, továbbra sem megvilágítottak a sötétben tökéletesen egyforma gombok, egyszerű szürke eminenciásként teszi a dolgát.  

A lemezbootolás terén remek időket kaptam. Egy blu-ray mintalemezt kevesebb, mint fél perc alatt indított el, a DVD-k ennél még jobban teljesítettek.

A 3D-s megjelenítés egyszerűen káprázatos. A Polar-Express pincérei a vasúti kocsiban játszódó táncjelenet alatt minden szögből tökéletesen élőnek látszottak, az áthallás minimális, a pixelesedés ugyancsak észrevehetetlen volt.  A színeket jól textúráltan, végig élethűen adta át. A játékos jól végezte dolgát a blu-ray nagyfelbontású „sima” videókkal is, a teszt megjelenítés remegésmentes volt, bármilyen csíkozódás, felhősödés nélkül. Egy repülőtéri felvétel nézése közben a propeller lassú forgása enyhe foltosodást okozott, de ezzel a jelenséggel más gyártók is folyamatosan küzdenek.

Még lejjebb ereszkedve a minőség létráján, DVD-fronton is csodásan teljesít a 751BD. A Marvel-méretezőn és a HDMI-n keresztül remek munkát kapunk, a játszó elsimítja a durva éleket, és korlátozza a csúnya digitális zaj behatolását. Azt hiszem, hogy a skálázó zajcsökkentésének minimumra állítása, és az élesség megfelelő belövése egy kis plusz extrát tud adni a képminőségnek.

Következzen egy kis audiofil-csemege, Mendelssohn egyik hegedűversenye SACD-ről. A hangszerek finoman, tisztán, de erőteljesen szólaltak meg, az atmoszféra, és a tér is gyorsan megteremtődött, és úgy is tartotta a játszó. Egy pillanatra sem engedett, sem a dinamikából, sem a hangtérből. A mélyek határozottak voltak, a magasak élesek, de nem tolakodóak. Egy kicsit szentségtörésnek számíthat, de progresszív techno-zenével is megterheltem a gépet. Ezzel néha rendesen feszegettem a határait, de tartotta a teljesítményt, és feszesen tűrte a terhelést. A hirtelen váltásokat stabilan kezelte, talán a basszus-leadást tudnám egy leheletnyit kritizálni.  Jazz esetén lágyan, alázatosan prezentálta a zenét, az énekhangokat ahol csak tudta, jól előtérbe helyezte.

A Cambridge Audio idei BD-playere minden tekintetben jobban sikerült, mint elődje. Tervezésében érezhető, hogy gondoltak a régebbi, HDMI-aljzattal nem feltétlenül rendelkező A/V-erősítős ügyfelekre is, de egyben a jövő felé is léptek. Itt főleg a 3D-s megjelenítésre gondolok. Video-megjelenítési képességeinél már csak audio-frontja nyújt erősebb előadást, sokszínűsége, és multi-játszási képessége minden szőrszálhasogató igényt kielégít. A végén jön általában a feketeleves, ez pedig az árcédula, ami bőven hatszámjegyű, ezért csak annak a felső-középréteg házimozi-rajongónak éri meg ez a készülék, aki anyagilag egy még éppen nem a high-end kategóriába eső komponensért tud ennyit áldozni. Annak viszont feltétlenül.

 

Herbán Tibor

www.informatéka.hu

 

Szubjektív vélemény:

 

Kivitel:             Kiváló

Kezelhetőség: Kiváló

Szolgáltatások:Kiváló

Képminőség:   Kiváló

Hangminőség: Kiváló

Végeredmény: Kiváló

 

Összegzés:

 

+ igen jó, exkluzív minőség

+ gyakorlatilag minden formátumot támogat

+ kiváló képminőség

+ kiváló audio prezentáció

- a távirányító nem megvilágított

 

Műszaki adatok:

 

Lejátszott formátumok:

Blu-ray, BD-3D, DVD-Video, DVD-Audio, AVCHD, SACD, CD, HDCD, Kodak Picture CD, CD-R/RW, DVD±R/RW, DVD±R DL , BD-R/RW

Video:

MPEG2, MPEG2 HD, MPEG4, MPEG4 AVC, VC-1, XviD, VCD, AVCHD, MPEG ISO, AVI, VOB, MKV (4.1), JPEG, JPEG HD

 

Audio:

Audio D/A konverter: 192kHz/ 24bit

Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS, DTS-HD High Resolution Audio, DTS-HD Master Audio

 

Kimeneti csatlakozók:

HDMI V1.4 x 2
USB x 2

Kompozit video, komponens

7.1 RCA/Phono

Stereo out

LAN / WLAN (802.11 n/g/b)-dongle


Energiafogyasztás készenléti módban < 0,5 W
Méretek (Szé x Ma x Mé): 85 x 430 x 312 mm
Tömeg: 5 kg

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111