Sony VPL-HW30ES házimozi projektor teszt

AVtrend | 2012. Április 10. | 12:00

A Sony évek óta vezető pozíciót tölt be a nagyteljesítményű HD felbontású vetítők piacán, és csak kevesen tudják, hogy a hazai Multiplex mozik termeiben is túlnyomó részben a japán gyártó vetítői működnek.

Ezek a megfizethetetlen kategóriát képviselik, és bár technológiájuk és fejlesztéseik miatt az elmúlt években több alkalommal részesültek EISA díjban, csak kevesek engedhették meg maguknak otthoni élvezetüket. Mára a helyzet sokat változott. A Sony SXRD LCOS projektorai,  köztük a most bemutatásra kerülő HW30ES típus, a hazai igényes házimozi rajongók számára a legmagasabb szolgáltatást biztosítják – elérhető áron.

 

kép1.jpg

 

 

Kiváló 3D moziképminőség otthonában


A jövevény idén nyáron került bejelentésre, úgy is, mint a Sony legújabb 1080p 3D képes SXRD (LcoS) házimozi vetítője. A HW30ES a legolcsóbb projektor amit a Sony évek óta vásárlóinak kínál, és a korábbi elődöt a VPL-VWPro1–t váltja ki a piacról, ami már szintén tudott 3D-s képet produkálni. Hogy felcsigázzuk olvasóink figyelmét, áruljuk el mindjárt, hogy a HW30ES ajánlott ára már jóval 1 millió forint alatt van, és ha hozzáteszünk még kb. 50 ezer forintot, akkor hozzájutunk egy VPL-HW30AES extra csomaghoz, ami két darab tölthető aktív szemüveget tartalmaz és egy adókészüléket, ami szinkronizálja a működésüket.

 

 

Áttekintés

 

A legnagyobb kérdés nem arra vonatkozik, hogy milyen jó a VPL-HW30ES, hanem, hogy mennyivel jobban éri meg az árát, mint a kb. 2,5 millió forintba kerülő VPL-VW90ES, vagy az azt felváltó VPL-VW95ES típusok.  Valójában nem lehet Sony projektort kapni ennyi pénzért, még akkor is, ha valamivel kevesebb szolgáltatást nyújt, –például a motoros objektív helyett itt manuális van, és nincs anamorfikus objektív lehetőség sem. Mégis, ez a Sony projektor nagyon sok mindent nyújt, főleg akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a következő felette lévő modell kb. 1/3 áráért juthatunk hozzá.

 

at11052501_08_vplhw30es-_tl.jpg

 

Egy dolgot viszont már elöljáróban elmondhatunk, mégpedig azt, hogy a VPL-VW30ES világosabb képet produkál 3D-ben mint a VW90ES, amit néhány hónappal ez előtti láttunk. Ez pozitív megjegyzés vonatkozik más különböző fejlesztésekre is, beleértve az új lámpa fényerejét is, ami kézzelfogható változást eredményezett. Még nem tudjuk pontosan a Sony magyarázatát, hogy miként lehetséges, de egy biztos, 3D-ben a képe határozottan világosabb.

 

A Sony projektoroknak van néhány kiváló jellemzője, beleértve a mozgáskiegyenlítő programot, amit a Sony Motionflow-nak nevez, és a dinamikus írisz működését, ami ultra kontraszt teljesítményt generál, és aminek a hozamaként, a vásznon igazán hatásos fekete árnyalatokat élvezhetünk. Ezek mind pozitív módon befolyásolják a VPL-HW30ES által vetített kép megítélését.

 

vplhw30es_others_110901_05.jpg

 

Ha valaki arra készül, hogy 2D vagy 3D filmeket nézzen, és lehetősége van, hogy moziszobában gondolkodjon, vagyis nem a nappaliban akar vetíteni, ahol sok a fény, akkor vegye figyelembe, hogy ennek a Sony projektornak hihetetlen nagy a fényereje – több mint 800 lumen kalibrált állapotban, amit szükség esetén még növelni is lehet pár száz lumennek, ha valami extra HDTV tartalom, esetleg sport közvetítés megkívánja.

 

Azok, akik az elhelyezését inkább általános célú családi szobában képzelik el, elmondhatjuk, nem fognak csalódni, a Sony VW30ES itt is jól fog működni, egészen addig, míg a környezeti fények aránya megfelelő módon szabályozott. Nem megfelelő esetben, és ez más vetítőkre is igaz, ha a vetített kép fényereje és a beszűrődő, vagy visszavert fények aránya felborul, akkor az eredmény egy gyenge, vagy inkább általános képminőség lesz.  

 

at11052502_04_vplhw30es-_nl.jpg

 

Ha viszont Olvasónk 3D-ben gondolkodik, mert úgy ítéli meg, hogy ez a jövő, akkor hozzátesszük, hogy a VPL-HW30ES, mint más jobb minőségű projektorok, további extra fénytartalékkal rendelkezik, amire feltétlen szükség van. Mivel a Sony VPL-HW30ES 3D-s 1080p vetítésnél fényesebb, mint például az általunk vizsgált JVC RS60, vagy a Mitubitsi HC9000D, de mint írtuk erősebb a fénye a Sony VW90ES-nél is, ebből a szempontból és ilyen kedvező árért, érdemes mélyrehatóbban foglalkozni vele, hogy biztosak legyünk a dolgunkban.

 

 

Tulajdonságok


Sony VPL-HW30ES 1,6:1 zoom objektív

A projektor manuális 1,6:1 zoom objektívje nagyon jó elhelyezést kapott, amiben nincs semmi újítás, mivel a sorozat egyik korábbi darabjában a VPL-VW50-ben már alkalmazták. Ettől függetlenül figyelmet érdemel, mivel a legtöbb projektorral ellentétben, még telezoomnál is alig veszít a fényerejéből.

 

at11052502_05_vplhw30es-_nl.jpg

 

3D képességek

 

Összehasonlításban vizsgáltuk a helyzetet, két másik vetítővel. Mivel a 3D a nézők szempontjai alapján a fényerő érzékelése szubjektív, ezért hiányzik a megbízható mérési rendszer, ezért három kollégánkat kértük fel a vizsgálatra. Mindhárman egyetértettek abban, hogy a SONY VPL-HW30ES 3D-je volt a legfényesebb. Az Optoma HD33 aminek 1800 lumenes fényereje van, 3D módban halványabbnak tűnt, de ugyanígy az Optoma HD8300 is, aminek szintén érezhetően kisebb volt  a fénye a 3D-s vetítésnél.

 

 

Képbeállítás – Motionflow

 

A Sony képbeállítási lehetősége meglehetősen jó. Két helyzet között választhatunk, az Off esetben: alacsony, illetve magas. Sportközvetítésnél az alacsony állást használtuk, és így is maradt a HDTV nézésénél is. Megfontolandó a Motionflow alkalmazása szerintünk ez inkább izlés dolga a digitális tartalmak nézésénél. Megfigyeltük, hogy a Sonynál a mozgáskiegyenlítés nagyon jól működik, és nem csak a 2D- tartalmat, hanem a 3D-t is nagyszerűen kezeli. Úgy gondoljuk, hogy ez a probléma a későbbiekben sem fog komolyabb gondot okozni, mivel a panel sebessége gyorsabbá válik, 240Hz, 480Hz, ezáltal könnyebb lesz majd a gyártóknak a 3D kép problémával és a mozgáskiegyenlítéssel dolgozni.

 

at11052502_06_vplhw30es-_nl.jpg

 

Összegzés:

 

A VPL-HW30ES készülék a Sony egyedülálló, 3 SXRD-panelből álló kijelző-rendszerével pontmentes megjelenítést, élénk színeket és valódi dinamikus kontrasztarányt nyújt. A dinamikus lámpavezérlési technológiának köszönhetően nem csökkenti a fényerőt, és a kép megjelenítéséből a lehető legtöbbet hozza ki. A 240 Hz-es panelmeghajtó segítségével, csökkentett 3D képáthallást tud elérni, mivel az SXRD panelek frissítési aránya 240 Hz. A rendkívül magas értéknek köszönhetően így kisebb mértékű a képáthallás a szekvenciális képkocka-megjelenítést alkalmazó 3D rendszerről, a tévénézés, pedig még inkább valósághű és kényelmes. Külön említést érdemel hogy a 3D szemüvegeken szabályozható a zársebesség és a fényerő szintje, míg a készüléken a 3D mélység szabályzására is van lehetőség.

 

 

Sony VPL-HW30ES Projector

 

Képmegjelenítés: 2D / 3D képes

Sorfelbontás: 720p és 1080i / 1080p beleértve a Blu-ray 3D-t

Mérete: közepes, jó dizájn

Távirányító: jól látható, világított

Kezelhetőség: Nagyon jó színkontroll, jó kalibrálás

Kontraszt: Ultra magas, jó fekete teljesítmény

Objektív: 1,6 zoom, függőleges / vízszintes objektíveltolás

Garancia: Kiváló 3 év.

Vetítés: Kreatív képkocka interpoláció, egyenletes mozgás

Ár érték arány: Kitűnő!  750. 000.- 

 

vplhw30es_others_110901_07.jpg

 

Technológia: 3 panel LCOS (SXRD)

Felbontás: 1080p Full HD 1920x1080

Fényerő: 1300 lumen / Kalibrált. 814 lumen

Kontraszt: 70.000 : 1

Zoom arány: 1.6 : 1 manuális zoom és fókusz

Lámpa élettartalom: 2000-3000 óra

Súlya: 10 kg

Garancia: 3 év / Lámpa 2 év

 

Art Feierman írása alapján

Share |

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111