Ablak a világra - Toshiba 55WL768 TV teszt

AVtrend | 2012. Február 19. | 10:00

A Toshiba nálunk nem tartozik a vezető brandekhez, holott a leginnovatívabb márkák egyike. Nevéhez fűződik a világ első szemüvegnélküli 3D tévéje.

Toshiba 600x400 55WL768 Lifestyle.jpg

 

3D, FullHD, 200Hz, LED, Ezzel kell kezdenem, hogy felkeltsem az érdeklődést az olvasóban ! Amíg azonban eljutunk a részletekig, ismerjük meg egy kis szeletét a Toshiba történetének.

 

Ismerősen cseng-e Jacob Jensen neve? Ha igen, akkor nem kell bemutatni a tervező-urat. Ha nem, akkor legyen elég róla annyi, hogy Dánia egyik sikeres cégének, a Jacob Jensen Design vállalatnak az alapítója és elnöke. Nagyon sok ipari részen tevékenykedik 1958 óta, mint exterior-tervező (vagyis külső, azaz kinézeti tervező). Rengeteg készüléket tervezett a Bang&Olufsen számára is.

 

Ezt az egyedi, Japán-Dán együttműködést SkandinÁzsiai összefonódásnak nevezi a tervező, ahol a keleti jövőbe mutató technológia találkozik a nyugati tervezéssel. Állítása szerint a televízió nem egy bútordarab, hanem egy ablak. Ablak egy különleges világra, talán épp a jövőbe, amit ha bekapcsolunk, a világ megelevenedik. Kikapcsolva viszont egy nagy, sötét ablak, amiben mindig éjszaka van. A dizájn pedig folyton változik, mivel mindig és minden helyre be kell, hogy passzoljon.

A tervezést azért is bízták egy külső tervezőre, mivel a Toshibánál úgy látják, hogy a megbízhatóság és képminőség után a dizájn a legfontosabb szempont egy televízió vásárlásánál az emberek szemében.

Azért kezdtem a fenti kis bevezetővel a cikket, mivel a tesztalany külsejét is (többek között) az imént említett világhírű Jacob Jensen tervezte, ami azért jó ha tudunk, és egyáltalán nem elhanyagolható módon, ez valóban meglátszik a készüléken. A Toshiba új 768-as, 3D-s sorozatából a 3 méret közül (40”, 46”, 55”) a legnagyobbat volt szerencsénk kipróbálni.

 

Toshiba 220x220 felső sarok .jpgtalpon 220x 220 toshiba55wl768img4.jpg

 

Első ránézésre rögvest feltűnik kicsit konzervatív megjelenése, mivel fiatalos görbületet nem igazán találunk rajta, viszont annál több sarkot. Legalábbis messziről. Közelről észrevehetünk minden saroknál egy enyhe, talán 1 cm. rádiuszú görbületet, amitől nem lesz kevésbé extravagáns, mondjuk playboy megjelenésű, talán épp ellenkezőleg. A gyönyörű fekete talp is hasonló idomokkal rendelkezik, a tévét, pedig egy vékony üveghatású „oszlop” tartja meg. Tudván, hogy közel 30 kg a televízió, ez a kis oszlop szinte a fizikával vetekszik, ahogy a hatalmas és nehéz tévét mégis képes megtartani, mégpedig fixen! A kijelzőn körbe krómcsík fut végig, ami szinte kiemeli a 768-at a falból (már ha falra szereljük). Alul középen a Toshiba feliraton kívül semmit nem látunk. Nem látunk, mégis találunk. Itt, pontosabban a frontkáva alatt kerültek elhelyezésre a „láthatatlan” érintővezérlők. A 3D érzékelők teljesen beleolvadnak a frontpanelbe, csupán napfényben való vizslatás közben lehet őket nagynehezen észrevenni.

 

toshiba-award-220x220.jpgToshiba oldal 150x220 .jpg220x 220 lunettes_toshiba_2.jpg

 

A vastagságra nem lehet panasz, a LED - világításnak köszönhetően olyan mély, mint ahány kiló: 29mm. Ezáltal nagyon jól illeszthető bármilyen helyiség falára, látványa biztosan nem lesz hivalkodó.

Csatlakozásokból nem szűkölködik: Scart, PC-VGA, HDMI, komponens (Apple termékekhez), DVB-kártya, internet (plusz Wi-Fi), USB, hang. A csatlakozók a hátpanelen, egy kis kitüremkedő négyzet oldalán kaptak helyet, a kábeleket, pedig oldalról, és alulról lehet bedugaszolni a kis dobozkába. A kis hely miatt féltem, hogy nem fognak elférni a vezetékek, de még a bolt által rendelkezésünkre bocsátott In-Akustik HDMI kábel is, aminek elég nagy csatlakozórésze van, befért megszorulás nélkül.

 

A televízió mérete 55”, vagyis átlósan 140 centiméter. Formátuma a megszokott 16:9, felbontása FullHD (1920x1080), 3D-képes, LED-élvilágítású modell. A Toshiba REGZA elnevezés dinamikus háttérvilágítást jelent. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a háttérvilágításért felelős LED-ek csoportokban helyezkednek el az LCD-panel mögött, és egy továbbfejlesztett diffúzor segítségével telítik be fénnyel az egész panelt. Ezek a csoportosan elhelyezett LED-ek azért jobbak, mivel egy áramkör segítségével a csoportokat, a képen megjelenő színhez és fényhez mérten ki- illetve be lehet kapcsolni, ezáltal sokkal sötétebb fekete- és sötétszint érhető el a fényerő csökkenése nélkül (sajnos a megjelenésig sem sikerült rábukkannom, hogy élvilágításos, vagy telibe-háttérvilágításos modellről van szó pontosan – szerk.). Ez az említett fényerő egyébként 430 cd/m2.

 

A kontrasztértéknek 5’000:1 arányt ír a gyártó, ami dinamikus módban 7’000’000:1-re növekszik. A kijelző válaszideje 6,0 ms, tehát egyáltalán nem lehet rá panaszunk, még gyorsmozgású PC-s játékoknál sem (különösen azért sem, mivel egy Samsung LCD panelről beszélünk, amik köztudottan jók).

A 200Hz-es technológia megnégyszerezi a beérkező 50Hz jeleket, így a kép tisztább, és mosódásmentes. A háttérfényt automatikusan is tudja szabályozni (AutoView mód), ami figyelembe veszi a környezet megvilágítottságát, és ahhoz mérten állítja be a fényerőt. Az egyszerű felhasználói állításokon kívül (fényerő, kontraszt, sötétszint) fél-professzionális beállításokat is végezhetünk rajta (szaturáció, fehéregyensúly, stb.).

 

szemüveg 600x220 .jpg

 

A 3D képmegjelenítést aktív-szemüvegen keresztül élvezhetjük, amiből sajnos csak egyetlen darabot mellékel a gyártó. 2D-3D átalakítás nincs rajta, amit egy ilyen méretű és főleg árú készülék esetén szerintem már joggal várnánk el, tekintve a piacon elérhető 3D anyagok csekély számát. Persze ha szabad így fogalmaznom, a 3D jelen esetben is csak egy mellékszolgáltatás, legalábbis egyelőre.

A televízió multimédiás, vagyis „Smart TV” szolgáltatásai kimerülnek az iPlayer és Youtube linkekkel, és ezek mellé még böngészőt sem kapunk, ami egy ilyen kaliberű zászlóshajó mellé igazán dukálna.

Az USB támogatja a DivX, AVI, és MKV(!) fájlok visszajátszását is.

Helyet kapott még az Audyssey vezérlőáramköre is a televízióban, ami Audyssey EQ-ban merül ki, de kapunk még Dolby Digital PLUS-t és Dolby Volume-ot is.

 

A távirányító passzol a kijelző stílusához. Ugyanolyan szálhúzott műanyag borítja, mint a tévéállványt, és a gombok is hasonlóan puritán „kockák”, mint maga a készülék. Könnyű rajta eligazodni, nincsenek rajta felesleges gombok, mindent egyből meg lehet rajta találni. A külső videólejátszó vezérléséhez használatos gombok az alján, egy kis lecsúsztatható fedél mögött vannak elrejtve a kíváncsi szemek és a véletlen odatévedő ujjak elől. A menükezelő gombok furcsamód két sorban, vagyis két körben vannak elrendezve, amiket a használat kezdetén szokni kell. Ezt leszámítva minden tökéletes.

 

ToshibaWL768G_600x220 Fernbedienung2.jpg

 

Az azóta már bezárt Astoria Center jóvoltából egy 7.2-es Yamaha házimozirendszeren tudtuk kipróbálni a Toshiba televíziót, hogy a kép mellé megfelelő hang is párosuljon. Nem csalódtunk!

A 3D megjelenítéssel kezdtünk, amihez egy JVC kamerát használtunk, saját amatőr felvételekkel. A felvételek verőfényes napsütésben, illetve éjszaka készültek, gyors és lassú mozgást egyaránt tartalmaztak, így sokat is vártunk a Toshibától. A 3D megjelenítés szinte hibanélküli volt. A tér jól érzékelhető, mind napfény, mind sötét jelenet esetén. Talán egyetlen problémának tudom felhozni a nappali felvételek kis fényerejét, ami a kamera „hibájából” is adódhatott, mindenesetre egyáltalán nem vakított a nap annyira, mint az ugyanott készített fényképeken.

 

A 2D teszteléshez Yamaha BD-S1067-es Blu-ray lejátszót használtunk, DTS és Dolby, valamint Beowulf tesztlemezeket.

 

A DTS lemezen található X-Men 3 című filmből való jelenet telis-tele van színekkel, és gyors mozgásokkal. Próbáltuk keresni a digitális képalkotás hibáit, amik esetenként megfigyelhetőek Logan kezén, ahol az adamantin-penge előtör a testéből. A lassítás és megállítás után a felbontásnak és a fényerőnek köszönhetően, nagyon apró helyen, de észrevehető volt a digitális átmenet. Összességében színes, fényes, világos az egész jelenet, amivel a Toshiba hiba nélkül megbírkózott.

A Beowulf akció- és színdús animáció. Amikor Brad Pitt hasonmása (Beowulf) a barlangba hatol, az aranykürtje megvilágítja a barlang sötét falát. Az élek tiszták, a sziklák sarkai kivehetőek. A fény úgy mozog és törik meg a falakon, mintha a tenger függőlegesen hullámozna.  Felbontásra nincs panasz, a bőrszín természetesnek hat még ebben az animációs filmben is.

 

A LED-technológia hátránya viszont ezen a modellen is megmutatkozik. Az 55WL768  kijelzőjének különböző részein fehér foltokat lehet észrevenni, a tökéletlen megvilágításból (pontosabban fényelosztásból) fakadóan. Ezt leggyakrabban főmenük, menüváltások közben vehetjük észre, amikor feketének kéne, hogy legyen a kijelző, eközben pedig ott sejlik egy halvány elmosódott fehér folt a kijelző közepén. Szerencsére aktív mozizás közben ez nem tűnik fel, bár tény, hogy a 2,35:1, moziarányú képek alsó-felső fekete sávjai sokkal inkább szürkék, mint feketék. Próbáljunk meg ne teljesen sötét szobában mozizni, hanem legalább egy kis háttérfényünk legyen bekapcsolva, ami máris csökkenteni fogja a szürkeszín látszatát.

 

Ami a készülék saját hangját illeti, szerencsénk volt, hogy esetünkben egy 7.2 –es házimozi hang volt hozzárendelve, így valójában elsősorban a képre koncentrálhattunk. Mivel a készülék nagyon lapos, komoly hangzást nem várhattunk el tőle. Beszédhang, vagy általános TV programok nézéséhez a készülék hangminősége megfelel az elvárásoknak, viszont ha filmet akarunk nézni rajta, akkor érdemes azonnal egy jobb fajta surround-set után néznünk, ami természetesen nagymértékben tudja fokozni a hatást.

 

grafikon 300x200.jpg

 

Összességében nagyszerű készülékkel volt szerencsénk megismerkedni a pár óra alatt. A Toshiba 55WL768 igazi nagymester, ha 2D-ről van szó, és a LED-es aktív háttérvilágítása sokat segít a pontosabb színek és fény-reprodukcióban. Bár a 2D-3D konverzió kimaradt, a teszt közben ez egyáltalán nem hiányzott. Helyette teljes mértékben kárpótolt minket a nagyszerű képmegjelenítés, és az élénk színek. Tehát ha egy világhíres tervező egyedi alkotását szeretné otthonában is élvezni amellett, hogy televíziót vásárol, akkor nem kell tovább keresgélnie, mert megtalálta az Ön készülékét.

 

Kiss Márk

 

 

Felbontás: Full HD 1920x1080

Kontraszt: 5’000:1

Dinamikus kontraszt: 7’000’000:1

Képernyőméret: 55” col

Típusa: 3D LED LCD Televízió

Válaszidő: 6ms

Képfrissítés: 200Hz

Fogyasztás: max. 210 Watt

Audio teljesítmény: 20 Watt

Ára: 949.990.- Forint

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111