Sony Bravia KDL-55W905A 3D tévé: ez már nem Trinitron

AVtrend | 2014. Január 03. | 10:00

example_group example_group example_group example_group example_group example_group

image008.jpg

Már régen nem járt nálunk Sony készülék, ezért kettőzött kíváncsisággal vártuk, hogyan fog viselkedni az 55W905.

Bevalljuk az elvárásaink nagyok voltak, de a készülék nem vallott szégyent, úgy látszik, 2013-ban a japánok már nem tudnak mellényúlni ebben a kategóriában.

 

Külső, technikai tulajdonságok

 

A képernyőkeret alig több mint 1 cm széles és a felső élei csapottak, a ráeső fény pedig jellegzetes kékes árnyalatot ad neki. A káva középső-alsó részén a logo körül egy kis téglalap van, gyakorlati funkciója, hogy a bemeneti jel (Bluetooth, hálózati, HDMI, stb.) függvényében változik az általa kibocsátott színű fény.

A csatlakozópalettán a négy HDMI és három USB-port mellett van D-Sub PC port, LAN és beépített Wi-Fi is.

 

image004.jpg

 

A vadiúj Triluminos-technológia – az embernek itt eszébe jut az egykori CRT TV-k körében legendássá vált Trinitron felirat az akkori képcsöves TV-k káváján – célja egyszerű: a TV színskálájának bővítése, a gazdagabb, intenzívebb és árnyaltabb színekért. Ez a gyakorlatban is működik, mégpedig úgy, hogy a kék LED-ek bevonatában sárga foszfor is található és egy optikai elemen áthaladva ehhez a fényhez adódik a zöld és a piros szín. Egyetlen hátránya, hogy mivel a Triluminos technológia fizikai hardver-megoldás, nem lehet kikapcsolni… 

 

image002.jpg

 

A Triluminos figyelemfelkeltő dolog az új funkciók között, de nem ez az egyetlen. A másik, a Sony legújabb X-Reality Pro képfeldolgozó rendszere. Ez csökkentette a feldolgozó chip-ek számát a fokozott hatékonyság és az olcsóbb termelés jegyében, az egyedülálló „adatbázis” megközelítés pedig javította a sebességet, a pontosságot és a képfeldolgozás általános hatékonyságát. A Sony Reality Creation rendszere pedig eltávolítja az esetleges színes csíkozást a megjelenített palettáról, amitől még a jó minőségű Blu-ray lemezek is szenvednek néha.

Idén a Sony smart alkalmazása a SEN gombra aktiválódik. A menük gyorsabban futnak, mint a tavalyi okos TV-k többségén. Azonban kár, hogy a Sony Entertainment Network (SEN) csak egy hosszú, 21 sor mély ikonlista (és semmi más). Van egy új és kifinomult vezérlő és a tartalom-megosztásunk iOS és Android alkalmazással, egy második képernyő segítségével pedig gyorsan és egyszerűen átláthatjuk a TV-csatorna, rádió és még a VoD tartalmak listáját is. Kapunk egy extra távirányítót is NFC (Near Field Communication) képességgel, amellyel igazán egyszerűen – érintéssel – tükrözhetünk tartalmakat a TV-re.  

 

Így láttuk, hallottuk

 

Ez a Sony TV sem kényeztet rengeteg képbeállítási lehetőséggel, de már állítható a fehéregyensúly, egyes RGB elemek, és néhány előre beállított gamma-értéket is választhatunk.

A Live Colour funkció használatakor megfigyelhető volt, hogy a két fejlesztés – ez és a Triluminos – egymást nagyon túlerősíti, hiszen a Live Colour is megnyújtja a színpalettát, ha mindkettő aktív, akkor nagyon természetellenes színeket láthatunk.

Normál felbontású anyagokkal sok részletet és nagyon jó élességű képeket láthattam, minimális zaj nélkül.  
HD adás estén jól kijött a Triluminos rendszer hatása, az adások logója annyira éles és telt színű volt, hogy ilyet még nem láttam. A fák zöldje, az autók színei, a focipályán a játékosok és árnyékaik, a reklámtáblák a stadion lelátói előtt... bármit néztem, úgy tűnt, ezek a merész színek egyértelműen élénkebbek, teltebbek és árnyaltabbak, mint más, „normális” TV esetében. Már a tavalyi modellekben is ott volt a lenyűgöző kontraszt ígérete, de idén még egy kicsit javítottak is az alkalmazott algoritmusokon, ebből a szempontból csodás képeket láthattam.

 

image011.jpg


A mozgások kezelése jó. Még ha passzív módban is van a mozgás feldolgozás, a képernyőn meglepően simán, „hangtalanul” és minimális felbontási veszteséggel lehet nyomon követni a tárgyakat. De ha a Sony Motionflow 800Hz mozgás feldolgozó rendszerét aktiváljuk, mindez még jobb lesz, ráadásul a Sony a beállítások szélesebb választékát adja, mint a legtöbb márka. 

A 3D-s megjelenítés eléggé sötét folt a Sony múltjában. A KDL-55W905A aktív formátumot használ (a TV-hez négy aktív szemüveg jár). A könnyű szemüveg használata RF kapcsolaton alapul, aminek regisztrálása az első alkalommal eléggé bonyolult, de csak egyszer kell megcsinálni. Ha már megtettük, jutalmunk nagyon élvezetes 3D-s élmény lesz. A részletek rendkívül kimunkáltak, egyetlen apró gond, egy kismértékű áthallás megjelenése a közepes és a távoli hátterekben, bár ezek túl finomak ahhoz, hogy igazán belezavarjanak a 3D-s élvezetekbe.

A TV hangja meggyőzőbb, nyitottabb, hatékonyabb, basszusokkal teltebb, mint a legtöbb síkképernyősnél. A titok nyitja egy hosszú légcsatorna (egy, a TV hátsó részébe integrált 1,2 méteres cső/doboz), így bőven van helye a levegőnek, és ezzel, valamint a lefelé irányított hangszóró aljzatokkal, amelyek egyúttal előre is irányítják a hanghullámokat, plasztikus, gazdag hangteret sikerült megalkotni.

 

Értékelés

 

A Bravia KDL-55W905A a Sony idei nagy dobása. A Triluminos rendszer lehetővé teszi a kiemelkedő képminőséget, míg a hangminőség és a multimédiás funkciók is egyaránt sokkal fejlettebbek. Biztosan van még mit javítani a Sony Smart TV interfészén, valamint a korlátozott látószögön, de ha optimális helyzetben nézzük, az egyik – ha nem a legszebb – képminőséggel találkozhatunk az idei választékból.  

 

www.sony.hu

 

 

 

                                                                  Herbán Tibor

 

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111