Revo CD-játszó és erősítő

AVtrend | 2012. Március 22. | 18:00

Egymásnak teremtve - Valójában ez írásunk eredeti címe, és hogy miért? Nos - egy érdekes kivitelű, komoly felépítésű, figyelemre méltó hangkvalitású berendezésgyártóval szaporodott a kínálat, méghozzá a hegedű szűkebb hazájából, Cremonából.

Az Enrico Rossi vezetésével 1987-ben megalakult cég folyamatos kutatással és fejlesztéssel versenybe szállt, hogy meghatározó pozíciót harcoljon ki a déleurópai high-end gyártók körében mindenekelőtt azért, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező olasz klasszikus zenét, méltó módon tolmácsolják a zenekedvelők számára.

 

7.jpg

 

 

A siker záloga „folyamatosan frissített termékek az eredeti filozófia megváltoztatása nélkül.” A tervezett modellek hosszú évekig szerepelnek a katalógusok kínálatában. Áraik stabilak, a kibocsátás idejétől változatlanok - szezonvégi leértékelés a Norma Audio -nál nincs! A gyártó nem titkolt szándéka, hogy lezárja a vitát a csöves és félvezetős készülékek minőségkülönbségéről és bebizonyítani, hogy félvezetősből is lehet kiválót alkotni.

A sikeres konstrukciók gyártásának titka hangminőség szempontjából, több részből áll: sebesség, mikro és makro dinamika, artikuláció, részletezőképesség, semlegesség, érzelemátvitel képesség. A hosszas kutatás kifinomult konstrukciót eredményezett, ez mindegyik modellre jellemző. Stabilizált tápegységek, nagysebességű áramkörök, nagy linearitás, alacsony zajszint, valamint egyedileg kiválogatott minőségi alkatrészek jellemzik a készülékeket.

A Norma Audio a közelmúltban mutatta be a Revo sorozatot, aminek eredeti és kifinomult a kivitele. Külalakjának egyik jellemző vonása a CD-játszón található nagyméretű LED -es pálcikakijelző és a hagyományos távvezérlő. A kijelző távolról is jól látható! A Norma Audio modellekben az előző évek tapasztalatai és eredményei halmozódtak fel. Az elegancia és az egyszerű vonalvezetés, a kompakt méret, a könnyű integráció és az operatív sokoldalúság kielégíti a legigényesebb felhasználó igényeit is. A minimalista design iskolát követve minőségi alapanyagok felhasználással jött létre a most bemutatásra kerülő két készülék, egy magabiztos CD-játékos és egy „nem erőlködő” valóban az erősítéssel foglalkozó integrált erősítő. A készülékek háza teljes egészében alumínium. Az előlap 15 mm, az alap- és fedőlap 4 mm vastag szálcsiszolt alumínium. A kényesebb elektronikai részegységek árnyékoló dobozokban találhatók, egyben védettek a káros rezonanciáktól is.

 

8.jpg

 

A Norma Revo IPA70B integrált erősítő teljesítménye csatornánként 70 watt (8 ohm-on), vagy 140 watt /4 ohm átlagos impedanciájú hangsugárzók használata esetén. Extrém frekvencia menete 0 Hz – 800 kHz-ig terjed, ami nagy meglepetés, mert ez a sávszélesség a végteljesítmény elérésekor sem változik. Öt bemeneti csatlakozásából a negyedik átalakítható analóg lemezjátszó bemenetté. Az ehhez szükséges, opcióként megrendelhető és egyszerűen beszerelhető panel, egyaránt alkalmas az MM és MC hangszedők jelének fogadására. Állítható a bemeneti impedancia és kapacitási érték, a lehető legjobb illesztés érdekében. A hatodik, nagyszintű bemenet külső A/V processzor/előerősítő számára készült, alkalmazásakor az erősítő végfokozatként dolgozik. Kényelmi szolgáltatás a távvezérelhető, kétsebességes motoros hangerő szabályozás.

 

6.jpg

 

A Norma Revo CDP1R CD-játszót az a vágy hívta életre, hogy olvasási képességekben és a hallható végeredményben a lehető legközelebb álljon az eredeti, lemezre felvett hangminőséghez. A gyártó itt is gyümölcsöztetni kívánta az analóg erősítés-technikában gyűjtött tapasztalatait, ezért nincs is digitális kiemente, és ezért lett szimmetrikus (XLR) az analóh kimenet is. Bár egyesek „öreg” technikának tartják a CD-t, de itt a példa, hogy lejátszásukra vannak még lehetőségek. A 16 bit / 44.1 kHz mintavételezés és a szabványban meghatározott frekvencia sávszélesség csak annyi „játszóteret” adott a gyártóknak, hogy sok, rossz hangú CD-játszó lásson napvilágot. A Norma Audio-nál úgy vélekednek, hogy a mintavételezés fokozásán kívül, a készülék analóg kimeneti-elektronikájának tökéletesítésével, sokkal jobb eredmény érhető el. Az elektronika részegységei szinte húzzák egymás után a hangzás-kvalitási tartalékokat. Az összes paraméter szintézise a hangban jelenik meg. A CDP1R-be beépítettek két PCM 1704 Multibit 24-bit D/A konvertert, nyolcszoros mintavételezésű DF 1706 szűrőt, aminek ugyan két szűrési algoritmusa van, de sajnos csak a készülékház megbontásával – ajánlatos szervizben – kapcsolható át. A tervezők bíznak abban, hogy a nyújtott minőség miatt nem fog senki külső D/A konvertert használni a lejátszóhoz. A diszkrét elemekből álló analóg fokozat, különlegesen kis zajú, nagy felbontást szavatoló rövid-jelutas áramkörök felhasználásával készült. Az analóg fokozat sávszélessége 2 MHz (!) Az igényesen kialakított elektronikához két tápegység dukál, külön a digitális és külön az analóg résznek. Az alkalmazott toroid transzformátort magas igényű audio alkalmazásokhoz fejlesztették, amely alacsony szórású, alacsony mechanika-zajú, nagy áteresztőképességű és mágneses magjának köszönhetően alacsony kimeneti impedanciájú. Tiszteletet parancsoló a rendszer frekvenciamenete: 0 Hz-től 22 kHz-ig, +/- 0.3 dB-n belül. Mindez merev, rezonanciamentes alumínium házban kapott helyet, kiszűrve a mágneses hatásokat. Tekintélyt parancsoló a tömege, 10 kg!

 

A szubjektív teszt eredménye a két készülék együttesére vonatkozik, bár a kisördög nem hagyott nyugodni és kipróbáltam más márkákkal is, ami a véleményemen nem változtatott. Gyors és dinamikus, élő hangcsemegét sugároz a CDP1R, tökéletes élességgel és stabilitással kezeli a hangforrásokat. Nem érzékelhető a tipikus, kemény digitális hang, viszont sokkal több hanginformációt és dinamikát kapunk, mindezt fáradtságérzet, mesterkéltség nélkül. Érezhető a színezetlen hang és a zene eredeti hangulata, úgy szól, ahogy azt a felvételkor rögzítették. A IPA70B erősítő esetében nagyszerűen érzékelhető a tonális semlegesség, a gyorsaság és a különösen nagy dinamika. Képes reprodukálni még a legapróbb hangzó árnyalatokat is, ráadásul ezek alacsony hangerőn is hallgathatók. Illik hozzá nagy érzékenységű (90 dB /W/m) hangsugárzókat kapcsolni, de jól bánik a bonyolult impedanciájú hangfalakkal is. Energiában itt nincs hiány, de úgy a basszus-, mind a hosszan csilingelő magas hangok gyorsasága, lecsengésének tisztasága és ereje is vitathatatlan.

 

5.jpg

 

A közép és magastartományok első hangjainak simasága, torzításmentessége először furcsa hiányérzetet keltett, míg később, a bemelegedés órája után, teljesen helyre állt minden. A hangzási balansz olyan egyenletes, hogy azt bármelyik nagyteljesítményű high-end végfok megirigyelheti. Ütőképes erősítés, mégsem ordítja a képembe a zenét. Lehet, hogy az első hangoknál még minden hangosnak tűnik, de az erőtlen készülékekhez szokott fülek számára nem csoda, hogy feltűnik kimagasló teljesítménye. Tudjuk, hogy nincs hang a CD-lemezen 20 kHz felett, de addig a határig itt hiánytalanul megvan minden. Ez a készülék-együttes komoly előrelépési alternatíva a kommersz, nagy sorozatokban gyártó márkákba belefáradt és csalódott, továbbfejlődni kívánó hifi-fanatikusok részére – nálam tarolt! ( - )

 

Szabó Károly

 

www.audiophyle.net

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111